Monitör seçim rehberi: Nelere dikkat edilmeli?

perspektive

Picopat
Katılım
7 Ekim 2020
Mesajlar
205
Makaleler
8
Monitörler, sistemimizden görüntü almamızı sağlar ve görüntüyü sağlıklı bir şekilde alabilmemiz bilgisayarımızı keyifle kullanabilmemiz için çok önemlidir. Bu noktada monitör seçimimizi doğru ve dengeli şekilde yapmamız gerekir. Bu rehberimde size adım adım doğru monitörü nasıl seçebileceğinizi anlatacağım.

Boyut ve çözünürlük seçimi
1602103398014.png

Monitör seçimi yaparken boyut ve çözünürlüğü hem kendilerine hem de sisteminize göre dengeli seçmelisiniz. PPI değeri 105 ve üstünde olan monitörleri tercih etmenizi öneririm, çözünürlük ve boyutu iyi ayarlamalısınız. Örneğin 32 inç bir monitörde HD çözünürlük piksellerin çok belli olmasına sebep olacaktır. Bunun yanında (örneğin) RX 5500XT tabanlı bir sisteme AAA oyun için 4K monitör almanız durumunda ayar kısmak zorunda kalırsınız. Günümüz şartlarında 21,5-24" monitörlerde FHD, 27"-32" monitörlerde QHD, 32" üstü monitörlerde de UHD çözünürlük tercih etmenizi ve sisteminizi de buna göre toplamanızı öneririm. Ekranınızın PPI değerini(nin karesini) şu siteden hesaplayabilirsiniz: DPI Calculator / PPI Calculator.

Panel seçimi
Genel olarak monitörler TN, VA, IPS panel olarak üretilirler. Bu panellerin (genel) özellikleri şu şekildedir:
TNVAIPS
PerformansEn düşük gecikme, en yüksek yenileme, en düşük lag ve haraket bulanıklığıYüksek gecikme, yüksek yenilemeOrta gecikme, düşük yenileme
GörüntüEn kötü açı ve renklerOrta açı, iyi renkler, en iyi kontrastİyi açı ve en iyi renkler
FiyatEn ucuzOrtaPahalı
En iyi kullanım alanıOyunKarma kullanımProfesyonel kullanım

Ayrı ayrı özelliklere değinmek gerekirse:

Renk kalitesi
renk1.png

Genellikle 6, 8 ve 10 bit paneller bulunur. DCI-P3 değeri %96 üzerinde olan paneller genellikle 10 bittirler. DCI-P3 ile S-RGB arasında 70-75`e 100 oranı vardır. En az 8 bit renk çeşitliliğine sahip olan panel tercih etmenizi öneririm.

Siyah kalitesi
cd/m2 (Siyah için olanı) oranı ne kadar düşükse siyah kalitesi o kadar iyidir. OLED panellerde yaklaşık 0 cd/m2, VA panellerde yaklaşık 0,03-0,06 cd/m2, IPS panellerde de yaklaşık 1-1,6 cd/m2 oranı bulunur.

Parlaklık ve arka aydınlatma
1602104950685.png

Direkt arka aydınlatmalı ve yüksek parlaklıklı (nit) bir monitör almanızı tavsiye ederim, mat panel olması da verimliliğini arttıracaktır. En az ışık sızması (çoğunlukla) önce Full-array sonra Direct-lit panellerde olmaktadır, bu panellerin aydınlatmaları homojendir. Ayrıca bazı monitörler lokal parlaklık ayarı yapabilmektedir, bu renk doğruluğu için iyi bir özelliktir.

Saniye başı yenileme ve gecikme
1602105446145.png

Oyun oynayacaksanız monitörünüzün yenileme hızı baş ağrısı, takılan görüntü, haraket bulanıklığı yaşamamanız için son derece önemli. Oyuncular için en az 75Hz, mümkünse 120Hz monitör önermekteyim; fark gerçekten de hissediliyor. Ayrıca sisteminizle yüksek yenileme hızının sağlıklı çalışabilmesi için FreeSync - AdaptiveSync özelliğinin bulunmasını da tavsiye ederim. Bunun yanı sıra oyunlarda haraketinizle görüntü arasında gecikme yaşanması küçük bir sorun gibi gözükse de uzun kullanımda rahatsız edebilir, ne kadar düşük gecikmeli monitör tercih ederseniz o kadar iyi.

Giriş-çıkışlar
1602105812887.png

Genellikle üst segment monitörlerde DP 1.4 ve HDMI 2.1 girişi bulunur. Orta segment ve üstünde monitör alacaksanız DP 1.2 ve HDMI 2.0b girişi bulunmasını öneririm.

Monitör ayağı
1602106012798.png

Mümkün olduğunca esnek bir şekilde ayarlanabilen monitör ayağı ergonomik açıdan iyi bir fikir, görüş açınıza göre ayarlamadığınız sürece monitör size rahatsızlık verecektir.

Özetlemek gerekirse, sisteminiz müsaitse mümkün olduğunca kaliteli bir monitör almalısınız: Örneğin karma kullanım için VA panel, 10 bit, 4ms, 120Hz, Full Array, 27" ve 2K bir monitör çok iyi olacaktır. Dengeli olacak şekilde daha düşük ve yüksek alternatiflere de bakabilirsiniz. Alacağınız monitörün detaylı özelliklerini www.displayspecifications.com ve www.tftcentral.co.uk adreslerinden görebilirsiniz. Her türlü yorum, öneri, istek, eleştiri ve sorunuzu bekliyorum; okuduğunuz için teşekkür ederim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı