- Makaleler
- 3
Bu senin sorunun. Senelerdir Türkiye'nin sadece İHA/SİHA yaptığını zannediyorsan ya da öyle düşünüyorsan, bu senin sorunun.
Şu an HSS'sinden füzesine, radar sistemlerinden elektro-optik alt sistemlerine kadar yüzlerce proje, onlarca firma tarafından geliştiriliyor. ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN gibi dev firmalarından yanında Mateksan gibi çok duyulmamış ancak sağlam üretim ve AR-GE yapan firmalar da var.
Şunu anlamıyorsunuz ve anlamamakta da diretiyorsunuz ve neden bilmiyorum. Bu projeler hükümet ya da iktidar tarafından değil Türk mühendisleri tarafından yapılıyor. İktidar gelse de gitse de yapılmaya ve yürümeye devam edecek zira sizler gibi düşünmek yerine canını dişine takıp, gecesini gündüzüne katan mühendislerimiz var. Ben Anka'nın da TB-2'nin de roll-out yaptığı hatta duyurulduğu günleri bile çok iyi hatırlıyorum. O zaman da "Heron varken ne gerek var, biz mi yapacağız..." kafasında tonla insan vardı.
Bu jet uçağını, SİHA'yı, Atmaca roketini, Hisar HSS sistemini ve daha nicesini senin mühendisin yapıyor. Senin teknolojinle yapılıyor, AR-GE birikimi senin ülkende kalıyor. Senin üniversitenden mezun olan öğrenciler iş ya da staj imkanı buluyor. Biz ne yapıyoruz, yıprattıkça yıpratıyoruz.
Sizin de anlamadığınız şu kısım var sanırım. Bu mühendisler, devletin beceremediği eğitim sisteminden geliyorlar.
Hükümet değişirse, eğitim sistemi de rayına oturursa ve nitelikli, kayırma olmayan insanlar istediği yerlere gelirse, işte o zaman "TOGG niye olmadı, şu niye olmadı" gibi cümleler kurmak zorunda kalmayız.
Bir ülkeyi yükseltecek şey, eğitimdir. Yapılan bütün bu araçlar ve gereçler, alanında eğitilen öğrenciler tarafından yapılmaktadır.
Siz olaya direkt bitti gitti şeklinde bakıyorsunuz, insanlar mühendis olarak doğmuyor ya ?
Cümleyi toparlayacak olursak; hükümet değiştiği vakit eğitim sistemi de özgür ve nitelikli kişileri yetiştirmeye başladığı zaman, o ara "TOGG yapılmaz bu yapılmaz" diyenlere ben de laf ederim.