Masaüstü vs Laptop

Masaüstü vs laptop. Bu soru aslında bütün kullanıcıların sorduğu veya soracağı sorulardan bir tanesi. Genellikle hep tartışılmıştır. Ben de bugün bu konuya kendimce değineceğim. Not: Burada bahsedeceğim masaüstü bilgisayarlar kasalı olanlardır yani all ın one modellerden bahsetmiyorum. Başlamadan şunu da ekleyeyim bunlar tamamen benim düşüncem. Sizler de görüşlerinizi yazabilirsiniz.

1- TAŞINABİLİRLİK

Taşınabilirlik aslında önemli bir nokta ve bu ikisini en çok ayıran yani farklı kılan kısım. Bu kısımda tabii ki laptop galip gelmekte. Seyahat eden kullanıcıların laptop seçmesinin en büyük sebebi. Burada laptop 1-0 öne geçiyor.

2- KİŞİSELLEŞTİRME OLANAKLARI

Evet. Bir ürünü kişiselleştirmek önemli. Kişiselleştirmeden kastım bir donanımı değiştirmek ( ekran kartı, ram, işlemci vb.) Masaüstü burada onlarca olağanak sağlıyor. Mesela ekran kartınız artık size yetmiyor, bütçeniz dahilinde rahatça değiştirebilirsiniz. Ama laptopta böyle mi? Hayır. Bundan birkaç sene önce bir laptop aldınız diyelim şu an nostaljik donanımlarıyla sizlerle. Ve artık birçok laptopta ram falanda değişmiyor bazılarıı hari tabii. Bu kısımla birlikte eşitlik sağlanıyor durum 1-1

3- FİYAT AVANTAJI

Şöyle bir laf vardır bilir misiniz? Bu paraya ne masaüstü toplarım diye bir laf var. Bu doğru. Bir laptop fiyatına çok daha performanslı masaüstü alabilirsiniz. Bu kısımda masaüstü farkı kapatıp öne geçiyor durum 2-1 oluyor.

4- ISINMA SORUNU- Isınma sorunu çoğu laptopta hala büyük bir sorun. Bunun sebebi ise masaüstüne kıyasla daha küçük bir kasanın içine malzemelerin sıkıştırılmış olması. Burada da masaüstü 3-1 öne geçiyor.

5- EKRAN

Ekranlar bilgisayarın güzelliğine yansıtan en önemli kısımlarından biri. Laptoplarda bu kısım genellikle en fazla 17.3 inç olmakta bu da masaüstüne karşı bir dezavantajı.
Burada şöyle bir sorun doğuyor oyun oynarken veya herhangi bir film izlerken büyük ekrandan mahrum kalıyorsunuz. Ama harici monitör bağlayabilirsiniz maalesef bu da taşınabilirlik özelliğini yok ediyor. Masaüstü iyice farkı açıyor. Durum 4-1


6- UZUN ÖMÜRLÜLÜK

Üstte bahsettiğim gibi masaüstü donanımları değiştirelebiliyor ve bu uzun ömürlülük sağlıyor. Yani uzun kullanım amacınız var ise masaüstü size göre. Durum 5-1

7- PERFORMANS.

Daha büyük kasası ve olanakları sayesinde masaüstü aynı fiyattaki bir laptoptan daha iyi.
Durum 6-1


SONUÇ

Masaüstü açık ara farkla galip geliyor, ama yine de laptoplar da taşınabilirlik amacıyla tercih ediliyor fakat ilerleyen zamanlarda çok profesyonel iş yapmayanlar için laptop da maziye karışacakış gibi duruyor. Sebebi telefonların ve tabletlerin iyice gelişmesi. Ve bu durumda bilgisayarlara kamyon yakıştırmasının doğru olduğunun kanıtı. Bilgisayarlar hep kullanılacak ama kamyon olacak. Telefonlar ve tabletler ise günlük otomobil gibi diyebiliriz.

Peki eksik bulduğunuz kısımlar var mı? Neleri eklemek istersiniz?


Okuduğunuz için teşekkürler.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Evet, taşınabilir olması laptop seçmek için yeterli.
Uzun ömürlülük kısmına katılmıyorum, laptopların ömürü bitince değiştiriyorsunuz, masaüstünün ömrü bitince de değiştiriyorsunuz. Masaüstünde hangi ekipmanlar değiştirilmeden kalıyor ki? Sadece anakart değiştirmek için bile işlemci, RAM, kasa değiştirmek gerekebiliyor, yani neredeyse yeniden kasa alıyorsunuz. 3-5 bir şey sabit kalıyor diye bu şekilde bakmamak lazım. Yetmediği yerde taksit taksit tüm ekipmanları değiştiryorsunuz.
Ekran konusuna da katılmıyorum, bu kıyasa açık değil. Küçük diye masaüstüyle kıyaslamak bana saçma geldi. Sonuçta laptoptakinde amaç taşınılabilirlik.
 
1-) İkisinin de yeri ayrı. Fakat laptopların ısınma sorunu hiç bir zaman çözülmedi çözülmeyecek de. Tavsiyem laptoplara yatırım yapmamanız. Alın işinizi görecek en basitinden. Laptoplardan çok fazla bir şey beklemeyin. Laptopları modifiye edemezsiniz kolay kolay. hep öyle kalır
2-) İkinci olarak laptoplar bir kere bozulduğunda tamiri kolay kolay olmuyor. Direk anakart değiştirmek gerekebiliyor, ciddi sorunlar meydana geldiğinde. Yeni anakart da laptop fiyatınının neredeyse %80'i . Masaüstü bilgisayarlar modüler parçalardan oluştuğu için tamiri kolay ve ucuz oluyor. Ne demek istediğimi şu konuda bahsedilenleri okuyarak anlayabilirsin. ASUS ve Teknik Servisi-SMS Infocomm Rezaleti
 
Üstteki arkadaşın dediği gibi laptopa yatırım yapmamak gerek. Evet taşınabilir ama laptop modüler bir sistem değil yani bir parçası bozulursa tamamı çöp oluyor. Uzun vadede paranızı boşa harcıyorsunuz. Tavsiyem oyun vs. için yatırımızı kasaya yapmanız, sonrasında da ince hafif ve dayanıklı bir laptop almanız yönünde olur.

Günümüzde oyuncu laptoplarının hiçbiri gerçek anlamda taşınabilir cihazlar değil. Adaptörsüz kullanamıyorsunuz. Adaptörü de alınca çantayla taşımak gerekiyor derken büyük bir yük haline geliyor.
 
Oyun oynayacak, ağır programları çalıştıracak, arkana yaslanıp geniş ekranda bir şeyler yaparak, izleyerek vakit geçirmek için masaüstü şart. Konfor vadediyor bence öncelikle. E öte yandan taşınılabilir olması, bir yerlerde yatıp kucağına alarak kullanabiliyor olman sebebiyle laptop aslında fazlasıyla gerekli. İmkanınız varsa ikisinden de alın derim yani. Hayat kalitesini bir tık etkiliyor. Ben bu dediğim şekilde takılıyorum ve genel olarak memnunum.
 
Uzun ömürlülük kısmına katılmıyorum, laptopların ömürü bitince değiştiriyorsunuz, masaüstünün ömrü bitince de değiştiriyorsunuz.
Garantisi bittikten sonra bir laptop'ın anakartını değiştirmeyi deneyin. Fiyat kısmını geçtim o an bir teknoloji mağazasından anakart alıp değiştiremezsiniz. Masaüstü bilgisayarımda anakart bozuldu yeni anakartı alıp taktım hemen.
Masaüstünde hangi ekipmanlar değiştirilmeden kalıyor ki?
Kasa, monitör, klavye mouse, güç kaynağı(çok eski veya sorunlu değilse). Her yeni laptop alımınızda bunlara tekrardan ücret ödersiniz.

Laptop'ın tek artısı taşınabilirlik ki bu kimi kişi ve işletme için tek başına yeterli bir sebep. O tarafta tartışmaya gerek yok.
 
Garantisi bittikten sonra bir laptop'ın anakartını değiştirmeyi deneyin. Fiyat kısmını geçtim o an bir teknoloji mağazasından anakart alıp değiştiremezsiniz. Masaüstü bilgisayarımda anakart bozuldu yeni anakartı alıp taktım hemen.

Kasa, monitör, klavye mouse, güç kaynağı(çok eski veya sorunlu değilse). Her yeni laptop alımınızda bunlara tekrardan ücret ödersiniz.

Laptop'ın tek artısı taşınabilirlik ki bu kimi kişi ve işletme için tek başına yeterli bir sebep. O tarafta tartışmaya gerek yok.
Hocam birde laptopun satışı daha kolay bence topluca cihazı satıyorsun pc de ise teker teker parça parça satmak zorunda kalıyorsun.
 
Hocam birde laptopun satışı daha kolay bence topluca cihazı satıyorsun pc de ise teker teker parça parça satmak zorunda kalıyorsun.
Tek seferde alabileceğiniz masaüstü bilgisayarlar da var ama onlar da laptoptan hallice oluyor. Yoksa o tarafta da hazır çözümler var.
 

Geri
Yukarı