Mezun olup iş bulamamak

Mezun olduğumda 1 yıla kadar iş bulamamayı göze almıştım zaten ama şu anda gördüğüm kadarıyla bu süre çok daha uzayacak gibi duruyor.
Maalesef şartlar kötü. Gözünü korkutmak gibi olmasın ama 3-4 yıl işsiz olanlar veya işsiz kalabileceğini düşünenler var maalesef.
Kağıt üzerinde benden başarısız kişilerin nispeten güzel firmalarda işe girmesi de umutsuzluğumu bir nebze arttırıyor...
Welcome to Turkey again:) Do you have dayı? Maalesef dayısı, tanıdığı, arkadaşı veya şansı ile haketmediği yerde olan ve hakeden asıl kişilerin hakkını yiyen o kadar çok kişi var ki bu ülkede.
 
Hocam bende enerji sistemleri mühendisliği öğrencisiyim. Şu anki durumunuz nedir? Hangi üniversiteden mezun oldunuz? Bana verebileceğiniz tavsiyeler neler?
 
Hocam bende enerji sistemleri mühendisliği öğrencisiyim. Şu anki durumunuz nedir? Hangi üniversiteden mezun oldunuz? Bana verebileceğiniz tavsiyeler neler?
Bu aralarda piyasada zaten çok az iş olanağı var ve herkes en az 3-5 yıl tecrübeli aradığı için işsizim şu anda. Ben İzmir’de Yaşar Üniversitesi’nden mezun oldum, burslu olarak. Enerji Sistemleri Mühendisliği alanında en iyi eğitim veren 2. okul olarak görülüyordu. Şu anda boş durmak yerine çeşitli sertifika programlarını araştırıyorum ve işime yarayabilecek olanlara katılmaya çalışıyorum. İYTESEM’in Fotovoltaik Güneş Enerji Sistemleri Uzmanlığı adlı bir sertifika programına kaydoldum işime yarayabileceğini düşünüyorum. Nerede okuduğunu bilmiyorum, staj imkanları nasıl olacak bilmiyorum ama elinden geldiğince fazla staj yapmaya çalış. Zorunlu olanlar haricinde kesinlikle gönüllü olarak firmalara başvurarak staj yapmaya çalış. Teorik olarak gördüğün bilgilerini sanayi kısmındaki farklılıklarını görme fırsatı çok iyi oluyor. MMO’yu takip et ve programlarına katılmaya çalış. MATLAB ve CAD (AutoCAD, Solidworks gibi) programlarından birini kesinlikle öğren çok büyük yardımı olacak ileride. Benim bitirme projem simülasyondu ve tamamen MATLAB Simulink üzerinden yapmıştım. Stajlarımdan birinde de güneş enerji sistemi projelendirme ve kurulumu yapan bir firmada proje yapmıştım AutoCAD kullanarak. Başka sormak istediğin şeyler varsa sorabilirsin yine.
 
Bu aralarda piyasada zaten çok az iş olanağı var ve herkes en az 3-5 yıl tecrübeli aradığı için işsizim şu anda. Ben İzmir'de yaşar üniversitesi'nden mezun oldum, burslu olarak. Enerji sistemleri mühendisliği alanında en iyi eğitim veren 2. okul olarak görülüyordu. Şu anda boş durmak yerine çeşitli sertifika programlarını araştırıyorum ve işime yarayabilecek olanlara katılmaya çalışıyorum. İytesem'in fotovoltaik güneş enerji sistemleri uzmanlığı adlı bir sertifika programına kaydoldum işime yarayabileceğini düşünüyorum. Nerede okuduğunu bilmiyorum, staj imkanları nasıl olacak bilmiyorum ama elinden geldiğince fazla staj yapmaya çalış. Zorunlu olanlar haricinde kesinlikle gönüllü olarak firmalara başvurarak staj yapmaya çalış. Teorik olarak gördüğün bilgilerini sanayi kısmındaki farklılıklarını görme fırsatı çok iyi oluyor. Mmo'yu takip et ve programlarına katılmaya çalış. Matlab ve Cad (AutoCAD, SolidWorks gibi) programlarından birini kesinlikle öğren çok büyük yardımı olacak ileride. Benim bitirme projem simülasyondu ve tamamen Matlab simulink üzerinden yapmıştım. Stajlarımdan birinde de güneş enerji sistemi projelendirme ve kurulumu yapan bir firmada proje yapmıştım AutoCAD kullanarak. Başka sormak istediğin şeyler varsa sorabilirsin yine.

Hocam ERÜ'de okuyorum. AutoCAD bilgim gayet iyi, ilerleyen zamanlarda SolidWorks ve Catia da öğrenmeye çalışacağım. Çap için bölüm öneriniz var mı? Aklımda endüstri var.
 
Hocam ERÜ'de okuyorum. AutoCAD bilgim gayet iyi, ilerleyen zamanlarda SolidWorks ve Catia da öğrenmeye çalışacağım. Çap için bölüm öneriniz var mı? Aklımda endüstri var.
Dostum çap için gelecek planın önemli. Çalışmak istediğin konum endüstri mühendisi için uygunsa endüstriden yapabilirsin ama okuduğun bölümle neredeyse hiç alakası olmayan bir alan. Ben elektrik elektronikten çap tavsiye ederim, alanında kendini daha iyi geliştirebilirsin. Benim birçok arkadaşım elektrik elektronikten çap yaptı. Endüstriden yapanı hiç duymadım. Ayrıca biliyorsundur enerji sistemleri mühendislerinin imza yetkisi yok. Elektrik elektronikten çap yaparak bu şekilde imza yetkisi de kazanabilirsin. Bir de yukarda söylemeyi unuttum ama İngilizce kesinlikle olmazsa olmaz artık. Eğitimini İngilizce almıyorsan kesinlikle bir şekilde İngilizceni geliştir, hatta Almanca, İspanyolca gibi yan dilleri de öğrenmeye çalış.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı