Mobil uygulama yapmak için hangi diller öğrenilmeli?

Native Android yazmak istiyorsan Java veya Kotlin, Native iOS yazmak istiyorsan Swift (Mac cihaz zorunlu).

Birde cross-platform mobil uygulama geliştirme kütüphaneleri var. Ionic Frameworks, React Native, Flutter gibi. Bu kütüphanelerle tek kodla hem Android, hem iOS hem de web için uygulamalar geliştirebilirsin.

Şu an python öğreniyorum, pythonla uygulama geliştirebilir miyim? Veya ne gibi şeyler yapabilirim? Bunları da açıklar mısın? Teşekkürler
Python'ın mobil uygulama kütüphanesi var mı bilmiyorum. Olsa bile yukarıda saydıklarım kadar performanslı çalışmaz. Mobil uygulama dışında Python ile son derece geniş şekilde yapay zeka yazılımları geliştirebilirsin. Ama mobil için uygun bir dil değil.

Ionic Frameworkleri için Vue.js, React.js veya Angular.js kütüphanelerinden birini öğrenebilirsin. Flutter için Dart dilini, React Native içinse adından da anlaşılacağı üzere React.js öğrenmen gerekiyor.

Python'daki Kivy kütüphanesi ile geliştirebilirsiniz ama Native uygulamaların tadını vermez. Tavsiyem bu iş için özel olarak yazılmış dilleri kullanmanız. Native uygulama(o işletim sistemi için geliştirilmiş diller ile yazılan uygulamalar) yapmak istiyorsan Kotlin,Java(Android için) veya Swift(İOS, İpadOS, macOS için) öğrenmelisin. Çaprak platform(tek dille birden fazla işletim sistemi için kod yazmak) içinde React Native veya Flutter frameworklerini öğrenebilirsin. Burada tavsiyem Flutter olur. Native mi Çapraz platform mu dersen ikisinin de farklı avantaj ve dezavantajları mevcut. Native'in avantajları hızlı çalışması ve işletim sistemi ile daha uyumlu olması. Dezavantajları ise her işletim sistemi için ayrı bir dil öğrenmek zorunda olman. Çapraz platformun avantajları ise her işletim sistemi için ayrı dil öğrenmen gerekmiyor, uygulama yazmak daha hızlı bir süreç. Dezavantajları ise Native'e göre biraz daha yavaş ve işletim sistemi ile uyumluluk sorunları yaşatabiliyor. Çapraz platformun önü daha açık.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı