Mantle gerçekleri

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Neyi tartışıyorsunuz anlamıyorum.

AMD, Mantle sayesinde oyunlarda %45'lere varan performans artışı sağlarsa buna hangimiz üzülür?

AMD'nin verdiği rakamların biraz abartılı olduğu gerçek. Ama bunu sadece AMD değil, tüm firmalar yapıyor. Muhtemelen hiç biriniz, yeni çıkan bir işlemci/ekran kartı için bu üç firmanın arge'lerinin gerçekleştirdiği ve sadece editörlere dağıtılan basın bültenlerini görmediniz. Görseydiniz, zaten tartışmanın ne kadar manasız olduğunu anlardınız.

AMD, Mantle ile iddialı geliyor. Ancak daha önce de söylediğim gibi temelde büyük bir mantık hatası var.

Atıyorum; BF4'de 25 frame'le oynanabilirlik sınırının altında kalan R9 260'ın, Mantle sayesinde 36 frame'e ulaşmasından bahsediyoruz. Olabilir mi? İhtimaller dahilinde. Ama AMD bunu becerirse, orta/üst ve üst seviye ekran kartlarını kime satmayı düşünür?

Bunun yanında Mantle'ın başarılı olmasının en büyük kriterlerinden biri de; Crysis 3 gibi Nvidia mimarisine göre optimize edilmiş oyunlarda da %45'lik artış gösterebilmesi. AMD bunu yaparsa, zaten tartışmasız olarak liderliği eline alır.

Nvidia'nın, Mantle karşısında tepkisiz duracağını hiç zannetmiyorum çünkü; teknolojik ve parasal üstünlük Nvidia tarafında.

Sonuç olarak;

Mantle, yeni bir teknoloji ve kullanıcının yararına olan her değişim: bizim için faydadır. Bunun taraftarlığını yapmak yada aksi görüşü savunmak kimseye bir şey kazandırmaz. Sonuçta bizler tüketiciyiz. Ürünü alır ve keyfimize bakarız.

Her ne kadar verilen rakamlar abartılı olsalar da, sonuçta bir şekilde performans artışı sağlanacak. Ancak bu altyapıya Nvidia'nın da destek vermesi, geliştiricilerin çıkarttıkları her oyunu Mantle'a göre optimize etmesi ve AMD tarafından sürekli yazlım güncellemelerinin yapılması gerekir.

Oyunlar gelmeden herhangi bir yorum yapmanız yada yapmam son derece yanlış. Yani havanda boşuna su dövmeyin.

Çok güzel açıklamışın Haluk abi. Benim tek derdim bu rekabetin devam etmesidir . Ülkemizde fiyatları etkileyen çok unsur var . Dolarin yükselmesi, kdv, vergi, birde bunun yanına ithalatçı firmaların aç gözlülüğü eklenince gerçekten fahiş fiyattan almak zorunda kalıyoruz. Ama bunu anlatamadım bir türlü yada anlamak istemediler. Ben Nvidia'yı asla küçümsemedim gerçekten çok güzel işler çıkarıyolar . Ama yaptıkları işler genellikle çok dar kesime hitap ediyor. Parası çok olan geliri fazla olan yararlanabiliyor. Benim yakındığım konu bu sadece . Ama anlamamak için ekstra güç sarf ediyolar.

Benim kaç gündür tartışdığım konu Mantle'ın gelmesi mi sanıyorsun? Abartılmış rakamlar ile reklam yapılması, ve senin saçma sapan cümlelerin. Seninle daha fazla tartışamayacağım, forumda millete yardımcı olmak yerine seninle konuşarak zaman harcamak pek akıllıca gelmiyor.

Ayrıca yazım hatalarından dolayı bana bir mesajını dahi alıntı yaptırmadığın için teşekkür ediyorum, nasıl ceza yemiyorsun ona da şaşırıyorum. Bundan sonra da millete haber vermek için konu açacaksan buraya açma, Kullanıcı Haberleri bölümüne aç. Terbiyeni de takın, yoksa pek uzun süre bu forumda kalacağını düşünmüyorum. Samimi olduğum biri değilsin, arkadaşım değilsin.

Benim kaç gündür tartışdığım konu Mantle'ın gelmesi mi sanıyorsun? Abartılmış rakamlar ile reklam yapılması, ve senin saçma sapan cümlelerin. Seninle daha fazla tartışamayacağım, forumda millete yardımcı olmak yerine seninle konuşarak zaman harcamak pek akıllıca gelmiyor.

Ayrıca yazım hatalarından dolayı bana bir mesajını dahi alıntı yaptırmadığın için teşekkür ediyorum, nasıl ceza yemiyorsun ona da şaşırıyorum. Bundan sonra da millete haber vermek için konu açacaksan buraya açma, Kullanıcı Haberleri bölümüne aç. Terbiyeni de takın, yoksa pek uzun süre bu forumda kalacağını düşünmüyorum. Samimi olduğum biri değilsin, arkadaşım değilsin.

İsabet olur . Sana gel yorum yap diyen olmadı. Git kendi doğrularını başkalarına anlat. Zaten bu konu altında yapılan yorumlar okuyan birisi açısından açıklayıcı olmuştur. Ben gayet düzgün yorumlar yaptım kimseyide kırdığımı düşünmüyorum. Bu arada bu forumda ne kadar kalacağım senin haddine düşmez . Hadi eyvallah

Evet beyler biz %45 performans artmaz diyenler kazandık. Mantle'ın gerçekleri şuymuş, aslında işlemcideki yükü azaltıp ekran kartına bindiriyor, tıpkı Nvidia'nın Shadowplay programı gibi.

Battlefield 4 üzerinde yapılan testlerde ekran kartına darboğaz yapmayan bir işlemci ile sadece %5-%10 arası performans artışı sağlanmış.

Mantle'ın güzelliği şuymuş aslında, en düşük işlemci ile bile en yüksek ekran kartı verimini alabiliyor kullanıcılar, ekran kartına en kötü şekilde darboğaz yapabilecek işlemci ile bile aynı performansta çalıştırabiliyoruz.

Dolayısıyla ekran kartının GPU hızını hızlandırmıyor, böyle bir şey mümkün değil zaten, yani en uç noktada sisteme sahip ve ekran katına hiç darboğaz yapmayan işlemciye sahip olan kullanıcılar Mantle'dan yararlanamıyor.

Evet beyler biz %45 performans artmaz diyenler kazandık. Mantle'ın gerçekleri şuymuş, aslında işlemcideki yükü azaltıp ekran kartına bindiriyor, tıpkı Nvidia'nın Shadowplay programı gibi.

Battlefield 4 üzerinde yapılan testlerde ekran kartına darboğaz yapmayan bir işlemci ile sadece %5-%10 arası performans artışı sağlanmış.

Mantle'ın güzelliği şuymuş aslında, en düşük işlemci ile bile en yüksek ekran kartı verimini alabiliyor kullanıcılar, ekran kartına en kötü şekilde darboğaz yapabilecek işlemci ile bile aynı performansta çalıştırabiliyoruz.

Dolayısıyla ekran kartının GPU hızını hızlandırmıyor, böyle bir şey mümkün değil zaten, yani en uç noktada sisteme sahip ve ekran katına hiç darboğaz yapmayan işlemciye sahip olan kullanıcılar Mantle'dan yararlanamıyor.

Haluk Sekendiz sonuna kadar haklı çıktı o zaman.

Haluk Sekendiz sonuna kadar haklı çıktı o zaman.

%45'e varan performans artışlarından bahsediyordu zaten Gpu'larda. Kimse direkt %45 performans artışı olacak demiyor. He bu %10 olur %20 olur bu oranlar zaten öngördüğü performans artışlarının içinde yer alıyor.

Öncelikle kimse doğrudan %45 performans artışı olacak demedi, %45'e varan performans artışı olacak dedik ki oldu da.

NVIDIA Shadowplay programı hakkında bilgim yok ama bildiğim kadarıyla FRAPS tarzı oyun içi video kaydı almaya yarayan bir program, bu durumda Mantle ile alakasını göremedim doğrusu.

Her şeyi geçtim eğer bu Mantle DirectX gibi yaygınlaşır da her oyunda kullanılırsa Ucuz bir işlemci ve yanına daha kaliteli bir ekran kartını rahatlıkla koyabiliriz, Mantle incelemesi ortaya koydu ki işlemcinin oyunlarda performansa etkisi olmadığı söylemi tamamen bir yanımsama, hoş hiçbir zaman gönülden inanmamıştım zaten buna.

Demem o ki AMD yine tüketiciyi hedefleyen bir teknolojiye imza atmış durumda, biraz önce dediğim üzere Mantle yaygınlaşırsa hem çok üst seviye (crossfire(ve NVIDIA da katılırsa SLI) yapılmış) sistemlerde hem de düşük işlemcili sistemlerde etkili olacak bir teknolojidir.

(Yine)Her şeyi geçtim bize fazladan performans kazandıran her şey bir "artı" dır. 5 FPS olsun, 50 FPS olsun ya da başka bir değer olsun önemli olan ortada bir performans artışının olmasıdır ve bu düşük seviye sistemlerde ekran kartı darboğaz sınırının bir üst seviyeye taşınmasıdır. Kimse demiyor ki AMD piyasaya tek başına hükmetsin, yaptığı hareketlerle kendisinin de demediğini ortaya koyuyor. (Bakınız: Mantle'ın açık kaynak kodlu olması ve AMD'nin NVIDIA'ya açık bilet vermiş olması.) Son kullanıcı yani bizim için rekabet her zaman ve her koşulda iyi bir şeydir, unutmayın ki AMD ekran kartlarında isim değişikliğine gidene kadar 1100-1200 TL'den GTX770 alıyorduk, 2100 TL'den GTX780 alıyorduk.

Toparlamak gerekirse Guru3d'de bulunan üstadlarımın da dediği üzere benim kitabımda ücretsiz her kazanç bir artıdır. (Mantle'ı kullanmalı mıyız sorusuna cevap olarak söylenmiş bir cümle.)

Son kez bir şeyi tekrar etmek ve üzerinde durmak istiyorum, bu konuda kimse AMD iyidir NVIDIA kötüdür demiyor, rekabet her zaman için iyidir ve Mantle teknolojisinin bize herhangi bir dezavantajı olmamakla birlikte yerine göre çok büyük avantajları vardır diyoruz sonuç olarak herhangi bir şekilde bu başlık altında bu teknolojiyi ya da iki firmadan birini sebepsiz yere kötülemeye kalkışacak olursa 1 günlük uzaklaştırma alacak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sonuçta bu API kimseyi külfet altına sokmuyor. Ve ileride son kullanıcılara ne kadar büyük katkılar sağladığını herkes görecek. AMD'nin Nvidia'ya açık kapı bırakmasıda asıl hedeflerinin dünyadaki bütün oyuncuların bu API'dan faydalanmasını sağlamak. Adamların vizyonu geniş bir kere.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı