Mavericks, 3D uygulamaları açınca kitleniyor

krasavçik

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Sistemime mavericks 10.9 u başarılı bir şekilde kurup 10.9.2 ye güncelledim. Ati 4570 ekran kartımın id sini amd4600controller kextinin içine ekleyerek ekran kartımı tanıtabildim. Ekran kartım sistem özelliklerinde görünüyor. 512 mb olarak da yazıyor. Dashboard takılmadan açılıyor, dvd leri takılmadan izleyebiliyorum, ayrıca yukarıda ki apple çubuğu da şeffaf oldu. Yani ekran kartımın hızlandırıcıları çalışıyor. Ancak hiçbir 3d uygulamayı açamıyorum. Uygulamalarda ki satrança tıkladığımda sistem anında kitleniyor. Mouse hareket ediyor ama hiçbir yere tıklanmıyor. Ekran donuyor. Farklı oyunlar kurup denemeler yaptım ancak sonuç aynı. Bunun nedeni ne olabilir? Recep bey neredeyse her incelemenizi izliyorum, sizi yakından takip ediyorum bu nedenle sizden bu soruna özel bir ilgi bekliyorum :) .
Teşekkür ederim.

Arkadaşım amd4600 yanında birde amdradeonx2000 kext'i içine de kartının ID 'sini girerek tekrar dene. Çünkü OpenGL sürücülerini devreye sokan kext odur. Birde sana tavsiyem App Store'dan OpenGL Extesions Viewer yazılımını indirip GPU'ile ilgili kayıtları kontrol etmende fayda var. Bu yazılımla OpenGL sürücülerinin hangi sürümlerinin devrede olduğunu ayrıca boot sırasında nelerin aktif hale geldiğini görebilirsin. Hatta içerisinde birde Benchmark bölümü var. Kartının performansını da görmüş olursun ayrıca.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende HD 4350 yi bu şekilde çalıştırıyorum 4k video dahi açıyor arada kasıyor tabii ama Minecraft ,LoL App Storedaki oyunların çoğu bende de açılmıyor.
Radeonx2000 kextine de ekledim AMD Support dosyalarına falanda ekledim device ID ama çözemedim.
Lion 'dan beri böyle zaten SL de kart çalışmıyordu.

Arkadaşım amd4600 yanında birde amdradeonx2000 kext'i içinede kartının ID'sini girerek tekrar denermisin. Çünkü OpenGL sürücülerini devreye sokan kext odur. Birde sana tavsiyem App Store'dan OpenGL Extesions Viewer yazılımını indirip GPU'ile ilgili kayıtları kontrol etmende fayda var. Bu yazılımla OpenGL sürücülerinin hangi sürümlerinin devrede olduğunu ayrıca boot srasında nelerin aktif hale geldiğini görebilirsin. Hatta içerisinde birde benchmark kısmıda var kartının performansınıda görmüş olursun ayrıca.
Programdan test yapmaya çalıştığımda baştaki 2 tane 2D testini geçiyor sonuncu başlamadan fail diyor. 3D testlerinde sadece ilki pass diyor , diğer 2 si açılmadan fail.
Mac 'da olmadığım için ayrıntılı yazamadım testlerin isimleri aklımda değil şuan.

Sorun değil. Orada yaptığı bu güne kadar çıkmış olan OpenGL sürümlerini teker teker test etmek. Yukarıda zaten 3 tane alan vardır. İlki senin kartının hangi OpenGL engine kullandığı yani Render işlemini yazılımsalmı yoksa donanımsal mı yapacağı ile ilgili ayar. Bu ayar Quartz Extrem mod devreye girdiğinde aktif olur zaten. Öbür türlü orada Apple Software Render Engine yazar(Örneğin benim sistemede AMD Radeon Barts Prototype OpenGL Engine yazıyor). İkincisi OpenGL profil yani çekirdeğin nasıl çalışacağı. Tam olarak ifade edemedim ama örnekle anlatayım. Çekirdek standart olarak desteklediği OpenGL sürümleri var. Bunlar 1.0 1.2 gibi. Birde yazılımsal olarak eklenen güncellenen sürümler var. Orda zaten iki seçenek var. Çekirdek ve Uyumluluk. İkisinde de farklı sürümleri test eder. Üçüncü bölümde bu testin hangi veri tabanı kullanılarak yapılacağı seçiliyor. Burada standart olarak SGI (Slicon Graphics İnternational ) seçili gelir. Farklı firmaların veri tabanlarını da kullanabilirsin. Senin kartın zaten maksimum OpenGL 3.3 destekler. İşte zaten oyun oynayamamanın sebebi burada yatıyor. OpenGL 3.0 çalışıyor ama 3.1 ve 3.3 devreye giremiyor. Buda OpenGL sürücülerinin tam olarak devrede olmamasından kaynaklı. Öncelikle programın reports bölümüne girip bir incele. Bir şeyler eksik olmalı. Yoksa bu tarz bir sıkıntı çekmemen gerekir.

Sorun değil. Orada yaptığı bu güne kadar çıkmış olan OpenGL sürümlerini teker teker test etmek. Yukarıda zaten 3 tane alan vardır. İlki senin kartının hangi OpenGL engine kullandığı yani Render işlemini yazılımsalmı yoksa donanımsal mı yapacağı ile ilgili ayar. Bu ayar Quartz Extrem mod devreye girdiğinde aktif olur zaten. Öbür türlü orada Apple Software Render Engine yazar(Örneğin benim sistemede AMD Radeon Barts Prototype OpenGL Engine yazıyor). İkincisi OpenGL profil yani çekirdeğin nasıl çalışacağı. Tam olarak ifade edemedim ama örnekle anlatayım. Çekirdek standart olarak desteklediği OpenGL sürümleri var. Bunlar 1.0 1.2 gibi. Birde yazılımsal olarak eklenen güncellenen sürümler var. Orda zaten iki seçenek var. Çekirdek ve Uyumluluk. İkisinde de farklı sürümleri test eder. Üçüncü bölümde bu testin hangi veri tabanı kullanılarak yapılacağı seçiliyor. Burada standart olarak SGI (Slicon Graphics İnternational ) seçili gelir. Farklı firmaların veri tabanlarını da kullanabilirsin. Senin kartın zaten maksimum OpenGL 3.3 destekler. İşte zaten oyun oynayamamanın sebebi burada yatıyor. OpenGL 3.0 çalışıyor ama 3.1 ve 3.3 devreye giremiyor. Buda OpenGL sürücülerinin tam olarak devrede olmamasından kaynaklı. Öncelikle programın reports bölümüne girip bir incele. Bir şeyler eksik olmalı. Yoksa bu tarz bir sıkıntı çekmemen gerekir.
Evet doğru dediğiniz gibi OpenGL 2 sorunsuz ama diğer 3 ve sonrası sorunlu.
Ama anlamadığım bazı oyunların açılıp bazılarının açılmaması. Mesela Youtube üzerinden veya direk indirilmiş bir 4k videoyu vlc gibi programlarla açabiliyorum bluestacks ile android üzerinden subway surfers, temple run gibi oyunları oynayabiliyorum yada App Store'dan indirdiğim grafikleri fazla yoğun olmayan 3D oyunlarda açılıyor ama efektler biraz yoğunlaştığı anda gidiyor. Sanırım dediğiniz OpenGL sürümleriyle alakalı. Birde fare kıpırdamaya devam ediyor onuda anlamadım ben. Kart Linux ile sorunsuz çalışıyor acaba port etme olayı falan olabilir mi?

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı