İnceleme MacBook Pro M1 Pro

Özet: cihazı hangi amaçlarla kullanacağınızı, bütçenizi, kullanacağınız programların cihaz tarafından desteklenip desteklenmediğini, destekleniyorsa tam kapsamlı destek verip verilmediğini iyice araştırmanız gerekmektedir. Uygulamanın cihazınızda desteklenip desteklenmediğini uygulamanın web sayfasından öğrenebilirsiniz.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bilgisayar satın alırken Mac mi veya Windows mu sorusuna cevap verecek nitelikte bir inceleme yapmak istiyorum.

C#, Kotlin ve Swift dillerinde kodlama yapıyor, aynı zamanda hem Windows hem MacOS'u aktif olarak kullanıyorum, üniversite eğitimimde de aktif olarak Mac ve Windows kullanıyorum, yani her iki platforma da son derece hakimim.

MacBook Pro incelemesi -----> (2021 model MacBook Pro M1 Pro 1TB 16 GB RAM 14 inc)

Yaklaşık bir yıldır kullandığım hem yazılım hem günlük işler dahil tüm işlerimi hallettiğim bilgisayarımın ufak bir incelemesini yapacağım, Forum'da pek bir inceleme bulamadığım için bunu yapma gereği duydum.

İşletim sisteminin yapısı ve özellikleri:

Alışkanlıklarınız: daha önce Windows kullanmış birinin alışması son derece çetrefilli olacaktır, her şeyin yeri çok ters, Windows'a göre bazı temel fonksiyonlar maalesef yok, en basitinden ekranı bölerek uygulama kullanmak için ekstra ufak yazılım (rectangle) kullanmanız gerekiyor uzun lafın kısası alışmak biraz zor.

Pozitif yönleri: Stabil, az hata veren, nadiren çöken, gerekmedikçe sürekli güncelleme almayan, nadiren sürücü problemleri yaşatan, ufak dahi olsa bir sorun varsa en kısa sürede güncellemeyle çözülen, bilgisayarı uyku moduna alma problemleri olmayan, uyku veya bekletme moduna alsanız dahi geri kullanmak istediğinizde çökmeyen, alışıldığı taktirde sorun yaşatmayan bir işletim sistemi.

Negatif yanları: Rosetta ile çalışan uygulamaların ilk açılışta biraz ağır açılması, Finder'da birden fazla pencere açtıysanız bunların hepsini tek seferde kapatmak veya pencere yönetimi kısaca çok iyi değil, bunlar çoğunlukla alışkanlığa dayalı olsa da biraz çetrefilli bir durum. Çoğunlukla bilmediğimiz özellikler klavye kısa yollarında saklı, bu kısa yolları bilmek gerekiyor.

Donanım yapısı ve kalitesi:

Klavyenin eksi yönler: Gerçekten rezalet, tasarıma uyumlu olsun diye ince uzun bir klavye yapmışlar, yazamıyorum, yazarken çok zorlanıyorum, tuşlara biraz sert basmanız gerekiyor bazen tuşlar algılamıyor. Özellikle Caps Lock tuşunda bu durumu çok yaşıyorum.

Klavyenin artı yönleri: Tuşlar sıkı çok fazla sallanmıyor, basarken fazla ses çıkarmıyor, klavyenin aydınlatması çok iyi, ışık sensörü sayesinde kendisi ayarlıyor, klavyede parmak izi okuyucusu var ve gayet hızlı, klavye ışığı ortama göre açıyor kapatıyor, ayarlıyor. Klavyeye alttan baksanız bile altından ışık fazla yüzünüze vurmuyor kısaca klavyenin ışıklandırması tasarım ve görüntüsü çok güzel ama işlevi çok çok iyi değil.

Menteşe: MacBookun tek elle açılmasını ne kadar övselerde menteşeleri o kadarda iyi değil, gerçekten çok gevşek bir yapıya sahip, bilgisayar elinizde bir yere taşımak isterseniz mutlaka ekran arkaya doğru düşüyor, elinizle tutmanız gerekiyor.

Panel: ekran paneli gerçekten çok başarılı, True Tone olsun parlaklığı olsun çözünürlüğü ve renkler olsun kullandığım en iyi ekran diyebilirim, miniled teknolojisine sahip siyahlar gerçek siyah olarak görünüyor, aynı zamanda parlaklığı otomatikman ayarlamak için bir ışık sensörünede sahip.

Panelin negatif yönleri: Apple'nin saçma politikalarından biri de küçük boyutta ekranlar kullanması, hala 13 inçlik MacBook'ların üretilmesi çok saçma, satın aldığım bu model için ekran çok küçük olmasa da (14 inc) yine de bazı noktalarda yetersiz geliyor, bu modelde 15 inçlik bir seçenek sunmak çok zor olmasa gerek.
Bilgisayarın ekranı kirlenince silmesi çok zor oluyor, i̇yi bir mikro fiber bez ve ekran temizlemek için kolonya kullanmanız gerekiyor, inanılmaz parmak izi tutuyor, gerçekten çok kötü duruyor. Ekran mat olmadığı için biraz yansıma yapıyor, aslında benim için çok problem değil ama mat olmadığından silmesi zor oluyor, çok fazla parmak izi tutuyor toz tutuyor. Yandan bakanlar için ekran yansıma yapıyor.

Pil : Hızlı şarj oluyor, ortalama işlerde 10 - 12 saat dayanabiliyor, yük altında 6 saate kadar Ekran Süresi düşebiliyor, genel itibarıyla pil konusunda en iyi cihazlardan biri diyebilirim .

Geri kalan tüm donanımlar: Hoparlörler (6 adet stüdyo kalitesinde), kasada kullanılan aleminyum malzeme, kamera, mikrofon ve diğer kalanların kalitesi gerçekten çok iyi. Soğutma sistemi çok iyi, zaten m işlemci ısımıyor, aldığımdan beri 2-3 defa anca fan açmıştır. Bağlantı arabirimleri çok stabil çok hızlı, MagSafe özelliği çok kullanışlı, birkaç kez kabloya takılmıştım ve bilgisayara hiçbir şey olmamıştı vb.

Kimler almalı ? ------------>

1) Kimler almalı:
bilgisayarlardan birini satın alacağınız zaman en çok hangi konularda kullanacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Yalnızca Web'de gezinmek, film ve dizi izlemek, Microsoft Office kullanarak dosyalar oluşturmak, görüntülü toplantılara katılmak gibi temel işlemler için her iki platformda gayet yeterlidir. Grafik ve tasarım, medya ve animasyon yazılımları, ses ile ilgili projeler için Mac kullanabilirsiniz, uzun süreli pil için, daha stabil bir sistem daha iyi kamera ve malzeme kalitesi içinde tercih edebilirniz. Ama unutmayın aynı bütçe ile bu bahsettiğim ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek Windows bilgisayarlar da mevcut bunu göz ardı etmeyin.

2) Yazılımcılar hangi bilgisayarı almalı: kişi, üniversite eğitiminde hangi araçları kullanacağını veya hangi yazılım alanında ilerleyeceğini iyi belirlemesi gerekmektedir. Apple ürünlerine (iPhone, iPad ve diğer ürünler dahil) uygulama geliştirmek isteyen biri mutlaka Mac almak zorundadır. Acces ile veri tabanı oluşturmak için windows kullanmanız gerekmektedir. (Mac bilgisayarlara sanal Windows işletim sistemi kurularak bu problem çözülse de en sağlıklı olan yöntem bir Windows bilgisayar satın almanızdır.) .Net platformu ile uygulamalar geliştirecekseniz, örneğin C# veya C++ ile bir ürün tasarlamak istiyorsanız Windows bir bilgisayar almanız gerekmektedir. Unreal Engine ile bir oyun, genel anlamda bilgisayarlar için oyun tasarlayacaksanız Windows kullanmanız gerekmektedir. Bunlar yanı sıra HTML ve CSS dillerini kullanarak web sayfaları tasarlayacaksanız windows veya macbook tercih edebilirsiniz.

Vusical studyo kullanarak Windows .net form (windows uygulamaları) tasarlayacaksanız mutlaka Windows kullanmak zorundasınız, Mac kullanarak Windows form uygulamaları tasarlayamazsınız. (bu problemin çözümünü ise Parallels Desktop yazılımını satın alarak çözebilirsiniz. fakat: bu yazılım Mac işletim sisteminde sanal bir makine olarak çalışmaktadır, bundan dolayı sanal Windows işletim sistemi içerisine tekrar sanallaştırma yapmak isterseniz (örneğin C# ile bir mobil uygulama tasarlarsanız bunu sanal Windows içerisinde tekrar sanallaştırma yaparak emülatörle oluşturulan telefonda uygulamayı çalıştıramazsınız çünkü sanallaştırılmış bir işletim sistemi içinde Parallels Desktop'la tekrardan sanallaştırma işlemi yapamıyor, USB ile bağlayıp fiziksel cihazınızda test etmek isterseniz Parallels Desktop'un bu konudada yetersizliği yüzünden maalesef bunu da yapamıyorsunuz)

Toplum algısı: Sürekli insanların neden Mac aldığınızı, fikirlerini sormadığınız halde bu bütçeyle neler alabileceğinizi, boş para harcadığınızı veya gösteriş için aldığınızı söylemelerinden bıkabilirsiniz. Apple logosunu bilgisayarın rengiyle aynı renkte etiketle kapatma raddesine geldim artık.

IMG_20240623_125405.jpg Apple_MacBook-Pro_MagSafe_10182021_big_carousel.jpg.slideshow-xlarge_2x.jpg IMG_20240623_125417.jpg apple-macbook-pro-16-inch-2021-a2452-uyumlu-140w-magesafe3-notebook-adaptor-laptop-sarj-kcm417...jpg

Son düzenleme:
Ben de uygulama geliştirmek için Windows yanında Mac Mini M2'ye geçtim ve birebir aynı alışma problemleri yaşıyordum. Rectangle uygulaması çok iyi bir öneri olmuş, teşekkürler. Normal mouse ile kullanırken web sayfalarında scroll tuşu ile sayfayı hızlıca kaydırmak için bir yöntem var mı? Uzun uzun scroll tekerleğini kaydırmak ya da scroll barını indirmek bir hayli zahmetli geliyor. Şimdilik Windows bilgisayara geçince özüme dönüyorum :D

Hayırlı olsun hocam, çok pahalı olmasa kesinlikle alacağım bir cihaz fakat inanılmaz pahalı geliyor benim bütçemde.

Teşekkürler hocam, maalesef pahalı ürünler. Ama gelir kaynağına dönüştürülünce insanın verdiğiniz paraya değiyor, diğer açıdan bakınca uzun yıllar sorunsuz kullanılabilecek cihazlar bunlar, özenli kullanılırsa 2 Windows bilgisayarın ömrü kadar kullanabilirsiniz.
2 Windows bilgisayarın toplam fiyatı bu cihaza tekabül ediyor zaten. Yani 2 Windows fiyatına 1 Mac alıp 2 Windows'un toplam ömrü kadar kullanabiliriyorsunuz, hem de bu süreç boyunca çok daha iyi bir bilgisayarı kullanmış oluyorsunuz diye düşünüyorum.

Ben de uygulama geliştirmek için Windows yanında Mac mini M.2'ye geçtim ve birebir aynı alışma problemleri yaşıyordum. Rectangle uygulaması çok iyi bir öneri olmuş, teşekkürler. Normal mouse ile kullanırken web sayfalarında scroll tuşu ile sayfayı hızlıca kaydırmak için bir yöntem var mı? Uzun uzun scroll tekerleğini kaydırmak ya da scroll barını indirmek bir hayli zahmetli geliyor. Şimdilik Windows bilgisayara geçince özüme dönüyorum :D

Aslında bir çözümü var, şu an kullandığım farenin özelliği mi ya da bunu Mac mi ayarlıyor bilmiyorum ama scroll tekerleğini döndürme hızımı arttırdıkça sayfaların hareket hızıda artıyor. Fazla kaydırmak istediğim zaman tekerleği hızlı çeviriyorum, az kaydırmak istediğim zamanda yavaşca çeviriyorum. Yani 1 tur ile 1 sayfa kaydırabilecekken aynı şekilde 1 tur ama bu sefer hızlı çevirmeyle 2-3 sayfa kaydırabiliyorsunuz.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı