Monitörlerde Hz önemli bir unsur mu?

Monitör tercih ederken öncelikli kıstas Hz değeri değildir. Tazeleme oranına göre monitör tercih edilmez. Rekabetçi oyunlarda 144Hz tazeleme oranı önemli bir faktör olabilir. Ama piyasada tamamen şişirilmiş, sadece göz boyama amacı ile satışa sunulan 240Hz-300Hz tazeleme oranına sahip monitörler de var. Bu monitörler günümüz için aşırı gereksiz.

144Hz bile günümüz için lüks denilebilir aslında. Ne zaman konsol donanımları ve oyunlar 144Hz veya üzeri tazeleme oranlarını destekler ve standartlaşmaya başlarsa o zaman 144Hz bir monitöre geçmekte mantıklı olur.

Oyunlar 144 HZ'yi desteklemiyor mu ? Yada konsol ile nasıl bir bağı var ? PC yeterli gelmiyor mu ?

Oyunlar 144 HZ'yi desteklemiyor mu ? Yada konsol ile nasıl bir bağı var ? PC yeterli gelmiyor mu ?
Çünkü sektöre yön veren her zaman konsolda oyun geliştirenler ve konsollarda kullanılan donanımlar olmuştur. Mesela RTX destekli oyunlar şuan için bir elin parmağını geçmez iken önümüzdeki sene çıkacak olan gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisine sahip yeni nesil konsollar ile birlikte RTX teknolojisini belki de her oyunda göreceğiz. Yine aynı şekilde yeni nesil konsollar ile birlikte 4K oyunculukta iyice yaygınlaşıp standartlaşmış olacak artık. Full HD'yi konuşmayacağız bile.

Çünkü sektöre yön veren her zaman konsolda oyun geliştirenler ve konsollarda kullanılan donanımlar olmuştur. Mesela RTX destekli oyunlar şuan için bir elin parmağını geçmez iken önümüzdeki sene çıkacak olan yeni nesil konsollar ile birlikte gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisini belki de her oyunda göreceğiz. Yine aynı şekilde yeni nesil konsollar ile birlikte 4K oyunculukta iyice yaygınlaşıp standartlaşmış olacak artık. Full HD'yi konuşmayacağız bile.

Bu söyledikleriniz 144 HZ 'nin lüks olması için veya konsollarla bir ilişkisini göstermiyor ki hocam. Sizin söyledikleriniz bambaşka şeyler. 144 HZ, 1MS monitörler ve ekran kartları uzun süredir var diye biliyorum. PC oyuncuları rekabetçi oyunlarda bu donanımları tercih ediyorlar. En eski CS GO için bile kullananlar yok mu ?

Oyunlar zaten 144 destekliyor hangi oyun 144 desteklemiyor? Yaklaşık 1 ay önce 144'e geçtim ben de geçmeden önce gereksiz diyordum ki geçmeyenlerin hepsi gereksiz der fakat 144 monitör aldıktan sonra 60Hz'in nasıl laglı olduğunu görüyorsun ve ben ne kullanmışım diyorsun bu zamana kadar. Şuan 2. monitörüm 60Hz ve 60Hz monitörden işlem yaparken gözüm ağrıyor diyebilirim. Resmen kasıyor.

Monitör tercih ederken öncelikli kıstas Hz değeri değildir. Tazeleme oranına göre monitör tercih edilmez. Rekabetçi oyunlarda 144Hz tazeleme oranı önemli bir faktör olabilir. Ama piyasada tamamen şişirilmiş, sadece göz boyama amacı ile satışa sunulan 240Hz-300Hz tazeleme oranına sahip monitörler de var. Bu monitörler günümüz için aşırı gereksiz.

144Hz bile günümüz için lüks denilebilir aslında. Ne zaman konsol donanımları ve oyunlar 144Hz veya üzeri tazeleme oranlarını destekler ve böylelikle de standartlaşmaya başlarsa o zaman 144Hz bir monitöre geçmekte mantıklı olur.
Ama bu çok yakın bir zamanda değişebilir.

Bu söyledikleriniz 144 HZ 'nin lüks olması için veya konsollarla bir ilişkisini göstermiyor ki hocam. Sizin söyledikleriniz bambaşka şeyler. 144 HZ, 1MS monitörler ve ekran kartları uzun süredir var diye biliyorum. PC oyuncuları rekabetçi oyunlarda bu donanımları tercih ediyorlar. En eski CS GO için bile kullananlar yok mu ?
Önceki iletimde de dediğim gibi rekabetçi oyunlarda önemli olabilir. Benim bu konuda bahsetmek istediğim 144Hz tazeleme değerinin standart duruma gelmesinin zaman alacak olması. Oyunların destekleyip desteklememesi değil mesele.

Son düzenleme:
Ama bu çok yakın bir zamanda değişebilir.
Elbette öyle. Teknolojiye yetişmek mümkün değil ama yine de hemen bu durumun değişmesini beklememek lazım. Zamanla yaygınlaşıp standartlaşacak ve işte o zaman 144Hz veya üzeri bir monitöre geçmemek için sebep kalmayacak.

Son düzenleme:
Önceki iletimde de dediğim gibi rekabetçi oyunlarda önemli olabilir. Benim bu konuda bahsetmek istediğim 144Hz tazeleme değerinin standart duruma gelmesinin zaman alacak olması. Oyunların destekleyip desteklememesi değil mesele.

Konsollara kadar gelerek standart olmaması şu an PC için lüks olduğunu göstermiyor hocam. Yani şu an zaten 144 HZ'nin fark yaratacağı oyunlar PC'de mevcut. Tutup da hikayeli oyunlarda tercih edilmesine gerek olmayabilir tabi ki. Özellikle rekabetçi oyun oynamayan birisi iseniz o zaman lüks olabilir.

Yani lüks olup olmaması sizin oyun tercihleriniz, imkanlarınız ile değerlendirilir. Bir de şu var. Ben genelde monitör alınca uzun yıllar kullanan birisiyim. Yani sistem değişse bile monitör daha uzun süre kullanılabiliyor.
Elbette öyle. Teknolojiye yetişmek mümkün değil ama yine de hemen bu durumun değişmesini beklememek lazım. Zamanla yaygınlaşıp standartlaşacak ve işte o zaman 144Hz veya üzeri bir monitöre geçmemek için sebep kalmayacak.

Katılmıyorum. 144 HZ'ye geçmek için konsollara gelmesi bir sebep olamaz. PC'de özellikle rekabetçi oyunlar oynuyorsanız geçmeniz fayda sağlıyor mu sağlamıyor mu ? Bunda hem fikiriz olduğumuza göre buna göre imkanı olan değerlendirir ve alır.

Şu an geçmemenin sebebinin konsollarla nasıl bir alakası olabilir ki ? PC'de bu konuda yeterince oyun mu yok ?

Yani şimdi lüks gerekli değil ama konsollara gelirse o zaman mantıklı olur demek çok alakasız geliyor bana.

Son düzenleme:
Konsollara kadar gelerek standart olmaması şu an PC için lüks olduğunu göstermiyor hocam. Yani şu an zaten 144 HZ'nin fark yaratacağı oyunlar PC'de mevcut. Tutup da hikayeli oyunlarda tercih edilmesine gerek olmayabilir tabi ki. Özellikle rekabetçi oyun oynamayan birisi iseniz o zaman lüks olabilir.

Yani lüks olup olmaması sizin oyun tercihleriniz, imkanlarınız ile değerlendirilir. Bir de şu var. Ben genelde monitör alınca uzun yıllar kullanan birisiyim. Yani sistem değişse bile monitör daha uzun süre kullanılabiliyor.
İkinci paragrafta belirttiklerinize kesinlikle katılıyorum. Monitör genellikle uzunca yıllar kullanılan temel bir görsel çıkış birimi. Teknolojinin hızla geliştiği ve hızla yaygınlaştığını düşünürsek geleceğe dönük bir monitör çok daha rasyonel bir tercih olacaktır.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı