Mühendislikler ve Üniversite Tercihleri Hakkında Küçük Fikir Rehberi

Mühendislik tercihinizi hangi üniversite için kullanacaksınız ?

  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi

  • Boğaziçi Üniversitesi

  • İstanbul Teknik Üniversitesi

  • Yıldız Teknik Üniversitesi

  • İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

  • Karadeniz Teknik Üniversitesi

  • Bilkent Üniversitesi

  • Koç Üniversitesi

  • Özel/Vakıf Üniversitesi

  • Devlet Üniversitesi


Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.

Omer Ferhat

Hectopat
Katılım
4 Kasım 2018
Mesajlar
8
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Machine Learning Engineer
Merhaba arkadaşlar, ben Ferhat. Kocaeli Üniversitesi'nde Elektronik ve Haberleşme mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Çok zorlu bir sınav döneminin ardından herkese geçmiş olsun diyorum. Umuyorum ki istediğiniz ve de en önemlisi gelecekte severek yapacağınız bir işiniz olur. Yazacaklarım, üniversite hayatımda edindiğim tecrübelere dayanarak olacak. Haydi Başlayalım 🙂

İşi rehberlik ve tercih danışmanlığı olan insanlar sizlere genelde istatistiksel bilgiler vereceklerdir. "Girenler hangi sıralamayla girdi", "Mezunlar ne iş yapar", "Gelecekte ne kadar maaş alabilirsin". Hiç kimse, size mezun olanların ya da halen okuyanların, ne kadar "mutlu" olduğundan veya okullarından/bölümlerinden ne kadar "memnun" kaldığından bahsetmeyecek. Bu sizin için en büyük eksi olacak. Bunun için halen okumakta olan insanlara veya yeni mezunlara sorular sormaktan kaçınmayın. Emin olun onlar da bilinçli insanların olmasından ve yaptılarsa eğer, kendi yaptıkları hataya başka insanların düşmemesine yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır. Elbette ben de soracağınız sorulara cevap vererek yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyarım.

Az önce genel bir üniversite tercih yorumunda bulundum. Her bölüm için kesinlikle geçerli olacak bir durum bu. O yüzden şimdi biraz daha mühendisliğe yönelik konuşalım. Doktorların hipokrat yemini aslında mühendislerde de vardır. Sadece sözel bir yemin değildir bu. Farkına varmadan kapıldığınız bir yaşam stilidir. Mühendis aklınıza gelen tüm klişelere sahiptir ve gerçekten de bunlar bir süre sonra sizin de yapacağınız şeyler olacaktır. Örneğin: "Mühendis düz düşünmez", "Cevabı farklı şekillerde verebilir", "Çözüm üretebilir", "Takımla uyumlu çalışmak ister" gibi gibi. Tıp tercihi yapacak arkadaşlar kendilerine "6 yıl okuyup mezun olduktan sonra bu işi yapabilir miyim acaba?" diye sorduğu gibi, aynı soruyu mühendisler de sormalıdır. Mühendislik asla bitmez. Hayatınızda her zmana bir öğrenim içerisinde olursunuz.

Peki Türkiye'de mühendislik nasıl ?

Pekâlâ güzel. Ancak bazı üniversiteler ve onların da bazı mühendislik bölümleri için geçerli bu. Neden böyle söylediğimi de açıklayayım. Üniversiteye güzel bir sıralama ile bile geldiğinizde pişman olma ihtimaliniz her zaman vardır. Sıralama bölümün eğitim kalitesini doğrudan belirtmez. Üniversite konumu, bulunduğu il, bölümün uygulamalı eğitim imkânları, bölümdeki kıdemli hoca sayıları ve hatta hocaların akademik kariyerleri, makaleleri. Bunların tümü bir mühendislik için önemlidir. Size tavsiyem ilk önce hocaları araştırmanız, 4 yıl boyunca karşınızda göreceğiniz insanın nasıl bir geçmişinin olduğunu nasıl bir eğitim aldığını bilmeniz güzel bir bilgi olacak sizin için. Araştıramıyorsanız dahi birilerine sorun. Bazen bir hoca yüzünden bölüm çekilmez hale bile gelebilir. Ama bu çok ekstrem ve rastsal bir durumdur.Bu durumu tercihlerinizde göz önünde bulundurmanızı tavsiye etmem.

Sen okuduğun bölümden/üniversiteden memnun musun ve bölümün ne iş yapıyor ?
(Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği - Kocaeli Üniversitesi)


Dediğim gibi Elektronik ve Haberleşme mühendisliği öğrencisiyim. Biz bölümümüze kısaca "elohab" diyoruz, bazı yerlerde "ehm" diye kısaltılıyor. Ne yaptığımıza gelecek olursak. Technopat.net'te gördüğünüz ürünlerin teknolojilerin, ar-ge çalışmalarının tümünün temelini oluşturan bir bölümüz 😃. Bilgisi olmayan arkadaşlar için basitçe izah edeyim. Bölümümdeki anabilim dallarını, KOÜ Elohab Anabilim Dalları linkinden görebilirsin. Her anabilim dalı anlaşılacağı gibi farklı bir yelpazeye yönelik eğitim verir ama ortak bilgilere de sahiptirler. Ayrıntılı olarak tüm anabilim dallarını yarın açıklayacağım. Bölümümden konu ve eğitim içeriği olarak memnunum ancak genel bir okuldan soğuma evresindeyim. Bitsin de gidelim değil mi 😂. Üniversite ise genel hatlarıyla tami bir devlet üniversitesi olduğunu belli ediyor. Yine de seviyorum orası ayrı. 10 üzerinden memnuniyetimi ancak 6-7 arası bir notla gösterirdim. Bu da Türkiye'de okuyan insanlar arasında normal bir değerdir tahminimce 😅.

Yazıma ve ekleyeceklerime yarın devam edeceğim, sorularınızı sormaktan ve sorulan sorular hakkında bilginiz varsa cevap vermekten lütfen çekinmeyin, herkese iyi günler.
[1]
 
Ilk sıradakiler devlet unisi değil mi? En alta neden tekrar koydun :)

Isim yapmış okullarda okumak ayrıcalıktır. Bu okullarda okuyamayan, daha alt seviye yerlerle idare eden kişilerin iddialı sallamalarina takılmayın :) Farklı bir konudaki mesajimı şuraya bırakayım.

Isim yapmış okullarda okumak bir ayricaliktir. Bu okullar, senin mezun olduğunda bile giremeyeceğin yerlerde, kendini geliştirmen için stajlik yer bile bulur. Bu okullarda okumayan bunları bilmez. Üni ismi ne ki deyip geçer bu tipler, bunlara gülerim sadece.

Kendimden örnek vereyim, okulum bana THY'de staj imkanı sundu. Ve bu siniftaki herkese değil, bazı kişilere sadece. Adamlar sayıyla, anlaşmalı okullardan aliyor çünkü. 20 yaşında THY'de staj yapmak diyorum. Para versen böyle bir tecrübe satin alamazsın :)

Bu sebeple en iyi okulda okumaya çalışın. Mühendislikte sürekli kendinizi okul dışında da geliştirin. Bu dil olur, proje olur. Istersen her şey Olur. Is sende biter. Iyi yetişen bir mühendis dünyanın her yerinde kendine sıfırdan iyi bir hayat kurabilir.
 
ODTÜ ve Koç Üniversitesi dışında malesef buna katılmıyorum 😕
Bölümden bölüme bile değişebilen bir şey. Mesela benim bölümümde okuduğun üniversitenin çok da önemi yoktur. Mühendisliklerde ise bence okuduğun üniversiteden ziyade kendini geliştirip geliştirmemiş olman önemli. İyi üniversitelerden mezun işsiz arkadaşlarım var. Tabii ben mühendisliğin içinde değilim, şahsi fikirlerim bunlar.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı