Monitörde FreeSync ve G-Sync önemi

errain

Hectopat
Katılım
3 Şubat 2021
Mesajlar
250
Çözümler
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Ekran kartım NVIDIA. Monitör alacağım. G-Sync uyumlu olursa ya da olmazsa çok fark eder mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Birkaç monitör işaretledim hocam.G-sync uyumlu HP 24X vardı ama madem freesync’te aynı görevi yapıyor.Aoc ve acer markalarıda hoşuma gitti.Ne dersiniz doğru markalar diyebilirmiyiz?
Marka değil, model olarak karşılaştırma yapmak lazım.
LG 24X iyiye benziyor ama TN panel. Önceliğin oyun oynamaksa iyidir.
 
Hocam bütçeniz nedir 24 mü 27 inch mi istiyorsunuz? Buna göre öneride bulunabilirim.
Bütçe çok yüksek değil 1300-1600 civarı 24. 144 hz olması yeterli
Marka değil, model olarak karşılaştırma yapmak lazım.
LG 24X iyiye benziyor ama TN panel. Önceliğin oyun oynamaksa iyidir.
Tabi oyun amaçlı hocam bende yorumlara baktım genelde memnun kalmış alan kişiler.Ama aklım aoc,acer ve Asus ta.Bu 4 marka arasında gidip geliyorum.
 
Monitörünün 1 Ms tepki süresi var yani 1 Ms içinde pikselin renk değişim hızı sen onu 250 Hz yapsan buda 1000/250=4 Ms frame alırsın senin makinen 250 FPS veremiyor ise bir anlam ifade etmez aksine çok kötü bir deneyim yaşarsın. Senin monitörün saniyede 144 frame veriyor sen 144 FPS yerine 100 FPS alır ise makinen monitörün 144 Hz olduğu için görüntüyü atlayarak geçecek makinen 144 frame veremediği için yani görüntü kırılacak.

Oyunlarda gördüğümüz V-Sync ayarı kullanılır. V-Sync açıldığında eğer ekran kartınızın o an ürettiği FPS, monitörünüzün yenileme hızından yüksek bir değerdeyse, ikili ya da üçlü arabellekleme denilen yöntemlerle ekran kartınız görüntüleri bellekte sıraya sokar ve tam monitörünüzün frametime'ına denk gelecek şekilde görüntüleri aktarır. bu durum yırtılmasız, akıcı bir oyun deneyimi sunar fakat görüntüler olması gereken süreden daha geç ekrana aktarıldığı için input lag dediğimiz gecikme hissine yol açar. monitörünüzün Hz'i ne kadar yüksek ise gecikme hissi de o kadar az olur.

V-Sync açıkken FPS'inizin monitörün yenileme hızından düşük ise bu durumda da ekran kartınız monitörünüzün frametime'ını 2 ile çarpar ve 16,6msde bir görüntü aktarmak yerine 33,2ms'de bir görüntü aktararak yırtılmasız bir görüntü aktarımı sunar, fakat bu durumda aslında aldığımız akıcılık 30fps değerine düşer dolayısıyla takılma hissini daha fazla yaşatır.

Bunu önlemek içinse AMD'nin FreeSync modülü olan veyahut G-Sync compatible değil gerçek Nvidia G-Sync modülü olan monitör alarak bu sorun ortadan kalkar.

Monitörün içerisine yerleştirilen G-Sync adlı bir modül ile monitörün yenileme hızının dinamik olarak değişebilmesine imkan tanır ve ekran kartının sürekli olarak değişen FPS'ine ayak uyduracak şekilde monitörün yenileme hızını sürekli olarak değiştirerek yırtılmasız, gecikmesiz bir akıcılık deneyimi sunar. Orjinal G-Sync monitörlerinden bahsediyorum, G-Sync compatible değil monitörünüzün yenileme hızı ne kadar yüksekse, G-Sync'nin çalışabileceği aralık o kadar geniş olur. Örneğin 100 Hz'lik bir monitörde G-Sync range'i 30-100 arasındayken 165 Hz'lik bir monitörde 30-165 arasıdır. Alt limitin ise 30 olmasının nedeni, monitör kendini daha düşük yenileme hızlarında çok yavaş yenileyeceğinden titreme yani flickering sorununa yol açmasıdır. bu yüzden alt limit 30 olarak belirlenmiştir. FreeSync da aynı şekilde işler.
 

Geri
Yukarı