Mantle gerçekleri

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ne güzel açıkladın Ercan. ShadowPlay'ın çalışma mekaniği ile aynı mantle. Aralarındaki benzetme budur.

Paylaşımlarda kanıt kanıt diye tutturmaya ben hoş bakmıyorum. Haber, dedikodu denilince sorun yok. Bende diyeyim ki Mantle %400'e kadar performans artışı sunacak işte kanıt. Mantıklı mı değil. Gelişme güzel hoş ancak o kadar da abartılmaz. Crossfire üzerinde %95'e varan performans diyordu paylaştığınız haber sitesinde. Lütfen ama... :)

İşlemcinin oyunlarda performans etkisi palavra mı dedin ben mi yanlış anladım? :confused:

Performans artışı tam da beklediğim gibi oldu. AMD sonunda bir teknoloji ile az da olsa genel anlamda şirketine ve AMD kullanıcılarına güzel bir şey kattı. AMD şirketi adına harcadığı masrafa değdi mi değmedi mi bunu zaman gösterecek. Ancak bu teknolojiden herkesin tam anlamıyla yararlanamaması kötü olmuş. Tabi henüz yeni bir teknoloji umarım gelişir ve daha çok kullanıcıya hitap eder ve etkisi de bir o kadar artar. Haluk abinin beklentilerini tam karşıladı sanırım bu. :)

Kimsenin AMD kötüleyeceğini sanmıyorum. Sonuçta AMD olmasa NVIDIA ekran kartı alamazdık. :) Sadece abartı haberlere, uçuk reklamlara benim gibi karşı birçok kullanıcı var.

Global olarak gerçekleşen bir durumdur bu. %95'e varan indirim, 100 TL hediye çeki yazıp 1000 TL üzerinde alışverişler için geçerlidir yazısını karınca duası kadar yazmak gibi.

Mantle'de de abartı var, PhysX'te de var. G-Sync'de de olacaktır. Bu durumu bu kadar uzatacak bir durum yok. Kimse objektif bakmamış olaya. HD 5750 ve şu an R9 270X kullanıcısı olarak diyorum ki ücretsiz olarak sunulan Mantle %45 performans artışı sağlamasa bile artıdır fakat G-Sync daha devrim bir teknoloji olacak.

Tabii ikisi de farklı şeyler.

Mantle, yazılımsal olarak oyunlarda yapılan güncelleme ile GPU'dan daha fazla verim alıp FPS değerini arttırmak ve tamamen ücretsiz.
G-Sync donanımsal bir teknoloji bu teknoloji sayesinde yırtılma olayları ortadan kalkacak, FPS dalgalanması azalacak ve G-Sync destekli monitör, ekran kartına sahip olmak gerek.

Durum bu kadar, dileyen istediğini alır. AMD konsol işlemcilerini de üreterek ne kadar iddialı bir döneme girdiğini göstermiş oldu. nVidia da bu işte ben de varım dedi. Son dönemlerde konsol ve donanımlarda gelişmeler oldu. Siz de buna sevinmek yerine AMD vs nVidia tartışması yapıyorsunuz. AMD ekran kartı olan AMD diyor, nVidia ekran kartı alan nVidia diyor.

Tekrar söylüyorum ki biz kullanıcıyız, istediğinizi alın oyunuza bakın. Objektif olmayıp saygı çerçevesinden çıkılarak yazılan yanıtlar sadece birbirinizi kırar ve havada kalır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Estağfurullah hocam kimseye hakaret ettiğim yok konuyla ilgili olarak yanlış kelimeleri kullanmış olabilirim ve bu yüzden özür dilerim.

Olay şudur ki örnek olarak her zaman işlemciyi en düşüğe çekip ekran kartını en yüksek seviyeye çekmeye çalıştık ama A10-7850K ile R9 290X Mantle sonuçlarına baktığımızda işlemcinin yetmediği ve bariz bir şekilde darboğaz yaptığı belli ki 60 fps kazanç oluyor;

index.php

A10-7850K'nın kendi görüşümle FX-4100 seviyesinde olduğunu düşünürsek çoğu arkadaşa sistem önerisi konusunda işlemcinin etkisi olmadığının üzerinde ısrarla durarak işlemcileri düşürdük hep ve ekran kartını bir üst seviyeye çektik, hoş çoğunda daha iyi bir sonuç elde etmişizdir ama işlemcinin de etkisi var be abi.

index.php

Ek olarak bugüne kadar size hiçbir saygısızlıkda bulunmadığımı düşünüyorum ve böyle düşünmeniz beni üzdü doğrusu.

NVIDIA Shadowplay programı hakkında bilgim yok ama bildiğim kadarıyla FRAPS tarzı oyun içi video kaydı almaya yarayan bir program, bu durumda Mantle ile alakasını göremedim doğrusu.

Mantle ile çalışma mekaniği aynıdır Shadowplay'in, ikisi de işlemciden yükü alıp ekran kartına bindiriyor. Yoksa biri ayrı şey, diğer tamamen ayrı şey bunu biz de biliyoruz herhalde. :D

Mantle iyi bir teknoloji ona laf yok, artık kullanıcılar en azından işlemciye çok para yatırmak zorunda kalmayacaklar.

Haluk Sekendiz R9 ekran kartlarının çoğunu incelemişti. Bu mantle ve Amd'nin yeni çıkaracagı sürücü ile ne kadar performans artışı olacağını Haluk bey zaten o zaman test edip yayınlar. Hep beraber görürüz ne kadar performans artışı olacagını Haluk hocam bekliyoruz.

Son kez bir şeyi tekrar etmek ve üzerinde durmak istiyorum, bu konuda kimse AMD iyidir NVIDIA kötüdür demiyor, rekabet her zaman için iyidir ve Mantle teknolojisinin bize herhangi bir dezavantajı olmamakla birlikte yerine göre çok büyük avantajları vardır diyoruz sonuç olarak herhangi bir şekilde bu başlık altında bu teknolojiyi ya da iki firmadan birini sebepsiz yere kötülemeye kalkışacak olursa 1 günlük uzaklaştırma alacak.

Mantle tırt çıktı. Öcü AMD. Kahrolsun AMD kahrolsun Mantle.
Cezamı bekliyorum.

Mantle bilmemde G-Sync gibi bir olay varken ileride tekrar bilgisayar toplayacakların ilgisini fazlasıyla çekecektir.
Mantle ile 10FPS artış yaşasan Vsnyc açsan katliyam ortalık bunun için iyi bir kart gerek, G-Sync monitörler ilk etapta pahalı olacaktır ama tam oturduğunda kim ne yapsın Mantle'ı.
Bugün şu geldi aklıma acaba bu Kaveri işlemcisi sadece BF4'mü açıyor diye, odaklandıkları şeye o kadar eğildiler Sata 3'ün varlığını unuttular.
Bir yandan şu oyunu oynatıyoruz diyorlar diğer taraftan Sercanın dediği gibi "tırt" teknolojileri kullanıyorlar.

Mantle bilmemde G-Sync gibi bir olay varken ileride tekrar bilgisayar toplayacakların ilgisini fazlasıyla çekecektir.
Mantle ile 10FPS artış yaşasan Vsnyc açsan katliyam ortalık bunun için iyi bir kart gerek, G-Sync monitörler ilk etapta pahalı olacaktır ama tam oturduğunda kim ne yapsın Mantle'ı.
Bugün şu geldi aklıma acaba bu Kaveri işlemcisi sadece BF4'mü açıyor diye, odaklandıkları şeye o kadar eğildiler Sata 3'ün varlığını unuttular.
Bir yandan şu oyunu oynatıyoruz diyorlar diğer taraftan Sercanın dediği gibi "tırt" teknolojileri kullanıyorlar.

G-Sync iyi güzel hoş teknoloji ama gelipte Nvidia sadece Türkiye'yi düşünüpte çıkarmıyor bu G-Sync'i.

Nvidia : Ben bir teknoloji geliştirdim adı G-sync.
Son kullanıcı : İyi güzel ne işe yarıyor peki?
Nvidia : Lag - gecikme,shutter - kekeleme ve Tearing - yırtılma olmadan oyun oynanabilecek.
Son kullanıcı : Gerçekten harika birşey bu. Peki bundan nasıl faydalanabileceğiz?
Nvidia : İlk önce 144 hz'lik 3D monitör alman lazım. (Örnek) : ASUS VG248QE (1000 küsür TL)
Son kullanıcı : Başka?
Nvidia : Geliştirdiğimiz G-Sync kitinden alacaksınız. (350 - 400TL)
Son kullanıcı : Oldu canım başka?
Nvidia : Tabi biz firmalarla anlaştık içinde bu kiti barındıran monitörler piyasaya sürecekler.
Son kullanıcı : Buna uygun monitörü olanlar ne yapacaklar? Herhalde kiti alıp monitörlerine mi takacaklar ?
Nvidia : Evet. Ama kendileri taktığı taktirde monitörleri garanti dışı kalacak.
Son kullanıcı : Hadi canım!
Nvidia : Son bir ekleme daha yapayım bu G-Sync kiti takılı olan monitörlerin 3D özelliği devre dışı kalacak ve bu teknolojiyi kullanabilmeniz için GTX650ti boost ve üzeri ekran kartı kullanmanız lazım.
Son kullanıcı : Böyle saçma birşey olabilir mi? Ben o monitörü alıyorsam 3D özelliği içinde para veriyorum. Her neyse bende HD7870 ekran kartı var yine kullanabilecekmiyim?
Nvidia : Kullanamazsınız. Kepler mimarili Nvidia ekran kartına sahip olmanız lazım. En az GTX650ti boost ve üzeri.
Son kullanıcı : Geliştirdiğiniz teknoloji iyi güzel ama bu kadar külfetin altına girdikten sonra bir önemi yok.

Yurt dışında daha alınabilir durumda ama Türkiye'de bu döviz kuru taksit sınırlandırması vergiler Kdv'ler ithalatçı firmaların aç gözlülüğü yüzünden burda tutması çok zor.

Mantle'yi kim ne yapsın demişsin ama Nvidia kullanırsa aynı şeyi söyleyebilecek misin? Son kullanıcıdan ekstra bir ücret beklentisi yok herhangi bir külfet bindirmeden adamlar yapmış birşeyler vaad ettiği oranlarıda tutturmuş daha ne istiyorsun AMD'den? Fps artışı olmuş mu? Olmuş. Bir artısıda artık gelecek nesiller darboğaz nedir bilmeyecek bu teknoloji yayılırsa. Rahat rahat CF SLI düzeneği kurabileceğiz. Başka arzunuz?

Ben G-Sync kötülemiyorum gerçekten çok iyi bir buluş. Ama insanın sırtına çok yük bindiriyor. Benim sadece yakındığım konu bu.

Ya şimdi bana göre AMD ile nVidia kullananlar karşı karşıya dizilmiş birbirine atış yapıyor.
Öncelikle bir şeyi açıklığa kavuşturalım. nVidia ShadowPlay kısaca şöyle açıklanabilinir. En son gelen sürümü ile direk olarak Twitch TV'de canlı yayın yapmaya izin vermekte. Ama en önemli özelliği diğer video çekme programlarına oranla ekran kartını ve sistemi yormadan video çekmeye yarıyor. GPU'ya abanıp oyun içi FPS'i düşüreceği yerde yükü daha çok CPU'ya yükleyip en son kodlama işini GPU'ya bırakmasıdır. Eğer Haluk abi onay verir ise ShadowPlay hakkında elle tutulur bir makale hazırlamak isterim.

Gelelim AMD'nin ürettiği fasulyenin faydaları ;

Mantle teknolojisi bence işlemciye daha az bağlı kalıp kartın kendi performansını göstermesine yarıyor. Tam olarak böyle. Yalnız vaat ettiği gibi %45'e yakın performans artışı ortada yok. RevoLand'ın gösterdiği tablolar bence biraz şişirmece. Çünkü oyun zaten gene DX üstüne inşaa edilmiş şekilde. 60 FPS artışı bana pek mümkün gelmiyor. Ne belki Mantle DirectX'te ki bazı oyun içi performansı etkileyen bölümlere kendisi fixlemiş ve biraz daha stabil hale getirmiş olabilir. Ortada yepyeni bir oyun motoru veya fizik motoru yok. DirectX 11'in sunduğu fizik motorunu stabil hale getiren bir yama gibi duruyor. Ama sadece Mantle kodu geçen oyunlarda çalışıyor ne hikmetse bu yama..

Gelelim nVidia'nın ürettiği fasulyenin faydalarına ;

G-Sync teknolojisinin meyvelerini şahsen nVidia ilk çıktığı zaman değil uzun dönemde alacak gibi duruyor. @Paradise7 bence karşılıklı konuşmada biraz abartmış. Çünkü zaten biz en düşük nVidia cephesinde 650Ti veya Ti Boost öneriyoruz. Bu adamın bütçesi belli. 1500 - 1700 TL'lik bir bütçe ile bu kartı almış. Evet şimdi çıkacak G-Sync destekli monitörler pahalı olacaktır. Çünkü daha yeni bir teknoloji ve geliştirme sürecinden dolayı fiyatları biraz dudak ısırtacaktır. Gelelim 650Ti Boost'a. Şuan ki oyunların bir çoğunu rahat bir biçimde (biraz grafik ayarlarından feragât ederek) oynatabiliyor. Ama ya bundan 3 sene sonra ? Veya elimizde bir canavar olsun. Diyelim ki 780Ti var. 5 Sene sonra bu kart baya eskiyecek ve o dönem ki oyunları belki de biraz donarak oynatacaktır. 5 sene sonra bu adam o dönemin oyunlarını gene yüksek ayarlarda oynamak isteyecek. Bunun için en az 1000 TL gibi bir parayı gözden çıkartacak. Onun yerine G-Sync Kiti satın alıp o dönemde artık ne kadar olursa 200-300 TL verip eski GTX 780Ti'ye sanki bir hayat öpücüğü verilmişcesine o dönemin oyunlarını gene yüksek ayarlarda oynatabilecektir. Evet belki şimdi için çok tuzlu gelebilir maliyeti ama bunun daha gelecek seneleri de var. nVidia hangi teknolojisini çıkarttıktan sonra onu ölümüne terk etti ? Hep onları bir yere kadar yaşattı. Sonra G-Sync kitini kullanıcı kendi takarsa garanti bozulacakmış. Olur mu öyle şey ? Ne belki dandidik dundidik markalar garantiyi kesebilirler. Ama bence Asus , Samsung , Philips gibi markalar garantiyi sürdüreceklerdir.

Ben burada yazdıklarımı olabildiğince tarafsız olarak yazmaya çalıştım. Her iki tarafında ürettiği teknoloji kısa bir şekilde ele aldım. İstesem koskoca bir makale de yazabilirdim. Ama yazmadım. Ben şimdi bunu nasıl yazdım ? Gördünüz klavyenin tuşlarına bastım yazdım. Ama yazmamış da olabilirim. Yani bütün olay son kullanıcıda bitiyor. Bu arada AMD'yi de tebrik etmek gerek. Uzun bir süre sonra ilk defa 28nm'ye ve yeni bir teknoloji geliştirdi. Bence AMD diğer devlere ezilmekten kendini son anda kurtardı.. @Paradise7 bana hala fanboy, taraflı yazmış falan diyebilir. Ama unutmasın ki ben onun belirttiği her iki firmanın ürünlerini de kullanıyorum. İşlemcim AMD FX-8350 , ekran kartım nVidia GTX 770. Yani her iki firma ne yaparsa yapsın ben her türlü kârlı çıkacağım demek oluyor bu :D Hadi siz atışmanıza devam edin.

@SypeR aynen öyle üstad. İki firmada ne yaparsa rekabeti arttıracak bizim yararımıza. Ben bu günün üzerinden konuştum doğal olarak ileride ne olacağı belli olmaz belki dolar 3 TL civarına gelicek belli olmaz yani.

Yine söylüyorum yurtdışında çok tutulur. Orda çoğu kişi zaten 60hz monitör kullanmıyor bile. Ama bizim ülkemiz farklı son kullanıcılar tavuk gibi yolunuyor. Anlatmak istediğim bu yoksa G-Sync'i kim istemezki?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı