Müzik stüdyosu kurmak için neler gerekir?

Ekipmanlar, ses kaydı, DAW gibi şeyleri kullanmayı hiç bilmiyorsanız; "yayınlama" seviyesne ulaşmanız en az 5 yılınızı alır. Bunun yerine Şarkılarınızı bir stüdyoya gidip kaydettirin. Daha ucuza ve kaliteli sonuca ulaşırsınız.
Evet mantıklı. Stüdyoda işler nasıl yürüyor hocam?

Stüdyo işleri hiç öyle kolay değil, gidip saati 100 liraya bir stüdyoda kayıt alırsanız mixinizi 200 liraya yaptırırsanız elde edeceğiniz ürün çöp olur piyasa standartlarıyla yakından uzaktan alakası olmaz. En mantıklısı işi kendin öğrenip yavaştan ekipman yatırımı yapmak.

Stüdyoda alacağınız kayıtların dinlenmesi ve profesyonel olması için çok kaliteli bi mikrofon ve kulaklığa ihtiyacınız var, bu ekipmanlarda mikrofon minimum 4000TL/Kulaklık minimum 6000TL civarında. Adam akılı bi kazancınız yoksa riskli iştir.

Stüdyo işleri hiç öyle kolay değil, gidip saati 100 liraya bir stüdyoda kayıt alırsanız mixinizi 200 liraya yaptırırsanız elde edeceğiniz ürün çöp olur piyasa standartlarıyla yakından uzaktan alakası olmaz. En mantıklısı işi kendin öğrenip yavaştan ekipman yatırımı yapmak.

"100 TL kayıt, 200TL Mix-Mastering?" Hangi stüdyo bu? :) "En iyisi kendin yapmak" ise, bu stüdyolar neden var ki?

"100 TL kayıt, 200TL mix-mastering?" hangi stüdyo bu? :) "en iyisi kendin yapmak" ise, bu stüdyolar neden var ki?

Instagram üzerinden reklamla kendini tanıtmaya çalışan stüdyoların %90ı bu şekilde. Saatliğine 500 liradan altına kayıt alan stüdyolar amatördür. Mix & mastering işlemlerini 2-3bin liranın altında yapan herkes amatördür. O seviyelerde para veremeyenler için tabii ki de kendisinin yapması daha mantıklı.

Instagram üzerinden reklamla kendini tanıtmaya çalışan stüdyoların %90ı bu şekilde.

Ben de denk geliyorum, ancak onlar stüdyo değil. Evinin bir odasına ses kartı koymuş, profesyonel iş yopıyormuş gibi ilan vermiş bazı adamlar.

Arkadaşlar benim tamamen bu işe odaklanıp kesinlikle burdan yürümek gibi bir planım yok. Yani söz yazıp bestelerken eğleniyorum ve öylece kalmasın diye yayınlamak istiyorum. Hem tutarsa kariyerimi planlayacağım bir yol olur. Bu yüzden çok para dökemem. 8-10 şarkıdan oluşan bi albüm yapsam maliyet katlanıcak. En uygun şekilde bu projemi hayata geçirmek istiyorum. Bu durumda ne yapsam mantıklı olur bilemedim.

Arkadaşlar benim tamamen bu işe odaklanıp kesinlikle burdan yürümek gibi bir planım yok. Yani söz yazıp bestelerken eğleniyorum ve öylece kalmasın diye yayınlamak istiyorum. Hem tutarsa kariyerimi planlayacağım bir yol olur. Bu yüzden çok para dökemem. 8-10 şarkıdan oluşan bi albüm yapsam maliyet katlanıcak. En uygun şekilde bu projemi hayata geçirmek istiyorum. Bu durumda ne yapsam mantıklı olur bilemedim.

Kayıt ekipmanı almak ile iş bitmiyor. Daw ile ilgili, ses kayıt ve müzik teknolojileri ile ilgili tecrübeniz yok ise; isterseniz elinizde 50.000$ lık sistem olsun, hiç bir anlam ifade etmez. Albüm seviyesinde şarkı kaydetmeniz için gereken yetkinliğe 4-5 yılda ulaşırsınız. Bu iş bir iki tuşa basmanın çok ötesinde.

İyi şarkılarınız varsa; onları şu an yetersiz bilgi- birikimle kaydederek çöp edebilirsiniz. Ya da yetkin bir stüdyo ile anlaşır, en iyi şekilde kaydedilmesini sağlar, zamandan da, paradan da tasarruf etmiş olursunuz. Şarkılarınız da olması gereken değeri görürler...

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı