Meslek Lisesinden Tıp Fakültesine gitmek

Zaten benim bulunduğum şehirde okuduğum meslek lisesi, düz liseden daha iyi bizim okulda
4 hukuk fakültesi, bilgisayar, yabancı dil, edebiyat öğretmenliği hemşirelik gibi bölümler kazanlar var lakin düz lisenin durumu çok kötü.
O zaman bulunduğunuz okulda kalmanızı şiddetle öneriyorum.

Meslek liseleri kat sayı olayından önce mühendislik amaçlı tercih ediliyordu. İmam hatip okullarının üniversiteye girişini engelleme işini örtülü olarak yapmak için meslek liselerine kat sayı ve seçim yasağı gibi şeyler getirildi. Bilişim okuyan, bilişim öğretmenliği dışında seçimi yasaklanmıştı yani.
O zaman teknik bir şey istiyorsan meslek lisesine, sözel yada daha farklı bir şey istiyorsan düz liseye gidiyordun. Meslek lisesi sayısı çok sınırlı idi. Kontenjan yok yani.

Seçim yasağı ve kat sayı olaylarından sonra meslek lisesine gelen öğrencilerin seviyesi düştü.
Bu şey kalktığında da sistem düzelmedi.

Daha sonra Amerika'da bazı okullar ortaya çıktı. Müfredatından büyük bir parça teknolojiye ayırıyordu. Hatta bunlar normal ders süresinden ayırıp, ulusal yazılım ve robot projelerine veriyordu.
STEM+A yazarsan detaylarına ulaşırsın.

Aradan yıllar geçti, teknik eleman bulunmaz oldu, mühendis kalitesi düştü. Ziya Selçuk geldi ve Teknik kolej diye okul kurdurdu. STEM+A eğitimi. Bunun Anadolu Teknik lisesinden müfredat olarak herhangi bir farkı yok. Öğretmen kalitesi olarak çok iyi olacak diyorlar. Ya kardeşim bu zamana kadar neden kötüydü peki diğer meslek liselerinde. Toplama kampı haline dönüştürdüler. Şimdide başka isimde okul oluşturuyorlar kötü imajı atmak için.

Ben A.T.L bilişim mezunuyum, alanında ünlü ve köklü bir okulda okudum, manzarası güzel bilen bilir. Daha sonra Herkesin bildiği Türkiye'de 5 üniversite var denilen 5 üniversiteden birinde bilgisayar mühendisliği okudum. Üniversiteyi çok rahat bitirdim alanımdan dolayı ve 3 yıl boyunca okulu okurken bu alanda çalıştım. İstanbul'da bulunan bazı okullar öğrenci kalitesi olarak farklıdır.

Eğitim açısından Türkiye'de doğru düzgün eğitim veren anadolu lisesi sayısı 15'i geçmez. Ders dinlesende, dinlemesende farketmez. Doktor çıkmamasının sebebi meslek lisesi öğrencilerinden kaynaklı. Mühendis çıktığını söyleyebilirim net bir şekilde, mezuna kalıp 1 sene çalışıp rahatlıkla geliyorlar. Ancak meslek lisesi çalışacak adamı değil çalışmayacak adamı alıyor. Buradaki anadolu liseleri mezunlarının çoğu benim aldığım puanı veya maaşı alması mümkün değil. Atanmış doktordan çok kazanıyorum ki yaşıtlarım hala öğrenci herhalde. Seneyede yurtdışına gidiyorum.

oradaki matematik hocam senin bilgisayar mühendisi olman sıfır dedi, moralimi aşırı bozdu
Üzgünüm ama Türkiye'deki öğretmenlerin %90'ı çapsız insanlar. Keşke farklı olsa. O %10'u ile karşılaşırsan hayatını değiştirebilirler. Kendi adam olsaymış, olsaymış, ahkam kesmesin.

Aynı kaygı bende de var lâkin ben çalışmaya başlamadım hayırlısıyla bu yaz matematiğimi geliştirmeye başlayacağım. Son TEOG'dan 412 alarak anadolu lisesine yerleştim oradaki matematik hocam senin bilgisayar mühendisi olma ihtimalin sıfır dedi, moralimi aşırı bozdu ve her şeyi saldım 9.sınıftan beri bütün matematik yazılılarım 0. Senin en azından motive etici insanlar var çevrende. Son 2 ayda temel liseye geçtim oradaki hocalarım da hiç geç değil başlarsan yapabilirsin gibi şeyler söylüyor. Kaldım iki arada bir derede. O farklı bu farklı kime inanacağım? Senin durumun yine bir tık iyi, çalışmaya başlamışsın ve etrafındakiler de sana motive veriyor önünde bir engel yok. Hazır engelsizken ve zaman varken çalış imkansız hiç bir şey yok bu hayatta. Ek olarak şöyle bir bilgi vereyim; önceki fizik hocam matematikten hep 0 çekermiş ancak fen dersleri hep full imiş. Hatrı sayılır bir üniversitede -adını hatırlamıyorum ama iyi bir yer olduğunu hatırlıyorum- fizik öğretmenliği bitirmiş. Demem o ki matematik çok önemli evet, ama her şey değil -en azından hâlâ- , yapabiliyorken yap, tek gün bile kayıp sana ciddi zararlar verir.
Gerçekten bu güzel yorum için teşekkürler🙂. Benim hocalarım bu konuda gerçekten güveniyorlar bu güveni boşa çıkarmamam gerekiyor. Sende asla pes etme bu yaz TYT konularını bitirmeyi planlıyorum bence sende başla çalışırsak ikimizde yaparız 🙂.

Gerçekten bu güzel yorum için teşekkürler🙂. Benim hocalarım bu konuda gerçekten güveniyorlar bu güveni boşa çıkarmamam gerekiyor. Sende asla pes etme bu yaz TYT konularını bitirmeyi planlıyorum bence sende başla çalışırsak ikimizde yaparız 🙂.
Tabii ki yapabiliriz hiç birimizin önünde bir engel yok ki sonuçta eli ayağı tutan insanlarız. Emin ol daha zamanımız da var 2 sene az buz değil. Yaz tatillerini de katarsak çok iyi seviyelere gelebiliriz, olay verimli ders çalışmakta. E sen sistemini de oturtmuşsun bir güzel de çalışıyorsun emin ol yapacaksın. Hayırlısıyla ben de hayati düzenimi kurup düzenli bir yaşama geçtikten sonra "rakip eleme" kısmında hiç bir problem çekeceğimizi sanmıyorum :).

Meslek liseleri kat sayı olayından önce mühendislik amaçlı tercih ediliyordu. İmam hatip okullarının üniversiteye girişini engelleme işini örtülü olarak yapmak için meslek liselerine kat sayı ve seçim yasağı gibi şeyler getirildi. Bilişim okuyan, bilişim öğretmenliği dışında seçimi yasaklanmıştı yani.
O zaman teknik bir şey istiyorsan meslek lisesine, sözel yada daha farklı bir şey istiyorsan düz liseye gidiyordun. Meslek lisesi sayısı çok sınırlı idi. Kontenjan yok yani.

Seçim yasağı ve kat sayı olaylarından sonra meslek lisesine gelen öğrencilerin seviyesi düştü.
Bu şey kalktığında da sistem düzelmedi.

Daha sonra Amerika'da bazı okullar ortaya çıktı. Müfredatından büyük bir parça teknolojiye ayırıyordu. Hatta bunlar normal ders süresinden ayırıp, ulusal yazılım ve robot projelerine veriyordu.
STEM+A yazarsan detaylarına ulaşırsın.

Aradan yıllar geçti, teknik eleman bulunmaz oldu, mühendis kalitesi düştü. Ziya Selçuk geldi ve Teknik kolej diye okul kurdurdu. STEM+A eğitimi. Bunun Anadolu Teknik lisesinden müfredat olarak herhangi bir farkı yok. Öğretmen kalitesi olarak çok iyi olacak diyorlar. Ya kardeşim bu zamana kadar neden kötüydü peki diğer meslek liselerinde. Toplama kampı haline dönüştürdüler. Şimdide başka isimde okul oluşturuyorlar kötü imajı atmak için.

Ben A.T.L bilişim mezunuyum, alanında ünlü ve köklü bir okulda okudum, manzarası güzel bilen bilir. Daha sonra Herkesin bildiği Türkiye'de 5 üniversite var denilen 5 üniversiteden birinde bilgisayar mühendisliği okudum. Üniversiteyi çok rahat bitirdim alanımdan dolayı ve 3 yıl boyunca okulu okurken bu alanda çalıştım. İstanbul'da bulunan bazı okullar öğrenci kalitesi olarak farklıdır.

Eğitim açısından Türkiye'de doğru düzgün eğitim veren anadolu lisesi sayısı 15'i geçmez. Ders dinlesende, dinlemesende farketmez. Doktor çıkmamasının sebebi meslek lisesi öğrencilerinden kaynaklı. Mühendis çıktığını söyleyebilirim net bir şekilde, mezuna kalıp 1 sene çalışıp rahatlıkla geliyorlar. Ancak meslek lisesi çalışacak adamı değil çalışmayacak adamı alıyor. Buradaki anadolu liseleri mezunlarının çoğu benim aldığım puanı veya maaşı alması mümkün değil. Atanmış doktordan çok kazanıyorum ki yaşıtlarım hala öğrenci herhalde. Seneyede yurtdışına gidiyorum.

Üzgünüm ama Türkiye'deki öğretmenlerin %90'ı çapsız insanlar. Keşke farklı olsa. O %10'u ile karşılaşırsan hayatını değiştirebilirler. Kendi adam olsaymış, olsaymış, ahkam kesmesin.
Yorum için teşekkür ederim. Ülkemizde sanırsam sadece iki kişi meslek lisesinden tıp kazandı bir kişide iddia etmişti tabii yalan olduğu anlaşıldı🙂.

Maalesef, böyle insanlar yüzünden okula gitme isteğim solmuştu resmen. Ta ki temel liseye geçene kadar. Not şişirme olayı çok fazla oluyor ancak gerçekten hocalar kat kat yapıcı ve ilgililer. Onları da bu sene kapatıyorlar artık olumlu ne varsa önüne geçtikleri gibi :).

Ortalamanın çok üstünde bir Anadolu lisesinden mezun oldum. Sana şunu diyebilirim ki: eğer okuldaki öğretmenlerin gerçekten çok ilgili ve çok iyi öğretmenler değilse evde çalışmak daha mantıklı. Okul vakit kaybı gibi geliyor. Bir an önce açık liseye geç. Meslek lisesinde boşuna vakit kaybedeceksin. Evde çalışmak için çok vaktin olacak. Youtube üzerinde harika kanallar var. Çok uçuk okullar dışında bu kanallardan daha iyi eğitim veren bir okul olduğunu sanmıyorum.

Youtube üzerinden izlemen gereken kanallar da şunlar:

Rehberlik: Bekir Avşar
Biyoloji: Bekir Avşar
Matematik: Hocalara Geldik, Yahya Tan
Kimya: Kimya Adası
Fizik: Fiziklebaris
Türkçe: egitioo

Başarılar. Tavsiyelerimi lütfen dikkate al. Çok deneyimliyim bu konuda.

Evet, başlık yeterince açıklayıcı oldu galiba. Ben anlayabileceğiniz üzere bir meslek lisesi öğrencisiyim ve şu an 2. sınıf öğrencisiyim. Benim okuduğum lisede en iyi bölüm adalet bölümü şu anda okulumda ki en iyi bölüm, ortalaması yüksek öğrenciler hep bu bölümde. Genel olarak hocalarımız bu yüzden bizden hukuk fakültesi istiyor lakin ben hukuk okumak kesinlikle istemiyorum ilgi alanım değil, sevdiğim bir şey değil. Ben tıp okumak istiyorum ülkemizde meslek lisesinden tıp kazanan bir, iki kişi var ve bende o sayılı insanlardan olmak istiyorum. Önümdeki engeller büyük bunlar; 12.sınıf da staj, 11 ve 12 fen derslerinin olmaması, 11 ve 12'deki matematik konularının eksikliği (trigonometri, fonksiyon, logaritma, analitik geometri...), meslek dersleri ve en büyük sorun matematik temelim zayıf. Tıp istediğimi ilk başta herkesten sakladım malum dalga geçilme korkusu falan ama sonradan hocalarım ile bu konuyu konuştum ve bayağı şaşırdım hocalarım bana ciddi bir şekilde güvendi hepsi ve hemen başlamam gerektiğini söylediler bende başladım. Matematik temelimi ciddi oranda geliştirdim lakin son iki üç gündür içimde bir tedirginlik var herkes ailem, arkadaşlarım, hocalarım başaracaksın, çok iyi yol aldın, kendini geliştirdin, çok çalışıyorsun gibi şeyler söylüyorlar belki de haklılar ama bilmiyorum sanki boşuna çabalıyormuş gibi geliyor, imkansız gibi... Sizce bu imkansız mı? Boşunamı çaba harcıyorum acaba? Görüşünüz ne bu konuda merak ediyorum?
Bir de TYT-AYT kaynak önerileriniz varsa onları da alabilirim her ders için olur. Saygılarımla...

Kazandın mı :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı