Mining rig ile ev ısıtmak

Fikir güzel fakat sıvı soğutma sistemindeki sıvıyı eğer kombi peteğine gönderirsek yabancı maddeleri soğutucu bloğa taşıp korozyona sebep olma olasılığı çok yüksek.
Kombi yok arada, direk ısıtıcı olarak kartlar kullanılacak hocam. Merkezi sistemlerde öyle. Ev içi için kombi kullanılıyor, kalorifer sistemi kombiden bağımsız kendi içinde çalışıyor

Ortaya çıkan ısının yeticeğini düşünmüyorum. Sonuçta kazan dairesinin görevini ekran kartlarına bırakıyorsunuz.
Yeterli sayıda ekran kartı ile gereken ısı elde edilir hocam sıkıntı olmaz o konuda
Apartman değil de odayı çok rahat ısıtır. Yahut ısı yalıtımı iyiyse evi bile ısıtır.
Evi ısıtacak rigin 10 tanesi ile 10 daireli apartmanı ısıtırız madem :D
Olabilir fakat ev için yeterli mi bilemiyorum. İşleyiş olarak garantisi var mı onu da bilemiyorum. Ortalama bir odada kasa, laptop ve 107 ekran TV'yi beraber çalıştırınca ortalama bir kış gününde terleyip cam açmışlığım oldu. Kasa sıcaklıklarım normal ve normal altında seyrediyor genelde. Laptop ise genel olarak 65 derece sıcaklığında çalışıyor. TV ise 45-50 derece arası bir sıcaklığa sahip.
Bir de fan soğutma ile bu etki, siz bir nevi sıvı soğutmayı buna uygulamış olacaksınız öyle düşünün
Ben 3 gün mining denemiştim, klima açmama gerek kalmamıştı üşümemiştim hiç.
Doğrudur iyi ısı yayıyorlar
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İşte tam aklımdan geçen şey videonun fotoğrafında. Farkı bir değil birden çok petek eklemek
Konu, konu dışı veya mizah kategorisine taşınmalı.
Ciddi düşündüm o yüzden bu kategoride açtım :)
Bu proje tutar. Rigno ısıtma sistemleri. Çok sağlam işçilik isteyen bir iş.
Bilmiyorum işçilik kısmını, pratikte mümkün olur mu diye düşündüm sadece, bahsettiğiniz o Rigno sistemi de araştıracağım, sağolun
Hocam biraz konuşalım hemen. Evi komple ısıtabilmeniz için gereken sıcaklığı sana 50 kart sağlayamaz. Hadi bunu geçtim bir apartmandan bahsediyoruz kazan dairesi tabiri buraya çıkıyor.
Evet bu sistem hem kar getirirken hem sıcaklık sağlayacak gibi duruyor fakat astarı yüzünden pahalıya geliyor. Çünkü o kadar kartın fiyatı artı elektriği cart curt ufak bir hesaplandığında kendini amorti süresi fazla uzun. Teknolojik ömrünü tamamlamaya yakınken belki amorti eder. Belki.
Yanlışınız şu hocam, kartlar sadece boşa çalışmayacak, mining geliri ile zaten elektrik giderleri de dahil olarak 2 sene gibi bir sürede amorti eder, yakıt karı direk cebe kalıyor yani. Zorluk maliyetini kurtarması değil.
Enerji yi verimli kullanma olayında çıtayı çok fazla yükseltmişsiniz. Ama küçük bir ayrıntıyı atlamışsınız soğutma blogunda soğuk sıvı dolaşır kaloriferce sıcak sıvı. Sıcak sıvıyı soğutma blogunda tutarsanız ekran kartları nasıl soğuyacak.
Aaaa evet, kalorifer dairesinde de sıcak su dolanıyor sonuçta, o zaman belli bir süreden sonra tüm apartmandaki derece ile ekran kartı derecesi eşit olacak. E o zaman radyatörlere sessiz bir fan takmak gibi bir fantazi nasıl olur? 😂
50 kart oralama 500-1000 lira arası bıraksa krallar gibi yaşayacak evi de tutarsınız ödemeleri de yaparsınız. Fakat siz ortaya çıkan ısıyı değerlendirmekten bahsederseniz aklınızda canlandırmanız için şöyle anlatayım;
1 ekran kartının işlemcisinin boyutu yaklaşık olarak 3x3 desek, 50 tanesini 30x15 Cm'lik bir kare oluşturur (bir sırada 10 tane olacak şekilde 5 sıra dizdim). Hemen burada bir aranot düşeyim neden sadece işlemcilerden bahsettiğimi soracak olursan ağırlıklı olarak ısı kaynağı bunlar bu yüzden buradan gidiyorum. Tüm bu işlemcilerin sabit 80 derecede çalıştığını düşünürsek yaklaşık bir elektrikli ocak kadar alanda 80 derecelik bir ısı kaynağımız oldu. Şimdi ekran kartlarını sadece işlemci olarak değil bir bütün olarak düşünürsek, bu ortaya çıkan ısı metaller ile şunla bunlar çeşitli kayıplara uğrayacak yani sen bu ısıyı direk ısınmak için kullanmaya kalksan bile çeşitli etkenler yüzünden belli ısı kayıpları olacak. Hadi olmadığını bile varsaysak eve koyduğun bir ufonun beşte birinden bile az ısı üretecek bir şey ile evi ısıtamazsın diye düşünüyorum.
Mantıklı hocam, siz 50'den varsayarak yetersiz demişsiniz. Ama bu bir fikir olduğuna göre kart sınırı yok, taktım 250 kart. Yani o ısı eve geçer ve ısıtır sanki ama galiba sorunumuz belli bir süre sonra sistemdeki tüm sıcaklık eşit olacak. Yani kaloriferdeki su ile ekran kartındaki su aynı sıcaklıkta olacak. İşte o kısım biraz sorun sanki
sorunumuz belli bir süre sonra sistemdeki tüm sıcaklık eşit olacak. Yani kaloriferdeki su ile ekran kartındaki su aynı sıcaklıkta olacak. İşte o kısım biraz sorun sanki
Şimdi videoyu izledim. 12-13 saat gibi bir sürede 2 derece ısıtma yapmış bir işlemci ile bir GPU, yani iki ısı kaynağı var sistemde. Peki koca apartmanda düşünelim bunu. 28 adet 3+1 daireli bir apartmanda takribi bunun 120 katı kadar bir süre olur. Peki ben ekran kartlarını 240 adet yapsam, süre 12-13 saate düşer. Ama hızlı ısıtalım dersek 6000 adet ekran kartı ile evin ısısı takriben saatte 4 derece yükselir. Kışın -5°den ev ortamı için 25° ye gelmesi 17,5 saat sürüyor. 17 saat diyelim. Evi 1 saatte ısıtalım. 17x6000=102000 ekran kartı etti. Bu bahsettiğim soruna gelene kadar sanki bayağı bayağı uğraşmak lazım gibi. 102000 adet ekran kartı ile yapmayıp şartların yarı yarıya daha kolay olduğu bir ortamda bile (10°den 25'e çeksek mesela) 1 saatte olması için 51000 kart gerek. Desek ki 1 saatte ısıtmasın 5 saat versem bile 10000 kart lazım düz hesaptan. E o 10000 kartı depolamak için tüm bodrumu birleştirsek bile yetersiz kalır diye tahmin ediyorum. Yani teoride gerçekten mükemmel ama pratikte yatar bir fikir izlenimine kapıldım.

Son düzenleme:
10000 adet ekran kartını bulduktan sonra solar enerji çiftliği kurun bence artık. 6000 adet Mining'e uygun ekran kartını tanesi en az 5000'den (RX 570 8 GB o da ölü fiyat zaten.) Hesaplamak 50000000 ₺ yapıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Linus abi bana niye idiot dedi ki şimdi? Alındım, gücendim :(

10000 adet ekran kartını bulduktan sonra solar enerji çiftliği kurun bence artık. 6000 adet Mining'e uygun ekran kartını tanesi en az 5000'den (RX 570 8 GB o da ölü fiyat zaten.) Hesaplamak 50000000 ₺ yapıyor.
Maliyetini getirisi karşılayacağı için gözardı etmiştim ben zaten, ama 3 katlı binayı ısıtacak miktarda adet için bile 4200 küsur adet gerekli. 4200 kartım olsa galiba son derdim boşa giden ısı olur, ya da en azından daha mantıklı bir şeylere bu ısıyı kullanmak isterim

Aslında her eve şu sistemi kurmak daha mantıklı olabilir. :D
external-content.duckduckgo.com.jpg

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı