Mikrofonun çalışması için çıkar tak yapınca jak ayarlarını değiştirmek gerekiyor

Kekomançi

Centipat
Katılım
30 Kasım 2021
Mesajlar
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Sorun kısmen çözülse de hala sürmekte ve karmaşık olduğu için sırasıyla en baştan anlatıyorum.
Yeni kurulan sistemin ön panel girişine(kulaklık&mikrofon) kablolu iPhone kulaklığı takınca kulaklık kısmı sorunsuz çalışırken, sistemde mikrofonun da takılı olarak görülmesine rağmen hiçbir şekilde ses algılamıyordu. Yalnızca mikrofonun bulunduğu yerdeki tuşlara basınca sistemsel bir ses algılama vardı. Yani ses algılamadan çok elektriksel bir şey sanırım tuşa basma olayı. Aygıt yöneticisinden driverları kaldırıp tekrar yükledim sorun çözülmedi. Daha sonra Realtek HD Audio driverini yükledim anakartın sitesinden. Realtek yüklemeden önce ve sonra aygıt yöneticisinde gözüken ses ile ilgili driverlar aşağıdaki görsellerde mevcut. Yüklemeden önce bulunan herhangi bir driverı silmedim Realtek yüklendiğinde diğeri kendiliğinden kayboldu.

realtek öncesi.png

realtek sonrası.png

Ayrıca mikrofon tuşuna basmadan önce ve bastıktan sonraki ses seviyeleri de şu şekilde gözüküyor. Bir anda fullenip tekrar ilk görseldeki hale hızlı ve kademeli bir şekilde düşüyor.

mic0.png

mic1.png

Realtek yükledikten sonra değişen bir şey olmadı sorun devam etti. Denetim Masası'na baktığımda ise Realtek HD Audio yöneticisi gözükmüyordu. Microsoft Store'da bulunan Realtek Audio Console'u yükledim. Mikrofon ve gelişmiş aygıt ayarları aşağıdaki resimlerde mevcut.

audio console gelişmiş.png

audio console mic.png

Görülen ayarlar değiştirilmemiş şekildedir. Ayarlarla uğraşırken saçma bir şekilde sorun çözüldü. Ön panel kısmında girişleri rastgele değiştirirken birden mikrofondan ses gitmeye başladı. Tekrar denemek için kulaklığı çıkarıp taktığımda ise yine ses gitmedi. Birkaç kere ön paneldeki girişleri değiştirip yine görseldeki haline döndürünce bir şekilde düzeliyor. Ancak her bilgisayar yeniden başladığında veya kulaklık çıkarılıp takıldığında aynı şeyi yapmam gerekiyor. Diğer ayarları biraz kurcalayıp denemeler yaptım ancak sorun çözülemedi bir türlü. Çözümü bilen veya görülen ayarlardan yapılması gereken bir şey var mıdır? Konuyla alakalı birebir uyuşan ve bulabildiğim tek sonuç Microsoft answer sitesindeki "mikrofon ilginç sorun" şeklindeydi ve çözüme kavuşmamıştı. O kadar saçma bir hata ki başlığa ne yazacağımı şaşırdım :D

  • Kulaklık ve mikrofonu bozuk değil, başka bir bilgisayarda denendi.
  • Ön panel bozuk değil, anakart pinleri doğru takıldı ve arka panelde de aynı sorun mevcut.
  • Sistem yüklemesi şu şekilde oldu: Windows, Windows güncelleme, AMD chipset dr, vers, NVIDIA GeForce Experience ve ekran kartı güncellemesi, Realtek HD Audio driver.
 
PC özellikleri nedir? iPhone kulaklığı hariç sorun var mı? Kulaklık ve mikrofon girişi ayrı ise ayırıcı kullanmak gerekir.
 
PC özellikleri nedir? iPhone kulaklığı hariç sorun var mı? Kulaklık ve mikrofon girişi ayrı ise ayırıcı kullanmak gerekir.

Kulaklık harici herhangi bir sorun yok. Ön panelde bulunan giriş birleşik hem kulaklık hem mikrofon. Realtek Audio Console'dan ön panelde bulunan giriş için kulaklık ve mikrofonu ikisini birden bir iki kere değişince sorun çözülüyor ancak kulaklığı çıkartıp tekrar taktığımda veya yeniden başlattığımda tekrar aynı şeyi yapmak gerekiyor.

Benzer bir sorun daha önce kullandığım laptopta da bulunuyordu. Onda Smart Audio vardı ve kulaklığı taktığımda mikrofondan ses gidiyordu ama kötü kalite ile gidiyordu. Smart Audio programından bir kere sadece kulaklık ve ardından yine başlıklı kulaklık moduna alınca düzeliyordu. Ne olduysa bir süre sonra yapmama gerek kalmadan düzelmişti. PC özellikleriyle bağımlı olduğunu düşünmüyorum. Ama anakartım B450M S2H ve BIOS sürümü F52. daha güncel 3 versiyonu vardı ancak gelen Update'lerin içeriğine baktığımda yükleme gereği duymadım. Çok küçük bir ihtimal BIOS güncellemek işe yarayabilir ama çok ihtimal de vermiyorum. Zaten en güncele yakın ve daha güncel olanlarında konuyla uzaktan yakından alakalı bir güncelleme göremedim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Giriş kombine ise sıkıntı olmaması gerekir. Fakat iPhone kulaklık yapısı biraz farklı diye biliyorum. Hatta resim de bırakıyorum. Başka kulaklık ile de deneyebilirsiniz.
Screenshot_20200913-004528.png
 
Giriş kombine ise sıkıntı olmaması gerekir. Fakat iPhone kulaklık yapısı biraz farklı diye biliyorum. Hatta resim de bırakıyorum. Başka kulaklık ile de deneyebilirsiniz.
Eki Görüntüle 1230384

Ya dediğim gibi sıkıntısız çalışıyor ancak her seferinde Realtek Audio Console'dan girişleri bir iki kez değiştirmem gerekiyor. İşin saçmalığı orada zaten girişleri değiştirsem de default haline dönünce çalışmaya başlıyor. Sorun aslında şu her seferinde girişlerle oynamamak için bir ayar mı gerekiyor veya nerede sorun varsa onu çözmem lazım. Olay muhtemelen bir ayarla çözülecek ama hepsini tek tek denememe rağmen her çıkartıp taktığımda yine aynı sorun oluyor maalesef.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ses sorunlarını gider diyebilirsiniz. Ya da önceki sürüme geri dönüp deneyebilirsiniz.
 
Aynı sorun bende de mevcut. Sorunu çözdünüz mü?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı