Mutlak doğru yoktur


''Doğru'' ve ''Yanlış'' insanın bakış açısına ve mevcut bilgisine göre değişebiliyor. Fakat ''Gerçek'' dediğimiz zaman biraz daha spesifik, başkalarının algılarından bağımsız bir kavramdan bahsetmiş oluyoruz.

Yani bu renk körlüğü mevzusundan örnek verecek olursak biz bildiğim kadarı ile ışığın sadece belli frekanslarını görebiliyoruz, misal göremediğimiz şeylere örnek olarak radyoaktif ışınları verebiliriz ya da infrared ışığını verebiliriz. Bizim doğru/yanlış algımız tamamen kendi bakış açımıza bağlı ve ''gerçek'' ise bundan bağımsız.

Bilim dediğimiz şey yine bu bu gerçekliğe olan algımız değiştikçe kendi doğru/yanlış algılarını modifiye eder. Mesela eskiden mavi ışığın gözleri bozduğunu düşünen bilimadamları artık bunun yanlış olduğunu, doğru sebebin ise güneş ışığı eksikliği olduğuna inanıyor.

Yine güzel bir örnek, ortada bir gerçek var fakat bu gerçeğe biz duyularımız ile değil, ancak deney yaparak ve mantık yürüterek yaklaşabiliyoruz.

Özetle ben mutlak doğru ya da ''gerçek'' vardır diyorum. Bizim duyularımızın mükemmel olmaması bunu değiştirmez. Benim anlayışım böyledir.
 

Az önce yaşadığın herhangi bir şeyi kendine kanıtlayamaz mısın? Bu mutlak doğru değil midir?
Mesela ben bu yazıyı yazdım. Bu mutlak doğru değil midir? Öznel midir? Sence yazmamış mıyımdır?
 
Bende bunu söylüyorum hocam. Doğru yanlış kişinin bakış açısına kalmış. Ama gerçeği inkar edemezsiniz. Adam ben bal gibi inkar ederim diyor ya. Elimdeki bardak değil diyor. Bir ihtimal var ve ben o ihtimalle bardağı değiştireceğim diyor.
 
Bardak demek de yanlış olur çünkü "bardak" doğada veya evrende bulunan bir element değil. Senin bakış açına göre o bir bardak ama uzaydan bakan bir varlık için o silisyum olabilir. Cam silisyum'dan yapılır. Yani senin mutlak doğru olarak kabul ettiğin "bardak" aslında senin bakış açına göre bardak olmuş oluyor. İnsan yerine İnsanus Robotus diye bir ikinci canlı çeşidi var diyelim ve bu varlıklar bir nesneye baktıkları zaman hangi maddeden yapıldıklarını anlayabilsinler, bu varlıklara gidip bunun adı "cam" dersen onlar da sana: hayır, bu cam değil "silisyum" derler.

Bakış açısına göre doğru ve yanlış ve objektivite değişebilir. Eline bir bardak alıp "bakın bu bir bardak ve size bunun bardak olduğunu ispatlamama gerek yok çünkü elimdekinin bardak olduğunu hepimiz biliyoruz" dersen bu senin bakış açından bardaktır, başkasının bakış açısına göre silisyum olabilir.
 
Hocam kimseye birşey anlatmama gerek yok. Bende bunu anlatamıyorum. İkimizde aynı şeyi görüyoruz değil mi? Adının ne olduğu ne amaçla kullanacağı kişiden kişiye değişebilir ama ikimizde aynı şeyi görüyoruz. Bunu anlatmaya çalışıyorum.
 

Elbette gerçeği inkar edemeyiz, fakat ''bu dünya bir simulasyon olsa o zaman gerçek, sahte olmuyor mu'' tarzında bir soru gelebilir, ona yorumum şu şekildedir.

Atıyorum Matrix tarzı bir bilgisayar simulasyonu içerisindeyiz ve o bardak bir koddan ibaret, hatta sende bende bir bilgisayar yazılımından ibaretiz, kendimizi insan zannediyoruz diyelim. Bu durumda sen gerçek değilsin denilebilir mi? Hayır.

Sen bir makine üzerinde bir kod bile olsan senin ne olduğuna dair bilgiler o makine içerisinde bir yerlerde saklı. Evet düşündüğünden bambaşka bir varlıksın. Ve senin yanlış/doğru algın sadece bir ilüzyon, bir nevi mağara alegorisi gibi. Fakat senin varlığın bir gerçek.

Senin kodun ha hücrelerinde bulunan DNA'da yazılı olmuş ha bir bilgisayar diski içerisinde, senin duyuların bunu doğrulayabilecek ya da yanlışlayabilecek seviyede değil. Kodu görebilsen, gerçeği görebilsen, sen bu hikayenin Neo'su olmuş oluyorsun zaten. O filmin esprisi zaten bu.
 
2 ve 4'ü başka nasıl tanımlayabilirsin? 2 ve 4 bir olgudur. Bana örnek verebilir misin?

Hocam misal yanlış hesaplamadıysam 2 tabanında yani {0,1,2} hesap yaparsak 2+2=11 sonucuna ulaşırız. Benim yazdığım da doğru sizin yazdığınız da, hatta ikisi de gerçek sonuçlar. Ancak farklı tanımlar dahilindeler.


Hocam soykırımda çok sapmışız birbirimizden, yanlış devam etmişim biraz farklı şeyler tartışmaya başlamışız.


Hocam ben de bir gerçek olduğu taraftarıyım. Ancak farklı deneyimlerimizden yola çıkarak gerçek olduğunu düşündüğümüz şeyin mutlak gerçekten uzak olabileceğini anlatmak istedim.

Hocam siz araştıra durun. Belki bir gün bulursunuz.

Hocam bir konu üzerine fikir yürütüyoruz, ben sadece fikrimi belirttim yoksa dert edinmiş değilim.



Ohooo.. Hocam yazdıklarımı bir kere olsun okumuyor musunuz? Cevap gelmedi aynı örneği vereyim, renk körüsün, ben değilim. Sen bardağa bakınca farklı bir şey görüyorsun ben farklı bir şey. Elinde tuttuğunun bardak olduğunu nasıl biliyorsun? Kabaca "Görüyorum, dokunuyorum bardak işte." diyebilirsin. Şeklini ve rengini görüyorsun, eğer farklı bir renk görsen bu farklı bir bardak olur değil mi?
 
Bende onu söylüyorum hocam. Kimine göre ben bir ben kodlu yazılmış olabirim. Kimine göre topraktan kimine göre ateşten yaratıldım. Ama ben varım beni inkar edemezsin. Bende bunu söylemeye çalışıyorum.
 
Hocam ben de bir gerçek olduğu taraftarıyım. Ancak farklı deneyimlerimizden yola çıkarak gerçek olduğunu düşündüğümüz şeyin mutlak gerçekten uzak olabileceğini anlatmak istedim.

Elbette, bende kabaca özet geçersek tam olarak buna inanıyorum. Biz çoğu zaman doğru ile gerçeği karıştırıyoruz, çünkü aklımız ve duyularımız mükemmel değil.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…