Evet bir MacBook'un en zayıf tarafı ekranıdır, görüntü kalitesi, renk doğruluğu aslında çok iyi fakat ufak bir sıkıntı var Apple MacBook retina ekranlarında yansımayı önlemek için püskürtülerek uygulanan bir kaplama kullanıyor bu sayede ekran hem parlak hem de yansıma konusunda orta düzey performans veriyor (Apple genellikle ürünlerini parlak üretmeyi seviyor mesela çoğu PC'de ekran matken Mac'lerde hala parlak) işte bu kaplama kesinlikle ne kadar dikkat edersen et çiziliyor. Silerken bez ile ekranın arasına ufak bir toz sıkışsa dahi boydan boya çizigin hayırlı olsun. Bu konu hakkında Apple danışmanlarını biraz sıkıştırınca biri ben genel olarak maclerimin ekranını silmek zorunda kalmazsam asla silmem dedi.
Peki nasıl silmemiz lazım?
İlk olarak silerken kullanacağımız malzeme kesinlikle ekranın kaplamasını sökecek bir kimyasal olamaması lazım. Benim önerim arıtma suyu, ekran silme sıvısı ile sildiğimde iz kalıyordu.
İkincisi ekranı ne kadar silerseniz silin mükemmel hale getiremeyeceksiniz (sadece üzerine ışık tutarak bakın ve her tarafta su lekeleri bez lekeleri vs... Vs...) Düzgün silmek için biraz tecrübe gerekli benim kendi geliştirdiğim en mükemmel sileme prosedürüm şu şekilde.
1) Kaliteli bir bezi (lens temizlemek için üretilenler ya da parlatma bezi) katlayın.
2) Bez kuruyken ekrana bastırmadan ekrandaki tozları yatay eksende alın en son tozlar silme yönüne göre birikecektir o köşeyide yukarı doğru alın. Bu adım çok önemli bunu yapmazsanız ekranınız kesinlikle çizilecektir.
3) Bezin dış kısmını nemlendirin (iyice katlayacaksınız elinize oturacak öyle cam siler gibi daire şekilde bezi açarak değil) ve ekranı soldan sağa ya da sağdan sola doğru periyodik hareketler ile temizleyin. Bu noktada asla ekranda iz kalmasını problem etmeyin hatta çok hafif nemli kalabilir.
4)Bezin iç kısmını dış kısmına katlayın yani kuru kısmı elimizin altında olsun ekranın kurumasısını 30 saniye bekleyin ve bu sefer asla bastırmadan (kuru silme ekranı çizebilir ondan bu kadar toz temizliği yaptık) dairesel hareketler ile temizleyin ekrandaki su izlerinin gittiğini ve sanki fabrikadan çıkmış gibi olduğunu göreceksiniz.
Ekran koruyucu takabilirsiniz ama görüntü kalitesinden taviz vereceksiniz ve son olarak bu kaplamanın çizilmesi genellikle ışık tutumadan görünmüyor yani dışarıda bile ekranım mükemmel görünüyor ama karanlık bir yerde ekrana ışık tutarsanız görebiliyorsunuz. (Kullanım deneyimi ve kozmetik olarak problem yaratmıyor.)
Mac, iPad, iPhone veya Apple Vision Pro'nuzu, ekranınızı ya da çevre biriminizi temizlemeyle ilgili öneri ve yönergeleri okuyun.
support.apple.com
Not: bez bu şekil katlanacak, sonra iç kısmı kuru kalacağı için tam tersine çevrilip kullanılacak.
Eki Görüntüle 1458091
Bu şeiklde ters çeviriyorum terse katlayarak.
Eki Görüntüle 1458093
Bu videodaki gibi: