Meslek tercihi

Ülke şartları diye bir genelleme yanlış. Demek istediğim herkes bilgisayar üzerinde çalışmak zorunda değil. Envai çeşit meslek var. İşini iyi yapan da çok iyi paralar kazanıyor. İnşatta çalışan adamların büyük çoğunluğu bizden çok para kazanıyor/kazanacak.

Ben de bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Aynı zamanda web ve grafik tasarımcılığı yapıyorum.

Şu anda dekorasyon-inşaat şirketinde çalışıyorum.

Önemli ve tek gerçek olan ideallerimiz, hedeflerimiz. Ben, hedefime ulaşacak yolda inşaat şirketinde çalışmayı yük olarak görmüyorum.
Dediğimi yanlış anladın galiba. Ben herkes bilgisayar üzerinde çalışmalı demedim.
"işe almak isteyen kendini bilmiş şirketler resmen köle arıyor" dedim. Bu bütün şirketler için geçerli. Genelleme yanlış değil. Garsonluk için başvurduğumda bile kimse işe almadı beni. Samsun, İstanbul, Ankara gibi bu 3 büyükşehirde iş arayıp bulamıyorsam yada kimse iş vermiyorsa bence ülkede sıkıntı vardır.

İşgücü İstatistikleri, Ağustos 2020

İşsizlik oranı %13,2 seviyesinde gerçekleşti

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 456 bin kişi azalarak 4 milyon 194 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,8 puanlık azalış ile %13,2 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 1,0 puanlık azalış ile %15,7 oldu.

İstihdam oranı %43,9 oldu

İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 975 bin kişi azalarak 27 milyon 554 bin kişi, istihdam oranı ise 2,4 puanlık azalış ile %43,9 oldu.

15-64 yaş grubunda işsizlik oranı %13,5, istihdam oranı %48,8 oldu

15-64 yaş grubunda işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,8 puanlık azalışla %13,5, tarım dışı işsizlik oranı ise 1,1 puanlık azalışla %15,7 oldu. Bu yaş grubunda istihdam oranı 2,2 puanlık azalışla %48,8, işgücüne katılma oranı ise 3,1 puanlık azalışla %56,4 oldu.

Kaynak: TÜİK

Öncelikle sözüm meclisten dışarı. Bu yazacaklarım genel bir yakarıştır. :)

Nedense bu işsizliği bir tek ben göremiyorum. Birçok insan iş seçiyor. Tamam, herkes mesleğini icra etsin ona lafım yok. Ancak hiçbir vasfı olmayan adamların iş seçmesi beni benden alıyor. 25 yıl boyunca yatmış, ne okul okumuş ne de bir kitap. İş beğenmiyor üstelik ardından da ülkeyi kötülüyor.

Gelelim üniversite mezunlarına. Üniversitede aldığı bilgilerle mezun olan adama kimse iş vermez. Kendini geliştirmemiş, üniversiteyi zor bitirmiş adamlar; "Ülke çok kötü! İş bulamıyoruz" gibi naralar atınca benim sinirim bozuluyor.

Kendi şirketimizde usta ve eleman açığı var. 2-3 usta ve yanlarına 4-5 eleman lazım. Ustalar için 3.000+ TL maaş veriyoruz. İş bilmeyen yeni elemanlar için ise 2.000+ TL civarında. Maaşları ise düzenli artıyor. Çalışma saatleri de sabah 9 akşam 6. Gel gelelim ki ne usta ne de eleman bulabiliyoruz. Gelenlerin birçoğu vasıfsız olmasına rağmen ya iş beğenmiyor ya da ilk aydan işi bırakıyorlar.

Ben kendi gözlemlerime göre bunları yazdım. Herkesin çevresinde farklı olabilir.

Yukarıda da söylemişsin tarihe ilgi duyuyormuşsun ve kitap okumayı seviyormuşsun bence sosyal bilgiler öğretmeni, arkeolog ya da tarih öğretmeni olabilirsin.

Zamanında arkeolog olmak istiyordum. Bir gün okuldaki rehber hocamın yanına gittim. Hocaya işte derdimi tasamı anlattım. Sonrasında dedi; arkeolog olmak istiyorsan işsiz kalma oranın çok yüksek yani bence başka alana yönel gibi bir cevap aldım. Hocayı yadırgamıyorum dedikleri doğru fakat ben 2 sene önce arkeolog olmak için yanıp tutuşuyordum :( bu ülkede tercihini ne yazık ki yurt dışında çalışmayı düşünmüyorsan tutulan mesleklere yapmalısın. Bu hayalimden vazgeçtim. Sonra biyolojim iyi olduğu için moleküler biyoloji ve genetik düşünmeye başladım. Bu meslekte çok tutulmuyor Türkiye'de fakat yurt dışına çıkma olayı basit olan bir meslek. Arkeologluğa göre.

Şuan 11. sınıf öğrencisiyim ve animatör olmak istiyorum. İş bulma açısından belli alanlar var fakat dendiği gibi kendini geliştiremedikten sonra iş bulmak çok zor. Benim planım üniversite okurken YouTube'a çalışmalar atarak kendimi geliştirmek ve kanıtlamak.

Ailem ise bunu ikinci planda tutmamı istiyor. Direk reddetmelerinden iyidir, yinede devlet kurumlarında iş bulmamı istiyorlar. :/

Bana "Ne olucaksın?" sorusunu ben 9. sınıfta iken sorsalar. "Polis" derdim, tabi bunu hedefim olmadığı için söylerdim.

Şuan 11. sınıf öğrencisiyim ve animatör olmak istiyorum. İş bulma açısından belli alanlar var fakat dendiği gibi kendini geliştiremedikten sonra iş bulmak çok zor. Benim planım üniversite okurken YouTube'a çalışmalar atarak kendimi geliştirmek ve kanıtlamak.

Ailem ise bunu ikinci planda tutmamı istiyor. Direk reddetmelerinden iyidir, yinede devlet kurumlarında iş bulmamı istiyorlar. :/

Bana "Ne olucaksın?" sorusunu ben 9. sınıfta iken sorsalar. "Polis" derdim, tabi bunu hedefim olmadığı için söylerdim.
Ne yaptın 2 yıl geçmiş aradan?

Ne yaptın 2 yıl geçmiş aradan?
YKS 2022'de 4 yıllık animasyon hedefimden çok düşük puan alınca mezuna kalmıştım ama hedefimi değiştirme kararı aldım ve şuan ki hedefim ana meslek olarak 2 yıllık lojistik okuyup animasyonu çift anadal ya da yandal olarak okuyacağım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı