Marmara'da hem mühendislikte hem de teknoloji fakültesinde makine mühendisliği okuyan arkadaşım var. Mühendislikte okuyana "Teknoloji-mühendislik arasındaki fark 'sizin üniversiteniz bazında' neler?" diye sordum. Aralarındaki en büyük fark dediğim gibi birisi Türkçe iken diğeri İngilizce eğitim veriyor. Ayrıca teknoloji fakültesinde uygulama ağırlığı daha fazla. Onun dışında mühendisliktekiler akışkanlar mekaniği dersi aldı ama teknolojidekiler almadı, teknolojidekiler kaynak teknolojisi gördü ama mühendisliktekiler görmedi diye bir durum yok müfredatları ortak. Bence bu uğurda 1 seneyi ortada hiçbir kesinlik, garanti yokken (bu sene 50 bin yaparken mezun senende 120 bin yapabilirsin) heba etmek bana göre orantısız risk almadır. Mezun ile bu seneki hedeflerin aynı üniversite zaten, birisi ODTÜ diğeri Muş Üniversitesi değil o yüzden ilk senede gitmen senin için daha iyi olur. Ayrıca emin ol ilk senen bittiğinde hatta ilk dönem sonunda "iyi ki mezuna bırakmamışım" diyeceksin.
Aşağıdaki yazıyı Marmara'nın kendi sitesinden aldım aklında daha iyi oturur durum:
"
Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, mühendislik eğitimi vermektedir, eğitim dili Türkçedir. Mezunları mühendis unvanını alarak, diğer mühendislik fakültelerinden mezun olan öğrencilerle, imza yetkisi ve diğer yetkiler açısından aynı haklara sahip olmaktadırlar. Mühendislik alanlarıyla ilgili odalara kayıt yaptırabilmektedirler. Marmara Üniversitesi bünyesinde yer alan Mühendislik Fakültesi ise İngilizce dilinde eğitim vermektedir.
Teknoloji Fakültelerini diğer mühendislik fakültelerinden ayıran en temel özellik uygulama odaklı eğitim vermesidir. Teorik derslerin yanında hemen hemen her dersin uygulama-laboratuvar kısmı da mevcuttur. Bu anlamda; el becerisi yüksek veya el becerileri ve uygulama yeteneklerini geliştirmek isteyen, uygulamalı çalışmalara yatkın, proje odaklı çalışmalardan hoşlanan öğrenci adaylarının daha çok tercih edebileceği bir fakültedir. Fakültemizi diğer mühendislik fakültelerinden ayıran en önemli özelliklerden birisi de; son sınıfa gelen öğrencilerin 2. ve 3. sınıfta yaptıkları, “Yaz Stajı” olarak da isimlendirilen 36x2 = 72 günlük kısa dönem stajlarına ek olarak, eğitimlerinin 14 hafta süren 7. döneminin tamamını (yaklaşık 3.5 ay), “iş yeri Eğitimi” ya da “İşletmede Mesleki Eğitim(İME)” adı altında endüstriyel kurum-kuruluş ve işletmelerde geçirmeleridir. Öğrencilerin staj dönemleri boyunca SGK işlemleri ve ödemeleri fakültemizce yapılmaktadır. Bu anlamda işyerlerine SGK ödemeleri ile ilgili herhangi bir Mali külfet de yüklenmemiş olmaktadır."