Mobil Uygulama Yapmak İçin Öneriler

OguzhanDexter

Hectopat
Makaleler
5
Daha fazla  
Lisede veri tabanı programcılığı bölümü okudum. Şu an üniversitede bilgisayar programcılığı okumaktayım. İlk senem hazırlık. Şu an çok boş vaktim oluyor dolayısıyla. Lise-Üniversite arası 1 sene kayıp yaşadım. Bilgisayarla olan ilişkimi 2 yıl ara vermiş gibi oldu. Nerdeyse hiçbir şey hatırlamıyorum oysaki lisede saçlarım C# ve ado.net yüzünden beyazlamıştı. Sql canı cehenneme :) Tekrardan dönmek istiyorum. Fakat istediğim şey mobil uygulama yapmak. Bunun için öneriniz, bir rehber kitap , uygulama vs. olabilir. İstediğim şey ücretsiz bir program ve ürünümün içerikli olmaması. Yani kısıtlı sürüm değil. Eğer bir kereye mahsus ise almak isterim. Mobil uygulama tabi şuraya gidiyor artık hemen "oyun yapcam ben''. Fakat önce kodlama kısmına geri dönmek ardından blender, PS tekrar öğrenmek istiyorum. Yani soruyu şöyle sormak doğru olur ; ben bugün bir oyun geliştirmek istesem 2D hangi programı kullanmam gerek ve bunu android olarak alabileceğim, yükleyebilceğim bir platform. Başaramazsam bile Play Store'de anım olsun istiyorum. Benim yaptığım bir şeyi arkadaşımın telefonunda oynarken veya kullanırken görmek. Zamanım bol. Hemen yapıcam GTA VI ben çıkarcam hayallerim yok. Çok realist bir insanım. Velevki ben oyun yapmak istiyorum android,ios için hangi yolları izlemem gerek. D&R 'da bilgisayar programlarına yönelik rehber kitapları görmüştüm. / Ve üniversitemin eğitiminin benim seviyemin altında olduğunada adım kadar eminim. Kendimi 0'dan yetiştirmek istiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorunuz çok genel olmuş, ben sadece mobil uygulama geliştirmeyle ilgili fikirlerimi paylaşacağım.
Amaçlanan şeyler ve geliştiricinin kişisel tercihleri sonucu mobil geliştirmede izlenecek 2 farklı yol var. 1. yol Platform ve cihaz özelliklerini sonuna kadar sorunsuz kullanmak, performanstan ödün vermemek için doğal (native) uygulama geliştirme hedeflemek. 2. yol ise öğrenme ve tamamlama süresi maliyetleri açısından tahammülünüz yoksa ve Android ile birlikte aynı anda iOS uygulama elde etmek istiyorsanız hibrit uygulama geliştirme ortamlarına yönelmektir. (Xamarin, Ionic, Sencha vb.)
Apple ekosistemi donanım zorlamaları, yapılacak seçimlerde ayrıca etkili olabilir. Windows bir geliştirme ortamında iOS mobil uygulama geliştirebilirsiniz (hibrit) ama mağazaya yükleme noktasında MacOS bir cihazda Apple kimliğine ihtiyaç var. (Lisansını satın aldığım Hackintosh'u 2. kurduğumda Apple ID'm kullanılamaz hale gelmişti) Geliştirici hesabı açıp uygulamaları mağazalara yükleme noktasında işler biraz değişebiliyor yani. Apple ürünü bir cihazla geliştirme yapanların karşılacağı hiçbir sorun yok ama Windows ve Linux üzerinde mobil uygulama geliştirmede yukarıda bahsettiğim Apple kısıtları var.
Geliştirme ortamı olarak Windows işletim sistemi kullanan, zamanı bol bir yazılım öğrencisi için kişisel olarak benim tavsiyem Android Studio ile Java kullanarak native uygulama geliştirmeyi, "Google Play Console" kullanarak uygulama yüklemeyi öğrenmektir. Bunları yaparken de hibrit ortamları kolaçan etmek için örneğin Ionic Framework gibi araçları araştırmak hatta denemek.

Yapmak istediğim olayı kısa özetlersem kendi telefonumda kendi oluşturduğum herhangi bir uygulamayı çalıştırmak. Telefonum Android, iOS için bir uygulama ilk başlarken bu işe kafamda yok. Amacım Google Play Store'e oyun program da atmak değil. Lisede çok kulak asmadığım arkadaşım Visual Studio (C# kullanarak ) ile hesap makineleri vs. telefonunda kendi uygulamalarını geliştirmişti. Son olarak da Unity ile bir oyun yapıp Google Play Store'de şansını denemişti. Benim isteğim Android için çıktı alabileceğim ortamlar. Ama genel olarak da olsa soruma biraz yanıt aldım. Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı