Modem ile Router arasındaki fark nedir?

Yani onun için ayrıca router alıp iyi çekmeyen odaya koymam gerekli. Peki o routera kablo mu çekmem lazım modemden nasıl olacak o?
Modemde bulunan ethernet çıkışından çıkıp routere gireceksiniz. Bu kadar.
 
Merhabalar. Sorum başlıkta ki gibi. Bir de routerlar sadece VDSL mi oluyor yoksa ADSL'de oluyor mu?
Modemler telefon kablosundaki sinyali verilere dönüştürür. Router ise internetinizi yayabileceğiniz cihazlardıır. Çok yönlü kullanım alanları vardır.

ADSL-VDSL bir altyapıda modem şarttır. Ancak Fiber altyapıda ONT yani Fiber sinyali dönüştürücüsü ve Router kullanılır.
 
Merhabalar. Sorum başlıkta ki gibi. Bir de routerlar sadece VDSL mi oluyor yoksa ADSL'de oluyor mu?

Modemlerin karakteristik özelliği analog dijitale ve dijitalden analoga sinyal çevirici olmasıdır. Ortamda modem varsa mutlaka analog sinyal vardır. ADSL modem ise ADSL sinyallerini işler, faks modem ise faks sinyallerini işler örnekleri gibi çoğaltabiliriz.

ADSL/VDSL internet bağlantısı örneğinden gidersek, modem'in sinyal çevrimi sonucu gelen dijital verilerin, bir yerde sonlandırılması gerek. İşte bu sonlandırmayı yapan cihaza DTE (Data terminal equipment) denir. Bu DTE, ISP'lerin vediği cihazda olabilir PC'de olabilir.

Router'ların karakteristik özelliği ise L3 routing yapabilen cihaz olmasıdır. İnternet örneğinde L3 protokol burada IP'dir. Yani burada IP routing söz konusudur. Bir taraf ev içinde kullandığın subnet'tir (192.168.1.x gibi), diğer taraf ise DTE'de sonlandırılan IP adresidir. Router işte burada trafiği yönlendirir. Adı üzerinde router.

Günümüzden örnekle, ISP'den alınan cihazları bridge moduna alırsan, DTE burada PC olacak, sonlandırmayı PC yapacaktır, bu durumda ISP'nin cihazı router modunda olmayacaktır çünkü ADSL/VDSL sinyal çevrimi sonucundaki veriyi, ethernet'e köpüler. Zaten bridge kavramı L2'dir, L2 çalışan bilinen bir önrek ise ethernet switch'lerdir. Routing için en az iki farklı subnet'ten L3 paket gerekir, cihazı bridge'e alınan internet sonlandırması o cihazda yapılmadığından cihaz yerel IP adresini bilse dahi, internet çıkış IP'sini bilmez. Yani burada internet için routing anlamsızdır. IP adresi kavramı L3'e vardır.

Önemli başka bir nokta, L3 routing işlemi sonucunda hiçbir şekilde IP adresleri değişmez. Routing'ten sonra source IP (kaynak IP, PC'nin IP adresi gibi) ve destination IP (hedef IP, google gibi) hep aynıdır. Konu dışı ek bilgi olarak, PC'nin adresi google ulaşmaz, bazı özel IP adres aralıkları İnternet ortamında yoktur, bunları ISP düşürür, 192.168.1.x gibi

ADSL/VDSL internet bağlantısı örneğine dönersek, IPS'lerin verdiği cihazda IP adresleri değişmektedir. Yani google burada PC'nin IP adresini değil, Internet çıkış IP'sini görmektedir. İşte bu çevrimin genel adı NAT'tır (Network Adress Translation). NAT'a da burada girmeyeyim konu kaymasın.
 

Geri
Yukarı