Matematik bilmeden yazılım okunur mu?

Arkadaşlar ben hayati boyunca dersleri umursamamis birisiyim. Son zamanlarda kendime baktigimda gercekten degismem gerektigini fark ettim. Matematige neredeyse sifirdan baslayip temelleri atmak ve bu bolum tercihini yapmak mantikli olur mu sizce? Bu yil 12. sinifim ve 1 yil mezuna birakacagim.

Bu çok değişken bir durum. Ben oturup hazır algoritma üzerine dümdüz kod yazacağım dersen mat gerekmez. Ama işin matematik kısmı daha üst seviyelerde, yazılımın nasıl çalışacağını tasarlarken yani algoritma oluştururken gerekecek. Mühendislik okursan zaten matematik yalayıp yutmak zorundasın o kadarı gereksiz bile olsa. Bizde yazılım mühendisliği öğrencileri yazılım derslerinden çok matematik derslerinde zorlanıyor, saçma sapan matematik konularıyla uğraşmaktan mesleğin kendisine odaklanmaya vakit kalmıyor. Kısaca üst düzey nitelikte yazılımcı olmak için matematik biraz da olsa gerekir(yapacağınız işe, çalışacağınız departmana göre değişmekle beraber). Günümüzde iki ay Online ders alanlar bile kendine yazılımcı diyor, öyle yazılımcı olmak için okuma yazma bil yeter hocam.

Arkadaşlar ben hayati boyunca dersleri umursamamis birisiyim. Son zamanlarda kendime baktigimda gercekten degismem gerektigini fark ettim. Matematige neredeyse sifirdan baslayip temelleri atmak ve bu bolum tercihini yapmak mantikli olur mu sizce? Bu yil 12. sinifim ve 1 yil mezuna birakacagim.

Günümüzde yazılım sektöründe mühendislik diploma vs o kadar değer görmüyor ama. Eğer matematikle aran yoksa kendini mühendis olacağım diye şartlama. İşi bilmek ve tecrübeyle yürüyor daha çok.

Son düzenleme:
Bu çok değişken bir durum. Ben oturup hazır algoritma üzerine dümdüz kod yazacağım dersen mat gerekmez. Ama işin matematik kısmı daha üst seviyelerde, yazılımın nasıl çalışacağını tasarlarken yani algoritma oluştururken gerekecek. Mühendislik okursan zaten matematik yalayıp yutmak zorundasın o kadarı gereksiz bile olsa. Bizde yazılım mühendisliği öğrencileri yazılım derslerinden çok matematik derslerinde zorlanıyor, saçma sapan matematik konularıyla uğraşmaktan mesleğin kendisine odaklanmaya vakit kalmıyor. Kısaca üst düzey nitelikte yazılımcı olmak için matematik biraz da olsa gerekir(yapacağınız işe, çalışacağınız departmana göre değişmekle beraber). Günümüzde iki ay Online ders alanlar bile kendine yazılımcı diyor, öyle yazılımcı olmak için okuma yazma bil yeter hocam.

Günümüzde yazılım sektöründe mühendislik diploma vs o kadar değer görmüyor ama. Eğer matematikle aran yoksa kendini mühendis olacağım diye şartlama. İşi bilmek ve tecrübeyle yürüyor daha çok.
Yaklasik 6-8 ay sonra Almanya'ya tasinacagim kalici olarak. Sizce ihtiyac devamliligi olacak bir meslek var mi? Mavi yakali olmak istemiyorum.

Yazılım analitik düşünme ve problem çözme gerektirir, matematik yapamayan adam yazılımda yapamaz.
Matematik bilmeyen demiyorum "yapamayan" diyorum.
İnternette 6 ayda yazılım, dil bilmeden yazılım gibi şeyler para tuzağıdır inanmayın.

Buna kesinlikle katılmıyorum, özellikle junior bir yazılımcı için diploma inanılmaz önemli. Şu anda diploması olmayanların çoğu mülakata dahi çağrılmıyor. Diplomasız adayların iki seçeneği var, ya çok iyi olacaklar (ki bu ihtimalde yine kurumsal çoğu şirkette diplomadan ötürü iş bulmaları çok zor) ya da referansları sağlam olacak ki sektörde iş bulsunlar.

O mantıkta bakarsan doktorluğun da matematik ile bir alakası yok ama matematik bilmek zorundasın o doktorluğu yapmak için. Bunca millet boşuna mı üniversite okuyor?
O dediğine göre zaten bilgisayar mühendisliğinde okuyamaz ki matematik sorusu çözmeden ama bu demek değil ki bilgisayar mühendisleri iş hayatında matematik ile uğraşıyorlar

Yazilim derken cok genel bir Yazilimdan bahsediyorsun. Evet bir HTML CSS icin Matematik ogrenmek gerekmez lakin Matematik Yapay Zeka'nin temel tasidir, Matematik olmasa ne Yazilim ne de Yapay Zeka olurdu.
Alakası yok ben senin düşenebileceğin her alana girdim şimdiye kadar Fullstack,mobil uygulama,networking,siber güvenlik hiçbirinde senin düşündüğün anlamda ileri düzey bir matematik yok, Yapay zeka konusunda da feci şekilde yanılıyorsun çünkü bu adam MIT de yada oraya yakın bir yerde eğitim görmediği sürece yapay zekanın öğrenme algoritmalarına bir katkıda bulunmayacak sadece Openai,Meta,X gibi firmalarının geliştirdiği hazır kütüphaneleri öğrenip onları kullanabilecek. Tamam Yapay zeka'nın kütüphaneleri geliştirilirken biraz ileri düzey istatistik bilimi kullanılan yerler var openai gibi ama bu firmalar hep dediğim gibi bu massachusetts institute of technology gibi yerlerde yüksek lisans yapmış adamları işe alıyorlar zaten ,Türkiyede çoğu büyük yazılım firmasında ihtiyacın olmaz niş bir alanda ilerlemiyorsanız

Her yazılımcı bir değil. 3 aylık kursla yazılımcı olduğunu zanneden çok fazla. Mühendislik diploması her türlü öne çıkarıyor merak etmeyin iş ilanlarında.

Aha geldi yine yazılımı web sitesi tasarlamaktan ibaret zannedenler. Hayır Computer Science dediğin bilim Yazılım "Mühendisliği'nin" temelidir ve matematik biliminin bir parçasıdır. Matematiğin en önemli olduğu bölümlerin başındadır.

Yazılım ile Matematiğin bir alakası yok demek = Tıp eğitimi ile Biyolojinin hiçbir alakası olmadığını iddia etmeye benzer. Yalan yanlış edindiğiniz bilgiler ile öğrencilerin kafasını karıştırmayın, Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bölümleri eğitim açısından ciddi matematik isteyen bölümlerdir.
Yalan yanlış bilgiler? ben kendim bilgisayar mühendisliğindeyim,okula gelmeden alan derslerimin müfredatını bitirmiştim zaten sen diferansiyeli felan ciddi matematik mi zannediyorsun? ezber 3 tane konu var zaten türev,integral,diferansiyel ,son 7 yıldır bilgisayar bilimi ve yazılım ile uğraşıyorum,matematiğe ihtiyacım olan bir alan görsem emin ol en iyi şekilde örenip kullanırdım,bilgisayar bilimi siz bilmeseniz de ayrı bir bilim dalı size kalsa kimya bilimi için de matematik lazım

Son düzenleme:
Yalan yanlış bilgiler? ben kendim bilgisayar mühendisliğindeyim,okula gelmeden alan derslerimin müfredatını bitirmiştim zaten sen diferansiyeli felan ciddi matematik mi zannediyorsun? ezber 3 tane konu var zaten türev,integral,diferansiyel ,son 7 yıldır bilgisayar bilimi ve yazılım ile uğraşıyorum,matematiğe ihtiyacım olan bir alan görsem emin ol en iyi şekilde örenip kullanırdım,bilgisayar bilimi siz bilmeseniz de ayrı bir bilim dalı size kalsa kimya bilimi için de matematik lazım

Diferansiyel Denklemler matematik değil, Kalkülüs matematik değil, Lineer Cebir matematik değil, Ayrık Matematik matematik değil, Olasılık ve İstatistik matematik değil, ne matematik o zaman? Bak direkt karşı çıkacağın için temeli tamamen matematiğe dayanan algoritma ve programlama temelli dersleri hiç saymadım bile, özellikle tamamen matematik üzerine olan Yapay Zeka, Veri Bilimi, Doğal Dil İşleme gibi dersleri de saymadım. Bilgisayar Bilimi gayet de Matematik'tir.

Tekrar diyorum, yazılım web sitesi tasarlamaktan ibaret değil, Yazılım Mühendisliği hele hiç değil.

İstisnalar kaideyi bozmaz; süper zeki insanlar, her konuda tutuğunu sıfırdan başlayıp koparan nadir kişiler, dayısı amcası sağlam olanlar... bunlar benim konum değil, ben normal şartlardan bahsedeceğim.

Öncelikle düzgün bir okula girebilmek için matematik biliyor ve yapabiliyor olmak durumundasın. Adı bilinen bir okulda okuyamazsan hayata 1-0 yenik başlarsın. Yazılımcılar sadece bilgisayar mühendisi/yazılım mühendisi bölümlerinden gelmiyor artık, yönetim bilişim sistemleri neredeyse her okulda var, iki yıllık yazılım bölümleri onlarca, matematik bölümü mezunları bir diğer rakip grubu. Yani ortam çok kalabalık, fark yaratmak gerekli, en sağlam yolu da iyi üniversite.

Sonrasında, bilgisayar mühendisleri en az calculus (integral ve diferansiyel hesap), diferansiyel denklemler ve lineer cebir derslerini alırlar. Bu dersler aslında genel olarak bütün mühendislik bölümlerinde standarttır (mühendis kelimesinin kökü "hendese"dir, yani hesap). Mezun olmak için bu dersleri geçmek zorundasın, liseye benzemez, kulağından tuttukları gibi kapının önüne koyarlar. Üstelik bu derslerin o müfredatta olmasının sebepleri var. "Yazılım mühendisliği ile matematiğin hiç ilgisi yok" gereksiz kahvehane muhabbetidir, takılma hiç. Matematik bölümlerinden çok iyi yazılımcı çıkar örneğin.

Ben başka bir olasılıktan bahsedeceğim. Sayısalcı olmak zorunda mısın? Kızım bu sene üniversiteye başladı. Geçen yaz sınav sonuçları açıklandığında EA puanı neredeyse sıfır matematiğe rağmen oldukça yüksek geldi (sözel puanı ise açık ara daha iyiydi). Biz de kafamızda yönetim bilişim sistemleri, lojistik yönetimi, iktisat, vb eşit ağırlıklı bölümlere odaklanmış olarak bir dolu okul gezdik tercih öncesi. Bu ve benzeri bölümlerin ders müfredatının neredeyse mühendislikler ile aynı miktarda (belki daha düşük seviyede) matematik ile yüklü olduğunu gördük. Bölüm hocaları ile konuştuğumuzda defalarca aldığı halde birinci sınıf matematik derslerini veremeyen ve bu yüzden mezun olamayan öğrencilerinin olduğunu öğrendik. Sonuç olarak vaz geçtik ve sözel bölüm yazdık. Şu an o da mutlu, bizimde içimiz rahat.

Yani daha geniş bak ve diğer seçenekleri de baştan göz ardı etme.

"Ben hayatı boyunca dersleri umursamamış birisiyim" pek iyi bir başlangıç olmasa da zararın neresinden dönersen kardır. Ekmek aslanın ağzında, yan gelip yatandan normal şartlar altında bir cacık olmuyor. Kararlı ve iradeli ol, 3.5 milyon adayın an az 3.450.000'ni geride bırakmak zorunda olduğuna odaklan.

Yazılımcılar sadece bilgisayar mühendisi/yazılım mühendisi bölümlerinden gelmiyor artık, yönetim bilişim sistemleri neredeyse her okulda var, iki yıllık yazılım bölümleri onlarca, matematik bölümü mezunları bir diğer rakip grubu. Yani ortam çok kalabalık, fark yaratmak gerekli, en sağlam yolu da iyi üniversite.

Yani bu tam olarak böyle değil. Yazılım sektöründe de diploma oldukça önemli, özellikle kurumsal şirketler diplomaya çok önem veriyor. CV'de mühendislik yazması her zaman büyük bir artı sağlar, işe alımlarda her zaman öncelik olmanı sağlar. Matematik-İstatistik gibi diplomaların belli başlı (Veri Analistliği gibi) pozisyonlar haricinde genel yazılım sektöründe bir karşılığı olmayan diplomalardır, sadece ODTÜ-Boğaziçi gibi üniversitelerde okursanız diplomanız değer görür. Geri kalan üniversitelerden Matematik-İstatistik bölümlerinden mezun olanların herhangi bir Bilgisayar-Yazılım Mühendisliği mezunu ile rekabet edebileceği bir ortam yok.

Yönetim Bilişim Sistemleri ile Bilgisayar Mühendisliği mezunları arasında da uzmanlık farkı var. Çoğu YBS mezunu işin daha yönetim-yazılım (DevOps, SAP/ERP İş Analistliği) pozisyonlarında çalışırken mühendisler ise daha genel ve teknik pozisyonlarda iş buluyor. Developer olarak iş bulan da var elbette, ancak genele göre bakarsak durum bu.

Mühendislik joker kart gibidir, yazılım alanındaki tüm pozisyonlarda öncelik olmanı sağlar. Mühendislik diploması bu rekabetten sıyrılmanın en avantajlı yönüdür. Özellikle de iyi üniversiteden mezun olmak bu avantajı arttırır.

2 yıllık yazılım diplomasının veya alakasız bölümlerin diplomalarının zaten yazılım sektöründe hiçbir karşılığı olmadığı için listeye dahi dahil etmedim.

Biz de kafamızda yönetim bilişim sistemleri, lojistik yönetimi, iktisat, vb eşit ağırlıklı bölümlere odaklanmış olarak bir dolu okul gezdik tercih öncesi. Bu ve benzeri bölümlerin ders müfredatının neredeyse mühendislikler ile aynı miktarda (belki daha düşük seviyede) matematik ile yüklü olduğunu gördük. Bölüm hocaları ile konuştuğumuzda defalarca aldığı halde birinci sınıf matematik derslerini veremeyen ve bu yüzden mezun olamayan öğrencilerinin olduğunu öğrendik. Sonuç olarak vaz geçtik ve sözel bölüm yazdık. Şu an o da mutlu, bizimde içimiz rahat.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi içerisinde bulunan hiçbir bölümün matematik ağırlığı olarak veya zorluk olarak Mühendislik Fakültesi içerisinde bulunan bölümlere yakın değildir.

Bazı derslerin isimleri aynı bile olsa içerik bakımından çok daha farklıdır. Mesela Kalkülüs Mühendislik Fakültesi'nde çok daha yoğun bir müfredatla işleniyor. Aynı şekilde çoğu İİBF içerisinde İstatistik dersi yer almasına rağmen mühendislik fakültesinde olan "Olasılık" dersleri genelde bulunmuyor.

Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz, Tıp ve Hemşirelik bölümünde birçok ortak ders var. Mesela Anatomi. Ancak emin olun Tıp fakültesinde öğretilen Anatomi ile Hemşirelik bölümünde öğretilen Anatomi açısında içerik bakımından uçurum var.

Diferansiyel Denklemler matematik değil, Kalkülüs matematik değil, Lineer Cebir matematik değil, Ayrık Matematik matematik değil, Olasılık ve İstatistik matematik değil, ne matematik o zaman? Bak direkt karşı çıkacağın için temeli tamamen matematiğe dayanan algoritma ve programlama temelli dersleri hiç saymadım bile, özellikle tamamen matematik üzerine olan Yapay Zeka, Veri Bilimi, Doğal Dil İşleme gibi dersleri de saymadım. Bilgisayar Bilimi gayet de Matematik'tir.

Tekrar diyorum, yazılım web sitesi tasarlamaktan ibaret değil, Yazılım Mühendisliği hele hiç değil.
bence sen kendin fazla abartıyorsun, bu dersleri bende aldım,2 gram beyni olan geçer bu dersleri (Ayrık matematik hariç o bu bölümün dersi değil),web felan demişsinde ben assembly,c felan da yazıyorum,işletim sistemi de yazarım ,yeni bir yazılım dili de yazarım ama gene bir matematik kullanacağımı zannetmiyorum.

bence sen kendin fazla abartıyorsun, bu dersleri bende aldım,2 gram beyni olan geçer bu dersleri (Ayrık matematik hariç o bu bölümün dersi değil),web felan demişsinde ben assembly,c felan da yazıyorum,işletim sistemi de yazarım ,yeni bir yazılım dili de yazarım ama gene bir matematik kullanacağımı zannetmiyorum.

Ayrık Matematik gayet de Bilgisayar Mühendisliği dersi. Ayrıca bu derslerin hiçbiri öyle düzgün oturulup çalışılmadan geçilebilecek dersler değil. Assembly ile ne yazıyorsun ve yazsan ne işine yarayacak? Makine Öğrenmesi alanında ilerleyeceksen Lineer Cebir kullanacaksın. Yapay Zeka ve Veri Bilimi için yine Lineer Cebir ve İstatistik kullanacaksın. "Matematik" kabul etmen için ne olması gerekiyor, karşımızdaki ekranda bir soru çıkıp onun ispatını mı kanıtlaman gerekiyor? Süreci uygularken yaptığın iş matematik değilse nedir?

Siz Bilgisayar Mühendisliği mi mezunusunuz, yoksa başka bir alandan mı? Çünkü daha yazılımda matematik gereksiz diyen bir mühendise denk gelmedim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı