Modemler arası geçiş

Neofixx

Hectopat
Katılım
10 Nisan 2020
Mesajlar
672
Çözümler
2
Geçen günlerde Wi-Fi kapasitesini arttırmak için kullanmadığım bir modeme köprüleme yaparak Access Point gibi kullanmaya başladım fakat şöyle bir sorun çıktı mesela Valorant oynuyorum bir anda oyundan düşüyorum o sırada 192.168.1.1'e giriş yaptığımda ise Access Point olarak yaptığım modemin arayüzüne girmiş gibi gözüküyorum bunun önüne geçebilir miyim çok sinir bozucu olmaya başladı.
Ana modem: Keenetic Omni DSL.
Köprü olarak kullandığım yan modem: ZyXEL markalı bir modem.
 
Sanırım ilk oyuna giriş yaptığınızda bağlantınız Keenetic modem üzerinden sağlanıyor. Daha sonra ise ZyXel modeminiz size daha yakın olduğu için ya da sinyali yüksek olduğu için bilgisayarınız o ağa bağlanıyor. Bu sırada oyundan atıyor olabilir. Doğal olarak hangi modeme bağlıysanız 192..... ye giriş yaptığınızda o modemin arayüzüne giriş yapar. Keenetic modem için ağı unut yaparak bağlantınızın sürekli Zyxel üzerinden sağlanmasını deneyebilirsiniz.
 
Modemlerden birisine farklı IP adresi ataması yaparsan hem arayüze girişte karışıklık olmaz hem de IP çakışmasına bağlı kopmalar yaşanmaz. Cihazlardan birisi 192.168.1.1 ise diğerini 192.168.1.2 yapabilirsin.

Ancak anlamadığım bir durum var. Köprü modu ile access point modları farklı çalışma şekilleridir. Birisi AP olacaksa bu cihazda DHCP sunucusu kapatılıp öbürünün sahip olduğundan farklı IP verilmek zorunludur. Aksi halde bu cihazdan internet alınamaz. Bu şekilde kullanıldığında DHCP açık olan cihaz trafiği yönetir. Köprü modunda ise köprü olan cihazda sadece DSL sinyal modülasyonu yapılır, diğer cihaz router olur. Router olan cihaz ağı yönetir ve her iki cihaza da bağlanan cihazlara IP ataması yapar. Acaba sen hangi şekilde bağladın ve nasıl ayar yaptın merak ediyorum.

Aradaki farkı biraz daha açık şekilde ifade edeyim.
Köprü modu:
1- DSL kablosunun takılı olduğu cihazın arayüzüne girilir ve WAN ayarlarından PPPoE değil köprü modu seçilir. Bu cihaz artık köprüdür ve sadece modem özelliği çalışır. Router yetkisi öbür cihaza geçmiş olur.
2- Köprü olan cihazın LAN1(veya arayüzü yada kılavuzunda belirtilen LAN portu) portundan ethernet kablosu vasıtasıyla esas cihazımız(router) ile bağlantı kurulur. Bu cihazın WAN portuna takılır.
3- Router olan cihazda WAN kurulumu yapılır(İSS tarafından verilen kullanıcı adı ve parola yazılır.)
4- Router üzerinden hem ethernet hem de Wi-Fi ile internet erişimi sağlanır.

AP modu:
1- DSL kablosunun takılı olduğu cihaz internete erişim sağlıyorsa bunda hiçbir ayara gerek yok(kendisi modem+router vazifesi görür)
2- AP cihazına kablo ile bağlantı yapılacaksa her iki cihazın herhangi birer LAN portları ethernet kablosu ile bağlanır. Eğer ikinci cihazın kablosuz AP özelliği varsa kabloya gerek yok. İkinci cihazdan bu özellik açılmalı.(Düşük ping için kablolu bağlantı daha hayırlı olur. İmkan varsa kabloyla bağla)
3- İkinci cihaz arayüzüne girilir ve DHCP hizmeti kapatılır.
4- Eğer her iki cihazın da fabrika çıkış ayarlarına göre aynı IP adreslere sahipse bunlardan birisinin IP adresinin değiştirilmesi gerekir. AP olacak olan ikinci cihazda yapılmasını tavsiye ederim.
5- AP olacak cihazın IP adresi değiştirilirken diğerinin DHCP havuz aralığında kalacak şekilde IP verilmesi gerekir. Yani modem/router örnek olarak 192.168.1.1 - 192.168.1.255 veya buna benzer 192.168.1.x formatında IP havuzuna sahipse ikinci cihaza gidip 192.168.2.1 gibi havuz dışından IP verilmez. İlk cihazın sahip olduğundan farklı şekilde bu aralıktan keyfi bir adres verilir. Artık AP cihazının arayüzüne girerken tarayıcıda bu adres yazılır.
6- Bu aşamadan sonra her iki cihazdan da kablolu veya kablosuz internet erişimi sağlanır.

Oyunlarda düzgün ping alma kaygısı varsa AP modu kullanım şeklinde bilgisayarı direkt olarak DSL hattına bağlı cihaza kabloyla bağlamak veya router ile AP arası bağlantı kablolu iken AP üzerinden de bilgisayara kablo çekmek gerekir. Aksi takdirde az veya çok ping artışı görülür. Köprü modunda zaten cihazlar arası bağlantı kablolu olacak. Burada router olandan bilgisayara kablo çekmek ping için daha hayırlı olacak.
 
Son düzenleme:
Statik IP ataması yaptığınız zaman böyle bir problem yaşamanız mümkün değil. DHCP kapatıp statik IP ile bağlantı kurun.
 
Aga kurulum yapıp ap yaptığın modemi resetle arayüzünde DHCP kapalı olsun ve normal bağlantı da 192.168.1.1 ana modemin oluyor sende atamanı yapıyorsun ya aga onu da 192.168.1.172'den sonra başlatırsan normal oluyor ve düşmüyor. Bende de Civilization V breave New World +Full DLC ile oluyordu ama böyle atama yapınca düzeldi şu an şükürler olsun rahat yani.
 
Sanırım ilk oyuna giriş yaptığınızda bağlantınız Keenetic modem üzerinden sağlanıyor. Daha sonra ise ZyXEL modeminiz size daha yakın olduğu için ya da sinyali yüksek olduğu için bilgisayarınız o ağa bağlanıyor. Bu sırada oyundan atıyor olabilir. Doğal olarak hangi modeme bağlıysanız 192.... Ye giriş yaptığınızda o modemin arayüzüne giriş yapar. Keenetic modem için ağı unut yaparak bağlantınızın sürekli ZyXEL üzerinden sağlanmasını deneyebilirsiniz.

Ethernet kablosu ile bağlıyım.

Modemlerden birisine farklı IP adresi ataması yaparsan hem arayüze girişte karışıklık olmaz hem de IP çakışmasına bağlı kopmalar yaşanmaz. Cihazlardan birisi 192.168.1.1 ise diğerini 192.168.1.2 yapabilirsin.

Ancak anlamadığım bir durum var. Köprü modu ile Access Point modları farklı çalışma şekilleridir. Birisi ap olacaksa bu cihazda DHCP sunucusu kapatılıp öbürünün sahip olduğundan farklı IP verilmek zorunludur. Aksi halde bu cihazdan internet alınamaz. Bu şekilde kullanıldığında DHCP açık olan cihaz trafiği yönetir. Köprü modunda ise köprü olan cihazda sadece DSL sinyal modülasyonu yapılır, diğer cihaz router olur. Router olan cihaz ağı yönetir ve her iki cihaza da bağlanan cihazlara IP ataması yapar. Acaba sen hangi şekilde bağladın ve nasıl ayar yaptın merak ediyorum.

Aradaki farkı biraz daha açık şekilde ifade edeyim.
Köprü modu:
1- DSL kablosunun takılı olduğu cihazın arayüzüne girilir ve WAN ayarlarından PPPoE değil köprü modu seçilir. Bu cihaz artık köprüdür ve sadece modem özelliği çalışır. Router yetkisi öbür cihaza geçmiş olur.
2- köprü olan cihazın lan1(veya arayüzü ya da kılavuzunda belirtilen lan portu) portundan Ethernet kablosu vasıtasıyla esas cihazımız(router) ile bağlantı kurulur. Bu cihazın WAN portuna takılır.
3- router olan cihazda WAN kurulumu yapılır(ISS tarafından verilen kullanıcı adı ve parola yazılır.)
4- router üzerinden hem Ethernet hem de Wi-Fi ile internet erişimi sağlanır.

Ap modu:
1- DSL kablosunun takılı olduğu cihaz internete erişim sağlıyorsa bunda hiçbir ayara gerek yok(kendisi modem+router vazifesi görür)
2- ap cihazına kablo ile bağlantı yapılacaksa her iki cihazın herhangi birer lan portları Ethernet kablosu ile bağlanır. Eğer ikinci cihazın kablosuz ap özelliği varsa kabloya gerek yok. İkinci cihazdan bu özellik açılmalı.(düşük ping için kablolu bağlantı daha hayırlı olur. İmkan varsa kabloyla bağla)
3- ikinci cihaz arayüzüne girilir ve DHCP hizmeti kapatılır.
4- eğer her iki cihazın da fabrika çıkış ayarlarına göre aynı IP adreslere sahipse bunlardan birisinin IP adresinin değiştirilmesi gerekir. Ap olacak olan ikinci cihazda yapılmasını tavsiye ederim.
5- ap olacak cihazın IP adresi değiştirilirken diğerinin DHCP havuz aralığında kalacak şekilde IP verilmesi gerekir. Yani modem/router örnek olarak 192.168.1.1 - 192.168.1.255 veya buna benzer 192.168.1.X formatında IP havuzuna sahipse ikinci cihaza gidip 192.168.2.1 gibi havuz dışından IP verilmez. İlk cihazın sahip olduğundan farklı şekilde bu aralıktan keyfi bir adres verilir. Artık ap cihazının arayüzüne girerken tarayıcıda bu adres yazılır.
6- bu aşamadan sonra her iki cihazdan da kablolu veya kablosuz internet erişimi sağlanır.

Oyunlarda düzgün ping alma kaygısı varsa ap modu kullanım şeklinde bilgisayarı direkt olarak DSL hattına bağlı cihaza kabloyla bağlamak veya router ile ap arası bağlantı kablolu iken ap üzerinden de bilgisayara kablo çekmek gerekir. Aksi takdirde az veya çok ping artışı görülür. Köprü modunda zaten cihazlar arası bağlantı kablolu olacak. Burada router olandan bilgisayara kablo çekmek ping için daha hayırlı olacak.

Dediğiniz şeylerden sadece IP adresi eksikti onu da ikinci modemden 192.168.1.2 olarak değiştirdim ve sanırım sorun düzeldi.
Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkürler.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı