Makine, Elektrik- Elektronik veya Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Mühendislik kavramından bahsediyorum diyorsunuz ama ortaya somut bir şey konulmadıktan sonra o nasıl mühendislik oluyor anlamış değilim. Diğer söyledikleriniz sadece süslü kelimelerden ibaret gerçek ile yakından uzaktan alakası yok. Sanırım öğrencisiniz gerçek iş hayatına atılmamışsınız ki böyle ezbere , kulaktan duyma şeylerle konuşabiliyorsunuz. Endüstri Mühendisliğine mühendislerin çalışma ortamlarını iyileştirmek için çalıştıklarını söyleseniz neyse ama onun dışında endüstri mühendisliği ortaya somut olarak hiç bir şey koymaz ve siz bunun en iyi mühendislik ihtiva ettiğini söylüyorsunuz. Her bölümün kendine has özellikleri vardır elbet ama amiral gemileri bahsettiğim 2 mühendisliktir en çok mühendislik ihtiva eden bunlardır. Birçok mühendislikte bunların konularının bölüme çevrilmiş halidir.Yaşamınızda kullandığınız ürünlerin hemen hemen hepsi makine ve elektrik elektronik mühendislerinin ürettiği ürünlerdir bu iki bölüm olmadan diğer mühendislikler tek başlarına hiç bir iş yapamaz. Ancak bir bilgisayar mühendisi olmadan bir endüstri mühendisi olmadan veya bir başkası olmadan bu iki mühendislik her zaman tek başlarına iş yapabilir. Bir otomobili , uçağı , uzay mekiğini , televizyonu , gemiyi , silahı , buz dolabını , tencereyi vs. sayısız ürünü bu iki mühendis olmadan üretmek , imal etmek imkansızdır. Diğer bölümler özelleştirdikleri bilgiler ile onlara destek verirler. Kimseyi de burada kayırmıyoruz kimi kayırmışız bunlar hayatın gerçekleri lütfen kendimizi kandırmayalım. Öyle bir şey olsa soruyu soran arkadaşımıza bu iki bölümden birini tercih et derdim. Burada geleceklerine yön vermek isteyen kardeşlerimize lütfen duygusal değil de gerçekleri söyleyelim.
Sorunun teşhisini ilk cümlede kendiniz koymuşsunuz zaten. Mühendislik teorileri ayrıdır, ortaya koyduğu işler ayrıdır. Mühendislerin çalışma ortamlarının iyileştirilmesinden bahsetmişsiniz, evet bu işi yapıyorlar genel olarak. Peki o zaman, daha ileri seviye mühendislik teorileri bilmeden nasıl etkili bir şekilde mühendisleri koordine edebilir veya yönetebilir, endüstri mühendisleri? Bilgisayar, elektronik, makine, endüstri... Hangisinin kapsamı daha geniş? Teori kısmı ile ilgili anlattıklarım, size süslü kelimeler olarak görünüyorsa bu benim problemim değil.
Günümüzde çeşitli branşlarda mühendisler, teknoloji üretmek için birlikte çalışır. "Sadece elektronik ve makine, diğerleri olmadan götürebilir.", doğru bir argüman değil. Hepsine ihtiyaç var. Ayrıca herhangi bir branşta okumuş mühendis başka alanda çalışamaz diye bir kaide de yok, sizin düşüncenizle gidersek tek mühendislik bölümü de yeterli olur.
Kulaktan dolma veya duygusal konuştuğum falan yok. Sadece söylemek istediğimi anlamadınız ve ayrı telden konuşmaya devam ediyorsunuz. Bu arada eğer bu ülkede kayırma yapılmadığını düşünüyorsanız, bence ezbere konuşan sizsiniz, ya da şu an Türkiye' de yaşamıyorsunuz.
Her neyse, daha fazla uzatıp, konuyu iyice dağıtmaya niyetim yok. Siz anlatmak istediğimi tam manasıyla anlayıp, mantıklı bir karşı argüman üretmedikçe cevap yazmayacağım. Mevlânâ Celaleddin Rumî' nin de söylediği gibi:
"Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır."
 
Sen endüstri mühendislerinin diğer mühendisleri yönettiğini mi düşünüyorsun? Öğrenci olduğun çok belli gerçek hayatta böyle bir şey söz konusu bile değil. Endüstri mühendisi bir otomobilin üretimden ne anlar ki onu geliştirebilsin sana anlatmaya çalıştığım bu yani okulda öğrendiği teorik bilgi hiç bir işe yaramaz sadece diploma alır. Ayrıca endüstri mühendisliği fabrikalara genellikle zorunluluktan 5 senede bir 1 veya 2 tane alınır. Koordinasyon işini özel yetenekli her hangi bir mühendiste yapabilir. Mühendisliğin temeli ortaya somut bir ürün koymaktır. Tabi ki ekip işidir ama sen işi en iyi ihtiva eden endüstri mühendisi dersen cevabını da alırsın. Ben sana seri olarak otomobil üreten bir firmada işler nasıl yürüyor çalışmış biri olarak anlatayım (diğer çalıştığım sektörlerde de durum aynıydı). Böylece kurduğun hayallerden uzaklaşırsın belki. Mühendislerin büyük bir çoğunluğunu makine ve elektrik elektronik mühendisleri oluşturur. Bunun yanında işinde çok ilerlemiş gerçek özel bilgiye sahip diğer mühendislerden. Ama bunların sayısı pek fazla değildir. Endüstri mühendisleri genele zorunluluktan alınır. Çünkü onun yaptığı işi genelde üstün yetilere sahip bir mühendis de çok rahat yapabilir ve bunlar genelde üretimi bilen somut bir şeyler üretebilen makine ve elektrik elektronik mühendislerinden seçilir bunu ilerde göreceksin ve endüstri mühendisleri de örnek vermek gerekirse bir araba motoru . gövdesi , fren diskleri hangi maddeden yapılır bilemeyeceği için bu konulara pek bulaştırılmaz bu işi gerçekten bilenlere verilir. Bir makine ve bir elektrik elektronik mühendisi tek başına iş yapabilir tabi ki tek başına iş yapması onun çok fazla zaman kaybetmesine sebep olur böylece ekiplere yardımcılar alınır. Daha öncede söyledim bir tanesi en iyisidir demek yanlış diye kendini yetiştirirsen her şey yapabilirsin. Ama hayatın acı gerçeklerini gördüğün zaman inşallah hayal kırıklığına uğramazsın. Böyle Mevlana sözleri falan çocukça hareketler kardeşim Allah yolunu açık etsin.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı