Miras kalan mallar nasıl paylasilir?

Saynox.x

Decapat
Katılım
25 Ağustos 2018
Mesajlar
4
Merhaba abilerim, ablalarım.
Ben buralarda yeniyim eğer hatam olursa affola.
Ben 14 yaşındayım gelecek ile planlar kuruyorum fakat şu anda oturduğumuz ev babamdan miras kalmış vefat etti kendisi.
Ben şu anda annem ile beraber yaşıyorum, sanirim 4 veya 6 arasında mirascı sayısı var.
Bu miras işine para ayırmam gerekir mi? Ayırmam gerekirse ne kadar ayirmaliyim?

Bu işlerin nasıl ilerlediği hakkında da biraz bilgi verebilirseniz çok memnun kalırım.
Çok fazla kafaya takıyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle Allah rahmet eylesin kardeşim. Annen ve kardeşlerin arasında bölüştürülür paylar ve sanıyorum ki annenin bir de nikah hakkı var.

14 yaşında düşünme böyle şeyleri düşünme eğitimine kendini geliştirmeye odaklan.
 
Bu işlerle uğraşan biri olarak az da olsa yardımcı olmak isterim. Öncelikle mirasçılık belgesi ( veraset ilamını) herhangi bir noter veya adliyeden sulh hukuk bölümünden gidip alabilirsin. Paylar ise şöyle oluyor vefat eden babanın eşi dörtte bir hisse alıyor geri kalan çocuklar ise kalan üçte dört hisseyi eşit olarak alıyorlar.
Öncelikle veraset ilamının aslıyla Tapu dairesine (herhangi bir mirasçı)gidip intikal işlemi yaptırarak mirasçılar adına ortak tapuları teslim alabilirsiniz. Yada iştirak feshi ile hisseleriniz belirli olacak şekilde bütün mirasçılar imzaya gelmesi kaydıyla da tapu alabilirsiniz.
Ayrıca bağlı bulunduğunuz belediyeye(tapular hangi ilçe belediyesinde ise) mirasçılar adına beyanname vermeniz gerekmektedir.
Bir de vergi dairesine veraset beyanı vermeniz gerekir onun için önce belediyeye beyanda bulunup rayiç bedel gösteren beyan sureti almanız gerekmektedir.
Masraf olarak ta intikal işlemi 250-300 Türk Lirası gibi tutar. İştirak fesih işlemi ise intikal ile beraber aynı anda yapılırsa toplam masraf 350-400 Türk Lirası gibi tutar. Belediye ise varsa emlak vergisi borçları alınır. Vergi dairesi ise veraset borcu yoktur yazısı vermesi için bütün mirasçıların borçlarının ödemesini ister.(Trafik Cezası - Mtv - Davadan kaynaklı veya herhangi bir vergi dairesine bağlı borç)
Kafanıza takılan yada sormak istediğiniz bir şey olursa yardımcı olabilirim.
 
Teyzem gillerle konuştuğumda bana diğer mirasçılar payını satarlarsa ve alan olursa hakkı daha çok oluyormuş benim tek istediğim oturduğumuz ev gitmesin ben bu hisse mevzuları için para ayirabilirmiyim?
Böyle bir durum varmı?
 
Şöyle oluyor eğer intikal(el birliği) halinde ise tapularınız ayrı ayrı satış yapamazsınız ya hepiniz aynı anda satmanız lazım. Ama eğer iştirak feshi yaptıysanız hisse satışı yapabilirsiniz. Dediğim gibi hisse oranlarını 1/4 hisse analık hakkı kalan 3/4 hisse ise kaç adet çocuk var ise onlara eşit oranda dağıtılıyor.
 
Peki bizim oturdugumuz evde şimdi birikmiş vergi borcu var 1800Tl, biz onu yapılandırma ile 213×6 şeklinde taksitlendirdik bundan bir hak talep edebilirmiyiz?
 
Maalesef edemezsiniz çünkü bu borç belediyeye olan emlak vergisi borcu ev üstünde herhangi bir hak elde etmenizi sağlamaz. Zaten mirasçı olarak evde hakkınız var hiç bir işlem yapmadan oturabilirsiniz. Eğer diğer mirasçılar mahkeme yoluyla almak veya satmak istemezlerse herhangi bir işlem yapmadan oturabilirsiniz.
 

Geri
Yukarı