Medival II Total War: Kingdoms İncelemesi

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Medival II Total War: Kingdoms - Tarihin akışını değiştirin

Bir çoğunuzun hatırlayacağı gibi aslında Total War serisinin ilki ortaçağ Japonya’yı konu alıyordu. Seri daha sonra değişti ve en sonunda Kingdoms ek pakediyle karşımıza çıktı. Kingdoms aslında ortaçağın bi birazda yeniçağın en heyecanlı ve filmlere en çok konu olan savaşlarını önümüze getiriyor. Britanya, Haçlı Seferleri, Töton Şövalyeleri ve Amerika. Bu dört ayrı senaryo da kendi içerisinde ayrı birer oyun gibi. Hatta öyle ki kurulum dosyaları bile ayrı ayrı ve dilerseniz DVD’nin içerisinde setup dosyalarını tek tek çalıştırarak kurmanız da mümkün. Oyunun kurulumu ile ilgili de bir ipucu verelim. Kurulum oldukça uzun sürüyor. Öyle ki kurulum sırasında ekran koruyucunuz dahi devreye girebilir. Panik yapmayın.

Britanya

Taa karanlık çağlardaki efsanevi Kral Arthur döneminden bu yana karışık ola İngiltere adasını konu alan bu senaryoda İrlanda, İskoçya, Norveç ve Galler’in paylaşılacak bir pasta gibi gördükleri İngiltereye saldırmaları konu alınmış. Tabiiki İngilizleri oynamak avantajlı gibi görünebilir. Fakat bir ada ülkesi olunca dört bir taraftan çıkartma tehlikesiyle karşı karşıyasınız. Ayrıca bu senaryo, tıpkı gerçek İngilterede olduğu gibi, oldukça çok kale içeriyor. Yani mancınıksız hiçbir şey yapamayacaksınız. Bunun üstüne gene bu senaryoda ülkenizin içinde daha çok isyan çıkıyor. Bu durumda her tarafta asker bulundurmanız güvenliğiniz açısından en doğrusu olacaktır. Bunun yanında eğer biraz sempatiniz de varsa İrlandayı ve özellikle de İskoçyayı oynamak oldukça keyifli olabilir. Açıkçası bu senaryo biraz tarih dersi gibi. Ayrıca diğer senaryoların aksine bu senaryoda kalelerinizin içerisinde asker bulundurabiliyorsunuz. Zaten bu seçeneğimizde olmasa ne yapardık bilemiyoruz.

Haçlı Seferleri

Gelelim bizi en çok ilgilendiren senaryoya. Açıkçası önceki oyunlarda eksikliği en çok hissedilen senaryo da herhamde bu olmuştur. Etkileri günümüze kadar uzanan Haçlı Seferlerinde dengeler oldukça iyi yansıtılmış. Antakya Krallığı, Kudüs, Türkler, Mısırlılar senaryonun ana devletleri. Tabiiki Türkleri seçeceğimiz oldukça açık. Fakat her bir krallığın ayrı avantajları var. Örneğin Antakya Krallığı Tapınak Şövalyelerine sahip olabilirken Türkler vurkaç tekniğini atlı okçularıyla oldukça başarılı bir şekilde uygulayabiliyor. Ayrıca her millet bir güç odağına sahip. Bu bölgeleri ele geçirerek rakibinize oldukça zarar verebilirsiniz. Açıkçası güç odağını kaybeden taraf hem itibarını kaybettiği hem de asker alım hızı vb özelliklerinde yavaşlama yaşadığından neredeyse bölümü de kaybediyor. Bu bölümün bir başka özelliği ise tıpkı tarihte olduğu gibi (Aslan Yürekli Richard, Selahaddin Eyyübi) her milletin birer komutana sahip olması. Bu kahramanlar ise kendilerine has yeteneklere sahipler ve böylece savaşın gidişatını değiştirebiliyorlar.

Töton Şövalyeleri

Herhalde konusunda en az bilgi sahibi olduğumuz, okullarımızın tarih derslerinde yer almayan senaryo bu olsa gerek. Töton Şövalyeleri, Danimarka, Litvanya, Novgorod, Polonya ve Kutsal Roma İmparatorluğu’nu seçebildiğimiz bu bölüm Töton Şövalyeleri’nin Hristiyanlık adına Litvanya’ya açtıkları seferler üzerine kurulu. Açıkçası zırhlarının tiplerinden fantastik oyunlardaki karakterleri anımsadığımız şövalyelerle oynarken savaş meydanında rakip olarak insanlar yerine Orc yada Zombi görmeyi bekliyorsunuz. U yüzden özellikle bu senaryoda savaşlara yakın kamera açısından bakmak çok daha keyifli. Fakat Töton Şövalyeleri fanatiklik yaparak harita üzeirnde çok fazla düşmana sahip olduklarından onlar yönetmek oldukça zor. Şövalyeler bir tarikat olduklarından prenses gibi özel bir birime sahip değiller. Ne de olsa tarikat tamamen erkeklerden oluşuyordu. Ayrıca askeri yapı ağırlıklı olduğundan senaryodaki şehirler çok gelişemiyor. Bu da dengeleri oldukça zora sokuyor. Bu nedenle bol bol kale yapmak ve her adımda ince bir stratejiyi takip etmek gerekiyor. Allahtan senaryonun ilerleyen bölümlerinde zorlamalara dayanamayan Litvanya Hristiyanlığa geçebiliyor.

Amerika

Aslında bizce pakedin en eğlenceli senaryolarından biri de bu. Çünkü ateşli silahlara sahip fakat az sayıdaki Avrupalıların kalabalık kızılderili ordularına karşı verdiği mücedeleyi yaşamanıza izin veriyor. Senaryoda İspanya, Aztekler, Mayalar, Apaçiler, Çiçimeka, Tiaksçalan ve Taraksan yönetiminizde olabiliyor. Açıkçası İspanyol’ların ateşli silahlarıyla taktik geliştirerek senaryoyu oynamak en keyiflisi. Bu denge sayesinde oldukça zorlu savaşlara girip ya üstün bir galibete kavuşabiliyor yada feci bir yenilgiyeuğrayabiliyorsunuz. Genede 500 askerin 2000 askere karşı durması ve hatta kazanması oldukça keyifli oluyor. Fakat Mayaları oynadığınız zaman da yalnızca İspanyollara yüklenirseniz diğer milletler güçlenip oldukça kalabalık ordularla size yüklenebiliyor. Üstelik diğer milletleri orduları da sizinkilerden farklı olmadığından savaşlar daha zorlu geçiyor. Bu bölümde de tıpkı diğerlerinde olduğu gibi bir farklılık ortaya konmuş. İspanyayı oynarken oyun boyunca kraldan göevler alıp yerine getirerek çeşitli ünvanlar kazanabiliyorsunuz. Bu sayede daha yeni binalar açabiliyor ve gücünüze güç katabilyorsunuz.

Hangisini oynasam

Açıkçası her bölümün ayrı bir tadı var. Genede bize sorarsanız her senaryoda ana karakter olan İngilizleri, Türkleri, Töton Şövalyelerini ve İspanyolları oynamak büyük bir zevk. Ortaçağ meraklıları için bu yeni paket bir ilaç gibi gelecektir. Açıkçası oyunun dinamiklerine büyük bir yenilik getirmese de zaten bu oyunun meraklıları için yeni paket bir dönüş bahanesi olacaktır. Ayrıca yeni kale tipleri, kahramanlar vb yeniliklerin yanında oyuncuyu havaya sokan yeni müziklerinde bulunması gözden kaçırılmayacak ayrıntılar. Ne yapın ne edin bu pakedi mutlaka edinin.

  • Grafik: 5
  • Ses: 5
  • Oynanabilirlik: 5
  • Eğlence: 4
  • Multiplayer: 4

NOTU: 93

SON KARAR:

Serinin şöhretini başarıyla devam ettiren bu eklenti paketi bitirmeden başından kalkamayacağınız kadar güzel.

  • Yapım: Creative Assembly
  • Dağıtım: SEGA
  • Yaş Sınırı: 16+
  • Türkiye Dağıtıcısı: Aral İthalat
  • Minimum Sistem: 1.5 GHz İşlemci, 512 MB Bellek, 128 MB Ekran Kartı, 5 GB Sabit Disk Alanı
  • Önerilen Sistem: Core 2 Duo 2.4 GHz İşlemci, 1 GB Bellek, 512 MB Ekran Kartı, 5 GB Sabit Disk Alanı
  • Multiplayer: Var (8 oyuncu)
  • Web Sitesi: www.totalwar.com

Tanıtım videosu:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı