Mütercimlik vs Yazılım Mühendisliği

hutaobtw

Picopat
Daha fazla  
Selamlar. Normalde dil bölümünden girmeyi düşünüyordum ama yapay zekanın gelişimi bu mesleği bitirebilir gibi geliyor. İlgim olduğundan dolayı yazılım mühendisliğine yönelmeyi düşünüyorum. İşletim sistemi yönetimi ve kurulumuna ilgim var.

Yazılım mühendisliği gelecekte kalıcılığı/devamlılığı bakımından çok daha yüksek. İlgim var dediğinize göre yazılıma yönelebilirsiniz.

Sayısalınıza guvenıyorsanız yazılım muhendıslıgı cok iyi bir bölüm.

Dil bölümüne olan ilgim kaybolmadan önce dile ağırlık vermiştim, sayısalı toparlamak zor olacak gibi.

Yazılım mühendisliği gelecekte kalıcılığı/devamlılığı bakımından çok daha yüksek. İlgim var dediğinize göre yazılıma yönelebilirsiniz.

Hocam gidilen üniversite önemli mi sizce? Yoksa diplomayı almak yeter mi?

Yazilim muhendisliginde sasirtici derecede dil bilgisi kullanilir bu arada. Ancak iyi bir egitim gerekli. Yalnizca diploma olmaz, hem egitim olacak hem de bunu iyi tecrube ile taclandiracaksin.

Ornegin dil bilimci Chomsky nin katkilari cok fazladir bilgisayar bilimine, ozellikle Context-free grammar alaninda ki bu her dilde compiler dizayn edilirken kullanilir.

Mark Steedman gibi insanlar da, computational linguistic gibi alanlarin onemli isimlerinden.

@bitwise teşekkür ederim hocam. Acaba şunları da araştır dediğiniz şeyler var mı? Bu alan hakkında bilginiz var sanırım. Deneyimlerinizi merak ediyorum.

@bitwise teşekkür ederim hocam. Acaba şunları da araştır dediğiniz şeyler var mı? Bu alan hakkında bilginiz var sanırım. Deneyimlerinizi merak ediyorum.

Rica ederim, evet uzun suredir yazilim sektorundeyim. Ama tam olarak hangi konuda arastirma yapmaktan bahsediyoruz?

Meslek secimiyse buna cok yardimci olamam ama yazilim ile ilgili sorulara cevap vermeye calisirim bilgim dahilinde.

Ben genel olarak neyi seviyorsa, neye yatkinligi varsa, neyi cok iyi yapacaksa onu secmesi gerektigini dusunuyorum birinin meslek olarak.

@bitwise işin yazılım üretme değil yönetme kısmı ile ilgileniyorum hocam, az önce attığınız mâkalelere ufal bir göz attımda ilgi duyduğum alan hakkındalardı. Yakın zamanda "dil öğrenmeye başlayayım" diyebilecek durumda olmadığımdan yazılım kısmını esgeçiyorum. Hâli hazırda kurup yönetme hakkında 2 3 senedir oldukça bilgi kazanmış durumdayım. Bu sene YKS senem olduğundan hızlıca karar vermek istiyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

@bitwise işin yazılım üretme değil yönetme kısmı ile ilgileniyorum hocam, az önce attığınız mâkalelere ufal bir göz attımda ilgi duyduğum alan hakkındalardı. Yakın zamanda "dil öğrenmeye başlayayım" diyebilecek durumda olmadığımdan yazılım kısmını esgeçiyorum. Hâli hazırda kurup yönetme hakkında 2 3 senedir oldukça bilgi kazanmış durumdayım. Bu sene YKS senem olduğundan hızlıca karar vermek istiyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Cahil bir soru soracagim, YKS universite giris sinavi midir? Eger oyleyse sayisaldan muhendislik kovalamak bence en mantiklisi.

Yani her ne kadar isletim sistemi kurup yonetme becerisi olsa da insanda yazilim gelistirme ve yonetme becerisi baska birinin gelistirdigi yazilimi sisteme kurup yonetme becereisinden farkli. Dil ogrenmek de mesele degil, programlama dili ise burada kastedilen. Bir sure sonra cok cok kisa surede ogrenilebilir seyler.

Benim lisans Sabanci, ben girdigim donemde sozel ve esit agirliktan gelenler de sayisal bolum tercih edebiliyorlardi. Elbette gerekli dersleri verdikten sonra. Bu sekilde CS ( Computer Science ) okuyan ama sayisaldan girmeyen insanlar biliyorum. Sayisal girip antropoloji mezunu olanlar da vardi. Universitede zevkler ve renkler sekillenebiliyor. Bu da bir opsiyon.

Her CS mezunu haril haril kod yazacak diye bir sey yok. Bunun analisti var, dizayni var, testi var. Ornek analist is ilani:

1763664044641.png

Bu arkadaslar kod yazmazlar ama muhendis ile sureci yoneten diger insanlar arasinda kopru kurup teknik dokumantasyon yaparlar. Yazilim gelistiren her firmada bulunurlar eger 3 kisilik bir startup degilse.

Yine de yazilim muhendisligi egitimi icin yuksek basarili okullardan mezun olmadiktan sonra cok fazla diplomanin kiymeti olmayacak. Doktorluk gibi degil bu; her yerden mezun olan "doktor" olmuyor. Bu bilincle hazirlanilmali.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı