Milli işlemci Çakıl başarılı olabilir mi?

Bu işlemci savunma sanayi için geliştirilmiş bir işlemci ve prototip. Bir seneyi aşkındır söylüyorum, gelecek ve özellikle savunma sanayinin geleceği RISC-V'de. RISC-V yeni bir platform olsa da savunma sanayi gibi ortamlar için çok ideal bir platform.

Bunun yanında değerlendirmeyi doğru yapmak gerek. İşlemci gücü göreceli bir kavramdır. i7 işlemci ile İHA kullanamazsınız çünkü İHA'da gücün bir önemi yoktur.

Baykar İHA'larında yanlış hatırlamıyorsam Hercules R4 işlemci kullanılıyor. Görece güçsüz. Ama "safety microcontroller platform" yapısı var. Gömülü sistemlerde "safety critical" kavramını araştırın mesela. Dediğimi anlayacaksınız.



Bu bir parekende işlemci değil ki. MHz'de göreceli bir kavram. Çalışacağı işe göre MHz değerinin önemi olur ya da olmaz.

Bu yapıda RISC-V bir işlemci, bırak AM3'ü, AM4'ün en iyi işlemcilerinden bile sağlam çalışır belki. Çünkü atıyorum, siz bu işlemciyi bir İHA'ya takacaksanız, isterler ve kriterler değişiyor.
Hocam ben de tam olarak böyle bir yazı bekliyordum.

Müsaadenizle yazdığınız yazıya başka bir örnek daha vereyim.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kısa bir süre önce Mars'ta kritik önem arz eden bir görev başlattı. Bundan aylar önce uzaya gönderilen Perseverance (Azim) isimli keşif aracını Mars'a indirmeyi başaran NASA, bu keşif aracıyla Mars'ta yaşamın mümkün olup olmayacağına ilişkin izler arayacak. Elde edilecek bulgular, Mars'ta daha önceden yaşam olup olmadığına dair de önemli veriler sağlamış olacak.

Perseverance'te artık demode hale gelmiş olan bir işlemci kullandığı açığa çıktı.
Perseverance, gücünü 1998 model iMac G3'te kullanılan PowerPC 750'den alıyor
PowerPC 750, tek çekirdekli yapısında 233 MHz gibi çok düşük seviyede hız sunuyor.

Peki, neden bu kadar güçsüz işlemci kullanıyorlar?
Motorola tarafından üretilen PowerPC 750, bugün en yeni işlemcilerde bulunan dinamik tahmin özelliğini kullanabilen ilk işlemciydi. Bu özellik, işlemci verimliliğini artırmak için eğitiliyor ve bir sonraki işlem için tahminde bulunulmasını sağlıyordu. Geliştiriciler, işlemciye ne kadar çok bilgi işlerlerse, gerçek işlemlerdeki doğru tahmin olasılığı da o derecede artıyordu. Yalnız NASA; Perseverance'te kullandığı işlemciyi üreticilerin kullandığı tasarımda kullanmıyor.

Havacılık ve savunma sanayi teknolojileri üzerinde çalışan İngiliz şirketi BAE Systems, NASA'nın kullanacağı işlemcilere özel bir işlem uyguluyor. Yapılan bu işlem, PowerPC 750'nin çok yüksek seviyede radyasyona dayanıklı hale gelmesini sağlıyor. Ayrıca bu işlemci, yapılan işlemler sonrasında da 125 santigrat derece gibi yüksek sıcaklıklarda kullanılabilir oluyor. Bu özelleştirilmiş PowerPC 750'ye de "RAD750" deniliyor.

Bu arada; PowerPC 750, yalnızca NASA tarafından kullanılmıyor. Dünya yörüngesinde bulunan ve GPS, hava durumu, yeryüzü gözleme gibi farklı amaçlar uğruna kullanılan en az 100 uyduda bu işlemci bulunuyor. Öte yandan, askeri amaçla kullanılan uydularda da yine PowerPC 750'lerden faydalanılıyor. Yani bu tür bir tercih, rastgele alınmış bir karar değil...

Kısacası, işlemci kullanım amacına göre değişir.

Biz de savunma sanayisinde son yıllarda çok geliştik ve bundan dolayı ihracatımız arttığı için devlet aklı olarak o yönde ilerlemeye karar verdiler.

AMD veya Intel ile karşılaştırma yapmanız doğru değil çünkü bu teknoloji-bilgsiayar pazarına bir "giriş" projesi diyebiliriz.
Teknolojiye bir yerden giriş yapmamız gerekiyordu ve ışığın en parlak olduğu yoldan girdik.
Çok güzel düşünce ve harika bir proje. Arkası gelir umarım.
 
Son düzenleme:
ASELSAN'ın üreteceği ve savunma sanayinde kullanılacak bir işlemcinin, en büyük muhataplarından birisi ne olacak? Bunu kavramak çok mu zor?

Anlamadığın şu yapılacak işlemcilerin, hatta genişletelim kullanılması planlanan gis projesinin içinde bir düzine farklı alanı var. İHA ve benzer savunma havacılık ürünleri bunlardan birisi hatta senin söyleminle en büyük muhattabı olabilir ancak bu şekilde tamamen dışarıdan ithalat ile karşılanan bileşenler ile üretilen bir işlemcinin ve muhtemelen tsmc gibi bir ortak paydada üretilecek bir donanımın dışarıdan zaten halihazırda alınacak diğer "gayri-milli" donanımlardan hiçbir farkı olmayacak çünkü bütün üretimi bizim elimizde olmayacak yani dışarıdan olası bir Ambargo'da yine etkilenecek ki asıl amacı zaten bunun önüne geçmekti. Yani kısaca kendi yaptığını sandığın şey aslında sana ait olmayacak.
 
Anlamadığın şu yapılacak işlemcilerin, hatta genişletelim kullanılması planlanan GİS projesinin içinde bir düzine farklı alanı var. İHA ve benzer savunma havacılık ürünleri bunlardan birisi hatta senin söyleminle en büyük muhattabı olabilir ancak bu şekilde tamamen dışarıdan ithalat ile karşılanan bileşenler ile üretilen bir işlemcinin ve muhtemelen TSMC gibi bir ortak paydada üretilecek bir donanımın dışarıdan zaten halihazırda alınacak diğer "gayri-milli" donanımlardan hiçbir farkı olmayacak çünkü bütün üretimi bizim elimizde olmayacak yani dışarıdan olası bir Ambargo'da yine etkilenecek ki asıl amacı zaten bunun önüne geçmekti. Yani kısaca kendi yaptığını sandığın şey aslında sana ait olmayacak.

Farkı nasıl olmayabilir? Ambargo noktasında haklısın ki bu örneği bu konuda birkaç defa daha verdim. Ancak kendi tasarlayabileceğin, istediğin gibi değiştirebileceğin bir işlemciyi ya da işlemci tipini, kendin tasarlayabilmek nasıl bir fark yaratmayacak?

Şu an piyasada yaygın olarak kullanılan işlemcilerden birisi STM32 mesela. İHA tarafında da R4 gibi secure işlemciler var. Bu işlemcilerin, senin de dediğin gibi farklı alanlarda hizmet etmesi için özelleşmiş onlarca farklı versiyonu var.

Bu işlemci aileleri gibi modüler olabilecek ve özelleşebilecek bir işlemciyi tasarlamak, elbette fark yaratacaktır. Kimse Çakır'ı yarın hemen bir İHA'ya takmayacak. Belki Çakır'ın asıl amacı tasarımı değil, üretim sürecini test etmekti. Bunu bilmiyoruz

Tasarım, geleceğe yapılan farklı bir yatırım.
 
@Hakan_SS
Niye AMD ve Intel ile karşılaştırıyorsunuz arkadaşlar bunu? Dünya devi çip üreticileri ile tabii ki kıyaslayamazsınız, ama bir yerden başlamak gerekiyor. Umarım daha da geliştirirler.
AMD ve Intel ile karşılaştırmak oldukça saçma. Bu işlemciler küresel pazar veya kişisel kullanım için değil. Endüstri ve savunma sanayii işlemcileri bunlar.

Büyük bir etki yaratmaz, ancak savunma sanayiinde işlemci konusunda dışa bağlılığı düzeltebilir.
Bu işlemci sivil kullanım için değil. Savunma sanayiinde kullanılacak. Radarlarlar, iletişim cihazları, elektronik cihazlar, araçların kontrolcüleri vs çok çeşitli sistemler düşük hızlı işlemciler kullanıyor. ASELSAN kendi ürünlerinde kullanarak başlar ilk etapta. Zamanda çekirdek ve hız artar üretim mimarisi düşer ve kullanım alanı yaygınlaşır. O savunma sanayi ürünleri üretilmeye devam edildikte o tür işlemcilere ihtiyaç olmaya devam edecek. Başarılı olacağını düşünüyorum. Ama evinize girmesini AMD ve Intel'le rekabet etmesini beklemeyin orta vadede. Belki aldığınız aracın Ecusu, belki cep telefonunuzu bağladığınız baz istasyonu bu işlemciyi kullanabilir 5-10 yıl sonra.
Bu forumun sorunu, kullanıcılarının her şeyi oyun odaklı görmeleri. Bunda yönetimin de payı var bana göre. TUBİTAK RISC-V tabanlı işlemci ortaya çıkartıyor, koca sitede bir tane makalesi yok. Geçen yaz yazarken, RISC ve RISC-V ile alakalı güzel makaleler yazdım, orada RISC-V'nin Türkiye'de de yerli işlemciler için kullanıldığından bahsetmiştim.

Çakır'ın haberi neden sitemizde yok? @Ali Güngör yazan yoksa ben gönüllü olarak yazmaya talibim.


Neyse.

Bu işlemci savunma sanayi için geliştirilmiş bir işlemci ve prototip. Bir seneyi aşkındır söylüyorum, gelecek ve özellikle savunma sanayinin geleceği RISC-V'de. RISC-V yeni bir platform olsa da savunma sanayi gibi ortamlar için çok ideal bir platform.

Bunun yanında değerlendirmeyi doğru yapmak gerek. İşlemci gücü göreceli bir kavramdır. i7 işlemci ile İHA kullanamazsınız çünkü İHA'da gücün bir önemi yoktur.

Baykar İHA'larında yanlış hatırlamıyorsam Hercules R4 işlemci kullanılıyor. Görece güçsüz. Ama "safety microcontroller platform" yapısı var. Gömülü sistemlerde "safety critical" kavramını araştırın mesela. Dediğimi anlayacaksınız.



Bu bir parekende işlemci değil ki. MHz de göreceli bir kavram. Çalışacağı işe göre MHz değerinin önemi olur ya da olmaz.

Bu yapıda RISC-V bir işlemci, bırak AM3'ü, AM4'ün en iyi işlemcilerinden bile sağlam çalışır belki. Çünkü atıyorum, siz bu işlemciyi bir İHA'ya takacaksanız, isterler ve kriterler değişiyor.

👍
 
Ryzen 3 1200 performansına yakın bir işlemci olursa mutlaka alirim. Bizler desteklersek bu iş daha ileri gider.
Intel'in 10 yıl önce ürettiği işlemciyi biz şimdi ürettik. Ne kadar geriden geldiğimize bir bakın...
Bu işlemci sizin oyun oynamanız için üretilmiyor, savunma sanayisi için üretiliyor. Hala Intel'in i7, i5 işlemcileriyle karşılaştırıyorlar. :D
 

Yeni konular

Geri
Yukarı