Millî Uzay Programı Tanıtım Toplantısı

Ülkemiz ve geleceğimiz için faydalı olabilecek planlar açıklanıyor. Umarım, ülkemiz ve gençler için faydalı gelişmeler olur.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Heyecanlıyım. Bakalım neler olacak.
 
Neden 2023? Arabamız da sanırım o tarihte çıkacak piyasaya.

Hocam daha kendi madenimizi bile çıkaramıyoruz ne arabası ya?
Ha çıkar ama parçaları ithal olacağı için pek te yerli sayılmaz diye tahmin ediyorum.
Şu örnekle pekiştiriyim;
Yerli malına kola getirmek gibi bir şey.
 
Türkiye'nin başlıca bir sürü sıkıntısı varken uzay mevzuları yalnızca bir göz boyama. Bunun dışında ne dersek diyelim terörist ilan ediliyoruz zaten. Ancak boş vaatlere kanmayı uzun zaman önce bıraktık...


Araba 2023'te, doğalgaz 2023'te, uzay 2023'te. Unuttuğum pek çok vaat 2023'te. Hepsinin ortak noktası ne? Seçim vaadi olması. Peki bu tarz seçim vaatleri gerçekleşti mi şimdiye kadar?
Bende bunun için sordum. Döviz uçmuş, gıda fiyatları zirvede, araba piyasası desen ölmüş.
 
Bakın, siyasete girmek istemiyorum (Ki siyasetin de yaşı düştü) fakat güven denen kavram gittikçe değerini yitiriyor.

Siyaseti düzenli olarak takip ediyorum. Şu ekonomik krizde bu tip "gerçekleşmesi" belirsiz vaatlere inanmamak gerekir.

Mevcut iktidarın uzay, savunma sanayii gibi alanlarda söz verip yaptığı birçok vaat var. Öte taraftan, yalan olup gidenler de.

Hele ki aklını kullanabilen bir insan, 2023 yılında Ay'a çıkamayacağımızı bilir.

Tek olumlu baktığım şey temel atılması. Ki bu olumlu yönün de ülkemize ne kadar katkı sağlayacağı yine bilinmiyor.

Daha şimdi bir haber gördüm. Haberde, biz ve bizden başka ülkelerin uzaya harcadığı paraların paylaşıldığı bir istatistik yayınlanmıştı. Biz 5,4 Milyon Dolar harcarken, elin Japonu 500 Milyon Dolar harcıyor.
Daha Almanya'yı, NASA'yı örnek vermedim.

Sizce bu kadar düşük bir harcama limiti ile uzaydan bahsedebilir miyiz? Bu para ile kırım kırım ilerleme kaydedemeyiz.

5,4 Milyon Dolara el uzatanlar olur mu, orası da soru işareti.

Çok karamsar bakıyorsun, önceki mesajımda yazdıklarımı da tekrarlamak istemem.

Temelin atılması emin ol büyük bir katkı sağlar. Sonuçta yönetim değişse bile devam edecek bir proje bu. Yarın yönetim değişse farklı bir şey mi yapılcak, hayır. Sonuçta işin bir bilim boyutu bir de propaganda boyutu var.

Ay’a sert iniş demek Ay’a çıkmak değil sadece. Sonuç değil süreç önemli bu noktada. Zira Sert İniş sadece projenin sonunu temsil ediyor. Bu yolla senin iletişim becerilerin, tasarım becerilerin, anten, sinyal, malzeme, tasarım gibi bilimlerdeki becerilerin önce çıkıyor. Aracın uluslararası bir iş birliği ile gönderileceği açıklanmıştı. Bu da SpaceX gibi özel bir şirketi işaret ediyor.

Almanlar’ın değil de Avrupa’nın Uzay Ajansı var. Biliyorsunuz, Avrupalılar birlikte çalışmayı seviyorlar. Ariane roket ailesi de bir çok Avrupa ükesinin katılımı ile üretiliyor. Ki Türksat 3A’ya kadar uydularımız Ariane ile fırlatılmıştı.

Ayrıca ortada daha elle tutulur bir proje yokken bütçe planlaması yapmak da doğru değil. Ki diğer ülkeler o kadar para harcasalar bile, hala bazı noktalarda NASA’ya bağlılar. NASA da bazı noktalarda başka ülkelere bağlı. Dolayısıyla ortak projelerde rol almanın önemi ortaya çıkmış oluyor burada.

Uzay yarışında, başka alanlarda da olduğun gibi oldukça geridesin. İster bu yönetim olsun ister başkası, elbet bir yerde başlanacak. Bu bir sonuç değil süreç.

@Akil Gündoğan’ın verdiği İran örneği de var.
 
Lityum desem ona da hayir mi diyecektiniz?
Anlatamadım galiba.

Yazımda zaten temel atılmasının iyi bir şey olduğundan belirtmiştim. Yazımda muhtemel olumsuz taraflarından ve mevcut iktidarın oluşturduğu güvensizlikten bahsettim.
Kalkıp Japonya ile bizi kiyaslamissin, onu belirttim.
Yazdığını oku!
 
Tahminim düşük işçi maaşlarından dolayı Elon Musk Türkiye'de bir faaliyet yürütecek, Türkiye de ipin ucundan tutacak. Ay'a 2023'de inilip inilememesinden önce istihdam sağlasın, ekonomiye fayda sağlasın yeter. Varsın geç çıkılsın.
 
Türkiye'nin başlıca bir sürü sıkıntısı varken uzay mevzuları yalnızca bir göz boyama. Bunun dışında ne dersek diyelim terörist ilan ediliyoruz zaten. Ancak boş vaatlere kanmayı uzun zaman önce bıraktık...


Araba 2023'te, doğalgaz 2023'te, uzay 2023'te. Unuttuğum pek çok vaat 2023'te. Hepsinin ortak noktası ne? Seçim vaadi olması. Peki bu tarz seçim vaatleri gerçekleşti mi şimdiye kadar?
Bunlar seçim vaadi değil RTE başa geldiğinden beri 2023 2053 2071 hedefi koymuştu yanlış hatırlamıyorsam bundan 6 7 yıl önce. 2023 cumhuriyetimizin 100.yılı.
 
Hocam çok umutluydum, iş yürür, gider diyordum. Hatta şu mesajdan da umudumu anlayabilirsiniz ama ayırılan bütçeyi görünce hayallerim yıkıldı. İnstagram kullanmıyorum ama bir arkadaşım attı bana da. Ayırılan o bütçe nedir ya? Bu sektörde çok bir şey yapılabileceğini düşünmüyorum. 😁
Hocam diğer ülkelerin Uzay Ajanslarına bakıp iç çekiyordum. Türkiye’nin de bu konuda adımlar atması gerektiğini düşünüyorum. Geleceğin sektörü olarak görüyorum. Başlangıcın yapılması iyi oldu. Umarım çok güzel gelişmeler olur. 😁
8F9B0126-DC64-4CFD-A93B-8A9F1B0B2B71.jpeg
 

Yeni konular

Geri
Yukarı