- Makaleler
- 3
Linux'u silerseniz ve Windows'u UEFI olarak kurmadıysanız sistem açılmaz ve tekrardan Linux kurmanız veya Windows Bootloader'ini tamir etmeniz gerekir. UEFI olarak kurduysanız disk yönetiminde ayırdığınız alanın boyutunu biliyorsanız Linux'un bölümü de orasıdır. Alternatif olarak Linux dosya sistemini destekleyen Paragon Partition Manager Free'yi de kullanabilirsiniz. Daha sonra sistemi boot menüsünden "Windows Boot Manager"i seçerek açarsınız.Bu arada nasıl Linux’u sileceğim disk yönetiminden de bulamadım karman çorman. OS-Uninstaller ile denedim ama orada 2 işletim sistemi gözükmedi.
İnanın bana usta falan değilim. Ben de hala öğrenme sürecindeyim. Zamanla öğrendim. Bazen deneme yanılma yaptım, bir şeyleri bozdum ve bozduğum şeyleri tamir ettim.(Yazılımsal sıkıntıları.) Kaynak olarak yerli/yabancı her kaynağı araştırdım. Tek bir kaynağa bağlı kalmadım. Denedim tecrübe kazandım vs.
Kitaplara bakmadım ama faydalı olduklarını düşünüyorum çünkü işinde uzman insanların yazdığı kitaplar oluyor. Önerebileceğim bir kaynak yok. Amacınıza yönelik araştırma yaptığınızda hepsini anlıyorsunuz. Merak edip gördüğünüz her terimi araştırın.Peki kitap kaynaklar mı yoksa dijital mi? Eğer kitap ya da dijital varsa link atabilir misiniz çok rica etsem?![]()
Kitaplara bakmadım ama faydalı olduklarını düşünüyorum çünkü işinde uzman insanların yazdığı kitaplar oluyor. Önerebileceğim bir kaynak yok. Amacınıza yönelik araştırma yaptığınızda hepsini anlıyorsunuz. Merak edip gördüğünüz her terimi araştırın.
"Başka bir şey"e tıklayın ve ileri diyin. Daha sonra fotoğraf atın.Eki Görüntüle 601255
İyi günler ben kuruluma başladım da Windows’u silmeyerek Linux kurmak istiyorum hangisine tıklamalıyım?
"Başka bir şey"e tıklayın ve ileri diyin. Daha sonra fotoğraf atın.
Aşağıya kaydırdığınızda ne gözüküyor? Windows'tayken bölüm ayırdınız mı?
Sda 3 ntfsAşağıya kaydırdığınızda ne gözüküyor? Windows'tayken bölüm ayırdınız mı?
O kadar NTFS niye var ki? Windows tarafında işlerin neden karışık olduğu belli. Neyse Windows'a girin ve "Ayrılmamış alan" oluşturun. Linux Mint kurulumuna geri dönün ve "Boş alan." yazan yerin üzerine tıklayın. "+" tuşuna basın, birincil, bu bölümün başı, bölüm boyutu boş alanın boyutu kadar olsun, bağlama yerini de "/" seçin ve tamam diyin. İleri diyin ve çıkan mesaj kutusunda yanlış bir bölümü silmediğinizi teyit edin.Sda 3 ntfs
Sda 4 ntfs
Boş alan 1 mb
Sda 5 ntfs
Sda 6 ntfs
Boş alan 0 mb
Bu mesajda resimli anlatımım var.Windows üzerinden Linux'ta kullanmak üzere bir ayrılmamış alan oluşturun. Elementary kurulumunda "Diski sil ve elementary yükle." yerine "Başka bir şey." seçeneğini seçin.
Eki Görüntüle 555008
Eğer UEFI Windows kullanıyorsanız Windows'unuzun oluşturduğu bir EFI bölümüne sahipsinizdir ve kurulum size bir uyarı vermediği sürece ekstra bir EFI bölümü oluşturmanıza gerek olmaz bu yüzden önce boş alana sonra aşağıdaki "+" simgesine tıklayarak Linux'un depolama ve işletim sistemi dosyaları için kullanacağı bölümü oluşturacağız.
Eki Görüntüle 555009
Bölümü oluştururken bağlama noktasını "/" olarak ayarlayın diğer ayarlar da fotoğraftaki gibi olsun sadece bölüm boyutunu, oluşturduğunuz boş alanın boyutu kadar yapın ve "OK" tuşuna basın.
Eki Görüntüle 555013
Tek diskiniz varsa ve özel bir tercihiniz yoksa işaretlediğim yeri olduğu gibi bırakabilirsiniz.
Eki Görüntüle 555014
"Şimdi Yükle" tuşuna basıp kuruluma devam edin ve başarıyla kurulumu tamamlamış olmanız gerek.
O kadar NTFS niye var ki? Windows tarafında işlerin neden karışık olduğu belli. Neyse Windows'a girin ve "Ayrılmamış alan" oluşturun. Linux Mint kurulumuna geri dönün ve "Boş alan." Yazan yerin üzerine tıklayın. "+" Tuşuna basın, birincil, bu bölümün başı, bölüm boyutu boş alanın boyutu kadar olsun, bağlama yerini de "/" seçin ve tamam deyin. İleri deyin ve çıkan mesaj kutusunda yanlış bir bölümü silmediğinizi teyit edin.
Bu mesajda resimli anlatımım var.
Windows'ta neden o kadar NTFS bölümü olduğunu ben bilmiyorum, o sizinle alakalı.Hocam çok teşekkürler mutlaka deneyeceğim de harbiden niye Windows’da bu kadar alan var bir fikriniz var mı ve Linux’da oyun oynanır mı? Yani Windows gibi alışabilir miyim?
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.