Meslek liseleri cidden kötü mü?

Ailelerin dediği gibi Anadolu, fen gibi yerler istiyorlar ama cidden bu meslek bu kadar kötüledikleri kadar kötü mü?

Ailelerin dediği gibi Anadolu, fen gibi yerler istiyorlar ama cidden bu meslek bu kadar kötüledikleri kadar kötü mü?

Liseye geçincee farkedeceksin örneğin sana meslek lisesinde 2+2'yi öğretiyorlar Anadolu'da 20+20'yi fen lisesinde 200+200 gibi düşünebilirsin geçince anlıcaksın ve bu yüzden fen liseleri ve Anadolu liseleri üniversite için daha avantajlı.

Lise devri çoktan bitti. Üniversite ve sonrasındaki hedeflerini yüksek tutup ona göre ilerleyeceksen, ne lisesinde okuduğunun hiçbir önemi yok.

Yok ya. Millet harıl harıl test çözerken sen stajda çay taşıyorsun. Lise'nin eğitimi öğretmenleri de çok önemli.
Şahsen Bilgisayar bölümünden Turizm mesleğe geçiş yaptım. Lise 2.sınıftan beri temel ders olarak bir tek edebiyat veriyorlardı hatırladığım kadarıyla. Ki ben 3 senemi o okulda geçtim, 10 kez bile hatırlamam ders işlediğimizi. Ne stajda ne öncesinde ne de sonrasında bir kez test çözmüşlüğüm yok. Çok şükür lisans okuyorum. Kafa olduktan sonra çay da taşısan taş da taşısan yapacağını yapıyorsun.

Önce şunu söylüyeyim yakın çevremiz bizi sürekli birileri ile kapıştırdı. IQ seviyesi 0 olan insanlar "Meslek Lisesi çok kötü" gibi bir saçma sapan bir algı var ama öyle bir şey yok !

Anadolu Lisesi çıkışlı biri olarak keşke Meslek Lisesine gitseydim diye çok dedim. Fen lisesi kazanamayacak kadar bilgin yoksa Anadolu lisesine adımını atma. Olurda Üniversite kazanamazsan vasıfsız bir eleman olarak iş arasın. Meslek lisesinde en azından diploman olacağı için bir nebze iş bulman daha kolay olucaktır. Özellikle Mobilya, Robot, Bilgisayar, Elektrik gibi sayabileceğim tonla meslekler ile güzel paralar kazanabilirsin.

Bence bu saydığım ve ya araştırdığın bölümlerden birine yatkın isen ve ya ilgini çeken bir bölüm varsa ona göre seçim yap. Anadolu Lisesine salladım ama Üniversite kazanacak kapasiten varsa ve o alanlara ilgi duyuyorsan Anadolu Lisesi'de güzel bir tercih olacaktır.

Önce şunu söylüyeyim yakın çevremiz bizi sürekli birileri ile kapıştırdı. IQ seviyesi 0 olan insanlar "meslek lisesi çok kötü" gibi bir saçma sapan bir algı var ama öyle bir şey yok!

Anadolu lisesi çıkışlı biri olarak keşke meslek lisesine gitseydim diye çok dedim. Fen lisesi kazanamayacak kadar bilgin yoksa Anadolu lisesine adımını atma. Olurda üniversite kazanamazsan vasıfsız bir eleman olarak iş arasın. Meslek lisesinde en azından diploman olacağı için bir nebze iş bulman daha kolay olacaktır. Özellikle mobilya, robot, bilgisayar, elektrik gibi sayabileceğim tonla meslekler ile güzel paralar kazanabilirsin.

bence bu saydığım veya araştırdığın bölümlerden birine yatkın isen veya ilgini çeken bir bölüm varsa ona göre seçim yap. Anadolu lisesine salladım ama üniversite kazanacak kapasiten varsa ve o alanlara ilgi duyuyorsan Anadolu Lisesi'de güzel bir tercih olacaktır.

Robot ve bilgisayarlara çok ilgim var. Ama etrafımdaki ailem, komşular meslek lisesi çok kötü diyorlar ve sürekli bilgisayar başında oturduğumdan dolayı komşularımdan anneme şöyle sözler geliyor "bu çocuk okumaz" diye. Bu sene LGS senem oğullarını hiç hesaba katmadıklarını düşünüyorum en kötü liselerden birine gidiyor diğer oğlunun derslerle alakası yok bazen düşünüyorum insanlar hep kötülemek için birilerine hiç kendi oğluna bakmaz mı? Ailemde fen, Anadolu lisesi bekliyor. Ama bu ülkede matematiği ne kadar iyi yapabileceğim konusunda biraz düşünüyorum. İnkılap, Türkçe, İngilizce, fen, dini severek ve dinleyerek yapıyorum. Ama matematikte canım sıkılıyor başka şeylerle ilgilenmek istiyorum bu algıyı az da olsa kırdım umarım tamamen kırarım. Matematikte şu an daha ufak ufak soruları yapmaya başladım daha yeni nesil soruları yapamıyorum inşallah güzel bir fen lisesi kazanırım diye ümit ediyorum ve birkaç şey daha sormak istiyorum. İnsanlar neden hiç kendi yanlışlarına bakmıyor hep etrafını kötüleme peşinde yok senin oğlun yapamaz yok şunu yapamaz yok bunu yapamaz. Sadece ümit kırmaktan başka bir şey yapmıyorlar.

Robot ve bilgisayarlara çok ilgin varsa meslek lisesi okunabilir. Fakat puanı yüksek ve teknik bir bölüm olması şartıyla. Bak sana bir yol da çizeyim. Teknik program ile başladın eğitime. Matematik ve FKB derslerini de alacaksın. Haftada 14-15 saat meslek dersin olacak. Onda da hangi bölümü seçersen artık. Benim önerim elektrik-elektronik seçmendir. 11. sınıfta tekrar bölüm seçimin olacak. Oradan sayısala geç. Bölüm olarak sade elektroniğe geçiş yaparsın.

Hem elektronikte hem de üniversite sınavına yönelik kendini geliştirirsin. Ben kendi bölümümü pek değerlendiremedim. Ben teknik elektrik-elektronik okuyorum. TUBİTAK'ta bazı projelere katılmıştım. Birkaç belge dışında bir birikimim yok. 11. sınıfta endüstriyel bakım ve onarım seçtiğim için çok zorlanmıştım. 220V altında çalışıyorduk. Aynı esnada okul derslerini yetiştiriyordum.

Üniversite bölümü olarak da elektronik mühendisliği veya robotik içeren herhangi bir bölümü seçersin. Tabii bunları demesi kolay ama icraate dökmek zor. Ama dediğim gibi böyle bir yol izlersen senin için çok iyi olur. Haddime değil belki ama ben bir bölüme ilgi duysam böyle bir yol izlerdim.

Ek olarak neden sayısal dersen, robotlar ve bilgisayarlar daha çok sayısal alana giriyor. Sen bir fonksiyon uygulamasını çözemezsen nasıl robotiğe girişeceksin ki? Bu sadece bir örnekti. Lisede ufkun açılacaktır, sana tekrar başarılar diliyorum.

Son düzenleme:

Ben LGS'den 370 aldım ve şu an bilişim teknolojileri okuyorum 9. sınıfım alanına göre değişir ayrıca ana dersleri alırken de Anadolu liselerinden farkı yok benim gittiğim okulun. Tabii ki sigara içeni olacak pis işi olacak sonuç olarak klasik lise ortamı. Puanına göre gittiğin meslek lisesi kalitesi farklı.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı