İnceleme Monster Tulpar T7 20.4

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Daha önce Monster 20.4 ile ilgili ilk izlenimlerimi paylaşmıştım. Artık bir incelemesini yapabilecek kıvama geldiğimi düşünüyorum.

Öncelikle neden 20.4?

Bunun en büyük nedeni 17.3 ekrana sahip FHD olan ve 130W Max-P ekran kartının olması benim için en önemli tercihti. Monster'ın kendi sayfasından yukarıdaki özellikleri girdiğinizde bu özellikleri karşılayan modellerin sayılı olduğunu görürsünüz. V21.8 sürümü bile 17 inç ekrana sahip olmasına rağmen QHD ekrana sahip. Özetle FHD bir ekranda ısrarcı olmamın nedeni malum bundan 5 yıl sonra bile oyunlarda FPS kaybını en aza indirmek ve daha uzun yıllar kullanım amacını taşımaktı. Normalde QHD olan v21.6 gibi Tongfang kasaları tercih etmek daha mantıklı gibi geliyor ancak dediğim gibi 5 yıl sonra QHD bir ekranda çözünürlüğünü FHD düşürüp görüntüde bulanıklaşma gibi sorunlarla karşılaşmamak için en güzel çözüm ya v25.1.2 almaktı ya da v20.4 almaktı. Malumunuz bu iki laptop arasında da fiyat farkı var. Sonuç olarak 20.4'ü bu şekilde satın almış oldum.

Not: 17.3 inçlik bir ekran Masaüstü bir deneyime gerçekten çok yaklaştırıyor.

Ürünün Teknik özellikleri

Monster'ın kendi sayfasından ürünün teknik özelliklerine şuradan ulaşabilirsiniz.

Kasa yapısı ve hissiyatı:

Güçlendirilmiş sert plastik olarak geçiyor. Gerçekten de dokunduğunuzda o sertliği hissediyorsunuz. En azından daha önce kullandığım (MSI ve Grundig) markalı plastik kasalara göre çok daha iyi hissettiriyor.

Soğutma:

Şimdi 17.3 almanızın avantajlarından biri de malumunuz kasa biraz daha büyük olduğu için soğutma performansı da o kadar artıyor. Normalde internette 20.4 ile ilgili incelemelere baktığınızda sıcaklıkların 75-87 derece aralığında olduğunu görürsünüz. Muhtemelen yapılan bu incelemelerin laptopun alttan hava almaması yüzünden olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bu laptopu almayı düşünen olursa mutlaka bir stand ya da stand görevini görecek bir soğutucu almalarını tavsiye ederim. Laptop yerden biraz yukarı kalktığında ise mevcut sıcaklıklar 10-15 derece birden düşüyor ve son derece serin kalabiliyor. Aşağıda ki testlerde de bu sıcaklıkları görebilirsiniz.

Performans:

Performans testleri Windows 11 üzerinde yapılmıştır. Değerler Windows 10 ile yapıldığında belki daha yüksek seviyelere çıkabilir ancak düşebilirde. Bunu baştan belirtmekte fayda görüyorum.

Timespy Testi:

Testler MUX açık ve Turbofan/Turbo mod açık şekilde yapılmıştır. Ayrıca Monster kontrol merkezinden ekran kartı için bazı OC ayarları yapılmıştır. Elbette iyi bir termal macun kullanarak daha yüksek seviyelere ulaşmak mümkün görünüyor.

Test sonuçlarına ayrıntılı olarak ulaşmak için link: I scored 9 260 in Time Spy

Ayrıca en aşağıda ki resimlerden test sırasında ki sıcaklık değerlerine de ulaşabilirsiniz.

Cinebench R23/CPU-Z Testi:

Monster kontrol merkezinde ki varsayılan ayarlar kullanılmıştır. İşlemci için herhangi bir OC ayarlaması yapılmamıştır. İleride iyi bir termal macun satın alarak yine buraya sonuçları ekleyebilirim.

Not: Monster kontrol merkezinde Dynamic Boost varsayılan ayarlarda Max 5W'a kadar çıkmaktadır. Dilerseniz bunu 15W yaparak daha iyi sonuçlar elde edersiniz.

Oyunlarda Genel Durum:

Timespy testi aslında oyunlarda ki performansını az çok tahmin etmenizi sağlayacaktır. Genel olarak Ultra ayarlarda gayet akıcı bir deneyim sağladığını söyleyebilirim. Ayrıca HDMI 2.1 olması aynı zamanda TV'de oyun keyfi yapmak isteyenler için gayet tatmin edici diyebilirim. Gerekli olan tek şey Logitech F710 gibi kablosuz bir gamepad almak. Daha önce Android TV'de GeForce NOW kullanan biri olarak arada ki farkın çok ciddi boyutlarda olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca uzun oynayış saatlerinde bile ekran kartı sıcaklığı Max 76 dereceyi gördüm. (God of War Ultra, Ultra+ ayarlarda) İşlemci sıcaklığı 60-67 derece seviyelerindeydi.

Monster'ın Genel Sorunları var mı?

Öncelikle şu ana kadar Windows 11 bugları dışında herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Panelin ekran görüntüsü aşağıdadır. Işık Testi yaptığımda bence yeterli seviyede olduğunu söyleyebilirim. (Malum IPS ekranların genel durumu ortada) Bunun dışında ölü piksel ya da donanımsal herhangi bir sorunla karşılaşmadım.

v20.4'ün Eksik Gördüğüm Noktaları:

Böyle güçlü bir cihaza güçlü bir batarya gerekiyordu. 17.3 bir ekranda 4 Hücreli 62, 32Wh bir batarya kesinlikle yetersiz.

Bu laptopu almayı düşünen arkadaşlar herhangi bir stand üstünde kullanması şart diyebilirim. Stand görevini gören bir soğutucu da iş görebilir. Tavsiyem stand görevini gören yükseklik ayarlı bir soğutucu almanız. Soğutucuların performana ve sıcaklık değerlerine doğrudan etkisi çok az (Max 2-3 derece) ancak cihazda ki tüm bileşenlerin daha serin bir ortamda çalışmasını sağlaması daha iyidir. (Ben 199 TL'lik Frisby FNC5230ST kullanıyorum)

Oyun oynarken klavye tuşlarından hafif sıcaklığı hissediyorsunuz. Bu beni pek etkilemiyor çünkü kablosuz klavye mouse set kullanıyorum. Laptop klavyesi kullanacak arkadaşlar bunu bilmelerinde fayda var.

25.1.2 mi yoksa 20.4 mü?

Bu tamamen bütçeniz ile alakalı bir durum. Birisi Tongfang diğeri ise GP76 MSI kasa. Soğutma açısından ikisi de tatmin edecektir. (Elbette Tongfang kasa hava aldığı sürece.) Bunun dışında SteelSeries klavye ya da alüminyum kasa sizin için çok sorun değilse 20.4'ü herhangi bir Monster ya da bu ürünü satan başka bir mağazadan bakıp ürünü yerinde görmenizi tavsiye ederim. Bütçesi 25.1.2 seviyesine çıkanlar ayrıca diğer ürünleri de mutlaka incelesinler.

Monster 20.4'ü tavsiye eder misin?

Şimdi bir tüketici olarak benim de Monster'a karşı bir ön yargım vardı. Ancak malum ülkenin geldiği ekonomik konumda bütçem dahilinde performans olarak alabileceğimin en iyisini almaya çalıştığımı söyleyebilirim. Lenovo, MSI. Vb gibi markaların 17.3 inç FHD ve 3060 130W cihazlarının fiyatları ortada. Daha yüksek bütçeye sahip olanlar elbette diğer ürünleri inceleyebilirler. Bir önemli nokta da satın alınan cihazların (hangi marka olursa olsun) ışık sızması, ölü piksel. Vb gibi sorunlarla karşılaşma ihtimali. Teknoloji malum biraz da şans işidir. Bu yüzden doğrudan size v20.4'ü tavsiye edemem ancak sizlere fikir verebilirim.

V20.4'ü almayı düşünüyorsanız öncelikle 15 gün koşulsuz iade şartlarını incelemelisiniz.

Ürünü almadan önce bunları dikkatle inceleyin ve satın alım sonrasında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız direk iade edin.

Görseller ve Testler:

Resimler aşağıdadır.

Ben aldığım cihazdan şimdilik memnunum diyebilirim. Sorusu olan arkadaşlar bu başlık altında sorusunu sorabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Not: Moderatör arkadaş 20.4 ilk izlenim başlığını silebilir. Teşekkürler.
 

Dosya Ekleri

  • 1.jpg
    1.jpg
    185,5 KB · Görüntüleme: 622
  • 2.jpg
    2.jpg
    212,2 KB · Görüntüleme: 497
  • 3.jpg
    3.jpg
    183,6 KB · Görüntüleme: 553
  • 4.jpg
    4.jpg
    171,8 KB · Görüntüleme: 652
  • 5.jpg
    5.jpg
    304,2 KB · Görüntüleme: 660
  • 6.jpg
    6.jpg
    84,2 KB · Görüntüleme: 626
Son düzenleme:
Merhaba tekrardan :)

Birkaç ufak parlaklık ayarı yaptım, şimdi ne IPS glow ne de o az miktardaki sızma dikkatimi çekiyor. Ancak bambaşka bir konu hakkında bir şey danışmak istiyorum size.

Şimdiye kadar 3 oyun indirdim oynardım, oynuyorum ( gears 5, RDR2, Jedi) bu üç oyunda RDR2 ve Jedi de çok anlık takılmalar yaşıyorum. RDR2 de bu titreme şeklinde oluyor (seste de titreme oluyor) geçiyor, Jedi'da ise anlık minik takılmalar oluyor. Gears 5'te hiçbir sorun yok.
Sürücüler ile alakalı mıdır sizce, yoksa oyunlar da mı problem var? Çözemedim bir türlü.
 
Hocam bu tür anlık takılmaların nedeni her şey olabilir. Donanımsal olarak nedeni genelde 2 nedene bağlanır. Bunların birisi ram sorunu diğeri ise sıcaklık sorunu nedeniyle işlemci/gpu'nun frekans kısması. Ram sorunu olanlarda genelde tüm oyunlarda ve sürekli drop sorunu yaşanır (yani oyun oynanmaz) ancak ısı kaynaklı sorunlarda ise cihaz ısınırsa yaşanır. Sizin cihazda 2 si de olmadığı için olay tamamen yazılımsal nedenlere kalıyor. Şimdi her iki oyun içinde ayrı ayrı internet üzerinde bolca çözüm yolları mevcut ancak herkesin cihazı aynı olmadığı için kiminde işe yarıyor kiminde işe yaramıyor ancak temelde mantık arkaplanda ya da gereksiz çalışan her bir ayarın kapatılarak(bu aslında performans artışı demek) oyun sırasında bu tür tıkanıklıkların önüne geçmek. İşlemcinin PL değerleri ile oynamak buna bir çözümdür çünkü işlemci performansı artar ancak her işlemcinin PL değerleri farklıdır. Yani benim kullandığım ile sizin kullandığınız değerler normalde farklı olması lazım ancak uygun değerleri bunu kendi cihazınızda test yaparak bulabilirsiniz. Tabi buna gerek kalmadan bazı windows ayarlarını değiştirerek ya da oyunda ki ayarları değiştirerek de bu tıkanıklığın önüne geçilebilir. Örneğin rdr2'de vulkan yerine directx12'i kullanmak ya da vsync'i kapatmak gibi ayarlar da çözüm olabilir. Dediğim gibi çok fazla ayar ve deneme/yanılma yapmanız lazım çözüme ulaşmak için. Bu arada geforce experience dün bir güncelleme aldı. Mutlaka onu da güncelleyin belki bu güncelleme bile sorununuz çözülmüş bile olabilir. Tabi bir de oyun motoru kaynaklı sorunlar var o bambaşka bir konu.
 
Hocam bu tür anlık takılmaların nedeni her şey olabilir. Donanımsal olarak nedeni genelde 2 nedene bağlanır. Bunların birisi RAM sorunu diğeri ise sıcaklık sorunu nedeniyle işlemci/gpu'nun frekans kısması. RAM sorunu olanlarda genelde tüm oyunlarda ve sürekli drop sorunu yaşanır (yani oyun oynanmaz) ancak ısı kaynaklı sorunlarda ise cihaz ısınırsa yaşanır. Sizin cihazda 2'si de olmadığı için olay tamamen yazılımsal nedenlere kalıyor. Şimdi her iki oyun içinde ayrı ayrı internet üzerinde bolca çözüm yolları mevcut ancak herkesin cihazı aynı olmadığı için kiminde işe yarıyor kiminde işe yaramıyor ancak temelde mantık arka planda ya da gereksiz çalışan her bir ayarın kapatılarak(bu aslında performans artışı demek) oyun sırasında bu tür tıkanıklıkların önüne geçmek. İşlemcinin pl değerleri ile oynamak buna bir çözümdür çünkü işlemci performansı artar ancak her işlemcinin pl değerleri farklıdır. Yani benim kullandığım ile sizin kullandığınız değerler normalde farklı olması lazım ancak uygun değerleri bunu kendi cihazınızda test yaparak bulabilirsiniz. Tabii buna gerek kalmadan bazı Windows ayarlarını değiştirerek ya da oyunda ki ayarları değiştirerek de bu tıkanıklığın önüne geçilebilir. Örneğin RDR2'de Vulkan yerine DirectX12'i kullanmak ya da V-Sync'i kapatmak gibi ayarlar da çözüm olabilir. Dediğim gibi çok fazla ayar ve deneme/yanılma yapmanız lazım çözüme ulaşmak için. Bu arada GeForce Experience dün bir güncelleme aldı. Mutlaka onu da güncelleyin belki bu güncelleme bile sorununuz çözülmüş bile olabilir. Tabii bir de oyun motoru kaynaklı sorunlar var o bambaşka bir konu.

Vallahi hocam Monster teknik ekibinden daha detaylı bilgi veriyorsunuz bravo :)
Güncellemeyi yaptım birkaç ayar daha yaptım performans için şu ana kadar karşılaşmadım. Bence çözüldü, çok teşekkür ederim belki siz olmasanız bu durum çözülemez iadeye kadar giderdi vallahi :)

Şimdide 80-82 derece civarı CPU sıcaklığı soğutucu vs turbo fan hersey acık bu normal değil sanırım işte 😖
 

Dosya Ekleri

  • Jedi.jpg
    Jedi.jpg
    398 KB · Görüntüleme: 47
Son düzenleme:
Vallahi hocam Monster teknik ekibinden daha detaylı bilgi veriyorsunuz bravo :)
Güncellemeyi yaptım birkaç ayar daha yaptım performans için şu ana kadar karşılaşmadım. Bence çözüldü, çok teşekkür ederim belki siz olmasanız bu durum çözülemez iadeye kadar giderdi vallahi :)

Şimdide 80-82 derece civarı CPU sıcaklığı soğutucu vs turbo fan hersey acık bu normal değil sanırım işte 😖
Bende güncellemeyi yaptım hocam hatta örümcek adamda droplar olmaya başladı. Önceki güncelleme de böyle bir sorun yoktu. :D Muhtemelen bu yeni sürüm için oyunlar bir güncelleme yayınlar çünkü gerçekten gerekiyor. Şu optimazsyon sorununu bir türlü çözemiyorlar. Bu arada yeni güncelleme ile performans artışı gerçekten var ancak doğal olarak sıcaklıklarda da bir 2-3 derece artış olmuş. :) Yani bu durum normal ancak isterseniz eski sürüme de dönebilirsiniz bu arada. Normalde işlemci için 90 üstü iyi değildir. İşlemci odaklı çalışan bir oyunda bence 80-85 laptoplar için iyi denilebilir.
 
Bende güncellemeyi yaptım hocam hatta örümcek adamda droplar olmaya başladı. Önceki güncelleme de böyle bir sorun yoktu. :D Muhtemelen bu yeni sürüm için oyunlar bir güncelleme yayınlar çünkü gerçekten gerekiyor. Şu optimazsyon sorununu bir türlü çözemiyorlar. Bu arada yeni güncelleme ile performans artışı gerçekten var ancak doğal olarak sıcaklıklarda da bir 2-3 derece artış olmuş. :) Yani bu durum normal ancak isterseniz eski sürüme de dönebilirsiniz bu arada. Normalde işlemci için 90 üstü iyi değildir. İşlemci odaklı çalışan bir oyunda bence 80-85 laptoplar için iyi denilebilir.
Valla hocam bir orayı güncelle bir burayı güncelle bir buraya ayar yap , zaten işten çocuktan zor vakit buluyoruz oyun oynamaya bir de bunlarla uğraşıyoruz :)

Böyle bunları düşünmeden keşke direkt oyun oynasak , stres atsak ama nerdee :)

Sizin dediğiniz gibi güncelleme ile alakalı sanırım , RDR2'de dlls sayesinde o kadar sorun olmadı ama Jedi da olmayına ilk o fps dropları verdi muhtemelen.
 
Valla hocam bir orayı güncelle bir burayı güncelle bir buraya ayar yap , zaten işten çocuktan zor vakit buluyoruz oyun oynamaya bir de bunlarla uğraşıyoruz :)

Böyle bunları düşünmeden keşke direkt oyun oynasak , stres atsak ama nerdee :)

Sizin dediğiniz gibi güncelleme ile alakalı sanırım , RDR2'de dlls sayesinde o kadar sorun olmadı ama Jedi da olmayına ilk o fps dropları verdi muhtemelen.
Hocam pc tarafında çok yapılacak bir şey yok. Bu sorunları malesef her pc sahibi yaşıyor. :) Bu arada dilerseniz cihazı örneğin 70 fps'ye sabitleyip işlemci ve gpu sıcaklıklarını 60 derecelere dahi çekebilirsiniz ya da işlemciye underclock ya da undervolt uygulayabilirsiniz. Örneğin underclock yaptığınızda mesela god of war önerilen sistem gereksinimlerinde (Intel i5-6600k (4 core 3.5 GHz) görünüyor. Şuan sizde ki işlemci turbo açık olduğu için 4.6ghz'ye kadar çıkıyor ki işlemcinin ısınmasının nedeni bu aslında. (11800h'nin max sıcaklık değeri 100 derece) İşlemciyi underclock yapıp sabit 3.6ghz'de sabitlerseniz yine single player bir oyunda benzer performans alırsınız ancak işlemci yüksek frekanslara çıkmadığı için sıcaklıklar da düşer doğal olarak ya da -uV uygulayıp (undervolt) cihazın işlemci frekansını 4.5ghz'den düşürmeden sadece düşüj voltaj vererek de işlemci sıcaklığını düşürebilirsiniz. Siz şuan aslında tamamen "varsayılan ayarlar" dediğimiz olayı kullandığınız için sıcaklıkları çok düşünmeyin ve kafanıza takmayın. -)
Bu arada ben eski nvidia sürücüsüne geri döndüm ve örümcek adamda droplar yok oldu -) Bir süre bekleyip sonra güncellemek daha mantıklı gibi.

Hocam pc tarafında çok yapılacak bir şey yok. Bu sorunları malesef her pc sahibi yaşıyor. :) Bu arada dilerseniz cihazı örneğin 70 fps'ye sabitleyip işlemci ve gpu sıcaklıklarını 60 derecelere dahi çekebilirsiniz ya da işlemciye underclock ya da undervolt uygulayabilirsiniz. Örneğin underclock yaptığınızda mesela god of war önerilen sistem gereksinimlerinde (Intel i5-6600k (4 core 3.5 GHz) görünüyor. Şuan sizde ki işlemci turbo açık olduğu için 4.6ghz'ye kadar çıkıyor ki işlemcinin ısınmasının nedeni bu aslında. (11800h'nin max sıcaklık değeri 100 derece) İşlemciyi underclock yapıp sabit 3.6ghz'de sabitlerseniz yine single player bir oyunda benzer performans alırsınız ancak işlemci yüksek frekanslara çıkmadığı için sıcaklıklar da düşer doğal olarak ya da -uV uygulayıp (undervolt) cihazın işlemci frekansını 4.5ghz'den düşürmeden sadece düşüj voltaj vererek de işlemci sıcaklığını düşürebilirsiniz. Siz şuan aslında tamamen "varsayılan ayarlar" dediğimiz olayı kullandığınız için sıcaklıkları çok düşünmeyin ve kafanıza takmayın. -)
Bu arada ben eski nvidia sürücüsüne geri döndüm ve örümcek adamda droplar yok oldu -) Bir süre bekleyip sonra güncellemek daha mantıklı gibi.
Güncelleme:
Oyunlara güncellemeler gelmeye başlamış hal böyle olunca tekrar güncelledim.

Örümcek adam da güncelleme gelmiş ve iyi olmuş. Drop sorunu artık yok. Performans artığı halde sıcaklıklar eski haline gelmiş. (bu güzel) Rdr2'de de yaklaşık 30 dakikadır oynuyorum. İşlemci kullanımı daha da azalmış durumda bu da sıcaklıkları daha da düşürmüş lakin ekran kartına daha fazla yük binilmiş vaziyette. Görseller aşağıda. Performans olarak artış var. (DLSS kalite)
 

Dosya Ekleri

  • ss.jpg
    ss.jpg
    983,4 KB · Görüntüleme: 42
  • sssss.jpg
    sssss.jpg
    675,6 KB · Görüntüleme: 38
Son düzenleme:
Bugün toplam da 2-3 saat oynadım, ilk fotoğraf 5. dakika, ikinci fotoğraf 40. dakika son fotoğraf da 2.30 civarında aldım, sıcaklıklar çok iyi, neredeyse 10 derece düşmüş ama son ekran görüntüsü alırken ve daha sonrasında da tekrardan drrrrrrrr diye takılmaya başladı 😕
 

Dosya Ekleri

  • Jedi1.jpg
    Jedi1.jpg
    359,6 KB · Görüntüleme: 36
  • jedi2.jpg
    jedi2.jpg
    447,7 KB · Görüntüleme: 25
  • jedi3.jpg
    jedi3.jpg
    460,3 KB · Görüntüleme: 46
Hocam monster kontrol merkezi sürüm numarası ile bios sürüm numaranız nedir? Bios sürümünü arama kısmından dxdiag yazıp görseli paylaşın. Aynı şekilde monster kontrol merkezi sürüm numaranızı da paylaşın. Normalde mkm: 3.8.42.0 / bios: N.1.07.Mon08 olması gerekiyor. Sizde de aynı mı?
 
Bios bende de aynı şekilde , N.1.07.Mon08 , mkm de 3.8.42.0 , monster sitesinde ki sürücüleri indirip direkt mevcutların üstüne kursam bir sıkıntı yaratır mı ? bir de o yolu deniyim.

Bir de bir yer de bu sorun için aşağıdaki yöntemi söylemiş ama tam olarak ne işe yarıyor bilmiyorum hiç.

--

administration olarak girdiğim run kısmından şu kodları yazdırdılar bana: SFC /SCANNOW DISM/ ONLINE /CLEANUP-IMAGE /RESTOREHEALTH İki işlem sonrası bilgisayara reset attırdı.
 
Bios bende de aynı şekilde , N.1.07.Mon08 , mkm de 3.8.42.0 , monster sitesinde ki sürücüleri indirip direkt mevcutların üstüne kursam bir sıkıntı yaratır mı ? bir de o yolu deniyim.

Bir de bir yer de bu sorun için aşağıdaki yöntemi söylemiş ama tam olarak ne işe yarıyor bilmiyorum hiç.

--

administration olarak girdiğim run kısmından şu kodları yazdırdılar bana: SFC /SCANNOW DISM/ ONLINE /CLEANUP-IMAGE /RESTOREHEALTH İki işlem sonrası bilgisayara reset attırdı.
Hocam bu ayar windows 10/windows 11 ile alakalı sorunları çözmek için. Ben windows 11 kullanıyorum. Sizde windows 10 mu yüklüydü?
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı