Meslek seçimi nasıl olmalı?

Hocam hiç bilmiyorum işte. Polislik düşünüyorum hiç sosyal yaşantısı yok diye düşünüyorum. Yazılım mühendisliği olabilirdi fakat bu yapay zeka işi kafamı kurcalamıştı. Ayrıca iş bulma sıkıntısı da çekmek istemiyorum.
Yazılım mühendisliği, eğer hakkıyla ve öğrenerek mezun olduysanız, iş bulma sıkıntısı yaşayacağınız son mesleklerden. :)

Tavsiye ederim ama devamlı bilgisayar başında olmak bir yaştan sonra insanı bıktırıyor. Öte yandan, remote çalışma imkanı da sağlıyor. Eğer başarılı olursanız her yerden çalışabilirsiniz. Bilişim sektörü güzel ama sıkı çalışma ve yabancı teknoloji gündemini devamlı takip etme çabasını gerektiriyor. Ayrıca İngilizce anadil gibi olmalı ve düzenli çalışma alışkanlığına sahip olmalısınız. Bir kurumsal firmaya girseniz, sadece yazılım yaptırmıyorlar, o yazılımı nasıl yaptığınızı anlatan dökümanı da İngilizce olarak yazdırıyorlar vs. Maaşlar da gayet güzeldir. Askerlik, Polislikle kıyaslanamaz. Onlar farklı bir mental birikim ve yönelim gerektiriyor. Ayrıca teknik olmayan meslekler siyasallaşabiliyor. Bu da bir başka sorun.

Yazılım mühendisliği, eğer hakkıyla ve öğrenerek mezun olduysanız, iş bulma sıkıntısı yaşayacağınız son mesleklerden. :)

Tavsiye ederim ama devamlı bilgisayar başında olmak bir yaştan sonra insanı bıktırıyor. Öte yandan, remote çalışma imkanı da sağlıyor. Eğer başarılı olursanız her yerden çalışabilirsiniz. Bilişim sektörü güzel ama sıkı çalışma ve yabancı teknoloji gündemini devamlı takip etme çabasını gerektiriyor. Ayrıca İngilizce anadil gibi olmalı ve düzenli çalışma alışkanlığına sahip olmalısınız. Bir kurumsal firmaya girseniz, sadece yazılım yaptırmıyorlar, o yazılımı nasıl yaptığınızı anlatan dökümanı da İngilizce olarak yazdırıyorlar vs. Maaşlar da gayet güzeldir. Askerlik, Polislikle kıyaslanamaz. Onlar farklı bir mental birikim ve yönelim gerektiriyor. Ayrıca teknik olmayan meslekler siyasallaşabiliyor. Bu da bir başka sorun.
340 Gün çalışma ile sizce iyi bir yer kazanabilir miyim fazla temelim yok dediğim gibi. Olmazsa mezuna bırakırım o mantıklı olur mu?

Orası öyle hocam tabii ki. İnsanın zevklerine göre tam anlamıyla bir özelleştirme yapamayacaklar. En azından bizim yaşadığımız zaman diliminde. Fakat çok fazla yazılım mühendisi çıkıyor iş bulma konusunda sıkıntı yaşayabilir miyim veyahut yazılım mı seçmeliyim hala kararsızım.

Yani hocam günümün çoğunu bilgisayar başında geçiriyorum. Eskiden oyun yapmayı vs düşünürdüm. Ailem tercihi bana bırakıyor ama beni ileride işsiz bırakacak bir şey seçmemi de istemiyor tabii ki.

Bilgisayar mühendisliğini düşün biraz belki kafana yatar.

@LuisB4y Açık konuşayım. Daha önce günde 6-8 saat çalışma alışkanlığın yoksa zor ama imkansız değil. Disiplinli ve neyi nasıl yapacağını bilirsen ve soruları nasıl çözeceğinle, derslerle ilgili iyi bir yol göstericin, rehberin varsa başarırsın. Bence ilk önce bunu araştırmalısın. Sana rehberlik edecek ve çalışma planı hazırlayacak okulunda falan birilerini bulmalısın. Bir sene boyunca sıkı çalışma kampına girmen gerekiyor yani. Sana sadece şunu demek istiyorum: Emin ol binlerce kere değecek. Şu anda bir dönüm noktasındasın. Hayatının hangi yöne gideceğiyle ilgili karar aşamasındasın. Eğer sıkı çalışırsan, mutlu olursun. Savsaklarsan daha düşük bir yere gidersin, zaman zaman mutsuz olur, iş bulma sıkıntısı çekersin ama yine bir yerlere gelirsin. Hiç uğraşmazsan hepten mutsuz olursun. Yani hayat sen ne kadar sıkı çalışırsan o kadar iyi olacak. Türkiye'nin gerçeği şu: Gittiğin üniversite senin hayatını belirliyor. O yüzden sadece bölüme bakma, üniversitenin hangi şehirde olduğuna, o şehirde iş imkanları var mı yok mu buna da bak. Bol şans dostum.

Son düzenleme:
@LuisB4y Açık konuşayım. Daha önce günde 6-8 saat çalışma alışkanlığın yoksa zor ama imkansız değil. Disiplinli ve neyi nasıl yapacağını bilirsen ve soruları nasıl çözeceğinle, derslerle ilgili iyi bir yol göstericin, rehberin varsa başarırsın. Bence ilk önce bunu araştırmalısın. Sana rehberlik edecek ve çalışma planı hazırlayacak okulunda falan birilerini bulmalısın. Bir sene boyunca sıkı çalışma kampına girmen gerekiyor yani. Sana sadece şunu demek istiyorum: Emin ol binlerce kere değecek. Şu anda bir dönüm noktasındasın. Hayatının nasıl yöne gideceğiyle ilgili karar aşamasındasın. Eğer başarıyla çalışırsan, mutlu olursun. Savsaklarsan daha düşük bir yere gidersin, zaman zaman mutsuz olur, iş bulma sıkıntısı çekersin ama yine bir yerlere gelirsin. Hiç uğraşmazsan hepten mutsuz olursun. Yani hayat sen ne kadar sıkı çalışırsan o kadar iyi olacak. Türkiye'nin gerçeği şu: Gittiğin üniversite senin hayatını belirliyor. O yüzden sadece bölüme bakma, üniversitenin hangi şehirde olduğuna, o şehirde iş imkanları var mı yok mu buna da bak. Bol şans dostum.
Teşekkür ederim yarından itibaren TYT ye başlamayı düşünüyorum daha önce hiç çalışma alışkanlığım yok ama kendimi zorlayacağım.

Olabilir o da hocam.

@LuisB4y Açık konuşayım. Daha önce günde 6-8 saat çalışma alışkanlığın yoksa zor ama imkansız değil. Disiplinli ve neyi nasıl yapacağını bilirsen ve soruları nasıl çözeceğinle, derslerle ilgili iyi bir yol göstericin, rehberin varsa başarırsın. Bence ilk önce bunu araştırmalısın. Sana rehberlik edecek ve çalışma planı hazırlayacak okulunda falan birilerini bulmalısın. Bir sene boyunca sıkı çalışma kampına girmen gerekiyor yani. Sana sadece şunu demek istiyorum: Emin ol binlerce kere değecek. Şu anda bir dönüm noktasındasın. Hayatının nasıl yöne gideceğiyle ilgili karar aşamasındasın. Eğer başarıyla çalışırsan, mutlu olursun. Savsaklarsan daha düşük bir yere gidersin, zaman zaman mutsuz olur, iş bulma sıkıntısı çekersin ama yine bir yerlere gelirsin. Hiç uğraşmazsan hepten mutsuz olursun. Yani hayat sen ne kadar sıkı çalışırsan o kadar iyi olacak. Türkiye'nin gerçeği şu: Gittiğin üniversite senin hayatını belirliyor. O yüzden sadece bölüme bakma, üniversitenin hangi şehirde olduğuna, o şehirde iş imkanları var mı yok mu buna da bak. Bol şans dostum.
Peki size göre iyi bir Yazılım/Bilgisayar mühendisliği okulu nedir? Nereyi kazanmaya çalışmalıyım.

@LuisB4y, maalesef o meslek hakkında pek bir fikrim yok. Sizi yanlış yönlendirmek de istemem. Eğer ki yazılım mühendisliğine ilginiz varsa bırakmayın derim. İlerleyen zamanlarda yapay zeka insanın yerini alacak diyor da nasıl ve ne zaman alacak? İşte tartışmalı sorular bunlar. Bana soracak olursanız da yapay zekanın hiçbir zaman için insanın yerini alacağını düşünmüyorum çünkü yapay zekayı da yapan gene insan ve içerisindeki bilgiler doğrultusunda işlem yapabiliyor. Bunu yapan gene bir insan. Yapay zeka insanın yerini nasıl alabilecek? Mantıklı gelmiyor bana.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı