Monster Güç Modları Nasıl Kullanılmalıdır?

turquoisze

Hectopat
Makaleler
1
Güç modlarını teker teker deneyip bilgisayarı beşer dakikalık stres testine soktum. Stres testi için AIDA64 Extreme kullandım, modların oluşturduğu sıcaklık ve işlemci GHz değişimlerini not aldım. Lütfen konuyu okuduktan sonra aşağıdaki sorulara bakabilir misiniz?

Değerler de şu şekilde:

Stres testi sırasında:
# Performans modu | maksimum 99-100 Derece | performansa hiçbir etkisi yok, işlemci %100 kullanımda 4,00 GHz civarında kullanılıyor.
# Eğlence modu | maksimum 90 derece | performansa hiçbir etkisi yok, işlemci %100 kullanımda 3,75 - 4,00 GHz arasında gidip geliyor.
# Güç tasarrufu modu | maksimum 72 derece | performansı kısmen düşürüyor, işlemci %100 kullanımda 3,00 - 3,25 GHz arasında gidip geliyor.
# Sessiz mod | maksimum 55 derece | bilgisayar fena yavaşlıyor, işlemci %75 kullanımın üstüne çıkmıyor, 1,75 - 2,00 GHz arasında gidip geliyor.

Boştayken:
# Performans modu | anlık 55 dereceye çıkıp geri düşüyor, onun dışında 40-50 derece | 4,00 GHz civarında çalışıyor.
# Eğlence modu | anlık 55 dereceye çıkıp geri düşüyor, onun dışında 40-50 derece | 4,00 GHz civarında çalışıyor.
# Güç tasarrufu modu | 40-50 derece | 4,00 GHz civarında çalışıyor.
# Sessiz mod | 38-45 derece | 4,00 GHz civarında çalışıyor.

Oyunda da denedim. Hiçbir mod Valorant'ta FPS değerime etki etmiyor. Ancak sıcaklık durumunda arada uçurum var.
Üstelik oyuna ya da stres testine performans modunda girdiğimde fan en yüksek seviyede çalışıyor. Sessiz modda girdiğimde ise fan en düşük seviyede çalışıyor.

1645807675242.png

Bu değerler sessiz modda Valorant'ta 5 dakikalık oyunumun sonuçları.

1645807650887.png

Bu değerler ise performans modunda Valorant'ta 5 dakikalık oyunumun sonuçları.

1- Bugüne kadar bilgisayarı hep performans modunda kullandım. Sıcaklık değerlerim de yük altındayken 90-100 arasında oldu hep. Yanlış mı yaptım ve sistemde bir hasar oluşmuş mudur?
2- Performans modu tam olarak ne işe yarıyor? Aynı performansı eğlence modu ve -kısmen- güç tasarruf modu ısınmadan veriyor.
3- Sessiz modda oynamanın bir zararı olur mu? Isındığında fanlar hızlanıyor ama ne performans modundaki kadar fazla ısınıyor ne de fanlar o kadar hızlı dönüyor. Sistem rahatlıyor anlayacağınız.
4- Sessiz modda kullanarak işlemci ve bilgisayar ömrünü uzatabilir miyim?
5- Siz hangi modda kullanıyorsunuz ve hangisini önerirsiniz?

Not: tüm bunlar test edilirken Windows ayarlarındaki güç modu en iyi performans seçeneğindeydi.

Sistemim: i5 10200H | GTX1650 | 1x8GB RAM.

Dosya Ekleri

• 1645807666642.png
    1645807666642.png
    265 KB · Görüntüleme: 164
Güç modlarını teker teker deneyip bilgisayarı beşer dakikalık stres testine soktum. Stres testi için AIDA64 Extreme kullandım, modların oluşturduğu sıcaklık ve işlemci GHz değişimlerini not aldım. Lütfen konuyu okuduktan sonra aşağıdaki sorulara bakabilir misiniz?

Değerler de şu şekilde:

Stres testi sırasında:
# Performans modu | maksimum 99-100 Derece | performansa hiçbir etkisi yok, işlemci %100 kullanımda 4,00 GHz civarında kullanılıyor.
# Eğlence modu | maksimum 90 derece | performansa hiçbir etkisi yok, işlemci %100 kullanımda 3,75 - 4,00 GHz arasında gidip geliyor.
# Güç tasarrufu modu | maksimum 72 derece | performansı kısmen düşürüyor, işlemci %100 kullanımda 3,00 - 3,25 GHz arasında gidip geliyor.
# Sessiz mod | maksimum 55 derece | bilgisayar fena yavaşlıyor, işlemci %75 kullanımın üstüne çıkmıyor, 1,75 - 2,00 GHz arasında gidip geliyor.

Boştayken:
# Performans modu | anlık 55 dereceye çıkıp geri düşüyor, onun dışında 40-50 derece | 4,00 GHz civarında çalışıyor.
# Eğlence modu | anlık 55 dereceye çıkıp geri düşüyor, onun dışında 40-50 derece | 4,00 GHz civarında çalışıyor.
# Güç tasarrufu modu | 40-50 derece | 4,00 GHz civarında çalışıyor.
# Sessiz mod | 38-45 derece | 4,00 GHz civarında çalışıyor.

Oyunda da denedim. Hiçbir mod Valorant'ta FPS değerime etki etmiyor. Ancak sıcaklık durumunda arada uçurum var.
Üstelik oyuna ya da stres testine performans modunda girdiğimde fan en yüksek seviyede çalışıyor. Sessiz modda girdiğimde ise fan en düşük seviyede çalışıyor.

Eki Görüntüle 1315757
Bu değerler sessiz modda Valorant'ta 5 dakikalık oyunumun sonuçları.

Eki Görüntüle 1315755
Bu değerler ise performans modunda Valorant'ta 5 dakikalık oyunumun sonuçları.

1- Bugüne kadar bilgisayarı hep performans modunda kullandım. Sıcaklık değerlerim de yük altındayken 90-100 arasında oldu hep. Yanlış mı yaptım ve sistemde bir hasar oluşmuş mudur?
2- Performans modu tam olarak ne işe yarıyor? Aynı performansı eğlence modu ve -kısmen- güç tasarruf modu ısınmadan veriyor.
3- Sessiz modda oynamanın bir zararı olur mu? Isındığında fanlar hızlanıyor ama ne performans modundaki kadar fazla ısınıyor ne de fanlar o kadar hızlı dönüyor. Sistem rahatlıyor anlayacağınız.
4- Sessiz modda kullanarak işlemci ve bilgisayar ömrünü uzatabilir miyim?
5- Siz hangi modda kullanıyorsunuz ve hangisini önerirsiniz?

Not: tüm bunlar test edilirken Windows ayarlarındaki güç modu en iyi performans seçeneğindeydi.

Sistemim: i5 10200H | GTX1650 | 1x8GB RAM.
Sessiz modda fanları köklemek yerine gazdan ayağını çekiyor işlemci. Böylece çok ısınmıyor. Bir zararı yok.

Sessiz modda fanları köklemek yerine gazdan ayağını çekiyor işlemci. Böylece çok ısınmıyor. Bir zararı yok.
Ama şunu fark ettim: sessiz moddayken bilgisayar performansı ciddi anlamda düşüyor. Bana hem performanstan 'fazla' ödün vermeyeceğim hem de ısınma sorunuma çare olacak bir yol lazım.

@erengore hocam siz daha bilgilisiniz sanırım bu konuda. Ne yapabilirim? Undervolt yapmayı düşünüyorum ama emin olamadım açıkcası. Ve undervolt yaparken performans modu mu açık olmalı?

Son düzenleme:
Yazılımlarımız farklı. Benim seçeneklerim şu şekilde:
Eki Görüntüle 1315793

Muhtemelen sizin sessiz mod ayarınız en soldaki mod. Ofis modu gibi.
@erengore hocam görmediyseniz diye tekrar etiketledim kusura bakmayın.
Konuyu gördüm bildirimde tutuyorum. Henüz dönüş yapacak uygun zamanı bulamadım. Biraz bekleyin bu akşam dönmüş olurum.

Konuyu gördüm bildirimde tutuyorum. Henüz dönüş yapacak uygun zamanı bulamadım. Biraz bekleyin bu akşam dönmüş olurum.
Tekrar merhaba hocam. Bugün sabırsızlık edip undervolt işlemi uyguladım. İşlemi bu konuyu referans alarak ThrottleStop 9.4 kullanarak gerçekleştirdim.

İşlem sırasında offset voltagea verebileceğim en az değer -125 oluyordu. Hem CPU Coreda hem CPU Cachede. Bu değerleri -125 yaptığımda mavi ekran falan almıyorum, yaklaşık 10 derece sıcaklık düşüşü yaşıyorum ancak stres testininin dördüncü beşinci dakikalarında AIDA64'te "hardware failure detected" hatası alıyorum ve test durduruluyor.
CPU Core offset voltage değerini -110, CPU Cache offset voltage değerini -120 yaptığımda ise hata ya da mavi ekran almıyorum ancak bu sefer de sıcaklığım 5 derece civarında düşüyor.

Kullandığım test programı AIDA64
Test sonuçlarım da şu şekilde:
öncesi.png
Bu undervolt işleminden önce yaptığım stres testinin sonuçları. Testi başlattığım an 98 dereceye çıkıyor, 100 dereceyi gördüğü oluyor ve bu değerlerden aşağı hiç düşmüyor hep sıcak kalıyor.

sonrası.png
Bu ise undervolt işleminden sonra yaptığım stres testinin sonuçları. Sıcaklıklar görüldüğü gibi maksimum 94-95 olmuşlar ama test süresince genellikle 92'yi geçmediler.

Sorum şu: mavi ekran almamama rağmen neden sistem o voltaj değerlerinde stabil çalışmıyor? Üstelik 10 derecelik bir düşüş söz konusuyken.

Tekrar merhaba hocam. Bugün sabırsızlık edip undervolt işlemi uyguladım. İşlemi bu konuyu referans alarak ThrottleStop 9.4 kullanarak gerçekleştirdim.

İşlem sırasında offset voltagea verebileceğim en az değer -125 oluyordu. Hem CPU Core'da hem CPU Cachede. Bu değerleri -125 yaptığımda mavi ekran falan almıyorum, yaklaşık 10 derece sıcaklık düşüşü yaşıyorum ancak stres testininin dördüncü beşinci dakikalarında AIDA64'te "hardware failure detected" hatası alıyorum ve test durduruluyor.
CPU Core offset voltage değerini -110, CPU Cache offset voltage değerini -120 yaptığımda ise hata ya da mavi ekran almıyorum ancak bu sefer de sıcaklığım 5 derece civarında düşüyor.

Kullandığım test programı AIDA64
Test sonuçlarım da şu şekilde:
Eki Görüntüle 1316507
Bu undervolt işleminden önce yaptığım stres testinin sonuçları. Testi başlattığım an 98 dereceye çıkıyor, 100 dereceyi gördüğü oluyor ve bu değerlerden aşağı hiç düşmüyor hep sıcak kalıyor.

Eki Görüntüle 1316508
Bu ise undervolt işleminden sonra yaptığım stres testinin sonuçları. Sıcaklıklar görüldüğü gibi maksimum 94-95 olmuşlar ama test süresince genellikle 92'yi geçmediler.

Sorum şu: Mavi ekran almamama rağmen neden sistem o voltaj değerlerinde stabil çalışmıyor? Üstelik 10 derecelik bir düşüş söz konusuyken.

Termal macun degisikligi denedin mi hocam? Monster bu amator adamlar ne yapacaklari belli olmaz. YouTube videosunda gosterdikleri gibi Hydronaut falan kullaniyorlarsa macun olarak hem performans alamazsin hem de pumpout olur.

Termal macun degisikligi denedin mi hocam? Monster bu amator adamlar ne yapacaklari belli olmaz. YouTube videosunda gosterdikleri gibi Hydronaut falan kullaniyorlarsa macun olarak hem performans alamazsin hem de pumpout olur.
Macunu henüz değiştirmedim. 5 buçuk aydır aktif olarak çoğunlukla yük altında kullanıyorum cihazı. Dediğiniz gibi macun değişimi de gerekiyor artık. Monster'ın servisine götürmeyi düşünüyorum hocam. Daha önce masaüstü bilgisayar kullanıyordum o basit geliyor ama notebook kasası karmaşık geliyor bana. Bir şeyleri yanlış yapıp bozmak istemem.

Bir cesaret macun değiştirmek istesem bile MX4 gibi kaliteli ürünlere bütçe ayıramam şu sıralar. Teşekkür ederim yanıtın için.

Güncelleme: Hocam Monster Notebook YouTube kanalında yayınlanan bir videoda şöyle bir şeye rastladım:
1645882734843.png

Sizce gerçekten MX4 kullanıyorlar mıdır? 6 ayda bir her kullanıcı ücretsiz bakım için gitse ve her kullanıcıya MX4 sürseler maliyetli olmaz mı bu?

4 ay sonra yüklenen başka bir videoda da bahsettiğiniz gibi Hydronaut kullanmışlar.

Son düzenleme:
Macunu henüz değiştirmedim. 5 buçuk aydır aktif olarak çoğunlukla yük altında kullanıyorum cihazı. Dediğiniz gibi macun değişimi de gerekiyor artık. Monster'ın servisine götürmeyi düşünüyorum hocam. Daha önce masaüstü bilgisayar kullanıyordum o basit geliyor ama notebook kasası karmaşık geliyor bana. Bir şeyleri yanlış yapıp bozmak istemem.

Bir cesaret macun değiştirmek istesem bile MX4 gibi kaliteli ürünlere bütçe ayıramam şu sıralar. Teşekkür ederim yanıtın için.
Ben sana macun gonderirim, servise goturursun kendi macununuzu degil bu macunu kullanmanizi istiyorum de ver onlara. Bu adamlar amator kardesim kullandiklari macun da pumpout riski olan bir macun aldigin 99-100 derece sicaklik degerlerinin sebebi o olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı