Rehber Mimarlık süresince kullanacağınız ve yardımcı olacak programlar

Emre Çıtlak

Hectopat
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
9
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
( Bu yazıyı sınıf arkadaşlarım için hazırlamıştım, bir platformda paylaşmam gerektiğini düşündüm aklıma Technopat'dan bir daha iyi bir yer gelmedi.)

Arkadaşlar mimarlık süresince kullanacağınız ve yardımcı olacak bazı programlar.
Grafik tasarım

●Adobe Illustrator'ya da ●Coreldraw
( Vektörel çiziler yapmanızı sağlar, vektör: Sonsuz boyutta çözünürlüğü bozulamayan çizim )
● Adobe Indesign.
Vektör, fotoğraf, metin… bir araya getirip poster, sunum paftası, menü, broşür, afiş hazırlama.
Fotoğraf
● Adobe Photoshop.
Herkesin bildiği üzere fotoğraf düzenleme programıdır, alternatifleri olsa da en iyisidir.
● Adobe Lightroom.
Fotoğraf veya renderlarınızın renk, gamma, Bit, filtre… vb ayarlayabileceğiniz çok kullanışlı program.
Teknik çizim
● AutoCAD.
Yine çoğunuzun bildiği kuvvetle ihtimal bilgisayar destekli tasarım derslerinde anlatılacak gecelerinizi uykusuz bırakacak plan, kesit, görünüş, detay vb… hazırlamaya yarar.
● Netcad.
Şehir planlama ve haritacılar kullanır genelde ada, parsel, konum, vaziyet...vb bazen AutoCAD'e çevirmek gerekiyor kullanmasak da bir bakmanizda yarar var.
3D modelleme ve animasyon
● Google SketchUp ( giriş seviyesi ) anlaşılır ve kullanışlı 3D modeller hazırlama ( pluginlerle çok üst seviyelere çıkabiliyor )
● Archicad ( orta seviye )
Teknik çizim ve 3D modellemeyi bir arada yapabileceğiniz, 3D modelden detaylı teknik çizimler kesit, görünüş … vb alabileceğiniz kullanışlı kütüphanesinde barındırdığı 3D kapı, pencere. Vb objelerinin hazır tefrişleri bulunan, benim favori programlarımdandır.
● İdecad ( orta seviye )
Tam bir “all in one” diyebiliriz.) Yani hepsi bir arada teknik çizim, modelleme ve mühendislik(statik) bir arada yaptığınız modelleme üzerinden metraj hesaplayabileceğiniz yani hazırladığınız projenin ne kadar fiyat tutacağını hazırlayabileceğiniz müşterinize riski en aza indirgediğiniz projeler sunmaya yarar.
● Autodesk 3DS Max ( orta ve üst seviye çok detaylı)
TR de ağırlıklı kullanılan mimari modellemeler, gerçekçi görsel ve videolar hazırlama programı. Yine kuvvetle ihtimal okulda öğreneceğiniz ve geceleriniz de göz tansiyonunuzu yükseltecek bir program :) bazı bazı film sektöründe de kullanılır hatta TR de özellikle bu program öğrencilere öğretildiği için geleceğin ve benim de hayranlık duyduğum sektör olan vfx ( görsel efekt ) sektöründe kullanılmaktadır. Yakın bir zamanda Cem Yılmaz'ın yüksek bütçelerle hazırladığı “arif ve 216” filminde birkaç vfx firmasını bir araya getirerek sektöre çok ciddi bir katkı vermiştir yine şiddetle arif ve 216 vfx belgeselini izlemenizi öneririm.
● Autodesk revit ( orta ve üst seviye )
Dünya da yeni trend diyebiliriz. Bu programı özellikle ve büyük harflerle yazıyorum “bim” i araştırmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
● Cinema 4D ( üst seviye )
3D modellemeyi arza çıkartan sinema sektöründe izlediğimiz birçok filmin yapıldığı bir programdır. Çok acayip detaylı favorim bir programdır. Ama gel gör ki TR de daha çok YouTuber olmak isteyen gençlerin intro hazırlayıp fazlasını kurcalamadığı bir program :)
● SolidWorks.
Neredeyse kullanmayacağımız ama bakmanızı tavsiye edeceğim, TR de birçok cnc, lazer kesim. Vb makinelerde yaygın kullanılan mekanik parçalar çizilen ve dinamikleri olan, yapılan mekanizmaların çalıştırılabileceği mesela bir araba motoru çizip animatif çalıştırılabilen bir program.
Animasyon ve karakter modelleme
Karakter, yüz, daha detaylı dokulu objeler hazırlayabileceğiniz programlar.
● Blender.
● Autodesk maya.
● Zbursh.
Video düzenleme
● Sony vegas pro ( giriş seviye ve aşırı kullanışlı )
● Adobe Premier ( orta ve üst seviye)
TR de kaba tabirle “kurgu yapmak” diye çok duyduğunuz programlar elbette çok fazla var ama bu ikisi fazlasıyla işinizi görecektir. Yaptığınız projeleri video haline getirebilir müzik ekleyebilir mesela ilk fizibilite, rölöveye gittiğiniz andan inşaatın, projenin bittiği ana kadar kısa kısa videolar 3D animasyonlar yapım ve yıkım aşamaları… vb bir araya getirip videolar hazırlayabileceğiniz programlar.
● Adobe After Effects.
Videolarınıza kaba tabirle patlama çatlama efektleri vs ekleyebileceğiniz ya da baştan oluşturabileceğiniz bir program.

Render meselesi ve program eklentileri
Render yine kaba tabirle 3D modellerinizi animatif, çizgisel. Vb çalışmalarınızı gerçekçi hale getirdiğiniz süreçtir. Tabii ki bir modellin gerçekçi olması çok karışık bir durumdur doğayı taklit etmek zor bir iş ve ağrılı bir süreçtir çünkü bir modeli gerçekçi yapan şey obje detayları, dokular, malzeme, ışık, gölge, güneş ışınları… vb işin açıkçası bunları hesaplamak bol fizik, mat, geo… vb işidir bu işi kolaylaştırabilmek için ekleti ve programlar üretilmiştir. Bizim yerimize otomatik bu hesaplamaları yapar bu yüzden bir diğer adları da “fizik motorları” dır. Ve bizim hazırladığımız 3D modelleri bunlardan bir kaçı;
Vray, corona, mental ray, art render, arnold ‘dır
Bu eklentiler SketchUp, 3DS Max, cinema 4D … vb programlara eklenti olarak sonradan yüklenir ve programla beraber çalışır. Ve eklentiler bilgisayarın CPU (işlemci) sunu kullanır.
Gelgelelim render programlarına bunlardan bir kaçı;
● lumion ● twinmotion ● artlantis… vb
Son yıllarda aşırı trenddir. Bunlar program olarak yüklenir ve başka programlarda hazırladığınız çalışmaları burada açarak doku, ışık gölge, kamera vb ayarları hızlıca yapmanızı sağlar neredeyse anlık render verir yani çalışmanızın bitmiş haliyle çalışırsınız ve son render süresini yok denecek kadar kısadır. Bilgisayarın GPU ( ekran kartı) sunu kullanır. Ne yazık ki henüz eklentiler kadar geçekçi renderlar veremiyorlar ama yakın zamanda ekran kartı teknolojisi geliştikçe bu programlar eklentileri sahadan silecek gibi duruyor.
------------------
Hatalı ve eksik bilgilerim olabilir araştırarak üstüne koyabilirsiniz, ben size tabelaları gösterdim.
Ve son olarak size nacizane tavsiyem bu programları video izleyerek ders dinleyerek komple anlamanız becerebilmeniz mümkün değildir, tek tek kurcalamanız bir şeyler çizmeye çalışmanız olacaktır. Programı yükleyin, açın. Kafanızda şunu yapacağım deyip başlayın, yapamadıkça internetten bakın. Çıkan sorunları çözerken kafaya daha iyi yerleşiyor ama önden izleyince unutuluyor. Adım adım gitmek fikrimce en güzel.

Digital yetkinliklerinize bol artılar katmanız dileğimle, eğer buraya kadar okudunuz ve size bir şeyler katabildiysem ne mutlu bana teşekkür ederim :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çok güzel bir yazı ve tavsiye olmus, bir mimarlık öğrencisi olarak gerçekten yararlı olabilir herkese. Dediğiniz gibi Autodesk Revit gerçekten yükselen bir yıldız, babam da kendisi de bir mimar, sürekli öğrenmem için ve üstünde kendimi gelistirmem için tavsiyede bulunuyor, açıkçası ısrar ediyor :D.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı