Mac'te Harici Diske Dosya Yazamama ve Klasör Açamama Sorunu

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Mac kullanırken kısıtlı depolama alanı yüzünden harici depolama da kullanmak isteyeceksiniz. Ancak harici disk taktığınızda Mac için özel formatlamadıysanız, sadece okunabilir bir erişim ile karşılaşabilirsiniz. Ben de Samsung T3 taşınabilir harici SSD ile PC Mac arasında dosya taşırken, Mac formatı sonrası birden klasör bile açamaz, dosyaları SSD'ye yazamaz hale geldim.

Çözüm Parafon NTFS for Mac yazılımı oldu. 30 TL'ye satılıyor ancak harici diski tutup formatlama seçeneğiniz yoksa işi görebilir. 10 Gün deneme sürümünü deniyorum.
Güncelleme: Güvenlik ayarlarından Paragon'a izin verdikten sonra çözüldü. Sorunda güvenlik ayarlarının da etkisi vardı. Paragon'un işini yapabilmesi için uyarı alınca açıp izin vermeniz de gerekecek.

Son düzenleme:
Ali Bey, Mac desteği olmayan formattaki disklere yazdırma desteğini lisansa ihtiyaç olmadan Xcode ve osXFuse kurarak da kazandırabilirsiniz.

Kurulum için;
  1. osXFuse'un son sürümünü kurun.
  2. (Yüklü değilse) Homebrew sitesine giderek kurulum kodunu kopyalayın ve terminale yapıştırın ve Homebrew paketini yükleyin.
  3. Terminal'e brew install ntfs-3g komutunu girin.
  4. (Orjinal NTFS yükleyiciyi yedeklemek için) Terminal'e sudo mv "/sbin/mount_ntfs" "/sbin/mount_ntfs.original" komutunu tırnaklar dahil olmak üzere girin.
  5. (NTFS yükleyiciyi NTFS-3G'nin yükleyicisi ile değiştirmek için) Terminal'e sudo ln -s /usr/local/sbin/mount_ntfs "/sbin/mount_ntfs" kodunu tırnaklar dahil girin.
Kaldırmak için;
  1. Terminal'e brew uninstall ntfs-3g komutunu girin.
  2. Sistem tercihlerinden FUSE menüsüne girin ve FUSE'u kaldırın.
  3. (Orjinal NTFS yükleyiciyi geri yüklemek için) Terminal'e sudo mv "/sbin/mount_ntfs.original" "/sbin/mount_ntfs" komutunu tırnaklar dahil girin.

Dosya yazımları NTFS formatına göre tekrar yazılımlar tarafından simüle edildiği zaman problemler çıkabiliyor. Artık bu yazılımlar sayesin de bir yolu var fakat tamamen güvenilir değil. Özellikle dosya silme işlemlerin de özellikle macOS üzerinde dikkat edilmeli. Dosyayı sildiğiniz zaman HDD üzerinden mutlaka macOS çöp kutusundan da silin yoksa kısayol halinde kalıyor ve dosya bölüntüsü kalmaya devam ediyor. Yine dosya değiştirme işlemlerin de yani üzerine tekrar yazma işlemlerin de farklılıklardan kaynaklı uzantılar da problemler oluyor o yüzden özellikle NTFS üzerine yedek alınırken mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

3. Adım sonrasında
Kod:
Warning: ntfs-3g 2017.3.23 is already installed, it's just not linked
You can use `brew link ntfs-3g` to link this version.
mesajı aldım
5. Adımda
Kod:
sudo ln -s /usr/local/sbin/mount_ntfs "/sbin/mount_ntfs"
sonrasında operation not permitted mesajı aldım.

Kod:
`brew link ntfs-3g`
kodunu kullandım. Hadi dediği olsun bakalım diye, linked dedi ama pratikte bir fark olmadı. Yine başa döndüm, harici diskte klasör oluşturulamıyor yeni. Bunları yaparken Paragon'un kurulu olması işleri bozmuş olabilir.

Yazılımların zaten hepsi OsxFuse ile çalışıyor ve NTFS 3G ile sadece ek bir yazılım eklentisi ve arayüz ile kullanıyorsunuz fark bu. Tuxera'yı daha iyi bir çözüm olarak görüyorum. En azından Fuse ve NTFS 3G güncellemerini stabil olarak alıyor. Yani Orkun arkadaşımız dediği gibi ekstra bir kurulum yapmaya gerek yok zaten yazılımlar kurulurken bunları hallediyor. Tek farkı dediği gibi lisans kullanmıyorsunuz. Yoksa metod aynı metod. Ve olarak zaten bu yazılımlara NTFS yeteneğini kazandıran MacFuse ve Fuse'dir.

Zaten yazılım olarak bir rehber mevcut, bu hafta lisans gerektirmeden olan rehberi hazırlarım. Tavsiye için teşekkürler...
Mac kullanırken kısıtlı depolama alanı yüzünden harici depolama da kullanmak isteyeceksiniz. Ancak harici disk taktığınızda Mac için özel formatlamadıysanız, sadece okunabilir bir erişim ile karşılaşabilirsiniz. Ben de Samsung T3 taşınabilir harici SSD ile PC Mac arasında dosya taşırken, Mac formatı sonrası birden klasör bile açamaz, dosyaları SSD'ye yazamaz hale geldim.

Çözüm Parafon NTFS for Mac yazılımı oldu. 30 TL'ye satılıyor ancak harici diski tutup formatlama seçeneğiniz yoksa işi görebilir. 10 Gün deneme sürümünü deniyorum.
Güncelleme: Güvenlik ayarlarından Paragon'a izin verdikten sonra çözüldü. Sorunda güvenlik ayarlarının da etkisi vardı. Paragon'un işini yapabilmesi için uyarı alınca açıp izin vermeniz de gerekecek.
Bir de
Kod:
csrutil disable
komutuyla bu izinlerin denetimini açabilirsin. Yani sürekli onaylamak yerine ''Heryerden İzin Ver'' seçeneğini aktif edebilirsin.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı