Çözüldü CPU'nun uzun süreli 90 derecenin üstünde çalışması problem yaratır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Shinsai

Moderasyon Ekibi Üyesi
Kıdemli Moderatör
Makaleler
4
Merhaba, GameGaraj Slayer 5XL - 3050Ti laptopum var. 11400H, 3050Ti 60 ya da 75W hatırlamıyorum. PUBG kurdum, FPS 120-170 arası sorun yok da, CPU 90 derecenin üstünde sürekli. 90-97 arasında. 95'in üstüne ani sıçrama harici çıkmıyor 90-94 arasında genellikle. GPU desek o da sanırım laptop sessiz modda olduğu için 80'lere çıktı, turbo fanı açınca 72'lere düştü ama CPU düşmüyor. Böyle gün içinde 2-3 saat veya 4-5 saat PUBG veya ağır oyun oynasam, sorun yaratır mı bu sıcaklıklar?
Laptop soğutucum yok.

Çözüm
Kanka sıcaklıklar yüksek ama laptop için çok anormal değil. 11400H işlemciler 90 üstüne çıkabiliyor, özellikle uzun süre yük altındaysa. 90-94 arası takılması normal, 95 üstü sürekli değilse sıkıntı yaratmaz ama uzun vadede termal macun kuruyabilir, throttling başlayabilir. Turbo fan açık tut, arka tarafı biraz yükselt, soğutucu şart değil ama olsa iyi olur. Günlük 2-5 saat oynamak sıkıntı yaratmaz şimdilik ama sıcaklıklar böyle kalırsa ileride performans düşüşü olur. Dilersen bir termal macun yenilet ilerleyen zamanda.
MX6 nasıl olur hocam? Evet, doğru görmüşsünüz 3W/mK kendisi. GPU çok rahat soğurken CPU, garip vallahi. Bir stand ya da soğutucu da alayım biraz düzlüğe çıkınca bütçe olarak.
MX6 güzel gayet, Kryonaut daha da güzel, Noctua NT-H2 en güzeli.... de ekonomisi de ona göre uçuyor.

Yalnız Undervolt için o işlemcide etrafı kurcalaman gerek, kimisi bios update ile, kimisi üreticiden programla çözmüş ek olarak.

MX6 güzel gayet, Kryonaut daha da güzel, Noctua NT-H2 en güzeli.... de ekonomisi de ona göre uçuyor.

Yalnız Undervolt için o işlemcide etrafı kurcalaman gerek, kimisi bios update ile, kimisi üreticiden programla çözmüş ek olarak.
BIOS'ları çağ dışı masaüstüne göre. Pek kurcalanan bir yer göremedim. ThrottleStop'ta voltage offset ayarı da kilitli. BIOS kilidi mi var anlamadım. Onun dışında TDP sabitledim geçici olarak.

BIOS'ları çağ dışı masaüstüne göre. Pek kurcalanan bir yer göremedim. ThrottleStop'ta voltage offset ayarı da kilitli. BIOS kilidi mi var anlamadım. Onun dışında TDP sabitledim geçici olarak.
Evet BIOS kilitli muhtemelen, TDP ile kurtarır. Geçici olarak laptop yükseltici olarak kötü kitapları kullanabilirsin.

Evet BIOS kilitli muhtemelen, TDP ile kurtarır. Geçici olarak laptop yükseltici olarak kötü kitapları kullanabilirsin.
Merak eden varsa, Haziran'da çözdüm bu problemi.

Bunu aldım, fan bakımlarını yaptırdım... Sıcaklıklar, 45-50W'ta 94-95'lere dayanıyor, yine turbo fan düşüremiyor ama yani 20-21W nerede, 45-50W nerede? Fark yaşadım. GPU tarafı çok daha kolay soğuyor ama CPU biraz daha zor bu konuda. Ek olarak metal stant aldım bir tane öyle de yükseltiyorum cihazı. Termal bakımları yaklaşıyor gibi geliyor. Bu soğuk havalarda GPU sıcaklığı hâlâ 80'lere dayanıyor. UV yaptım aynı voltajla 40-45W'lara düşürdüm (60W 3050Ti), öyle anca stabil. Yaza doğru belki satarım da yenisini alırım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı