Makine mühendisliği okunur mu?

Ben mühendislik fakültesindeyim. Bölüm için konuşacak olursak bu sefer hazırlık okuduğum için bölüm derslerini henüz görmedim fakat birçok kişiyle konuştuğum ve gözlemlediğim kadarıyla imkansız seviyesinde dersler yok. Bölüm zor bir bölüm ona kabulüm bunu bilerek girdim fakat çalışırsanız üstesinden gelmemeniz zor yani. Teknoloji-mühendislik fakültesi muhabbetine gelecek olursak eskiden büyük farklar vardı (imza yetkisi vs.) Fakat şu an bildiğim kadarıyla aralarında bir fark kalmadı. Sadece bir taraf teknik-bilim üzerinden giderken diğer taraf daha fazla uygulama-deney ile işi yürütüyor. Mezun işine gelirsek de bence o riski almaya ve 1 seneyi çöpe atmaya değmez. Marmara'da mühendislik fakültesindeki İngilizce eğitim veriyor, teknoloji Türkçe. Onun dışında aralarında uçurum fark yok. Ama yine de karar sizin.
Ağzımızdan bal damlıyor. Konuştuklarınızda bir tane yanlış görmedim.

Hocam bir başkaşı teknoloji fakültesi hakkında adı üstünde neredeyse tamamıyla teknik, ders konusunda mühendislik fakültesine göre daha az ders görüyorlar. Akademik açıdan mühendislik fakültesini tercih etmelisin falan demişti. Bu doğru mu? Akademik açıdan, dersler açıdan daha mı farklı? Teknoloji fakültesinde tanıdığınız varsa öğrenebilir misiniz?

Marmara'da hem mühendislikte hem de teknoloji fakültesinde makine mühendisliği okuyan arkadaşım var. Mühendislikte okuyana "Teknoloji-mühendislik arasındaki fark 'sizin üniversiteniz bazında' neler?" diye sordum. Aralarındaki en büyük fark dediğim gibi birisi Türkçe iken diğeri İngilizce eğitim veriyor. Ayrıca teknoloji fakültesinde uygulama ağırlığı daha fazla. Onun dışında mühendisliktekiler akışkanlar mekaniği dersi aldı ama teknolojidekiler almadı, teknolojidekiler kaynak teknolojisi gördü ama mühendisliktekiler görmedi diye bir durum yok müfredatları ortak. Bence bu uğurda 1 seneyi ortada hiçbir kesinlik, garanti yokken (bu sene 50 bin yaparken mezun senende 120 bin yapabilirsin) heba etmek bana göre orantısız risk almadır. Mezun ile bu seneki hedeflerin aynı üniversite zaten, birisi ODTÜ diğeri Muş Üniversitesi değil o yüzden ilk senede gitmen senin için daha iyi olur. Ayrıca emin ol ilk senen bittiğinde hatta ilk dönem sonunda "iyi ki mezuna bırakmamışım" diyeceksin.

Aşağıdaki yazıyı Marmara'nın kendi sitesinden aldım aklında daha iyi oturur durum:
"
Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, mühendislik eğitimi vermektedir, eğitim dili Türkçedir. Mezunları mühendis unvanını alarak, diğer mühendislik fakültelerinden mezun olan öğrencilerle, imza yetkisi ve diğer yetkiler açısından aynı haklara sahip olmaktadırlar. Mühendislik alanlarıyla ilgili odalara kayıt yaptırabilmektedirler. Marmara Üniversitesi bünyesinde yer alan Mühendislik Fakültesi ise İngilizce dilinde eğitim vermektedir.

Teknoloji Fakültelerini diğer mühendislik fakültelerinden ayıran en temel özellik uygulama odaklı eğitim vermesidir. Teorik derslerin yanında hemen hemen her dersin uygulama-laboratuvar kısmı da mevcuttur. Bu anlamda; el becerisi yüksek veya el becerileri ve uygulama yeteneklerini geliştirmek isteyen, uygulamalı çalışmalara yatkın, proje odaklı çalışmalardan hoşlanan öğrenci adaylarının daha çok tercih edebileceği bir fakültedir. Fakültemizi diğer mühendislik fakültelerinden ayıran en önemli özelliklerden birisi de; son sınıfa gelen öğrencilerin 2. ve 3. sınıfta yaptıkları, “Yaz Stajı” olarak da isimlendirilen 36x2 = 72 günlük kısa dönem stajlarına ek olarak, eğitimlerinin 14 hafta süren 7. döneminin tamamını (yaklaşık 3.5 ay), “iş yeri Eğitimi” ya da “İşletmede Mesleki Eğitim(İME)” adı altında endüstriyel kurum-kuruluş ve işletmelerde geçirmeleridir. Öğrencilerin staj dönemleri boyunca SGK işlemleri ve ödemeleri fakültemizce yapılmaktadır. Bu anlamda işyerlerine SGK ödemeleri ile ilgili herhangi bir Mali külfet de yüklenmemiş olmaktadır."

Marmara'da hem mühendislikte hem de teknoloji fakültesinde makine mühendisliği okuyan arkadaşım var. Mühendislikte okuyana "Teknoloji-mühendislik arasındaki fark 'sizin üniversiteniz bazında' neler?" diye sordum. Aralarındaki en büyük fark dediğim gibi birisi Türkçe iken diğeri İngilizce eğitim veriyor. Ayrıca teknoloji fakültesinde uygulama ağırlığı daha fazla. Onun dışında mühendisliktekiler akışkanlar mekaniği dersi aldı ama teknolojidekiler almadı, teknolojidekiler kaynak teknolojisi gördü ama mühendisliktekiler görmedi diye bir durum yok müfredatları ortak. Bence bu uğurda 1 seneyi ortada hiçbir kesinlik, garanti yokken (bu sene 50 bin yaparken mezun senende 120 bin yapabilirsin) heba etmek bana göre orantısız risk almadır. Mezun ile bu seneki hedeflerin aynı üniversite zaten, birisi ODTÜ diğeri Muş Üniversitesi değil o yüzden ilk senede gitmen senin için daha iyi olur. Ayrıca emin ol ilk senen bittiğinde hatta ilk dönem sonunda "iyi ki mezuna bırakmamışım" diyeceksin.

Aşağıdaki yazıyı Marmara'nın kendi sitesinden aldım aklında daha iyi oturur durum:
"
Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, mühendislik eğitimi vermektedir, eğitim dili Türkçedir. Mezunları mühendis unvanını alarak, diğer mühendislik fakültelerinden mezun olan öğrencilerle, imza yetkisi ve diğer yetkiler açısından aynı haklara sahip olmaktadırlar. Mühendislik alanlarıyla ilgili odalara kayıt yaptırabilmektedirler. Marmara Üniversitesi bünyesinde yer alan Mühendislik Fakültesi ise İngilizce dilinde eğitim vermektedir.

Teknoloji Fakültelerini diğer mühendislik fakültelerinden ayıran en temel özellik uygulama odaklı eğitim vermesidir. Teorik derslerin yanında hemen hemen her dersin uygulama-laboratuvar kısmı da mevcuttur. Bu anlamda; el becerisi yüksek veya el becerileri ve uygulama yeteneklerini geliştirmek isteyen, uygulamalı çalışmalara yatkın, proje odaklı çalışmalardan hoşlanan öğrenci adaylarının daha çok tercih edebileceği bir fakültedir. Fakültemizi diğer mühendislik fakültelerinden ayıran en önemli özelliklerden birisi de; son sınıfa gelen öğrencilerin 2. ve 3. sınıfta yaptıkları, “Yaz Stajı” olarak da isimlendirilen 36x2 = 72 günlük kısa dönem stajlarına ek olarak, eğitimlerinin 14 hafta süren 7. döneminin tamamını (yaklaşık 3.5 ay), “iş yeri Eğitimi” ya da “İşletmede Mesleki Eğitim(İME)” adı altında endüstriyel kurum-kuruluş ve işletmelerde geçirmeleridir. Öğrencilerin staj dönemleri boyunca SGK işlemleri ve ödemeleri fakültemizce yapılmaktadır. Bu anlamda işyerlerine SGK ödemeleri ile ilgili herhangi bir Mali külfet de yüklenmemiş olmaktadır."
Anladım hocam, teşekkür ederim. Bi başkası müfredat da, dersleri aldıkları sınıflar da farklı demişti. Ben o yüzden teknoloji fakültesine ön yargılı bakıyordum. Şu an gelen puana göre teknoloji fakültesine yerleşirim diye düşünüyorum

Son düzenleme:
Anladım hocam, teşekkür ederim. Bir başkası müfredat da, dersleri aldıkları sınıflar da farklı demişti. Ben o yüzden teknoloji fakültesine ön yargılı bakıyordum. Şu an gelen puana göre teknoloji fakültesine yerleşirim diye düşünüyorum

Rica ederim. Dersleri aldığı sınıf farkı şöyle oluyor teknoloji uygulama ağırlıklı olduğu için laboratuvar dersleri daha fazla oluyor bu yüzden birisi normal sınıfta işlerken diğeri laboratuvarda işleyebilir. Müfredat konusunda da ufak tefek birkaç farklılık olabilir ama büyük çapta (farklı dersler, aynı derslerin olmaması) gibi bir durum yok. İlk seneden yerleşmenin hem psikolojik hem de mantıksal olarak çok iyi bir karar olduğunu okula başlayınca anlayacaksın :) Yolunda başarılar dilerim :)

Ettim hocam, şu an Kocaeli Üniversitesindeyim. Sıralamam 70 civarı geldi hedefi tutturamadım yani :( Sizin sıralamanız kaç? Durumu sıralamanıza göre değerlendirmek gerek.
reis selamlar ben de bu sene kocaeli makine gelmeyi düşünüyorum önerir misin?eğitimi,hocaları,fakülte ortamı nasıl? bir de stajlar ve hazırlık hakkında bilgi verebilir misin zamanın varsa

Reis selamlar ben de bu sene Kocaeli makine gelmeyi düşünüyorum önerir misin? Eğitimi, hocaları, fakülte ortamı nasıl? Bir de stajlar ve hazırlık hakkında bilgi verebilir misin zamanın varsa

Genel anlamda soruyorsan öneririm. Daha sadece hazırlığı bitirdiğim için bölüm hocaları vs. detaylı bilmiyorum fakat gelmeden önce üst sınıflardan kimle konuşsam şikayet eden olmadı. Hocaları genel olarak iyi ve eğitimli insanlar. Ortamı hakkında çok bilgim yok çünkü hazırlık Umuttepe'de değil. Hazırlıkta ise dönem başında atlama sınavı var geçersen direkt bölüme başlıyorsun eğer geçemezsen (sınava girmek zorunlu değil) herkes A1 seviyesinden başlayıp eğer hiç kalmazsan B1+ seviyesine kadar geliyor. Hazırlık Körfez ilçesinde bu olaya dikkat etmelisin. Staj olayında da bir bilgim yok maalesef çünkü genelde 2. sınıf sonunda başlıyor o işler.

Genel anlamda soruyorsan öneririm. Daha sadece hazırlığı bitirdiğim için bölüm hocaları vs. detaylı bilmiyorum fakat gelmeden önce üst sınıflardan kimle konuşsam şikayet eden olmadı. Hocaları genel olarak iyi ve eğitimli insanlar. Ortamı hakkında çok bilgim yok çünkü hazırlık Umuttepe'de değil. Hazırlıkta ise dönem başında atlama sınavı var geçersen direkt bölüme başlıyorsun eğer geçemezsen (sınava girmek zorunlu değil) herkes A1 seviyesinden başlayıp eğer hiç kalmazsan B1+ seviyesine kadar geliyor. Hazırlık Körfez ilçesinde bu olaya dikkat etmelisin. Staj olayında da bir bilgim yok maalesef çünkü genelde 2. sınıf sonunda başlıyor o işler.
kyklar hakkında bir bilgin var mı körfeze ya da kampüse yakın mı bir de ulaşım nasıl?
dün biri itüdeki takıntılı hocaları oraya atmışlar gibi bir şey dedi de öyle bir olay var mı?
instagram hesabın varsa verebilir misin ordan soruları daha kolay sorabilirim

KYK'lar hakkında bir bilgin var mı körfeze ya da kampüse yakın mı bir de ulaşım nasıl?
Dün biri itüdeki takıntılı hocaları oraya atmışlar gibi bir şey dedi de öyle bir olay var mı?
Instagram hesabın varsa verebilir misin oradan soruları daha kolay sorabilirim

Discord hesabını paylaşırsan oradan konuşabiliriz.

Discord hesabını paylaşırsan oradan konuşabiliriz.
Hocam merhaba bende makina muhendisligi istiyordum bu sene yks 80k yaptım kou havacılık elektrik elektronik karar vermiştim fakat tercihlerin kapanmasına 2 gün kala makina muhendisligine tekrar kaydim sakarya veya kocaeli de okusam veya bursa teknik işbulma imkanları nasıl olur çok araştırdım fakat net birşeyler bulamıyorum bu bölümden illa ıtü veya otduden mi mezun olmak lazim

Hocam merhaba bende makina muhendisligi istiyordum bu sene yks 80k yaptım kou havacılık elektrik elektronik karar vermiştim fakat tercihlerin kapanmasına 2 gün kala makina muhendisligine tekrar kaydim sakarya veya kocaeli de okusam veya bursa teknik işbulma imkanları nasıl olur çok araştırdım fakat net birşeyler bulamıyorum bu bölümden illa ıtü veya otduden mi mezun olmak lazim
Çalışma alanı geniştir hocam. Saydığınız 3 üniversite de fena değil. Tercihlerinize yazabilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı