Mühendislik okuyacak biri için bilgisayar seti seçimi

142110

Kilopat
Daha fazla  
Evet arkadaşlar üniversite sınavı bitti ve genel olarak normal geçti diyebilirim. İstediğim sıralama gelir diye tahmin ediyorum gelmezse düşük bir üniversite yerine mezuna bırakacağım. Fakat şu an sanki istediğim sıralama gelmiş gibi düşünüp detaylı bir konu oluşturuyorum ve sizden de yapıcı, detaylı yorumlar bekliyorum. Lütfen konuyu tamamen okuduktan sonra cevap verin. Yıkıcı yorumlar yapmayın çok rica ediyorum. Yüksek ihtimalle bilgisayar mühendisliği okuyacağım eğer mühendislik seçersem.

Şimdi gelelim konumuza, mühendislik okursam bildiğiniz gibi bir dizüstü bilgisayara ihtiyacım olacak. Aklımda normalde okul için Macbook Pro alıp elimdeki sistemi satıp PS5 almak vardı. Fakat malum vergilerden dolayı PS5 çok yüksek bir fiyattan çıkacak, oyunları da pahalı. Sırf birkaç exclusive oyun için değer mi bilemiyorum. O yüzden sanırım bundan vazgeçtim.

Şu an elimde Intel i7 6700K işlemcili, 16 GB RAM ve GTX 1080 ekran kartlı imzada bulunan masaüstü sistem var. Bunu oyun için kullanıyorum. Klavye fare kulaklık gibi ekipmanlar çok kötü yani bir seneye bozulacak gibiler bunu ekleyeyim. Nakit olarak da tam olarak 10.000 TL param var. Şu an mevcut olanlar bunlar. Üniversite için bir setup kararı vermeye çalışıyorum ve seçeneklerimi sıralayayım sizler için:

1. Elindeki sistem kalsın, yanına Macbook Pro al.

2. Elindeki sistem kalsın, uygun bir ultrabook alıp kenara para koy.

3. Elindeki sistemi Ryzen 3600x, yeni anakart, yeni işlemci soğutucu, yeni kasa ve yeni ekipmanlar ile yükselt ayrıca yanına uygun bir ultrabook al.

4. Elindeki PC'yi sat ve PS5 + Macbook Pro al.

5. Elindeki PC'yi sat ve paranla birleştirip iyi bir gaming laptop al hem okulda hem oyunda kullan. Kenara da bir miktar para ayır.

Peki önceliklerim neler? Öncelikle şunu sormak istiyorum elimdeki sistem beni ne kadar götürür (yüksek ayarlar - sabit 60 FPS)? Çünkü alacağım veya elimde olacak cihazların beni en az 5 yıl rahat biçimde götürebilmesi gerek. Kenara para bırakmak ilk önceliğim olmasa da eğer bırakabilirsem güzel olur. Macbook Pro tasarım ve konfor anlamında çok hoş ama pahalı. Ultrabook alacaksam macbook gibi tasarımı güzel ve taşınması kolay bir şey olsun istiyorum. Ayrıca yazı yazdığım için klavyesi de iyi olmalı. Batarya performansı da önemli tabi.

Eğer fikriniz ultrabook veya gaming laptop yönünde olursa lütfen ürün de önerirseniz çok sevinirim. Ayrıca alınacak ürünlerin temmuz-ağustos aylarında alınacağını belirteyim.

Biliyorum sayın sosyal üyeleri, mükemmeliyetçilik huyum yüzünden sizi çok rahatsız ediyorum. Mazur görün. Cevaplayan herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum :).

Son düzenleyen: Moderatör:
Yukarıda dediğim gibi işlemcin 2 yıl daha götürür, ekran kartın 4 senesi var. Okulda bilgisayarlar olduğundan laptop almanı gerektirmez. Sistemin iyi, en olmadı laptop istiyorsan da 2. el uygun bir şey al. oyun için PC var elinde.

Hocam illaki yazılım geliştirmek için gerekecek fakat yorumlarınız için sağ olun.

Bunu zaten biliyorum fakat önceden planlamayı seven biriyim. İstanbul'da yaşıyorum üniversiteyi de burada düşünüyorum.

Dizüstü bilgisayardan oyun oynama fikri çok absürt geliyor. Ayrıca taşıması sıkıntı Gaming laptopları...

Hocam masaüstü kalırsa üniversite için değil oyun için kullanacağım, üniversite için Ultrabook almayı planlıyorum tam anlamamışsınız sanırsam.

Arkadaşlar bir de kimse sistemi yükseltmemi tavsiye etmemiş. Bunu MacBook Pro almam için mi tavsiye etmediniz yoksa gereksiz gördüğünüz için mi? Bu işlemci oyunlarda beni 5 sene daha güzelce idare edebilir mi?

Götürür hocam GTX1080 hala güçlü bir kart. Islemcinizde güçlü denilebilir. Yani gerek yok yükseltmeniz para harcicak alan istemiyorsanız. Ayrıca laptop kullanmanın zevki bir ayrı oluyor. Yıllardır laptop kullanıyorum evde de olsam bana zevk veriyor açıkçası. Ki siz öğrenci adamsınız üni ye geciceksiniz. Geziceksiniz oraya buraya gideceksiniz.

Hocam illaki yazılım geliştirmek için gerekecek fakat yorumlarınız için sağ olun.

Kod yazmak için gereken tek ozellik bilgisayarının not defteri acabilmesidir.

Kodlamayla Macbook arasındaki bağıntıyı kuramadım. Odtü'deyim, Elektrik-Elektronik Müh. okuyorum ben. Bilgisayar Müh. okuyan birçok arkadaşım var. İçlerinde yazılım için Macbook alan yok.

Elindeki sistem oyun oynamaya da kod yazmaya da yeter de artar. Seni rahat 2-3 yıl daha götürür, daha fazla bile götürür.

Üniversite için laptop da gerekli değil bence. Derslere laptopla giderim notumu onda tutarım filan diye hayal kuruyorsan yaş o işler. Hocalar sınıfta herhangi bir teknolojik alete izin vermiyorlar, en azından bizim okulda böyle. Bilgisayar gerektiren işleri de laboratuvarlarda yapıyoruz ki onlarda da ilgili teknolojik alet hazır olarak bulunuyor zaten. Yapacağın ödevi projeyi vs evde/yurtta bilgisayarından yapıp Drive'a yükleyip okul PC'sinden her türlü işini görebilirsin.

Bence elindeki sistem kalsın. Macbook'a gerek yok. Çok istiyorsan PS5 al. Üniversiteyi okurken evde kalacaksan diye söyledim bunları.

Yurtta kalacaksan eğer, bence 5. seçenek

Kodlamayla Macbook arasındaki bağıntıyı kuramadım. Odtü'deyim, Elektrik-Elektronik Müh. okuyorum ben. Bilgisayar Müh. okuyan birçok arkadaşım var. İçlerinde yazılım için Macbook alan yok.

Elindeki sistem oyun oynamaya da kod yazmaya da yeter de artar. Seni rahat 2-3 yıl daha götürür, daha fazla bile götürür.

Üniversite için laptop da gerekli değil bence. Derslere laptopla giderim notumu onda tutarım filan diye hayal kuruyorsan yaş o işler. Hocalar sınıfta herhangi bir teknolojik alete izin vermiyorlar, en azından bizim okulda böyle. Bilgisayar gerektiren işleri de laboratuvarlarda yapıyoruz ki onlarda da ilgili teknolojik alet hazır olarak bulunuyor zaten. Yapacağın ödevi projeyi vs evde/yurtta bilgisayarından yapıp Drive'a yükleyip okul PC'sinden her türlü işini görebilirsin.

Bence elindeki sistem kalsın. Macbook'a gerek yok. Çok istiyorsan PS5 al. Üniversiteyi okurken evde kalacaksan diye söyledim bunları.

Yurtta kalacaksan eğer, bence 5. seçenek

Tabletten yazdığım içim kısa yazmışım. Sadece yazılım değil tasarım, video düzenleme, photoshop, editörlük ve benzeri birçok işle uğraşıyorum. Yani sadece okuyacağım alan değil dışında da birçok meşguliyetim var. Yurtta kalmayacağım yüksek ihtimalle İstanbul'da okuyacağım için. Macbook almaya karar verirsem almak için zaten yeni ARM tabanlı modelleri bekleyeceğim. O ara görmüş olurum gerekli mi değil mi.

Bir arkadaş işlemci 2 sene götürür demiş. Yanlış anlaşılmasın OEM parçalarından anlıyorum sadece nereye kadar götürür onu kestiremiyorum. Mesela elimdeki işlemci 2-3 sene sonra çıkacak AAA oyunları High ayarlarda 60 FPS sabit oynatabilecek mi?

Gelecek oyunların gereksinimlerini bilemeyiz, fakat büyük ihtimalle 2 sene götürür. Bilişim Sistemleri Mühendisliği okuyorum, birçoğumuz okula laptop getirmiyoruz. Okuldaki bilgisayarlar ne kadar kötü, kasıyor olsa da işimizi görüyor. Diyorsan ki ben işimi okulda öğle aralarında da yaparım, cafede de yaparım, o zaman dediğim gibi 2. el işlemcisi H serili bir Intel veya Ryzen laptop al. Intel işlemcilerde HQ'dan uzak dur. Tek başına evde kalacaksan da (yurtta değil) kasa işini görür. Kendi paran, kendi kararın.

Mühendislik okuyan birisi olarak okul bize bilgisayar dağıtmıştı o dağıttığı bilgisayar kodlama (Python ,C ) gibi kodlama dillerinin hiç birisinde sıkıntı yaratmıyor herhangi bir laptop sıkıntı yaratmaz fakat illa bilgisayarımla hem oyun hem kodlama yapıyım ve hep yanımda dursun ama çok paraya az özellik olsun diyorsan gaming laptop al.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı