Çözüldü MSI GV72 7RD PCI-e 4.0 NVMe M.2 SSD takılır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Bütçe
0-5000

Art3oN

Decapat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
Samsung MZ-V8P1T0BW 1tb 980 Pro Pcle M.2 6900-5000
Anakart
Micro-Star International Co. Ltd. MS-1799
Arkadaşlar herkese merhaba "MSI GV72 7RD-882XTR" model bir laptop kullanıcısıyım. Laptopın anlık 128 GB M.2 SSD'si ve 1TB hard diski mevcuttur. Dolayısıyla sürekli gelişen ve gelişmekte olan teknoloji günümüzde bir yazılımcı olarak işletim sistemini doğal olarak C'ye yani SSD'ye kurduğumda SSD'de yaklaşık 60 GB gibi absürt bir alan kalıyor. Dolayısıyla da programming ve hobi Client'larımı 1TB olan HDD'ye kurmak zorunda kalıyorum bu da ister istemez beni rahatsız ediyor. Dolayısıyla geçenlerde laptopımın içini ilk defa 4 sene sonrasında açtım ve mevcut SSD'nin M.2 olduğuna şahit oldum dolayısıyla ben hem hızlandırmak amaçlı hem de 128 GB depolama alanı problemini çözmek adına mevcut M.2'yi çıkartıp yerine Samsung MZ-V8P1t0bw 1TB 980 Pro PCI-e M.2 SSD takmaya karar verdim.
Sizce sorunsuz bir şekilde çalışır mı +'sı -'si neler olur? Anakart 4.0 desteklememesinden dolayı SSD'den tam verim alamayacağımı düşünüyorum fakat ürün maliyetli olduğu için siz değerli yorumcularıma danışmak ve paylaşmak istedim. Maddiyat çok da önemli değil ama elbette laptopu da değiştirin tarzında yorum yapmayınız. 😋 Tek korkum sisteme zararı olur mu anlık donmalara yol açar mı? Ya da adını vermiş olduğum SSD'yi hiç görmeme ihtimali var mı?
Önerilerinizi ve sebeplerini açıklarsanız çok sevinirim arkadaşlar emin olun birçok düşünürümüze çok fayda sağlayacak 🙂
Dip not: Şu anki anlık donanımsal parçalarım ile mevcut SSD ve HDD testlerimin yanında konuya daha kapsamlı bakabilmemiz adına işlemci, ve diğer donanımsallarıma görsellerde yer verdim.

5KEZ SSD SAMSUNG MZNLN128HAHQ 00000.PNG

5 KEZ HDD HGST HTS541010B7E610.PNG

CPU.PNG

GRAPHICS.PNG

GRAPHICS2.PNG

Mainboard.PNG

Memory.PNG
KOMPLE AÇIK.jpeg

Son düzenleme:
Çözüm
Sistemde NVMe SSD desteği varsa NVMe SSD takılabilir.

Evet sistemde NVMe desteği var.
Ancak bu SSD takıldığı zaman PCIe 4.0 hızında değil, PCIe 3.0 hızında çalışacak.
Hız düşük görünecek.
Verimli olmaz.

PCIe 3.0 bir SSD almanız daha iyi olacaktır.
970 EVO Plus alın eğer bütçe varsa.
Sizi pişman etmez.
Sistemde NVMe SSD desteği varsa NVMe SSD takılabilir.

Ancak bu SSD takıldığı zaman PCIe 4.0 hızında değil, PCIe 3.0 hızında çalışacak.
Hız düşük görünecek.
Verimli olmaz.

PCIe 3.0 bir SSD almanız daha iyi olacaktır.
Sizi pişman etmez.

Son düzenleme:
Çözüm
İleride kullanmak için PCI-e 4.0 alabilirsiniz.
Ama uzun yıllar değiştirmem derseniz PCI-e 3.0 ile alıp daha yüksek boyutunu alırsınız.
Maddiyat konusunda bir sıkıntı yok demişsiniz sizin tercihiniz.
Tam bütçe verirseniz bir öneri yapabiliriz.
Bir de fotoğrafı biraz daha yakından çeker misiniz M.2 SATA olabilir.
NVMe bir SSD'nin 500 mb/s vereceğini sanmıyorum.

İleride kullanmak için PCI-e 4.0 alabilirsiniz.
Ama uzun yıllar değiştirmem derseniz PCI-e 3.0 ile alıp daha yüksek boyutunu alırsınız.
Maddiyat konusunda bir sıkıntı yok demişsiniz sizin tercihiniz.
Tam bütçe verirseniz bir öneri yapabiliriz.
Bir de fotoğrafı biraz daha yakından çeker misiniz M.2 SATA olabilir.
NVMe bir SSD'nin 500 mb/s vereceğini sanmıyorum.
SSD M.2 SATA olsa bile port iki formatı da destekliyor.
MSI resmi sitesinde bu belirtilmiş hocam.
M.2 SATA ise zaten hız isteniyorsa mümkünse değiştirilmeli.

@KojiroHyuga04 arkadaş bütçeyi belirtmiş öneri yapmak için sordum emin olmak istedim.
Resmi sitede yazan bilgiler bile bazen doğru olmayabiliyor.
Özellikle laptoplarda çok fazla versiyon olduğu için karışabiliyor.
@Art3oN
PCI-e 4.0:
PCI-e 3.0:
2TB için PCI-e 4.0 anlamadığım bir şekilde bazen daha ucuz oluyor bu yüzden PCI-e 3.0 da bir tane SSD önerdim.

Zaten tavsiyeler gelmiş. Benim tavsiyem ise NVMe takmadan önce BIOS'un güncel olduğundan emin olun.

sistemde NVMe SSD desteği varsa NVMe SSD takılabilir.

Ancak bu SSD takıldığı zaman PCI-e 4.0 hızında değil, PCI-e 3.0 hızında çalışacak.
Hız düşük görünecek.
Verimli olmaz.

PCI-e 3.0 bir SSD almanız daha iyi olacaktır.
Sizi pişman etmez.

Öncelikle paylaşımımı dikkate alıp yorumlarınızı dile getirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Sonuç olarak şu an en aşağıda belirtmiş olduğum 2 ürün arasında kaldım. Çünkü aralarında sadece 550TL fark mevcut. 980 PRO için anakartımın PCIesi 4.0 olmayıp PCIe 3.0 olması durumundan dolayı tam randuman alamayıp hızın 6900-5000 MB/S 'den daha düşük olacağına değinmişisiniz. Bu düşüş ile 980 Pro'nun 970 EVO Plus'tan daha kötü performans sergileyebilme ihtimali var mı laptopımda? Çünkü açıkçası ileriye dönük bir alışveriş yapmak istiyorum zamanla neticesinde bir desktop toplama gibi bir düşüncem var dolayısıyla tercih edeceğim anakart muhakkak PCI-e 4.0 olur.

PCI-e 4.0 Samsung 980 Pro okuma yazma hızı: 6900-5000MB/S sizin bahsetmiş olduğunuz donanım ise;

PCI-e 3.0 Samsung 970 EVO Plus okuma yazma hızı: 3500MB/S-3300MB/S

Eğer ki Samsung 980 4.0 sorunsuz çalışabilir 970 EVO Plus ile kıyasla anakarttan dolayı çok hız farkı olmaz derseniz bu yönde dahi bile geleceği yönelik bir yatırım gibi farz ederek seçimimi 980 Pro'dan yana kullanmak isterim açıkçası?

-Samsung 970 EVO Plus NVMe 1TB 3500MB/s-3300MB/s M.2 SSD (MZ-V7S1t0bw)

-Samsung MZ-V8P1t0bw 1TB 980 Pro pcle M.2 6900-5000MB/S 2.38 flash SSD

Bu sisteme 4.0 almak gereksiz masraf olur. 3.0 alıp daha yüksek kapasiteye yönelin.

Uyum sorunu olacağını sanmıyorum.
Recep Bey sizler içinde paylaşımımı dikkate alıp görüşlerinizi belirttiğiniz çok çok teşekkür ederim. PCIe 3.0 M2 SSD için şuan gözüme yine başlıkta belirtmiş olduğum markadan caymarak SAMSUNG 970 EVO PLUS 3.0'ı düşünmekteyim fakat bi konuda hala içim içimi yiyor açıkçası. Çünkü ilerde illaki bir gün Masaüstü bir sistem toplayacakmış gibi bir his var içimde başlıkta belirtmiş olduğum 4.0 PCIe uyumlu olan SAMSUNG 980 PRO 2798 TL iken 3.0 PCIe uyumlu olan SAMSUNG 970 EVO PLUS ise 2250 TL civarlarında dolayısıyla sonuç olarak tamam bu 980 PRO'dan tam randıman alamayacak olsam bile dahi ileriye dönük bir yatırım olması için oyumu 980 PRO'dan dolayı kullanmayı düşünüyorum açıkçası 548 TL için değmez ama konuda da belirttiğim gibi çalışmamazlık yapar mı yada donanımsal parçalarıma zarar verir mi bu PCIe farkı ? bu konuda son bir yorum daha rica edebilir miyim sizlerden çünkü emin olmam durumunda bir'an önce siparişimi verip işleme almak istiyorum cihazı.

Son düzenleme:
Sorunsuz çalışacaktır. Burada bir sorun yok.

Hız limiti PCIe 3.0 bant genişliğine bağlı kalacak. NVMe SSD takılan bant genişliği x4.
3.0 sürümünde 4000MB/s, 4.0 sürümünde ise maksimum 8000MB/s hız alınır.

Muhtemelen 970 EVO Plus ile yakın hızlar alacaksınız.
İleriye dönüklük istiyorsanız 980 Pro tercih edebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı