Milli yolcu uçağı yalan oldu

Hayır en kötüsüde şu:
Yol ve köprü yapıyorlar tamam ama köprü ve yolu devlet ihaleyle yaptırıyor. Bu yüzden devletin firmaya bir sözü, taahtütü var. Eğer o taahtüt olmaz ise (örneğin 1 yılda 1milyon kişi gibi) bu parayı devlet vermek zorunda kalıyor zaten devletde biz olduğumuzdan para bizden çıkıyor.

@Silinen üye 'in dediği kısmı zaten herkes gözden kaçırıyor. Köprünün yolun yapılması dert değil. Asıl dert olan garanti ücret karşılığında yapılan anlaşmalar. Günde 1 milyon yolcu garanti geçer diye anlaşma yapılınca yüklenici firma, yolcu geçmese bile bu parayı devletten zaten alıyor. Sonra sen diyorsun ki "Amariganın oyunu bu, doğal gaza zammı o yapaaayy!. Hayır güzel arkadaşlar kendi ayağımıza sıktığımız için bu zamlar yapılıyor. Amerika'nın umrunda bile değiliz aslında. Köprü ücretini doğalgaz zammı ile, otoyol ücretini de diğer ek vergilerle bizler ödüyoruz. Sen tasarruf yapıyım o köprüden geçmeyip körfezi dolanırım diyorsun ama zamlı benzinle zaten o köprünün parasını çoktan ödemiş oluyorsun bile:)

TF-X projesine de açıkçası pek güvenemiyorum ben. Sonuçta İngiltere ile ortaklı olan bir proje bu. İngiltere demek Amerika'nın abisi demektir. Yarın öbür gün "hadi ben uğraşamam kaçtım" derse eğer TF-X'in X'ini bile üretemeyiz ne yazık ki. Çünkü parçalar yurtdışında üretilip geliyor olacaktı.

Hayır en kötüsüde şu:
Yol ve köprü yapıyorlar tamam ama köprü ve yolu devlet ihaleyle yaptırıyor. Bu yüzden devletin firmaya bir sözü, taahtütü var. Eğer o taahtüt olmaz ise (örneğin 1 yılda 1milyon kişi gibi) bu parayı devlet vermek zorunda kalıyor zaten devletde biz olduğumuzdan para bizden çıkıyor.
Geçenler de 20 TL'lik yola 250 TL ödüyor.

Ne farkı kaldı Vecihi Hürkuş'un hakkının yendiği zamanlardan? Niye ülkemizde iyi bir adım atarken, birden ahmakça bir hata yapılıyor devamlı? Bazen cidden anlamıyorum, yani işi bilmeyen birinin bile yapmayacağı hataları görüyorum son zamanlarda.

Bu yukardaki görsel zaten referans bir tasarım. Yani tanıtım amaçlı yapılmış. Normal Airbus veya Boeing gövdesini ürettin yaptı uçurduk da uzay tasarımlara geldik değil mi? Böyle uçak mı olur zaten şu tasarıma bak. Cidden çağımızla yarışıyoruz, fakat geriye doğru yarışıyoruz orası ayrı.

Neyse Osmangazi köprüsü açıldı, bununla övünmeye devam edelim her zamanki gibi.
Eğer yanlış bilmiyorsam Dornier Do 228 'in gelişmiş versiyonu olacaktı ve bütün hakları Türkiye'ye ait olacak ve sadece burada üretilecekti. Her şeyini satın almış olacaktık yani.
Tasarım olarak benziyor zaten.
Pardon Dornier 328'miş bu uçak.
1566557953445.png

@dogant tip olarak evet. Tip derken dış görünüş manasında değil uçak tipi yani cinsi gibi düşünebilirsin. Satın alma anlaşması malum hiçbirimiz göremeyeceğimiz için ucu açık kalıyor biraz. Ama mesela Hürkuş'ların üretimi öncesi yapılan anlaşmayı özetle söyleyeyim ben sana. Biz Güney Kore'den 30 adet KT-1T eğitim uçağı satın aldık. Sonra anlaşma gereği onlara bir miktar ATAK helikopter anlaşması yaptık. Ama yakın rakamlar değil bildiğim kadarıyla. Bunun üzerine Hürkuş üretimi için KT-1T uçağını karşılıklı anlaşmalarla(!) baz alarak üretime başladık. Başarılı bir proje mi dersen, evet. Ama asla her şeyiyle milli bir uçak değil ki dünyada zaten öyle bir uçak kalmadı. Herkes birbirinden parça ve mühendislik satın alıyor artık. Ama TF-X projesi zaten karmakarışık bir proje olacak. Olacak mı onu da göreceğiz bakalım.

Şu an yerli ve eğitim/keşif uçağı Hürkuş göklerde. Silahlı versiyonu Hürkuş-C de 2018'de envantere girmişti. Yine yerli ATAK helikopteri doğuda terörist avlıyor. Anka gibi uçakları da saymıyorum. Milli savaş uçağı projesi TF-X de devam ediyor.

Bu iptal edilen şey, özel sektör ile devletin iç hatlar uçağı üretme projesi. Olmazsa olmaz değil yani. Zaten bu projeyle A320 family ve B737'ye kafa tutman imkansız olur. Yıllar sonra görürsünüz Almanya yaparsa.

Havacılık tecrübedir. Sen bu uçaklarda 30 yıldır uzmanken, bu yeni uçakta hiçbir deneyimin olmayacak, hiçbir tekniğin olmayacak, hiçbir mühendislik bilgin olmayacak. Sıfırdan kendine ve çalışanlara bunu katman için çok değerli zamanlar ve değerli paralar harcanmalı. Böyle bir şeye de her şirket olumlu bakmaz. Ona kumar oynamak yerine 10 tane daha Airbus alır, yoluna bakar.
Nasıl olmazsa olmaz değil? Bir projenin önemli olması için illa askeri mi olması lazım? Hürkuş ile Atak ile ne ilgisi var şimdi bu projenin?

Ayrıca ürettin de kime sattın bunları? Azerbaycan dışında alıcı yok. Bu proje gerçekleşseydi eğer Türkiye ciddi anlamda sınıf atlamış olacaktı.

Ayrıca örnek alınması gereken bir firma ve ülke varsa bence o da Brezilya ve Embraer'dir. Embraer piyasaya girdiğinde kimse uçakları satın almadı. Amerika baskısı tabii ki. Fakat Brezilya hükümeti hem kendi ülkesi içinde hem de dostluk ilişkisi bulunan ülkelere bu uçakları aldırıp maddi ve manevi kaynak yarattı. Şu an Embraer firması en büyük üretici ülkelerden birisi konumunda. Bence örnek alınması gereken gelişme ve proje bu olmalıydı.

@dogant tip olarak evet. Tip derken dış görünüş manasında değil uçak tipi yani cinsi gibi düşünebilirsin. Satın alma anlaşması malum hiçbirimiz göremeyeceğimiz için ucu açık kalıyor biraz. Ama mesela Hürkuş'ların üretimi öncesi yapılan anlaşmayı özetle söyleyeyim ben sana. Biz Güney Kore'den 30 adet KT-1T eğitim uçağı satın aldık. Sonra anlaşma gereği onlara bir miktar ATAK helikopter anlaşması yaptık. Ama yakın rakamlar değil bildiğim kadarıyla. Bunun üzerine Hürkuş üretimi için KT-1T uçağını karşılıklı anlaşmalarla(!) baz alarak üretime başladık. Başarılı bir proje mi dersen, evet. Ama asla her şeyiyle milli bir uçak değil ki dünyada zaten öyle bir uçak kalmadı. Herkes birbirinden parça ve mühendislik satın alıyor artık. Ama TF-X projesi zaten karmakarışık bir proje olacak. Olacak mı onu da göreceğiz bakalım.
Abi bu uçak bizim sıfırdan kendi imkanlarımız ile yaptığımız bir uçak gibi olacaktı, Türkiye bütün haklarına sahip olacaktı. Zaten uçağın bütün haklarına sahip olan firmanın sahibi de türk. Nasıl böyle bir projeyi kaçırırlar gerçekten anlamıyorum.

Aynı bunun gibi Altay projesinin de içine ettiler. 3 yıl önce seri üretime başlayacak seviyeye gelen proje yalan oldu. BMC'ye verdiler rant için adamların tank üretecek fabrikası bile yok!

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı