Microsoft Edge vs Google Chrome

Hala Edge. Geçen hafta Mozilla'ya bir baktım birkaç gün de yok abi Edge hem hız hem de performans anlamında bariz olarak çok çok daha üstün.
Peki Chrome hakkında ne düşünürsünüz? Chrome kullanır mıydınız?
Google Chrome çünkü içerisinde daha az bloat var. Onun dışında Firefox da deneyebilirsiniz.
Tam da bunu diyecektim. Edge resmen bloattan geçilmiyor. Edge'in tüm bloatlarını kapatınca Chrome gibi hissettiriyor, evet. Fakat Edge'i ilk kurduğunuzda aşırı derecede bloat ile geliyor. Her taraftan bir menü, her tarafında bir şey olan yeni sekme sayfası, arama motorunun Türkiye'de hala Yandex olarak gelmesi gibi birçok sıkıntı var. Microsoft'un tüm diğer ülkelerde Bing kullanırken Türkiye'de Yandex kullanması da ayrı bir komedi. Onun dışında yeni sekme sayfasını tamamen bloatlardan arındırsanız bile her zaman MSN'e bağlanıyor, bu yüzden de epey RAM tüketiyor. Bunu çözmek için Mue eklentisini kurmanız gerekiyor. Mue yeni sekme eklentisi yeni sekme sayfasını değiştiriyor ve Edge'in MSN yeni sekme sayfasına göre çok daha az RAM tüketiyor. Ayrıca hem çok daha hızlı çalışıyor hem de internet gerektirmiyor. Edge'in yeni sekme sayfası ise internet olmayınca açılmıyor, onun yerine Fallback yeni sekme sayfası açılıyor.

Chrome ise çok daha temiz. Yıllardır çizgilerini bozmadılar. Bir dönem Software Reporter Tool nedeniyle sinirimi bozmuşlardı fakat artık o da rahatsız etmiyor. Varsayılan arama motoru ise zaten tarayıcı Google'a ait olduğu için Google. Yeni sekme sayfası zaten tertemiz ve Chrome'un tema seçenekleri daha iyi. Chrome'da istediğiniz herhangi bir rengi tema rengi olarak kullanabiliyorsunuz. Edge'de ise sadece önceden tanımlı birkaç rengi veya Microsoft Edge Addons/Chrome Web Store üzerinde yer alan temaları seçebiliyorsunuz. Ben mesela tarayıcımın temasını kahverengi yapmak istiyorum. Çünkü kullandığım Star Wars Rey arka planı ile (ve bununla kullandığım Windows temasıyla) en uyumlu renk bu. Fakat Edge'de bunu yapamıyorum. Chrome'da ise tık diye yapabiliyorum.

Firefox performans olarak Edge ve Chrome kadar iyi değil, o yüzden sadece geliştirme amacıyla bilgisayarımda kurulu (Developer Edition sürümü). Ayrıca Blink yerine Gecko motorunu kullanıyor. Bu motor da belli sitelerde uyum sorunu yaşatabiliyor. O yüzden Firefox pek kullanmazdım.
 
Peki Chrome hakkında ne düşünürsünüz? Chrome kullanır mıydınız?

Daha önce uzun süre kullandım ama hem RAM kullanımı yüksek olduğundan hem de görece diğer Chromium'lara göre az özellik barındırdığından bıraktım hatta RAM kullanımı direk etki etti diyebilirim. Edge de ise çeşitli özelliklerden bahsetmişsiniz ama en azından kapatma ayarı var ki bu da enfes bir şey. Chrome kötü değil ama işte kendi türünde çok daha güzelleri varken artık pek dönüp bakmıyorum.
 

Geri
Yukarı