MSI CoreLiquid P240'dan uğultu sesi geliyor

RAM
XPG x TUF Gaming Alliance 2x8 GB CL16 3200MHz
SSD veya HDD modeli
Kingston 1TB NVMe M2
Ekran kartı
ASUS TUF Gaming RTX 3070Ti
Anakart
Asus Prime B660M-K D4
İşlemci
Intel i5 12400f
Selam arkadaşlar,

Benzer birçok konu açılmış, hemen hemen hepsine göz attım ama net bir cevap bulamadım.

Sorunum başlıkta da belirttiğim üzere uğultu şeklinde gelen bir ses sorunu. Bilgisayarımı alalı 1 ay olmadı ama başından beri bu ses var.
  • Ses, tiz olmayan bir uğultu sesi (cızırdama veya su baloncuğu sesi değil)
  • Ses, kasaya yaklaşıldığında yahut kasanın içini açtığımda değil; normal kullanım düzenindeyken bariz şekilde kendini belli ediyor.
  • Sesin kaynağı MSI CoreLiquid P240 sıvı soğutucu. (ses oluştuğunda anakart üzerindeki CPU fan pinini söktüğüm anda ses kesiliyor.)
  • Söz konusu uğultu sesi sürekli gelen bir ses değil. Kesintili şekilde bazen ritmik bazen aritmik olarak oluşuyor.
  • Ses, radyatör fanlarından gelmiyor.
  • Ses, sistem boştayken değil, yük altına girdiğinde oluşuyor. Ancak yük altında belli bir süre geçirdikten sonra (5-10dk) ses kesiliyor. örneğin bir oyun açtığımda bu uğultu bariz ve rahatsız edici biçimde ortaya çıkıyor bir süre sonra kesiliyor lakin oyunu kapattıktan biraz sonra ses tekrardan oluşuyor yine bir süre sonra kesiliyor. Ben bunu pompa devrine bağlıyorum belli pompa devirlerinde cihaz ses çıkarıyor gibi geldi ama yanılıyor olabilirim.
  • Cihazın soğutma performansından memnunum diyebilirim. Zira, i5 12400F kullanmaktayım ve oyunlarda en yüksek ayarlarda işlemci sıcaklığı 65 dereceyi geçmiyor.
Kasadan uğultu sesi geliyor

Ses bu konu sahibi arkadaşın eklediği videodaki gibi bir ses. Fan çalışma sesi değil de arkadan gelen aralıklı uğultulu vınlama sesi.

Bu bilgiler ışığında, sizce bu sorunun kaynağı, cihaza vereceği muhtemel zarar ve sorunun çözümü hakkındaki görüşlerinizi ve tavsiyelerinizi belirtirseniz sevinirim.

Dipnot: Foruma yeni üye oldum, pek forum tecrübem de yok. O yüzden hatalı şekilde konu açtıysam kusuruma bakmayın.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim hocam ilgin için. Kasa fanlarını üste taktım 2 üstte 1 önde olacak şekilde ama bu sefer de şöyle bir sorun oluştu: 3 fanı da çoklayıcı ile CHA Fan pinine taktığımda fanlar çalışıyor ama sürekli olarak bir anlığına durup tekrar çalışıyor. Fanlardan birini çıkarıp 2 fan ile çalıştırdığımda bir sorun olmuyor.
BIOS'tan baktığımda da bu duruş esnasında CHA Fan'ların RPM değerinin yazdığı kısım N/A olarak gözüküyor. Tekrar çalışınca RPM değeri geliyor. Bu böyle 3-4 saniyelik bir döngü ile devam ediyor. Çoklayıcıda bir problem var mı diye hepsini tek tek denedim sorun görünmüyor. En sonunda öndeki fanı iptal edip 2 fanı üstte konumlandırdım. Radyatörü de daha düzgün yerleştirmem için alan açılmış oldu. Ses problemi azaldı gibi geliyor şu an için. 3 yerine 2 fan kullanmak çok büyük problem değil benim için ama bu hatanın nedenini de merak etmiyor değilim.

Güncelleme

Söz konusu cihazı MSI'ın Türkiye yetkili servisi olan Servispoint'e götürdüm. Sonucunda da hemen o gün iade/değişim raporu verildi.

Dipnot: Bu raporu cihazı satın aldığım gaming.gen.tr'ye ilettim. 2 hafta oldu ama henüz iademi alamadım. Bunu da belirteyim.
Hocam aradan baya bir zaman geçmiş ama belki görürsünüz, sorun pompadan kaynaklı mı?
Bende de Kraken 360 lcd var işlemci 57 derecelerde gezerken hep bu ses oluyo kulaklıkla bile duyuluyo ama asıl sorun işlemcinin derecesine göre yaptığım pompa ayarında oyunlarda hep 57 derece bu yüzden durmuyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı