Meslek seçimi

Bak kardeşim sana çok büyük bir tavsiye veriyorum sonradan pişman olma diye. Özellikle iki yıllık bazı bölümler var çok düşük puanlarla atanabiliyorlar, bak kpss puanlarına hangisi aklına yatarsa oku ve memur ol. Kısa zamanda maaş almaya başladın. Şimdi ideallerini gerçekleştirebilirsin artık özgürsün paranda geliyor. Hangi bölümü istersen 4 yıllık okuyabilirsin ve sana iş yerin izin vermek zorunda çünkü 2 yıllık bitirdin eğer lisans bitirmiş olsaydın tekrar lisans okumak için izin verilmeyebilir. Zaten DM’de var sende o yüzden ona göre nispeten daha kolay bir yerde çalıştıracaklar seni. Ama özel sektör acımaz bu konuda.
 
Üniversite'ye kaç kişi bilim için gidiyor?
Ya ortam için yada iş için gidiliyor.
Bahsettiğin şey taşra üniversiteleri ve ev hanımlığı bölümleri için geçerli. Ben üniversiteye ortam için giden görmedim. Siz herhalde taşrada okuyorsunuz. Yani bu lafınız zaten bilime ve ilime zarar veren laf. Biz şimdi Latince' yi iş için mi öğreniyoruz yoksa ortam için mi? Boş bir tespit yapmışsınız. Yazdığınız şey genelleme bile olamaz.
 
Kardeşim iyi bir üniversite eğitimi tabii ki önemli ama senin kendini farklı alanlarda geliştirmen lazım. Hukuk fakültesi öğrencisiyim iyi de bir üniversitede okuyorum fakat sana şunu söyleyeyim, okuyarak iş garantim olsun diyorsan tıp veya diş hekimliğine yöneleceksin. Şu an eşit ağırlığın gözdesi olan hukukta bile sayı çok arttı, binadan türeme özel üniversitelere hukuk bölümü açıldı ve insanlar parayla okuyor. Ha mezun olunca çok mu iyi oluyorlar hayır ama bu tarz insanların genelde babadan çevresi ve parası oluyor haliyle işi götürüyorlar. Günümüzde çoğu meslek grubu doyuma ulaşmış durumda, yukarıda bir arkadaş git oto sanayi ustası ol felan demiş ve buna katılmamak elde değil çünkü genç nüfus çok fazla ve iş imkanları bunu karşılamıyor. Günümüzde artık diplomamı aldım işim olacak mantığı bitti, her yer okumuş insan, diplomayla bir yerlere gelme devri bitti. Kendi bölümüm adına konuşayım bu alanı seçeceksen ilgin olacak, çevren olacak ve çalışma azmin olacak. Sayı gittikçe artıyor ve bu çevrede seni öne çıkaracak vasfın olacak yoksa diğerlerinden hiçbir farkın olmaz, dizilerde filmlerde gördüğün milyonlar kazanan avukatlara aldanma bunlar azınlık kısım. Şu da var iyiysen işi götürürsün bu her alanda geçerlidir. Önünde daha 2 yıl var sınava kadar otur ve düşün ne istediğine kadar ver, okumuş olmak için okuma sonra pişman olursun. Dil konusunda 2. ve 3. dil öğrenmeye bak. Şunu da unutma mesleğin hayatın boyunca seninle olacak ve seveceğin işe yönelmeye bak, kazandığın para elbette önemli fakat hiçbir zaman önceliğin para olmasın.
 
Atama ve maaş için ayrıca para için okuyacaksan hiç okuma. Üniversiteler bilim yeri. Para kazanma ve atanma yeri değil. 10. sınıfsın, herhangi bir oto tamircisinde (motorcuda) çıraklık yaparsan mühendisten fazla kazanırsın. Bu dediğimi iyi dinle. Daha yolun başındasın. Çıraklık vaktin geçmeden zanaat öğren. Herkes okuyor artık. Şimdi tabii diyeceksin ne tamircisi falan diye. Ben de öyle dedim. Pişmanım. Keşke AYT Edebiyat' ı ve Sosyal Bilimleri fulleyeceğime oto sanayide çalışsaydım.

Edit, burada savcılık 10k maaş falan diyenlere falan sakın aldırma. 1K hukuk fakültesi mezunu varsa 3 tanesi savcı oluyor. Aklında bulunsun. Bak yemin ediyorum çiftçi ol. Bu bizim 2000 nesli ilerde çiftçilik yapmayacak, oto tamircilik yapmayacak. Tekel olursun. İstediğin fiyatı çekersin. Zanaat her zaman para kazanır. Tesisatçı kalmadı ülkede yemin ediyorum. Su ya da doğalgaz tesisatçisinin yanında çalış. Amerika' da tesistçılar bir işten bin dolar almadan gitmiyor.
Valla o kadar haklısın ki. Ben şarkıcı olmak istedim ama okuyamadım. Lise 1'den terkim ve bu durumdan çok şikayetçiyim. Yakında bu alana girişiyorum ve yaşım 28'e dayansa bile.
 
Eşit ağırlık bölümlerinde ataması ve maaşı iyi olan bölümler Psikoloji, Hukuk veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Bölümü. Gerçi artık PDR'nin yavaş yavaş önü kapanmaya başlıyor ama KPSS'ye iyi hazırlandığınız takdirde devlete atanabilirsiniz. Hala birçok bölüme göre PDR'nin ataması yüksek. Siz üniversiteden mezun olana kadar birçok şey değişebilir tabii fakat kişisel gelişiminiz için de iyi bir bölüm olduğunu düşünüyorum. Ayrıca İşletme Bölümü mezunları da kendilerini geliştirdiğinde özel sektörde yüksek maaşla çalışabiliyor. Örneğin iyi bir üniversitede İngilizce, Almanca gibi dillerde İşletme Bölümü okursanız önünüzün açık olacağını düşünüyorum. Bunları etrafımdaki kişilerden yola çıkarak söylediğimi de belirteyim:) Bu arada meslek seçimi yaparken sadece atama, maaş vs. gibi kriterlere bakmamak gerekir diye düşünüyorum. İlgi alanlarınızı, merak duyduğunuz konuları vs. de göz önünde bulundurmanızı öneririm.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı