DunkelKlang
Femtopat
Daha fazla
MediaTek, 2026 yılında piyasaya sürmeyi planladığı Dimensity 9600 işlemcisi için çift yonga stratejisine geçip geçmeyeceğine karar vermiş değil. Artan 2nm üretim maliyetleri, şirketi daha uygun fiyatlı bir varyant geliştirmeye yönlendirebilir.
MediaTek, Dimensity 9600 için çift yonga stratejisinde kararsız
2nm üretim maliyetleri MediaTek'i alternatif planlara zorluyor
Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi MediaTek, 2026 yılında piyasaya sunmayı planladığı Dimensity 9600 için hâlâ tek bir yonga üzerinde mi kalacağına yoksa Qualcomm benzeri çift yonga stratejisine mi geçeceğine karar vermiş değil. Şirket, 2nm teknolojisiyle üretilen ilk işlemcisini başarıyla tamamladığını duyurmuş olsa da, yüksek üretim maliyetleri stratejik bir hamleyi gündeme getirebilir.Weibo'daki repeater 002'nin paylaştığı bilgiler, bazı akıllı telefon üreticilerinin gelecek yıl dört farklı model çıkarmayı planladığını ve bunların Apple'ın iPhone serisine benzer bir isimlendirme yapısına sahip olacağını gösteriyor. Standart model uygun fiyatlı seçenek olarak öne çıkarken, ‘pro' ve ‘pro Max' varyantları daha yüksek performans sunacak. Ancak haberdeki asıl dikkat çekici nokta, MediaTek'in hâlâ Dimensity 9600 için alternatif bir, daha düşük performanslı model geliştirip geliştirmeyeceğine karar vermemiş olması.
Qualcomm'dan örnek: Performans ve fiyat dengesi
Qualcomm, Snapdragon 8 Elite gen 6 ve gen 6 Pro ile benzer bir strateji izlemeyi planlıyor. Üst düzey model LPDDR6 RAM ve daha güçlü GPU ile donatılırken, daha düşük versiyon daha sınırlı performans ve LPDDR5X desteği sunacak. MediaTek ise benzer bir adımı atarsa, Dimensity 9600'ün daha uygun maliyetli bir versiyonunu geliştirebilir. Bu sayede üretim maliyetleri artarken, şirket çekirdek özellikleri koruyarak tasarruf sağlayabilir.Dimensity 9500 modeliyle fiyat avantajı sunan MediaTek, rakibi Snapdragon 8 Elite gen 5'e kıyasla yüzde 50'ye varan maliyet tasarrufu sağlıyordu. Ancak Apple'ın TSMC'nin 2nm kapasitesinin büyük bir kısmını A20 ve A20 Pro için ayırması, MediaTek ve Qualcomm'u daha pahalı 2nm ‘n2p' teknolojisine yönlendirebilir. Bu durum, MediaTek'in Dimensity 9600 için daha uygun fiyatlı ve hafif performanslı bir model üretmesini gündeme getirebilir.
Kaynak: Wccftech.