Monster Abra A5 v21.4 i7-12700H yükte 95°C olan CPU sıcaklığı nasıl düşürülür?

Elquess

Yoctopat
Daha fazla  
RAM
16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz
SSD veya HDD modeli
500GB M.2 NVMe SSD
Ekran kartı
NVIDIA® GeForce® RTX3050 Max-Performance 6GB GDDR6
İşlemci
Intel® Alder Lake Core™ i7-12700H 14C/20T; 24MB L
2 sene önce Monster'dan Abra A5 v21.4 laptopunu aldım ve ilk günden beri her oyunda oyun açıldığı an CPU 95 dereceye kilitleniyor, arada bir 97'ye falan da sapıyor. Müşteri hizmetlerini aradığımda bu durum bu modele göre normal dediler. Ekran kartında ise 83-84 maksimum görüyorum ama o daha çok 70'lerde takılıyor, yani bana kalırsa ekran kartında bir problem yok ama işlemci hakkında endişeleniyorum.

Oynadığım oyunlarda yüksek FPS alıyorum fakat korktuğum için FPS limitleri koyuyorum. Oynadığım hikaye oynunda 130-120 FPS alıyorsam yine 95 derecede ben onu 60'a kilitliyorum, yine 95 derecede sapma daha az oluyor. Sadece oyunlardan zevk almamaya başladım, çünkü arkada sıcaklık değerlerini kontrol etmekten bilgisayara zarar verir diye kendimi kontrol etmekten alıkoyamıyorum. Fanlar zaten 6000RPM'de çalışıyor, ona rağmen bu işlemci neden soğumuyor arkadaş?

Hatta bir kere fanlar sessiz modda kalmış, mavi ekran yedim. BIOS'u hiç güncellemedim 2 yılda ama aldığımda da aynı sıcaklık değerleri vardı. Yani en basitinden Roblox bile oynarken 95 derece olmamalı abi. Bence Minecraft'ta bile işlemci kullanımı yüzde 15 civarını geçti mi pat 95 oluveriyor. Ve ayrıca nedenini bilmiyorum fakat bilgisayarda Fortnite oynayamıyorum. Şu ana kadar oynayamadığım oyun olmadı. Steam'de PUBG'de bile akıcı bir şekilde oynuyorum fakat Fortnite nedense stabil olarak 60 FPS bile veremiyor, her şeyi en düşüğe çekmeme rağmen. Şu an umarım anlatabilmişimdir. Bunu yazarken bile değerler 65 derecelerde.

Bu arada bilgisayarda herhangi zararlı bir yazılım yok, internetten öyle fazla şey indiren birisi değilim. İşlemcim i7 12700H, ekran kartı 3050 6 GB, RAM 16 GB. Soracağım 2 şey var: Bu durum bilgisayara zarar veriyor mu ve nasıl çözebilirim? Şimdiden yardım eden herkese teşekkür ediyorum, iyi günler diliyorum. (Şu ana kadar sadece Undertale'de 95 dereceyi görmedim ve bakımları yapılı, termal macun ve fanları bakımını yapıyorum.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam sebepleri değişebilir termal macunu tam uygulayamamışsınızdır, soğutucu ile işlemci arasında boşluk kalmıştır, termal macun kalitesizdir ya da bir sebepten dolayı işlemci sürekli Turbo hızda çalıştığı için ısınıyordur. Sebepleri say say bitmez ben sizin yerinizde olsam işlemciye undervolt deneyip voltajı düşürüp hatta denemek amaçlı işlemcinin Turbo hızını devre dışı bırakıp denerdim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı