MediaMarkt degisim karari cikmasina ragmen karari uygulamiyor

• Konuyu başlatan pe3ah
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 15
  • Görüntüleme 547

pe3ah

Hectopat
Daha fazla  
06.06.2023 tarihinde MediaMarkt Online üzerinden Razer DeathAdder V2 Pro almistim. Makro tuslari bozuldugu icin garantiye gönderdim ve iade/degisim karari cikti. DeathAdder V2 Pro stoklarda olmadigi icin muadil ürünle degisim istedigimi söyledim ve bana ilgili markadan muadil ürün listesi isteyecekleri söylendi. 2-3 gün sonrasinda bana muadil ürün listesi geldi ve istedigim modeli belirttim daha sonra tekrardan arandim ve stoklarda olmadigi söylendi. V3 Pro istemistim onun yerine beyaz rengini istedigimde bir süre dönüs alamadim. Ilgili firmaya ulastigimda bana muadil ürünlerin hicbirinin stokta olmadigini belirttiler. Madem hicbiri stokta yok bana neden ürün listesi atiliyor anlamis degilim. Satici MediaMarkt, muhattabim da onlar oldugu icin ve arastirdigim kadariyla magaza stoklarinda muadil ürün stokta oldugu zaman magaza bu stokundan vermesi gerekiyor ancak MediaMarkt bu degisimi yapmamak icin taklalar atiyor resmen. Israrla talep acip müsteri hizmetlerini arayip magazaya gidip yasal hakkimdan bahsetmeme ragmen karari uygulamiyorlar. Markayla beraber resmen iade hakkimi kullanmam icin bana baski uygulaniyor. Ikametgahim yurt dışında oldugu icin THH'ye basvuramiyorum bu durumda ne yapmaliyim? Vekaletimi abime verip onun adina THH'ye basvurursam olumlu sonuclanir mi?

Değişim kararı çıktıysa değişimi yapmak zorundalar. Vekaletinizi abinize verin, sizin adınıza THH başvursun. Sonuç alırsınız.

Ortada halihazırda olan bir karar oldugu icin sürecim daha kisa sürer mi? Yoksa yine 10 ay boyunca bekleyecek miyim?
Karardan kastınız servis kararıysa, THH sürecini tekrar beklemek zorundasınız. Eğer önceden THH kararınız varsa, ilamlı icraya başvurun.

Ortada halihazırda olan bir karar oldugu icin sürecim daha kisa sürer mi? Yoksa yine 10 ay boyunca bekleyecek miyim?
10 ay bir bekleme gibi bir konu çok ender durumlar haricinde pek söz konusu olmuyor. THH kararları genelde ortalama 3 ayda sonuçlanıyorlar. Kararın sonuna özellikle "aynı yeni ürünle değişim, aynı ürün yoksa aynı marka bir üst muadili ile değişim" istediğinizi ve iade istemediğinizi belirtirseniz karar sonucunda 14 gün içerisinde uygulamadıkları taktirde ilamlı icraya vererek bu değişimi sağlatabilirsiniz. Bu 14 günü beklemeden kararın tebliğinden sonra (karar hakkında 2. kere telefonunuza gelen SMS) beklemeden ilamlı icra işlemlerinizi de başlatabilirsiniz. Dilekçeniz içerisinde sadece değişim kararı olması da bu icranızın paraya çevrilmesini engeller. Aynı ürün yoksa da bir üstü karşı taraftan hacizle alınır ve size teslim edilir.
Ikametgahim yurt dışında oldugu icin THH'ye basvuramiyorum bu durumda ne yapmaliyim? Vekaletimi abime verip onun adina THH'ye basvurursam olumlu sonuclanir mi?
Resmi vekalet verme işlemleri ile uğraşmana gerek yok. Ürünün detayları + senin ve abinin bilgilerini yazıp ürüne dair tüm haklarını (abinin ismi)'ne devrediyor olduğunu belirten bir satış sözleşmesi gibi devir sözleşmesi hazırlayabilirsin. Altında abinin ve senin imzası olması gerekiyor, bu imzayı dijital atıp taratarak gönderirsen bir sorun çıkaracağını düşünmüyorum. Bu belge ile abin senin yerine başvurabilir. Bir bakıma ürün fatura senin üzerine olsa da abinin üzerine geçmiş gibi görünür ve işlemleri kendisi sorunsuz yapabilir.

Son düzenleme:
10 ay bir bekleme gibi bir konu çok ender durumlar haricinde pek söz konusu olmuyor. THH kararları genelde ortalama 3 ayda sonuçlanıyorlar. Kararın sonuna özellikle "aynı yeni ürünle değişim, aynı ürün yoksa aynı marka bir üst muadili ile değişim" istediğinizi ve iade istemediğinizi belirtirseniz karar sonucunda 14 gün içerisinde uygulamadıkları taktirde ilamlı icraya vererek bu değişimi sağlatabilirsiniz. Bu 14 günü beklemeden kararın tebliğinden sonra (karar hakkında 2. kere telefonunuza gelen SMS) beklemeden ilamlı icra işlemlerinizi de başlatabilirsiniz. Dilekçeniz içerisinde sadece değişim kararı olması da bu icranızın paraya çevrilmesini engeller. Aynı ürün yoksa da bir üstü karşı taraftan hacizle alınır ve size teslim edilir.

Resmi vekalet verme işlemleri ile uğraşmana gerek yok. Ürünün detayları + senin ve abinin bilgilerini yazıp ürüne dair tüm haklarını (abinin ismi)'ne devrediyor olduğunu belirten bir satış sözleşmesi gibi devir sözleşmesi hazırlayabilirsin. Altında abinin ve senin imzası olması gerekiyor, bu imzayı dijital atıp taratarak gönderirsen bir sorun çıkaracağını düşünmüyorum. Bu belge ile abin senin yerine başvurabilir. Bir bakıma ürün fatura senin üzerine olsa da abinin üzerine geçmiş gibi görünür ve işlemleri kendisi sorunsuz yapabilir.

Chat GPT aracılığıyla şöyle bir dilekçe hazırlattım, sizce nasıl olmuş?

T.C. Ticaret bakanlığı.
[İl/İlçe] tüketici hakem heyeti başkanlığı'na.

Başvuru sahibinin:
Adı-soyadı:
[Adınızı ve Soyadınızı Yazın]
T.C. Kimlik no: [T.C. Kimlik Numaranızı Yazın]
adres: [Adresinizi Yazın]
telefon: [Telefon Numaranızı Yazın]
e-posta: [E-Posta Adresinizi Yazın]

şikayet edilen taraf:
Firma adı:
[Mağaza Adı]
adres: [Mağaza Adresi]
telefon: [Mağaza Telefonu]

konu: ayıplı mal nedeniyle ürün değişim talebi.

açıklamalar:

[Mağaza Adı] mağazasından [Satın Aldığınız Tarih] tarihinde satın almış olduğum [Ürün Adı ve Modeli] ürünü, garanti süresi içinde arızalanmış olup, yetkili servis tarafından [Değişim Kararı Tarihi] tarihinde değişim kararı verilmiştir.

Ancak mağaza, ilgili markadan gönderim beklendiğini belirterek, değişim işlemini kendi stokundan sağlamayı reddetmiştir. Oysa 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında Kanun'un 11. maddesi gereğince, ayıplı malın değişimi satıcı tarafından yapılmak zorundadır. mağazanın, tüketiciyi üretici veya ithalatçıya yönlendirme hakkı bulunmamaktadır.

Ayrıca, garanti belgesi yönetmeliği'nin 14. maddesi gereğince, değişim ya da iade hakkı doğduğunda satıcı ve ithalatçı, bu talebi belirlenen süre içinde yerine getirmek zorundadır. Ancak mağaza, değişim kararına rağmen ürünü teslim etmemektedir.

Bu sebeple, satıcı tarafından ürünün muadili ya da üst modeli ile değiştirilmesini talep ediyorum. Mağazanın yasal yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle gerekli yasal işlemlerin başlatılmasını arz ve talep ederim.

talebim:
☐ Ürünün ayıpsız misli ile değiştirilmesi.
☐ Ücret iadesi.

saygılarımla,
[Adınız ve Soyadınız]
[Tarih]

Bir de şöyle bir devir sözleşmesi tarzında bir dilekçe yazdım bunu da imzalayıp belge olarak yüklemeyi planlıyorum.

ürün hakları devir sözleşmesi

Taraflar:

devir eden (asıl sahip):
Adı soyadı: [Senin adın]
T.C. Kimlik no: [Senin T.C.]
Adres: [Adresin]
Telefon: [Telefon numaran]

hakları devralan (temsilci):
Adı soyadı: [Abinin adı]
T.C. Kimlik no: [Abinin T.C.]
Adres: [Abinin adresi]
Telefon: [Abinin numarası]

konu:
06.06.2023 tarihinde MediaMarkt Online mağazasından satın almış olduğum, fatura ve garanti belgesi tarafıma ait olan Razer DeathAdder V2 Pro kablosuz mouse marka/model ürüne ilişkin tüm tüketici haklarımı (değişim, iade, onarım vs.) Kullanmak üzere, [Abinin adı]'na devretmiş bulunmaktayım.

Bu devir ile birlikte, yukarıda belirtilen ürüne ilişkin yasal başvuru, takip, itiraz, teslim alma, tutanak imzalama, hakem heyeti süreci yürütme gibi tüm işlemleri [Abinin adı] kendi adına gerçekleştirebilecektir.

Bu belge, herhangi bir mülkiyet devri anlamı taşımamakta olup, yalnızca ilgili ürün için yapılacak tüketici işlemlerinin yürütülmesini sağlamaktadır.

Taraflar, bu devir işleminden doğacak hiçbir hak kaybı ya da sorumluluğun olmadığını karşılıklı olarak kabul etmişlerdir.

tarih: [Gün / Ay / Yıl]

devir eden (imza):
Ad soyad: [Senin adın]
İmza:

devralan (imza):
Ad soyad: [Abinin adı]
İmza:

Chat GPT aracılığıyla şöyle bir dilekçe hazırlattım, sizce nasıl olmuş?

T.C. Ticaret bakanlığı.
[İl/İlçe] tüketici hakem heyeti başkanlığı'na.

Başvuru sahibinin:
Adı-soyadı:
[Adınızı ve Soyadınızı Yazın]
T.C. Kimlik no: [T.C. Kimlik Numaranızı Yazın]
adres: [Adresinizi Yazın]
telefon: [Telefon Numaranızı Yazın]
e-posta: [E-Posta Adresinizi Yazın]

şikayet edilen taraf:
Firma adı:
[Mağaza Adı]
adres: [Mağaza Adresi]
telefon: [Mağaza Telefonu]

konu: ayıplı mal nedeniyle ürün değişim talebi.

açıklamalar:

[Mağaza Adı] mağazasından [Satın Aldığınız Tarih] tarihinde satın almış olduğum [Ürün Adı ve Modeli] ürünü, garanti süresi içinde arızalanmış olup, yetkili servis tarafından [Değişim Kararı Tarihi] tarihinde değişim kararı verilmiştir.

Ancak mağaza, ilgili markadan gönderim beklendiğini belirterek, değişim işlemini kendi stokundan sağlamayı reddetmiştir. Oysa 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında Kanun'un 11. maddesi gereğince, ayıplı malın değişimi satıcı tarafından yapılmak zorundadır. mağazanın, tüketiciyi üretici veya ithalatçıya yönlendirme hakkı bulunmamaktadır.

Ayrıca, garanti belgesi yönetmeliği'nin 14. maddesi gereğince, değişim ya da iade hakkı doğduğunda satıcı ve ithalatçı, bu talebi belirlenen süre içinde yerine getirmek zorundadır. Ancak mağaza, değişim kararına rağmen ürünü teslim etmemektedir.

Bu sebeple, satıcı tarafından ürünün muadili ya da üst modeli ile değiştirilmesini talep ediyorum. Mağazanın yasal yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle gerekli yasal işlemlerin başlatılmasını arz ve talep ederim.

talebim:
☐ Ürünün ayıpsız misli ile değiştirilmesi.
☐ Ücret iadesi.

saygılarımla,
[Adınız ve Soyadınız]
[Tarih]

Bir de şöyle bir devir sözleşmesi tarzında bir dilekçe yazdım bunu da imzalayıp belge olarak yüklemeyi planlıyorum.

ürün hakları devir sözleşmesi

Taraflar:

devir eden (asıl sahip):
Adı soyadı: [Senin adın]
T.C. Kimlik no: [Senin T.C.]
Adres: [Adresin]
Telefon: [Telefon numaran]

hakları devralan (temsilci):
Adı soyadı: [Abinin adı]
T.C. Kimlik no: [Abinin T.C.]
Adres: [Abinin adresi]
Telefon: [Abinin numarası]

konu:
06.06.2023 tarihinde MediaMarkt Online mağazasından satın almış olduğum, fatura ve garanti belgesi tarafıma ait olan Razer DeathAdder V2 Pro kablosuz mouse marka/model ürüne ilişkin tüm tüketici haklarımı (değişim, iade, onarım vs.) Kullanmak üzere, [Abinin adı]'na devretmiş bulunmaktayım.

Bu devir ile birlikte, yukarıda belirtilen ürüne ilişkin yasal başvuru, takip, itiraz, teslim alma, tutanak imzalama, hakem heyeti süreci yürütme gibi tüm işlemleri [Abinin adı] kendi adına gerçekleştirebilecektir.

Bu belge, herhangi bir mülkiyet devri anlamı taşımamakta olup, yalnızca ilgili ürün için yapılacak tüketici işlemlerinin yürütülmesini sağlamaktadır.

Taraflar, bu devir işleminden doğacak hiçbir hak kaybı ya da sorumluluğun olmadığını karşılıklı olarak kabul etmişlerdir.

tarih: [Gün / Ay / Yıl]

devir eden (imza):
Ad soyad: [Senin adın]
İmza:

devralan (imza):
Ad soyad: [Abinin adı]
İmza:
Talebinizi belirtmek için Chatgpt'ye veya resmi bir dilekçe yazmanıza gerek yok. Başta bakılan şey okunur ve anlaşılır olması. Yazılı olan bir çok bilgi THH internet üzerinden dosya açılışında zaten giriliyor ve yazıya tekrar dökülmesi gereksiz. Fakat genel olarak evet anlaşılır attığınız dilekçe. Talep kısmına yazdığınız yazıyı elle yazmanızı öneririm, burada seçilecek kelimeler oldukça önemli. Dİlekçede yer alması gereken şeyler kısaca:

1. Ürünün kısa tanımı, özellikleri, nereden, ne zaman ve nasıl alındığı
  2. Ürünün durumu ile ilgili açıklama (hasarının açıklaması)
  3. Ürüne dair garanti sürecinin açıklaması (garantiye göndermiş olduğunuz ve çıkan karara ilişkin bilgi)
  4. Bu kararı satıcıya ilettiğinizde satıcının tutumu ve size sunulan seçenekler
  5. Seçeneklerin ürünün muadili olmadığına dair yapacağınız savunma (burada önerilen ürünlerin hangi özelliklerinin muadili olmadığını sizin ürününüzün aynı özelliklerini belirterek yapmanızı öneririm)
  6. Satıcının aynı ürünün stokta olmadığını söylemesine karşın eğer internette aynı satıcıdan satışını görebiliyorsanız bunu belirterek satıcının değişim kararı uygulamadığını savunmanız
  7. Satıcının aynı ürün yoksa en yakın bir üst muadili ile değişimini de kabul etmediğine dair savunmanız
  8. Satıcının servis kararını uygulamayarak haklarınızı kullanmanıza engel olduğuna dair kısa bir açıklama
  9. Ürüne dair hangi hakkınızı kullanmak istiyorsanız bunun bildirisi (örneğin ürününüzün ücretsiz aynısının yenisi ile değişimi ve mümkün olmadığı taktirde en yakın bir üst muadili ile değişiminin yapılması). Burada yazacağınız kelimeleri dikkatli seçmeniz ve açık bırakmamanız gerekiyor. Kararda en önemli kısım burası, örneğin iade istemediğinizi özellikle belirtmelisiniz.
  10. Ekler kısmına garantisine dair yazışmalarınızı, servis raporunu, faturayı ve abinize ürünün haklarını devrettiğinize dair taratacağınız belgeyi eklemeniz gerekiyor. Farklı delil sayılabilecek belgeleri de ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz belgeleri dilekçeniz içerisinde neden eklediğinize dair kısa bir bilgi yazarsanız da faydalı olur.
Bu kadar genel olarak en sonuna saygılarımla ekleyebilirsin. THH'ye iletilen talep cümlelerinin sonu "arz ediyorum/arz ederim" ile bitmesi gerekiyor. Bunun dışında herhangi bir dilekçe kuralı yok sadece anlaşılır olması gerekiyor.

Talebinizi belirtmek için ChatGPT'ye veya resmi bir dilekçe yazmanıza gerek yok. Başta bakılan şey okunur ve anlaşılır olması. Yazılı olan birçok bilgi THH internet üzerinden dosya açılışında zaten giriliyor ve yazıya tekrar dökülmesi gereksiz. Fakat genel olarak evet anlaşılır attığınız dilekçe. Talep kısmına yazdığınız yazıyı elle yazmanızı öneririm, burada seçilecek kelimeler oldukça önemli. Dilekçede yer alması gereken şeyler kısaca:

1. Ürünün kısa tanımı, özellikleri, nereden, ne zaman ve nasıl alındığı.
  2. Ürünün durumu ile ilgili açıklama (hasarının açıklaması)
  3. Ürüne dair garanti sürecinin açıklaması (garantiye göndermiş olduğunuz ve çıkan karara ilişkin bilgi)
  4. Bu kararı satıcıya ilettiğinizde satıcının tutumu ve size sunulan seçenekler.
  5. Seçeneklerin ürünün muadili olmadığına dair yapacağınız savunma (burada önerilen ürünlerin hangi özelliklerinin muadili olmadığını sizin ürününüzün aynı özelliklerini belirterek yapmanızı öneririm)
  6. Satıcının aynı ürünün stokta olmadığını söylemesine karşın eğer internette aynı satıcıdan satışını görebiliyorsanız bunu belirterek satıcının değişim kararı uygulamadığını savunmanız.
  7. Satıcının aynı ürün yoksa en yakın bir üst muadili ile değişimini de kabul etmediğine dair savunmanız.
  8. Satıcının servis kararını uygulamayarak haklarınızı kullanmanıza engel olduğuna dair kısa bir açıklama.
  9. Ürüne dair hangi hakkınızı kullanmak istiyorsanız bunun bildirisi (örneğin ürününüzün ücretsiz aynısının yenisi ile değişimi ve mümkün olmadığı taktirde en yakın bir üst muadili ile değişiminin yapılması). Burada yazacağınız kelimeleri dikkatli seçmeniz ve açık bırakmamanız gerekiyor. Kararda en önemli kısım burası, örneğin iade istemediğinizi özellikle belirtmelisiniz.
  10. Ekler kısmına garantisine dair yazışmalarınızı, servis raporunu, faturayı ve abinize ürünün haklarını devrettiğinize dair taratacağınız belgeyi eklemeniz gerekiyor. Farklı delil sayılabilecek belgeleri de ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz belgeleri dilekçeniz içerisinde neden eklediğinize dair kısa bir bilgi yazarsanız da faydalı olur.
Bu kadar genel olarak en sonuna saygılarımla ekleyebilirsin. THH'ye iletilen talep cümlelerinin sonu "arz ediyorum/arz ederim" ile bitmesi gerekiyor. Bunun dışında herhangi bir dilekçe kuralı yok sadece anlaşılır olması gerekiyor.

Son olarak,

1743786117955.png

Bu seçenek doğru mu?

Evet, seçenek oldukça doğru ve mantıklı. Belirtilen adımları takip ederek dilekçenizi hazırlayabilir ve THH'ye iletebilirsiniz. Başarılar dilerim!

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı