Kuzenim bir şarkı bestelemiş ancak yayımlamaktan korkuyor. Telif hakkını almak istiyor. Acaba bunu nereden yapabilir? Nasıl yapabilir? Ne kadar para ödemesi gerekir? Konu hakkında kesin bilgi sahibi kişiler yazarsa sevinirim. Teşekkürler.
Müzik yapımcısıyım, zaten sektör içindeyim. Avukatım da var.Eğer bir avukatınız varsa onunla görüşün bilgi aldıktan sonra insanları bilinçlendirmeye çalışın. İnsanların burada emekleri söz konusu.
Bunu yapan ben değilim.Konuyu çarpıtıp insanlara yanlış bilgi veriyorsunuz.
Farkettiyseniz ‘bu olayı yaşamış biri olarak’ diye başladım cümleme ve bu süreçte yaşayarak öğrendiğim bilgiyi paylaştım. 1 buçuk yıl önce eserim stüdyo sahibi tarafından çalınarak netd müzikte yayınlandı. Eserimi çalan şahıs mesam üyesiydi. Mesam ile görüştüğümde bana eserime ait zaman damgası olup olmadığını sordular. Zaman damgası kelimesini ilk defa Mesam’dan duydum ben. Daha sonrasında avukat aracılığıyla dava açtım ve hakimde aynı şekilde zaman damgası veya noter belgesi sordu. Stüdyo yapım aşamasındaki kayıtlar ise mahkemede resmi delil olarak sayılmadı. Ben elimde belge olmadığı için kaybettim. Telif hakları gelirlerinide alamadım. Yani telif hakları gelirini toplayabilmek için o eser üzerinde telif hakkı sahibi olmak gerekiyor. Zaman damgası veya noter belgem olması halinde Mesam yayından kaldırabileceğini iletti bana.
Kişisel bilgilerimi ve karşı tarafın bilgilerini içeren dava dosyamı sizinle paylaşmayacağım tabiki de. Çok istiyorsanız avukatınızla beraber Türkiye’de bu konu hakkında görülmüş davaları incelersiniz ve ne demek istediğimi anlarsınız. Çok net bir durumdan bahsediliyor burada. Diğer kullanıcılarda aynı şeyi anlatmaya çalışmış size. Mesam’ı arayarak da bu konu hakkında bilgi almanızı öneriyorum. Bana yaptıkları açıklamaları sizede yapacaklardır. Ek olarak forumda gezerken bir yorumunuzla daha karşılaştım. Farklı konularda ki cevaplarınızda insanlara noter aracılığıyla tescil ettirdiğinizi yazıp burada neden sadece Mesam’dan alınmalıdır diyorsunuz? Bende noterden alınmalıdır diyorum. Sizin yorumunuzu burada size yazıyorum ve karşı çıkıyorsunuz. Sizin görüşünüz, Mesam’a verilmeyen hiç bir eserin telif hakkı yoktur yönünde mi? Eğer sadece Mesam yeterliyse neden noterden de tasdikliyorsunuz?Müzik yapımcısıyım, zaten sektör içindeyim. Avukatım da var.
Bunu yapan ben değilim.
Müzik eserinde zaman damgasının telif hakkı olduğunu idda etmek, olayı çarpıtıp yanlış bilgi vermektir.
Eğer bu bir dava konusu oldu ise; burada bahsetmekten çekinmediğiniz sürecin mahkeme "gerekçeli karar" evrağını da paylaşmaktan çekinmezsiniz. Bekliyorum.
Yukarıda dava detaylarını paylaşırken kişisel bilgilerinizi mi paylaşmıştınız? Aynı şekilde Gerekçeli kararın da kişisel bilgi içermeyen bölümünü paylaşabilirsiniz. Bekliyorum.Kişisel bilgilerimi ve karşı tarafın bilgilerini içeren dava dosyamı sizinle paylaşmayacağım tabiki de.
Nasıl yorumladığınızı bilemem. Söylediklerimde tutarsızlık yok.Ek olarak forumda gezerken bir yorumunuzla daha karşılaştım. Farklı konularda ki cevaplarınızda insanlara noter aracılığıyla tescil ettirdiğinizi yazıp burada neden sadece Mesam’dan alınmalıdır diyorsunuz? Bende noterden alınmalıdır diyorum. Sizin yorumunuzu burada size yazıyorum ve karşı çıkıyorsunuz. Sizin görüşünüz, Mesam’a verilmeyen hiç bir eserin telif hakkı yoktur yönünde mi? Eğer sadece Mesam yeterliyse neden noterden de tasdikliyorsunuz?
Evet bu doğru işte. Sabahtan beri anlatmak istediğim bu. Fakat iki nokta var. Noter yerine zaman damgası tercih edilebilir. Hukuki olarak yeri var. Bu tescili aldıktan sonra telife başvurmak için Mesam zorunluluğu yok. Ben istersem sadece Youtube’da yayınlarım ve orada ki telif kazançlarımı alırım. Çünkü yönetmeliğe göre zaten telif hakları benim. Noter veya damga ile onaylattığım için. Senin dediğin gibi olsaydı Mesam üyesi olmayan kimse Youtube, Spotify vb şarkı yükleyemezdi. Yükleyende telif hakkı geliri kazanamazdı.Noter tescili başka, telif başka şeylerdir.
Noter tescili ile telife başvurursunuz.
Evet bu doğru işte. Sabahtan beri anlatmak istediğim bu. Fakat iki nokta var. Noter yerine zaman damgası tercih edilebilir. Hukuki olarak yeri var. Bu tescili aldıktan sonra telife başvurmak için Mesam zorunluluğu yok. Ben istersem sadece Youtube’da yayınlarım ve orada ki telif kazançlarımı alırım. Çünkü yönetmeliğe göre zaten telif hakları benim. Noter veya damga ile onaylattığım için. Senin dediğin gibi olsaydı Mesam üyesi olmayan kimse Youtube, Spotify vb şarkı yükleyemezdi. Yükleyende telif hakkı geliri kazanamazdı.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.