macOS yavaşlar mı?

Applebey89

Picopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İphone 15 pro max 1TB + İpad 10. Nesil + Apple Watch Ultra + Macbook Pro M2
Meslek
Yazılım Geliştirici
RAM
8 GB
SSD veya HDD modeli
256GB Apple SSD
Ekran kartı
Apple M2 chip
Anakart
Apple M2 MacBook Air 15.3
İşlemci
Apple m
Merhaba. MacBook kullanıyorum M.2 15.3 inci. 8 GB RAM 256 GB SSD base model.
Aklıma takılan şu tüm verilerimi vs. aktardım her şeyim tamam. Daha bilgisayara bir şey indirmem indirsem bile verilerimi bile 100 GB iCloud Drive'a atsam 200GB tekrar boş alanım olur fakat aktarmadım ve PC de kaldı diyelim bu MacBook'u yavaşlatır mı? Arka planda 1 tane eklenti çalışıyor sadece ben yavaşlayacağını düşünmüyorum en ağır oyunu bile 2K tam çözünürlük açsam ısı bile olmuyor diyebilirim acaba yavaşlar mı? Bana yavaşlamaz diye geliyor ama kafama takıldı sorayım dedim.
@Girdap üstadım sizin de bilginize değinmek isterim.

Yani alanın azalması ile bilgisayarın yavaşlaması arasında bağlantı mı arıyorsun? Doluluk oranı diskin hızını etkileyecektir ve kalitesine göre hız düşüşü olacaktır ancak her yıl tek tür ürün çıkaran ve destekleyen Apple'ın disk kalitesinden ödün vereceğini sanmıyorum. %10'a veya %15'e kadar dert etmemelisin. Tabii bu yüzdeler net değil ve diskin boyutu arttıkça yüzdeler düşebilir.

Çok yazıp silmeden dolayı ömür azalmasını saymazsak 50 GB'a kadar sıkıntı olmamalı.

M.2'de dediğiniz işlemlerde bir yavaşlama olmaz, keşke 8 değil de 16 GB RAM olanı alsaydınız.

8 GB RAM gayet yeterli diye düşünüyorum. Zaten en yoğun kullandığım iki alan var.
1- işim olan yazılım. Arkada Spotify açık ve IDE falan açık bunda dahi RAM kullanımı çok çok düşük.
2- War Thunder olsun, LoL olsun, Resident Evil Village olsun. Bunlarda dahi ısınma sorunu + RAM sorunu + kullanıma bağlı performans kaybı hiç yaşamıyorum. Bu modelin de 16 GB modeli Pt'de henüz çıkmadı 12 hafta sonra çıkacak gibi duruyor ve zamanım yoktu zaten.
Ayrıca macOS kullanan MacBook'larda 8 GB RAM ile Windows kullanan sıradan DOS bilgisayarların 8 GB RAM'i aynı değil bunu da anlamış oldum. Kaba tabir ile Mac'deki 8 GB RAM bence windowsda ki 16 GB RAM'e tekabül ediyor en azından kullanmamdan ve incelemelerden yola çıktığımda böyle görüyorum.

Yani alanın azalması ile bilgisayarın yavaşlaması arasında bağlantı mı arıyorsun? Doluluk oranı diskin hızını etkileyecektir ve kalitesine göre hız düşüşü olacaktır ancak her yıl tek tür ürün çıkaran ve destekleyen Apple'ın disk kalitesinden ödün vereceğini sanmıyorum. %10'a veya %15'e kadar dert etmemelisin. Tabii bu yüzdeler net değil ve diskin boyutu arttıkça yüzdeler düşebilir.

Çok yazıp silmeden dolayı ömür azalmasını saymazsak 50 GB'a kadar sıkıntı olmamalı.

Aynen tam şu an yabancı kaynaktan yaptığım araştırma ile %15'i geçin %3 dahi bir performans kaybı olmuyormuş teşekkür ederim yorumunuz için.

Çok yazıp silme ile bir şey olmaz, bu süratleri farkedecek bilgisayarcı gelmedi daha. SU630 gibi kronik SSD'leri ya da Apple M1'in yanlış SWAP algoritmasına maruz kalan diskleri saymazsak da bir sistemini içindeki depolamayı (güncel ise) etkilemek bile çok zor. Ölüm testlerinde TBW'yi 2-3'e katlayan diskler var.

SSD doldukça içerisinden çıkarması gereken paket sayısı artar bu da bir yavaşlık yapar ancak bu yüzde ile ölçülmez. Yani zaten 256 GB Apple NAND zaten 3K dolaylarında bir sürate sahip, 250 GB dolu bir diski çok rahat yönetebilecek bir sürat. Kaldı ki Apple'ın en iyi yaptığı şey bellek yönetimi. Hiçbir şey olmaz.

M.2'de dediğiniz işlemlerde bir yavaşlama olmaz, keşke 8 değil de 16 GB RAM olanı alsaydınız.

Comparing our memory to other system's memory actually isn't equivalent, because of the fact that we have such an efficient use of memory, and we use memory compression, and we have a unified memory architecture.

Actually, 8GB on an M3 MacBook Pro is probably analogous to 16GB on other systems. We just happen to be able to use it much more efficiently. And so what I would say is I would have people come in and try what they want to do on their systems, and they will I think see incredible performance.

"Bizim belleğimizi diğer sistemlerin belleğiyle karşılaştırmak aslında eşdeğer değildir, çünkü belleği çok verimli bir şekilde kullanıyoruz, bellek sıkıştırması yapıyoruz ve birleşik bir bellek mimarimiz var.

Aslında, M3 MacBook Pro'da 8GB, muhtemelen diğer sistemlerdeki 16GB'ye benzerdir. Sadece biz bunu çok daha verimli bir şekilde kullanabiliyoruz. Bu nedenle, insanlara kendi sistemlerinde ne yapmak istediklerini denemelerini söylerdim ve sanırım inanılmaz bir performans görecekler."

Bu olayı ecnebiler dışarıda yerden yere vurdu. 8 GB sisteme fahiş paralar istiyorsunuz gibisinden. Apple da bizdeki 8, onlardaki 16'ya bedel dedi. Günümüzde bir NAND tedarik sıkıntısı olduğu da aşikar. Varın gerisini siz düşünün. İki taraftan da yırtmışlar.

Çok yazıp silme ile bir şey olmaz, bu süratleri fark edecek bilgisayarcı gelmedi daha. SU630 gibi kronik SSD'leri ya da Apple m1'in yanlış swap algoritmasına maruz kalan diskleri saymazsak da bir sistemini içindeki depolamayı (güncel ise) etkilemek bile çok zor. Ölüm testlerinde TBW'yi 2-3'e katlayan diskler var.

SSD doldukça içerisinden çıkarması gereken paket sayısı artar bu da bir yavaşlık yapar ancak bu yüzde ile ölçülmez. Yani zaten 256 GB Apple NAND zaten 3K dolaylarında bir sürate sahip, 250 GB dolu bir diski çok rahat yönetebilecek bir sürat. Kaldı ki Apple'ın en iyi yaptığı şey bellek yönetimi. Hiçbir şey olmaz.

Comparing our Memory to other System's Memory actually isn't equivalent, because of the fact that we have such an efficient use of Memory, and we use Memory compression, and we have a unified Memory architecture.

actually, 8 GB on an M3 MacBook Pro is probably analogous to 16 GB on other systems. We just happen to be able to use it much more efficiently. and so what ı would say is ı would have people come in and try what they want to do on their systems, and they will ı think see incredible performance.

"Bizim belleğimizi diğer sistemlerin belleğiyle karşılaştırmak aslında eş değer değildir, çünkü belleği çok verimli bir şekilde kullanıyoruz, bellek sıkıştırması yapıyoruz ve birleşik bir bellek mimarimiz var.

Aslında, M3 MacBook Pro'da 8 GB, muhtemelen diğer sistemlerdeki 16 GB'ye benzerdir. Sadece biz bunu çok daha verimli bir şekilde kullanabiliyoruz. Bu nedenle, insanlara kendi sistemlerinde ne yapmak istediklerini denemelerini söylerdim ve sanırım inanılmaz bir performans görecekler."

Bu olayı ecnebiler dışarıda yerden yere vurdu. 8 GB sisteme fahiş paralar istiyorsunuz gibisinden. Apple da bizdeki 8, onlardaki 16'ya bedel dedi. Günümüzde bir NAND tedarik sıkıntısı olduğu da aşikar. Varın gerisini siz düşünün. İki taraftan da yırtmışlar.

Anlattığınız olay belki geçmişte mümkündü ama M.2'de bile 8 ile 16 farkını bizzat test ederek yaşayarak öğrendim, zaten X'den takip ediyorsanız m3'ün 8 GB için hoş şeyler söylenmiyor.

Anlattığınız olay belki geçmişte mümkündü ama M.2'de bile 8 ile 16 farkını bizzat test ederek yaşayarak öğrendim, zaten X'den takip ediyorsanız m3'ün 8 GB için hoş şeyler söylenmiyor.

Yok hocam ben zaten durumu savunmuyorum. 16 tabi yeğdir. Açıklama bu yöndeydi, testleri gelir yakında anlarız iyice.

@Girdap Windows ile karşılaştırıyorlarsa ardı boş değildir. 8 GB belleğe kendisi konan işletim sistemi :D

Şu sayfada mükemmel bilgi tecrübe akan yorumlar vardı bu yorum atılana kadar :D

@Girdap hocam ayrıca teşekkür ederim ilgilendiğiniz için <3

Technopat Haberler

Geri
Yukarı