Millî Uzay Programı Tanıtım Toplantısı

Ülkemiz ve geleceğimiz için faydalı olabilecek planlar açıklanıyor. Umarım, ülkemiz ve gençler için faydalı gelişmeler olur.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Heyecanlıyım. Bakalım neler olacak.

Açıklanan bütçe az olsa da, hepsi aktif olarak uzay programı olan ülkeler. Ciddi anlamda giderleri var yani.
Biliyorum hocam, SpaceX için bir roketin fırlatma maliyeti 30 milyon dolar, maliyeti azaltmak için NASA gece gündüz çalışıyor, tarihte tasarlanmış en büyük roketi bile koskoca NASA 60 milyar dolar bütçesi var iken yapmadı, ben yine de ilerleyebileceğimizi düşünüyorum. Umudum var. 😁

Biliyorum hocam, SpaceX için bir roketin fırlatma maliyeti 30 milyon dolar, maliyeti azaltmak için NASA gece gündüz çalışıyor, tarihte tasarlanmış en büyük roketi bile koskoca NASA 60 milyar dolar bütçesi var iken yapmadı, ben yine de ilerleyebileceğimizi düşünüyorum. Umudum var. 😁

NASA maliyeti azaltmak için çalışmıyor. NASA maliyeti azaltmak için çalışmaz, Senato NASA'ya ek bütçe verir. Yani doğası bu. Ancak SLS'te Senato artık daha fazla bütçe ayırmak istemiyor. Bu nedenle önceki Constellation programı gibi, iptal edilebilir.

SLS'in yapılamamasının sebebi, ABD halkının ve yeni siyasetçilerin, bu roketlere bu kadar para vermek istememeleri. SpaceX'in seçilmesi sadece fiyat değil. Tarihte ilk kez bir uzay şirketinin büyük bir fan kitlesi var.

Bütçe konusunda bizi bir kenara bırakalım, şu an elle tutlur bir şey yokken bütçe de anlamsız kalır. Ancak NASA'nın da bütçesi, ABD gelirine göre az. NASA ile herhangi başka bir uzay ajansını karıştırmak doğru olmaz. Ne oradaki politikayı, ne de siyaseti senin benim aklım almaz. :)

NASA maliyeti azaltmak için çalışmıyor. NASA maliyeti azaltmak için çalışmaz, Senato NASA'ya ek bütçe verir.
Hocam nasıl çalışmıyor? Shutlle tekrar tekrar kullanılabiliyor diye üretildi, 5 tane ürettiler. Bakım masrafı çok olduğu için bıraktılar. Aynı şekilde Saturn V roketi de gayet güçlü, kargo kapasitesi en yüksek roket olmasına rağmen bıraktılar, hem de Apollo programı ile ay görevlerinde kullanılmıştı. 😁
SLS'in yapılamamasının sebebi, ABD halkının ve yeni siyasetçilerin, bu roketlere bu kadar para vermek istememeleri.
En büyük roket derken bahsetmek istediğin Sea Dragon idi. 😁
Bütçe konusunda bizi bir kenara bırakalım, şu an elle tutlur bir şey yokken bütçe de anlamsız kalır. Ancak NASA'nın da bütçesi, ABD gelirine göre az. NASA ile herhangi başka bir uzay ajansını karıştırmak doğru olmaz. Ne oradaki politikayı, ne de siyaseti senin benim aklım almaz. :)
Haklısınız hocam. 😁

Bir yerden başlanması güzel. İlk insansiz hava araçları ortaya çıktığında da dalga geçmişlerdi Türkiye ile. Şimdi gelinen noktayı söylemeye gerek yok. Lakin bu yine de bu uzaya gitme olayının hem gündem değiştirme hem de hamaset amacıyla yapıldığı gerçeğini değiştirmez. Şahsen ben sade vatandaş olarak 2.5 litre kola 9 lira olmus, yağ 70 lira olmuş, peynir bilmem kac lira olmuş vs bunlara bakarım. Zatı muhterem hayat pahalılığıyla ilgili tek kelime ediyor mu? İha'lar siha'lar nasıl benim cebime bir fayda sağlamıyorsa uzaya gidilmeside bana fayda saglamayacak. Varsa yoksa gündem değiştirme çabası.

Hocam nasıl çalışmıyor? Shutlle tekrar tekrar kullanılabiliyor diye üretildi, 5 tane ürettiler. Bakım masrafı çok olduğu için bıraktılar. Aynı şekilde Saturn V roketi de gayet güçlü, kargo kapasitesi en yüksek roket olmasına rağmen bıraktılar, hem de Apollo programı ile Ay görevlerinde kullanılmıştı. 😁

Shuttle ölümcüldü. Tasarımından doğan ölümcül kusurları vardı. Shuttle öyle bir araçtı ki, kazasız uçması için 200 tane parametrenin yolunda gitmesi gerekirdi. Ancak işlerin felaketle sonuçlanması için 1 sorun yeterliydi. Pahalıydı ama devam edebilirdi. Ancak sonunu, 2003'te meydana gelen Columbia mekik kazası getirdi.

Mekikler çok özel araçlardı. Onlar sayesinde birçok ilki başardı, insanoğlu. ISS'i inşa etti. Hubble'ı yörüngeye gönderdi. Ama çok büyük tasarım kusurları içeriyordu. Bu nedenle, sonlandırıldı program.

Ki mekiklerde kullanılan RS-25 motoru, SLS'te de kullanılacak. Planlar öyle.

Ki bu konuya giriş yapmış bir yazım da var:

Saturn V ise ayrı bir dünya. Saturn V'ye güç veren dev F-1 roket motorları yeniden üretilemiyor mesela, zira hem çok karmaşıklar hem de mühendisler, üretimin her ince kısmını dökümanlara dökmemiş. Yani o motorları üretmek için gerekli know-how bilgisi, üreten mühendislerle beraber artık mezarda. Ki SLS ile planlanan Lunar Gate ile Apollo programları tamamen farklı.

Şu an Lunar Gate tarzı bir konsept düşünülüyor. Ay'a gidecek araçlar, Saturn V'de olduğu gibi aynı anda fırlatılmayacak, gidecek araçlar parça parça, küçük roketlerle fırlatılıp yörüngede dev bir uzay aracı-istasyon karışımı araç inşa edilecek.

Bir de StarShip var ki ona girmiyorumm bile. :)

1612981792501.png

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı