Müziğin telif hakkı nasıl alınır?

Makaleler
1
Yer
Tekirdağ
Kuzenim bir şarkı bestelemiş ancak yayımlamaktan korkuyor. Telif hakkını almak istiyor. Acaba bunu nereden yapabilir? Nasıl yapabilir? Ne kadar para ödemesi gerekir? Konu hakkında kesin bilgi sahibi kişiler yazarsa sevinirim. Teşekkürler.

Eğer bir avukatınız varsa onunla görüşün bilgi aldıktan sonra insanları bilinçlendirmeye çalışın. İnsanların burada emekleri söz konusu.
Müzik yapımcısıyım, zaten sektör içindeyim. Avukatım da var.

Konuyu çarpıtıp insanlara yanlış bilgi veriyorsunuz.
Bunu yapan ben değilim.
Müzik eserinde zaman damgasının telif hakkı olduğunu idda etmek, olayı çarpıtıp yanlış bilgi vermektir.

Farkettiyseniz ‘bu olayı yaşamış biri olarak’ diye başladım cümleme ve bu süreçte yaşayarak öğrendiğim bilgiyi paylaştım. 1 buçuk yıl önce eserim stüdyo sahibi tarafından çalınarak netd müzikte yayınlandı. Eserimi çalan şahıs mesam üyesiydi. Mesam ile görüştüğümde bana eserime ait zaman damgası olup olmadığını sordular. Zaman damgası kelimesini ilk defa Mesam’dan duydum ben. Daha sonrasında avukat aracılığıyla dava açtım ve hakimde aynı şekilde zaman damgası veya noter belgesi sordu. Stüdyo yapım aşamasındaki kayıtlar ise mahkemede resmi delil olarak sayılmadı. Ben elimde belge olmadığı için kaybettim. Telif hakları gelirlerinide alamadım. Yani telif hakları gelirini toplayabilmek için o eser üzerinde telif hakkı sahibi olmak gerekiyor. Zaman damgası veya noter belgem olması halinde Mesam yayından kaldırabileceğini iletti bana.

Eğer bu bir dava konusu oldu ise; burada bahsetmekten çekinmediğiniz sürecin mahkeme "gerekçeli karar" evrağını da paylaşmaktan çekinmezsiniz. Bekliyorum.

Son düzenleme:
Müzik yapımcısıyım, zaten sektör içindeyim. Avukatım da var.

Bunu yapan ben değilim.
Müzik eserinde zaman damgasının telif hakkı olduğunu idda etmek, olayı çarpıtıp yanlış bilgi vermektir.

Eğer bu bir dava konusu oldu ise; burada bahsetmekten çekinmediğiniz sürecin mahkeme "gerekçeli karar" evrağını da paylaşmaktan çekinmezsiniz. Bekliyorum.
Kişisel bilgilerimi ve karşı tarafın bilgilerini içeren dava dosyamı sizinle paylaşmayacağım tabiki de. Çok istiyorsanız avukatınızla beraber Türkiye’de bu konu hakkında görülmüş davaları incelersiniz ve ne demek istediğimi anlarsınız. Çok net bir durumdan bahsediliyor burada. Diğer kullanıcılarda aynı şeyi anlatmaya çalışmış size. Mesam’ı arayarak da bu konu hakkında bilgi almanızı öneriyorum. Bana yaptıkları açıklamaları sizede yapacaklardır. Ek olarak forumda gezerken bir yorumunuzla daha karşılaştım. Farklı konularda ki cevaplarınızda insanlara noter aracılığıyla tescil ettirdiğinizi yazıp burada neden sadece Mesam’dan alınmalıdır diyorsunuz? Bende noterden alınmalıdır diyorum. Sizin yorumunuzu burada size yazıyorum ve karşı çıkıyorsunuz. Sizin görüşünüz, Mesam’a verilmeyen hiç bir eserin telif hakkı yoktur yönünde mi? Eğer sadece Mesam yeterliyse neden noterden de tasdikliyorsunuz?

Dosya Ekleri

• IMG_0359.jpeg
    IMG_0359.jpeg
    191,4 KB · Görüntüleme: 29
Bak güzel kardeşim madem sektördesin sen noterden belgeni aldıktan sonra Mesam’a veriyormuşsun. Ben de 5070 sayılı kanun kapsamında yine devletin verdiği zaman damgasını aldıktan sonra Amuse’e veriyorum eserimi. Yol aynı yol. Senin telif gelirlerini Mesam topluyor benimkini Amuse. Bu arada Amuse, Distrokid gibi bağımsız dağıtım şirketi. Yani kimse Mesam’la çalışmak zorunda değil. Mesam’la çalışmazsanda eserinin telif hakkı yok değil. Benim anlatmaya çalıştığım birinci yol. Sen noterden onaylatıyorsun ben zaman damgası alıyorum. İkiside geçerli. Bir anlaşmazlık yaşadığında Mesam sana noter veya damga soracak. Ben bir anlaşmazlık yaşadığımda Amuse bana noter veya damga soracak. İstersem de noter veya zaman damgası ile telif haklarını üstüme alırım ama hiçbir yerde yayınlamam. Bu defa da telif haklarına sahip olurum ama telif hak gelirlerini toplamamış olurum yayınlamadığım için. Benim tüm eserlerim zaman damgası ile koruma altındadır. Ben mesam üyesi değilim. Birisi benim eserlerimden bir tanesini alıp Mesam üzerinden yayınlarsa bende ona çok güzel bir dava açabilirim mesala

Kişisel bilgilerimi ve karşı tarafın bilgilerini içeren dava dosyamı sizinle paylaşmayacağım tabiki de.
Yukarıda dava detaylarını paylaşırken kişisel bilgilerinizi mi paylaşmıştınız? Aynı şekilde Gerekçeli kararın da kişisel bilgi içermeyen bölümünü paylaşabilirsiniz. Bekliyorum.

Yüzlerce binlerce dava içinden sizin konunuzu arayıp bulmaya tabiki uğraşmayacak kimse. Ortaya bir dava sundunuz, ıspatlamak da sizin göreviniz. Diğer türlü, söylediklerinizin inandırıcılığı konusunda şüphelerim var. Kimseyi ikna edemezsiniz.

Ek olarak forumda gezerken bir yorumunuzla daha karşılaştım. Farklı konularda ki cevaplarınızda insanlara noter aracılığıyla tescil ettirdiğinizi yazıp burada neden sadece Mesam’dan alınmalıdır diyorsunuz? Bende noterden alınmalıdır diyorum. Sizin yorumunuzu burada size yazıyorum ve karşı çıkıyorsunuz. Sizin görüşünüz, Mesam’a verilmeyen hiç bir eserin telif hakkı yoktur yönünde mi? Eğer sadece Mesam yeterliyse neden noterden de tasdikliyorsunuz?
Nasıl yorumladığınızı bilemem. Söylediklerimde tutarsızlık yok.

1723824851762.png

Son düzenleme:
Noter tescili başka, telif başka şeylerdir.
Noter tescili ile telife başvurursunuz.
Evet bu doğru işte. Sabahtan beri anlatmak istediğim bu. Fakat iki nokta var. Noter yerine zaman damgası tercih edilebilir. Hukuki olarak yeri var. Bu tescili aldıktan sonra telife başvurmak için Mesam zorunluluğu yok. Ben istersem sadece Youtube’da yayınlarım ve orada ki telif kazançlarımı alırım. Çünkü yönetmeliğe göre zaten telif hakları benim. Noter veya damga ile onaylattığım için. Senin dediğin gibi olsaydı Mesam üyesi olmayan kimse Youtube, Spotify vb şarkı yükleyemezdi. Yükleyende telif hakkı geliri kazanamazdı.

Evet bu doğru işte. Sabahtan beri anlatmak istediğim bu. Fakat iki nokta var. Noter yerine zaman damgası tercih edilebilir. Hukuki olarak yeri var. Bu tescili aldıktan sonra telife başvurmak için Mesam zorunluluğu yok. Ben istersem sadece Youtube’da yayınlarım ve orada ki telif kazançlarımı alırım. Çünkü yönetmeliğe göre zaten telif hakları benim. Noter veya damga ile onaylattığım için. Senin dediğin gibi olsaydı Mesam üyesi olmayan kimse Youtube, Spotify vb şarkı yükleyemezdi. Yükleyende telif hakkı geliri kazanamazdı.

Anlamayacak bir şey yok.
Zaman damganızın telif olmadığını, telif yerine geçmeyeceğini söylüyorum. Müzik eserleri kanununa göre telifin nasıl alınacağı tanımlıdır.

Eser sahipliği telif değildir. Bir kişi eserin sahibi iken, aynı eserin telif hakları başkasına ait olabilir. Siz zaman damgası ile (bunu henüz bilmiyoruz) ya da noter tescili ile (bunu da henüz bilmiyoruz) bu platformlardan pek ala şekilde ödeme alabilirsiniz. Ancak o şarkının telifi başka birine ait ise yaptığınız hırsızlık olur. Yani, ortada kesin ve meşru bir durum söz konusu değil.
MESAM telifi bu yüzden önemlidir.

Youtube distrokid ya da sürüyle yayıncı platform size eser sahipliği sunmaz. Kanuni bağlayıcılıkları yoktur. Yaptırımları kendi platformları ile sınırlıdır. O platformlar bir mahkeme ya da telif tescil makamları değillerdir.

Son düzenleme:
Tamam kardeşim sen haklısın. Bu kadar avukat, Tubitak, KSM, Noterler, fikri ve sinai hakları mahkemelerinde bilirkişilik yapan insanlar, şirketler, platformlar yanlış biliyorlarmış. Hatta Mesam bile yanlış yazmış yönetmeliğini demek ki. Sana zahmet Mesam’la da bir görüş düzeltsinler yönetmeliğini. Sadece Mesam’dan alınır diye madde eklesinler. Türkiye’de ne kadar Mesam üyesi olmayan sanatçı varsa da haber uçursunlar eserleri telifsiz ortada dolaşıyor diye. Sana kolay gelsin iyi çalışmalar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı